Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 március 07 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 1
Az ellenség fellegvárában 1

 

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire


Előszó

 

 

           Sok minden kimaradt az 1989-es eseményeket felelevenítő, Karácsonykor a bilincsek lehullnak című írásomból (Háromszék, 2009.12.31.) Nem véletlenül. A szekuritáte épületében eltöltött napok minden történésének leírása ugyanis a valóság elferdítésének és szerepem eltúlzásának látszatát keltheti. Ezért a hihetőség határát súroló események és kalandfilmekbe illő fordulatok kihagyása mellett döntöttem. Ezeket egy harmadik személyben megírt könyvben szándékoztam az utókor számára megörökíteni. Sylvester Lajos közíróval e témáról folytatott beszélgetésem hatásárára viszont, végül mégis csak az átéltek és megtapasztaltak nyilvánosságra hozatala mellett döntöttem. A maguk nyers valóságában. Hiszen a közvélemény csak így szerezhet tudomást az erőszak szervezetek, színfalak mögött zajló ténykedéseiről és üzelmeiről. És csak így kerülhetünk közelebb az igazsághoz s a történtek megértéséhez.

 

 

 

 

 

 

 


           A forgatókönyv írók szándéka Sepsiszentgyörgyön részben meghiúsult. Arra ugyanis nem számítottak, hogy itt, már az első percekben egy olyan keménymag szerveződik, mely képes megszerezni és megtartani a szekuritáte és milícia épületének ellenőrzését. Pedig ez történt. Néhány bátor munkatársamnak köszönhetően sikerült átvennem az irányítást és két mellém szegődött magyar mérnök segítségével meg is tartanom. Napokon keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Beállítottságomnál fogva és tapasztalataim alapján nem hiszek a véletlenekben. Véletlenek nincsenek. Vannak viszont feladatok, melyek megoldása ránk vár. Mert ott fent, minket szemeltek ki rá. Az elvégzésükhöz szükséges felkészülés útja pedig hosszú és göröngyös. Tele buktatókkal, veszélyekkel és megpróbáltatásokkal. S csak utólag derül ki, hogy ezek is a sikeres végrehajtás esélyét növelték. Ahhoz, hogy az én esetemben mindez érthető legyen, vissza kell kanyarodnom az időben. Mert csak múltam ismeretében válik egyértelművé: Miért pont én?

 

 

 

Bedő Zoltán

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]