Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 április 22 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 5
Az ellenség fellegvárában 5

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire

 

 

 

 

           December 24-én, az események újabb fordulatot vettek. Brassóból értesítettek, hogy egy szakasznyi terrorista indult Szentgyörgy irányába. A hír hallatán a vér is megfagyott bennem. Hiszen tudtam, hogy terroristából egy szál is elég egy város felforgatásához és azt is, hogy egy szakasznyi támadása esetén kő-kövön nem marad. Mindezt a megyei parancsnokságon is elmondtam, ahová a minket fenyegető veszély árnyékában, tanácskozásra hívtak. Ott ért utol az újabb hír, mely szerint a terroristák Kökösbe érve, a fél falut lemészárolták. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezek nem légből kapott értesülések, hanem a hadsereg által rádión továbbított hivatalos közlések voltak. Ezért maximális komolysággal kellett kezelni őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Így is tettünk. A város Kökös felőli bejáratát lezárattuk és minden rendelkezésünkre álló fegyverest oda irányítottunk. A szekuritáte épületében is csak néhány őrszem és a házi fogságban lévő rendőrtisztek maradtak. Így a megyénél a lehető legrövidebb ideig maradtam. Visszafelé igyekezve láttam, hogy az udvaron boldog-boldogtalannak osztogatják a fegyvert és a lőszert. Sajnos a helyzet nem engedte, hogy kérdőre vonjam őket. Szolgálati helyemre érve, furcsa látvány fogadott. A hónuk alatt irat kötegekkel futkorászó civilekbe botlott a tekintetem. Felbukkantak egy-egy irodából, majd sietve távoztak a hátsó ajtón. Néhányat felismertem közülük. Szekusok voltak. Egy pillanatig átvillant az agyamon, hogy beléjük lövök, de gyorsan elvetettem a gondolatot. Beláttam, hogy semmi értelme a vérontásnak. Túlkésőre értem vissza ahhoz, hogy megakadályozhassam a történteknek. A zöme ugyanis már elmenekült. Aktákkal együtt. Akikbe belebotlottam pedig, fegyverhasználat nélkül is megadták magukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Belelapozva a náluk lévő iratokba, melyek névsorokat és jelentéseket tartalmaztak, gyanút fogtam. S minél jobban elgondolkodtam a történteken, annál világosabb vált, hogy nem alaptalanul. Miután a terroristatámadásból sem lett semmi, a gyanú bizonyossággá érett bennem. Rádöbbentem, hogy egy felülről irányított átverés áldozatai vagyunk. Attól fogva még tágabbra nyitott szemekkel kísértem és próbáltam helyes irányba befolyásolni az eseményeket. De ehhez segítség kellett. Ezért a két mérnökkel is közöltem észrevételeimet és a belőlük levont következtetéseket. Kezdetben kétkedve fogadták, de később megbizonyosodtak, hogy igazam van. Így számíthattam a segítségükre.

 

 

 

 

 

 

 

          Bár három éjjel nem aludtam, a magamba öntött temérdek kávé és az idegeimben rezegő feszültség hatására nem éreztem fizikai fáradságot. Csak valami furcsa kábultság lett úrrá rajtam és egyre nehézkesebbé váltak a gondolataim. Ezért úgy döntöttem, hogy amennyiben a helyzet engedi, néhány órára hazamegyek a testvéremhez, lepihenni. Erre késő délután került sor. A városra ereszkedett csendet kihasználva, miután a mérnökökre ruháztam a döntéshozatal jogát, két hűséges emberem kíséretében elindultam a testvérem lakása felé. Nagy volt az öröm, mikor beléptem az ajtón. Az időközben Bereckből behozatott idős édesapám, percekig szorongatta a kezemet. Hát mégiscsak megértük ezt fiam. - Mondta elcsukló hangon. Könnyes szemei láttán én is elérzékenyültem, s csak nehezen tudtam erőt venni magamon.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Mivel legjobb esetben is csak két óra állt a rendelkezésemre, pár perc beszélgetés után ledőltem. Azonnal elszenderedtem. Később, bátyám kopogtatására riadtan kaptam az ágy mellé helyezett géppisztoly után, melytől még pihenés közben sem váltam meg. És ez nem volt túlzás. Abban a helyzetben, melyben azt sem tudtad ki az ellenséged, készenlétben kellett legyél minden pillanatban. Mint ahogy az ajtó előtt engem fegyverrel őrző felkelők is fel voltak készülve minden eshetőségre. Letelt az idő, nem volt mit tennem, búcsút kellett vegyek édesapámtól. Bátyámmal egy rövid vitám volt a bejárati ajtó előtt, ugyanis minden áron velem akart tartani. Végül belátta, hogy igazam van, legjobban teszi, ha otthon marad és vigyáz édesapánkra s a feleségére. Különben a 22. Lezajlott tüntetésen való jelenlétével kivette részét a változás elősegítésében. Elnehezült szívvel búcsúztam el tőle, mert sejtettem, hogy a megpróbáltatásoknak még nincsen vége, s az elkövetkező napokban bármi megtörténhet.

 

 

 

Bedő Zoltán
 

Folytatjuk:

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]