Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2009 november 05 :: Irodalom > Próza :: A másként látás művészete

 

 

 

 

A másként látás művészete


 


          Az emberi élet mindennapjaihoz tartozik, hogy bizonyos dolgokat másként látunk, másként értelmezünk. Ha nem így volna, talán senkit nem érdekelnének például a képzőművészeti kiállítások, avagy a szerelem erejének kihangsúlyozására készített filmek, ahol az alkotók többféleképpen látnak, értelmeznek, beszélnek. De nem lenne semmiféle hatása a napjainkban divatos performanszoknak sem, amelyek másfajta látásmódot jelenítenek meg.

          Hadd példálózzunk egy kicsit! Régebben így különböztették meg a nemeket: “Miről ismerszik meg a csontvázon, melyik volt férfi, melyik nő? Az erre adandó helyes (?) válasz az lett volna, hogy a férfi csontvázon eggyel kevesebb a borda. Ennek okát pedig a - falusi köztudat szerint - az első nő teremtésének körülményei világítják meg.” (Gaál István: Természettudományi koholmányok és balítéletek. Bp. 1987).

           A történelem számos ferdítéssel, ha úgy tetszik, koholmánnyal számol. Némelyek közülük már-már annyira bután hangzanak, hogy akár derülhetünk is rajtuk.

“Pontos megfigyelők a nyulat egyenesen gonosznak, s a legnagyobb mértékben békétlennek mondják … A legtöbb nyúl … fölötte könnyelműen bánik fiaival, s azért pusztul el annyi belőlük … A hím néha igazán utálatosan viselkedik kicsinyeivel szemben, mert ha módját ejtheti, halálra kínozza őket”… idézi Gaál Brehmet.

          A sort folytathatnánk az ún. “Bernicla-kacsával”, amelyről azt hitték még a XVII. század táján, hogy a fán terem (Kircher jezsuita atya elmélete), vagy a Dürer-korabeli dupla nyúllal, amelynek a hátán is volt lába, abból a célból, hogy ha futás közben elfárad, bukfencet vetve továbbszaladhasson!
A korabeli polgár mindezen elméleteket talán komolyan is vehette, lévén, hogy mozgás és látóköre sokkal szűkebb volt, mint a későbbi időkben.
Másként látni, másként értelmezni azonban sok esetben kihívás volt, avagy merészség. Gondolhatunk itt Giordano Brunóra, akinek élete látnoki nézeteibe került. Ugyancsak nézetei miatt okozott feszültséget az egyház berkeiben Galilei. Ám ugyanúgy furcsának, sőt morbidnak tűnhetett a XV. században alkotó Hieronymus Bosch szinte minden egyes képe. Azonban a másként látásnak és főleg a másként értelmezésnek köszönhetően vannak ma például evangélikusok és reformátusok.

          Mindez manapság, a XXI. századi polgár logikájával normálisnak, avagy abnormálisnak tűnik, egyik vagy másik kategóriába sorolandó be. Hatásukról azonban sokan elfeledkeznek. Csupán az európai kultúrára gondolva állíthatjuk, hogy az mindezen színes hagyományok lenyomatát magán viseli. Ezért nehéz újat, meglepőt alkotni vagy másként látni a világot. Akinek sikerül, az csupán a kultúra tárházát gazdagítja, újra és újra bizonyítva az emberi agy találékonyságát.

           Ha ma Borges-t olvasunk, Vasarely alkotásait csodáljuk, vagy King Krimsont hallgatunk, az mind-mind a másként látásról szól, sőt, sok esetben az összetett dolgok egyszerű ábrázolása is másnak hat a szemlélő számára. Mindez szép a maga bonyolultságában, avagy ellenkezőleg: a maga egyszerűségében, és akár a szépsége révén, akár a bonyolult ábrázolásmód okán, avagy meglepő hatású erejénél fogva tetszik az emberi fülnek, szemnek. 

                                                                                                                               Tóth Szabolcs: Csigalépcső

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]