Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2009 november 05 :: Irodalom > Próza :: A másként látás művészete

 

 

 

 

A másként látás művészete


 


          Az emberi élet mindennapjaihoz tartozik, hogy bizonyos dolgokat másként látunk, másként értelmezünk. Ha nem így volna, talán senkit nem érdekelnének például a képzőművészeti kiállítások, avagy a szerelem erejének kihangsúlyozására készített filmek, ahol az alkotók többféleképpen látnak, értelmeznek, beszélnek. De nem lenne semmiféle hatása a napjainkban divatos performanszoknak sem, amelyek másfajta látásmódot jelenítenek meg.

          Hadd példálózzunk egy kicsit! Régebben így különböztették meg a nemeket: “Miről ismerszik meg a csontvázon, melyik volt férfi, melyik nő? Az erre adandó helyes (?) válasz az lett volna, hogy a férfi csontvázon eggyel kevesebb a borda. Ennek okát pedig a - falusi köztudat szerint - az első nő teremtésének körülményei világítják meg.” (Gaál István: Természettudományi koholmányok és balítéletek. Bp. 1987).

           A történelem számos ferdítéssel, ha úgy tetszik, koholmánnyal számol. Némelyek közülük már-már annyira bután hangzanak, hogy akár derülhetünk is rajtuk.

“Pontos megfigyelők a nyulat egyenesen gonosznak, s a legnagyobb mértékben békétlennek mondják … A legtöbb nyúl … fölötte könnyelműen bánik fiaival, s azért pusztul el annyi belőlük … A hím néha igazán utálatosan viselkedik kicsinyeivel szemben, mert ha módját ejtheti, halálra kínozza őket”… idézi Gaál Brehmet.

          A sort folytathatnánk az ún. “Bernicla-kacsával”, amelyről azt hitték még a XVII. század táján, hogy a fán terem (Kircher jezsuita atya elmélete), vagy a Dürer-korabeli dupla nyúllal, amelynek a hátán is volt lába, abból a célból, hogy ha futás közben elfárad, bukfencet vetve továbbszaladhasson!
A korabeli polgár mindezen elméleteket talán komolyan is vehette, lévén, hogy mozgás és látóköre sokkal szűkebb volt, mint a későbbi időkben.
Másként látni, másként értelmezni azonban sok esetben kihívás volt, avagy merészség. Gondolhatunk itt Giordano Brunóra, akinek élete látnoki nézeteibe került. Ugyancsak nézetei miatt okozott feszültséget az egyház berkeiben Galilei. Ám ugyanúgy furcsának, sőt morbidnak tűnhetett a XV. században alkotó Hieronymus Bosch szinte minden egyes képe. Azonban a másként látásnak és főleg a másként értelmezésnek köszönhetően vannak ma például evangélikusok és reformátusok.

          Mindez manapság, a XXI. századi polgár logikájával normálisnak, avagy abnormálisnak tűnik, egyik vagy másik kategóriába sorolandó be. Hatásukról azonban sokan elfeledkeznek. Csupán az európai kultúrára gondolva állíthatjuk, hogy az mindezen színes hagyományok lenyomatát magán viseli. Ezért nehéz újat, meglepőt alkotni vagy másként látni a világot. Akinek sikerül, az csupán a kultúra tárházát gazdagítja, újra és újra bizonyítva az emberi agy találékonyságát.

           Ha ma Borges-t olvasunk, Vasarely alkotásait csodáljuk, vagy King Krimsont hallgatunk, az mind-mind a másként látásról szól, sőt, sok esetben az összetett dolgok egyszerű ábrázolása is másnak hat a szemlélő számára. Mindez szép a maga bonyolultságában, avagy ellenkezőleg: a maga egyszerűségében, és akár a szépsége révén, akár a bonyolult ábrázolásmód okán, avagy meglepő hatású erejénél fogva tetszik az emberi fülnek, szemnek. 

                                                                                                                               Tóth Szabolcs: Csigalépcső

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]