Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2009 november 05 :: Irodalom > Próza :: A másként látás művészete

 

 

 

 

A másként látás művészete


 


          Az emberi élet mindennapjaihoz tartozik, hogy bizonyos dolgokat másként látunk, másként értelmezünk. Ha nem így volna, talán senkit nem érdekelnének például a képzőművészeti kiállítások, avagy a szerelem erejének kihangsúlyozására készített filmek, ahol az alkotók többféleképpen látnak, értelmeznek, beszélnek. De nem lenne semmiféle hatása a napjainkban divatos performanszoknak sem, amelyek másfajta látásmódot jelenítenek meg.

          Hadd példálózzunk egy kicsit! Régebben így különböztették meg a nemeket: “Miről ismerszik meg a csontvázon, melyik volt férfi, melyik nő? Az erre adandó helyes (?) válasz az lett volna, hogy a férfi csontvázon eggyel kevesebb a borda. Ennek okát pedig a - falusi köztudat szerint - az első nő teremtésének körülményei világítják meg.” (Gaál István: Természettudományi koholmányok és balítéletek. Bp. 1987).

           A történelem számos ferdítéssel, ha úgy tetszik, koholmánnyal számol. Némelyek közülük már-már annyira bután hangzanak, hogy akár derülhetünk is rajtuk.

“Pontos megfigyelők a nyulat egyenesen gonosznak, s a legnagyobb mértékben békétlennek mondják … A legtöbb nyúl … fölötte könnyelműen bánik fiaival, s azért pusztul el annyi belőlük … A hím néha igazán utálatosan viselkedik kicsinyeivel szemben, mert ha módját ejtheti, halálra kínozza őket”… idézi Gaál Brehmet.

          A sort folytathatnánk az ún. “Bernicla-kacsával”, amelyről azt hitték még a XVII. század táján, hogy a fán terem (Kircher jezsuita atya elmélete), vagy a Dürer-korabeli dupla nyúllal, amelynek a hátán is volt lába, abból a célból, hogy ha futás közben elfárad, bukfencet vetve továbbszaladhasson!
A korabeli polgár mindezen elméleteket talán komolyan is vehette, lévén, hogy mozgás és látóköre sokkal szűkebb volt, mint a későbbi időkben.
Másként látni, másként értelmezni azonban sok esetben kihívás volt, avagy merészség. Gondolhatunk itt Giordano Brunóra, akinek élete látnoki nézeteibe került. Ugyancsak nézetei miatt okozott feszültséget az egyház berkeiben Galilei. Ám ugyanúgy furcsának, sőt morbidnak tűnhetett a XV. században alkotó Hieronymus Bosch szinte minden egyes képe. Azonban a másként látásnak és főleg a másként értelmezésnek köszönhetően vannak ma például evangélikusok és reformátusok.

          Mindez manapság, a XXI. századi polgár logikájával normálisnak, avagy abnormálisnak tűnik, egyik vagy másik kategóriába sorolandó be. Hatásukról azonban sokan elfeledkeznek. Csupán az európai kultúrára gondolva állíthatjuk, hogy az mindezen színes hagyományok lenyomatát magán viseli. Ezért nehéz újat, meglepőt alkotni vagy másként látni a világot. Akinek sikerül, az csupán a kultúra tárházát gazdagítja, újra és újra bizonyítva az emberi agy találékonyságát.

           Ha ma Borges-t olvasunk, Vasarely alkotásait csodáljuk, vagy King Krimsont hallgatunk, az mind-mind a másként látásról szól, sőt, sok esetben az összetett dolgok egyszerű ábrázolása is másnak hat a szemlélő számára. Mindez szép a maga bonyolultságában, avagy ellenkezőleg: a maga egyszerűségében, és akár a szépsége révén, akár a bonyolult ábrázolásmód okán, avagy meglepő hatású erejénél fogva tetszik az emberi fülnek, szemnek. 

                                                                                                                               Tóth Szabolcs: Csigalépcső

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]