Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 április 22 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 5
Az ellenség fellegvárában 5

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire

 

 

 

 

           December 24-én, az események újabb fordulatot vettek. Brassóból értesítettek, hogy egy szakasznyi terrorista indult Szentgyörgy irányába. A hír hallatán a vér is megfagyott bennem. Hiszen tudtam, hogy terroristából egy szál is elég egy város felforgatásához és azt is, hogy egy szakasznyi támadása esetén kő-kövön nem marad. Mindezt a megyei parancsnokságon is elmondtam, ahová a minket fenyegető veszély árnyékában, tanácskozásra hívtak. Ott ért utol az újabb hír, mely szerint a terroristák Kökösbe érve, a fél falut lemészárolták. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezek nem légből kapott értesülések, hanem a hadsereg által rádión továbbított hivatalos közlések voltak. Ezért maximális komolysággal kellett kezelni őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Így is tettünk. A város Kökös felőli bejáratát lezárattuk és minden rendelkezésünkre álló fegyverest oda irányítottunk. A szekuritáte épületében is csak néhány őrszem és a házi fogságban lévő rendőrtisztek maradtak. Így a megyénél a lehető legrövidebb ideig maradtam. Visszafelé igyekezve láttam, hogy az udvaron boldog-boldogtalannak osztogatják a fegyvert és a lőszert. Sajnos a helyzet nem engedte, hogy kérdőre vonjam őket. Szolgálati helyemre érve, furcsa látvány fogadott. A hónuk alatt irat kötegekkel futkorászó civilekbe botlott a tekintetem. Felbukkantak egy-egy irodából, majd sietve távoztak a hátsó ajtón. Néhányat felismertem közülük. Szekusok voltak. Egy pillanatig átvillant az agyamon, hogy beléjük lövök, de gyorsan elvetettem a gondolatot. Beláttam, hogy semmi értelme a vérontásnak. Túlkésőre értem vissza ahhoz, hogy megakadályozhassam a történteknek. A zöme ugyanis már elmenekült. Aktákkal együtt. Akikbe belebotlottam pedig, fegyverhasználat nélkül is megadták magukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Belelapozva a náluk lévő iratokba, melyek névsorokat és jelentéseket tartalmaztak, gyanút fogtam. S minél jobban elgondolkodtam a történteken, annál világosabb vált, hogy nem alaptalanul. Miután a terroristatámadásból sem lett semmi, a gyanú bizonyossággá érett bennem. Rádöbbentem, hogy egy felülről irányított átverés áldozatai vagyunk. Attól fogva még tágabbra nyitott szemekkel kísértem és próbáltam helyes irányba befolyásolni az eseményeket. De ehhez segítség kellett. Ezért a két mérnökkel is közöltem észrevételeimet és a belőlük levont következtetéseket. Kezdetben kétkedve fogadták, de később megbizonyosodtak, hogy igazam van. Így számíthattam a segítségükre.

 

 

 

 

 

 

 

          Bár három éjjel nem aludtam, a magamba öntött temérdek kávé és az idegeimben rezegő feszültség hatására nem éreztem fizikai fáradságot. Csak valami furcsa kábultság lett úrrá rajtam és egyre nehézkesebbé váltak a gondolataim. Ezért úgy döntöttem, hogy amennyiben a helyzet engedi, néhány órára hazamegyek a testvéremhez, lepihenni. Erre késő délután került sor. A városra ereszkedett csendet kihasználva, miután a mérnökökre ruháztam a döntéshozatal jogát, két hűséges emberem kíséretében elindultam a testvérem lakása felé. Nagy volt az öröm, mikor beléptem az ajtón. Az időközben Bereckből behozatott idős édesapám, percekig szorongatta a kezemet. Hát mégiscsak megértük ezt fiam. - Mondta elcsukló hangon. Könnyes szemei láttán én is elérzékenyültem, s csak nehezen tudtam erőt venni magamon.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Mivel legjobb esetben is csak két óra állt a rendelkezésemre, pár perc beszélgetés után ledőltem. Azonnal elszenderedtem. Később, bátyám kopogtatására riadtan kaptam az ágy mellé helyezett géppisztoly után, melytől még pihenés közben sem váltam meg. És ez nem volt túlzás. Abban a helyzetben, melyben azt sem tudtad ki az ellenséged, készenlétben kellett legyél minden pillanatban. Mint ahogy az ajtó előtt engem fegyverrel őrző felkelők is fel voltak készülve minden eshetőségre. Letelt az idő, nem volt mit tennem, búcsút kellett vegyek édesapámtól. Bátyámmal egy rövid vitám volt a bejárati ajtó előtt, ugyanis minden áron velem akart tartani. Végül belátta, hogy igazam van, legjobban teszi, ha otthon marad és vigyáz édesapánkra s a feleségére. Különben a 22. Lezajlott tüntetésen való jelenlétével kivette részét a változás elősegítésében. Elnehezült szívvel búcsúztam el tőle, mert sejtettem, hogy a megpróbáltatásoknak még nincsen vége, s az elkövetkező napokban bármi megtörténhet.

 

 

 

Bedő Zoltán
 

Folytatjuk:

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]