Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2010 március 07 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 1
Az ellenség fellegvárában 1

 

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire


Előszó

 

 

           Sok minden kimaradt az 1989-es eseményeket felelevenítő, Karácsonykor a bilincsek lehullnak című írásomból (Háromszék, 2009.12.31.) Nem véletlenül. A szekuritáte épületében eltöltött napok minden történésének leírása ugyanis a valóság elferdítésének és szerepem eltúlzásának látszatát keltheti. Ezért a hihetőség határát súroló események és kalandfilmekbe illő fordulatok kihagyása mellett döntöttem. Ezeket egy harmadik személyben megírt könyvben szándékoztam az utókor számára megörökíteni. Sylvester Lajos közíróval e témáról folytatott beszélgetésem hatásárára viszont, végül mégis csak az átéltek és megtapasztaltak nyilvánosságra hozatala mellett döntöttem. A maguk nyers valóságában. Hiszen a közvélemény csak így szerezhet tudomást az erőszak szervezetek, színfalak mögött zajló ténykedéseiről és üzelmeiről. És csak így kerülhetünk közelebb az igazsághoz s a történtek megértéséhez.

 

 

 

 

 

 

 


           A forgatókönyv írók szándéka Sepsiszentgyörgyön részben meghiúsult. Arra ugyanis nem számítottak, hogy itt, már az első percekben egy olyan keménymag szerveződik, mely képes megszerezni és megtartani a szekuritáte és milícia épületének ellenőrzését. Pedig ez történt. Néhány bátor munkatársamnak köszönhetően sikerült átvennem az irányítást és két mellém szegődött magyar mérnök segítségével meg is tartanom. Napokon keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Beállítottságomnál fogva és tapasztalataim alapján nem hiszek a véletlenekben. Véletlenek nincsenek. Vannak viszont feladatok, melyek megoldása ránk vár. Mert ott fent, minket szemeltek ki rá. Az elvégzésükhöz szükséges felkészülés útja pedig hosszú és göröngyös. Tele buktatókkal, veszélyekkel és megpróbáltatásokkal. S csak utólag derül ki, hogy ezek is a sikeres végrehajtás esélyét növelték. Ahhoz, hogy az én esetemben mindez érthető legyen, vissza kell kanyarodnom az időben. Mert csak múltam ismeretében válik egyértelművé: Miért pont én?

 

 

 

Bedő Zoltán

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]