Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2010 március 07 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 1
Az ellenség fellegvárában 1

 

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire


Előszó

 

 

           Sok minden kimaradt az 1989-es eseményeket felelevenítő, Karácsonykor a bilincsek lehullnak című írásomból (Háromszék, 2009.12.31.) Nem véletlenül. A szekuritáte épületében eltöltött napok minden történésének leírása ugyanis a valóság elferdítésének és szerepem eltúlzásának látszatát keltheti. Ezért a hihetőség határát súroló események és kalandfilmekbe illő fordulatok kihagyása mellett döntöttem. Ezeket egy harmadik személyben megírt könyvben szándékoztam az utókor számára megörökíteni. Sylvester Lajos közíróval e témáról folytatott beszélgetésem hatásárára viszont, végül mégis csak az átéltek és megtapasztaltak nyilvánosságra hozatala mellett döntöttem. A maguk nyers valóságában. Hiszen a közvélemény csak így szerezhet tudomást az erőszak szervezetek, színfalak mögött zajló ténykedéseiről és üzelmeiről. És csak így kerülhetünk közelebb az igazsághoz s a történtek megértéséhez.

 

 

 

 

 

 

 


           A forgatókönyv írók szándéka Sepsiszentgyörgyön részben meghiúsult. Arra ugyanis nem számítottak, hogy itt, már az első percekben egy olyan keménymag szerveződik, mely képes megszerezni és megtartani a szekuritáte és milícia épületének ellenőrzését. Pedig ez történt. Néhány bátor munkatársamnak köszönhetően sikerült átvennem az irányítást és két mellém szegődött magyar mérnök segítségével meg is tartanom. Napokon keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Beállítottságomnál fogva és tapasztalataim alapján nem hiszek a véletlenekben. Véletlenek nincsenek. Vannak viszont feladatok, melyek megoldása ránk vár. Mert ott fent, minket szemeltek ki rá. Az elvégzésükhöz szükséges felkészülés útja pedig hosszú és göröngyös. Tele buktatókkal, veszélyekkel és megpróbáltatásokkal. S csak utólag derül ki, hogy ezek is a sikeres végrehajtás esélyét növelték. Ahhoz, hogy az én esetemben mindez érthető legyen, vissza kell kanyarodnom az időben. Mert csak múltam ismeretében válik egyértelművé: Miért pont én?

 

 

 

Bedő Zoltán

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]