Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2010 március 07 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 1
Az ellenség fellegvárában 1

 

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire


Előszó

 

 

           Sok minden kimaradt az 1989-es eseményeket felelevenítő, Karácsonykor a bilincsek lehullnak című írásomból (Háromszék, 2009.12.31.) Nem véletlenül. A szekuritáte épületében eltöltött napok minden történésének leírása ugyanis a valóság elferdítésének és szerepem eltúlzásának látszatát keltheti. Ezért a hihetőség határát súroló események és kalandfilmekbe illő fordulatok kihagyása mellett döntöttem. Ezeket egy harmadik személyben megírt könyvben szándékoztam az utókor számára megörökíteni. Sylvester Lajos közíróval e témáról folytatott beszélgetésem hatásárára viszont, végül mégis csak az átéltek és megtapasztaltak nyilvánosságra hozatala mellett döntöttem. A maguk nyers valóságában. Hiszen a közvélemény csak így szerezhet tudomást az erőszak szervezetek, színfalak mögött zajló ténykedéseiről és üzelmeiről. És csak így kerülhetünk közelebb az igazsághoz s a történtek megértéséhez.

 

 

 

 

 

 

 


           A forgatókönyv írók szándéka Sepsiszentgyörgyön részben meghiúsult. Arra ugyanis nem számítottak, hogy itt, már az első percekben egy olyan keménymag szerveződik, mely képes megszerezni és megtartani a szekuritáte és milícia épületének ellenőrzését. Pedig ez történt. Néhány bátor munkatársamnak köszönhetően sikerült átvennem az irányítást és két mellém szegődött magyar mérnök segítségével meg is tartanom. Napokon keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Beállítottságomnál fogva és tapasztalataim alapján nem hiszek a véletlenekben. Véletlenek nincsenek. Vannak viszont feladatok, melyek megoldása ránk vár. Mert ott fent, minket szemeltek ki rá. Az elvégzésükhöz szükséges felkészülés útja pedig hosszú és göröngyös. Tele buktatókkal, veszélyekkel és megpróbáltatásokkal. S csak utólag derül ki, hogy ezek is a sikeres végrehajtás esélyét növelték. Ahhoz, hogy az én esetemben mindez érthető legyen, vissza kell kanyarodnom az időben. Mert csak múltam ismeretében válik egyértelművé: Miért pont én?

 

 

 

Bedő Zoltán

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]