Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2009 november 05 :: Irodalom > Próza :: A másként látás művészete

 

 

 

 

A másként látás művészete


 


          Az emberi élet mindennapjaihoz tartozik, hogy bizonyos dolgokat másként látunk, másként értelmezünk. Ha nem így volna, talán senkit nem érdekelnének például a képzőművészeti kiállítások, avagy a szerelem erejének kihangsúlyozására készített filmek, ahol az alkotók többféleképpen látnak, értelmeznek, beszélnek. De nem lenne semmiféle hatása a napjainkban divatos performanszoknak sem, amelyek másfajta látásmódot jelenítenek meg.

          Hadd példálózzunk egy kicsit! Régebben így különböztették meg a nemeket: “Miről ismerszik meg a csontvázon, melyik volt férfi, melyik nő? Az erre adandó helyes (?) válasz az lett volna, hogy a férfi csontvázon eggyel kevesebb a borda. Ennek okát pedig a - falusi köztudat szerint - az első nő teremtésének körülményei világítják meg.” (Gaál István: Természettudományi koholmányok és balítéletek. Bp. 1987).

           A történelem számos ferdítéssel, ha úgy tetszik, koholmánnyal számol. Némelyek közülük már-már annyira bután hangzanak, hogy akár derülhetünk is rajtuk.

“Pontos megfigyelők a nyulat egyenesen gonosznak, s a legnagyobb mértékben békétlennek mondják … A legtöbb nyúl … fölötte könnyelműen bánik fiaival, s azért pusztul el annyi belőlük … A hím néha igazán utálatosan viselkedik kicsinyeivel szemben, mert ha módját ejtheti, halálra kínozza őket”… idézi Gaál Brehmet.

          A sort folytathatnánk az ún. “Bernicla-kacsával”, amelyről azt hitték még a XVII. század táján, hogy a fán terem (Kircher jezsuita atya elmélete), vagy a Dürer-korabeli dupla nyúllal, amelynek a hátán is volt lába, abból a célból, hogy ha futás közben elfárad, bukfencet vetve továbbszaladhasson!
A korabeli polgár mindezen elméleteket talán komolyan is vehette, lévén, hogy mozgás és látóköre sokkal szűkebb volt, mint a későbbi időkben.
Másként látni, másként értelmezni azonban sok esetben kihívás volt, avagy merészség. Gondolhatunk itt Giordano Brunóra, akinek élete látnoki nézeteibe került. Ugyancsak nézetei miatt okozott feszültséget az egyház berkeiben Galilei. Ám ugyanúgy furcsának, sőt morbidnak tűnhetett a XV. században alkotó Hieronymus Bosch szinte minden egyes képe. Azonban a másként látásnak és főleg a másként értelmezésnek köszönhetően vannak ma például evangélikusok és reformátusok.

          Mindez manapság, a XXI. századi polgár logikájával normálisnak, avagy abnormálisnak tűnik, egyik vagy másik kategóriába sorolandó be. Hatásukról azonban sokan elfeledkeznek. Csupán az európai kultúrára gondolva állíthatjuk, hogy az mindezen színes hagyományok lenyomatát magán viseli. Ezért nehéz újat, meglepőt alkotni vagy másként látni a világot. Akinek sikerül, az csupán a kultúra tárházát gazdagítja, újra és újra bizonyítva az emberi agy találékonyságát.

           Ha ma Borges-t olvasunk, Vasarely alkotásait csodáljuk, vagy King Krimsont hallgatunk, az mind-mind a másként látásról szól, sőt, sok esetben az összetett dolgok egyszerű ábrázolása is másnak hat a szemlélő számára. Mindez szép a maga bonyolultságában, avagy ellenkezőleg: a maga egyszerűségében, és akár a szépsége révén, akár a bonyolult ábrázolásmód okán, avagy meglepő hatású erejénél fogva tetszik az emberi fülnek, szemnek. 

                                                                                                                               Tóth Szabolcs: Csigalépcső

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]