Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2010 április 22 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 5
Az ellenség fellegvárában 5

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire

 

 

 

 

           December 24-én, az események újabb fordulatot vettek. Brassóból értesítettek, hogy egy szakasznyi terrorista indult Szentgyörgy irányába. A hír hallatán a vér is megfagyott bennem. Hiszen tudtam, hogy terroristából egy szál is elég egy város felforgatásához és azt is, hogy egy szakasznyi támadása esetén kő-kövön nem marad. Mindezt a megyei parancsnokságon is elmondtam, ahová a minket fenyegető veszély árnyékában, tanácskozásra hívtak. Ott ért utol az újabb hír, mely szerint a terroristák Kökösbe érve, a fél falut lemészárolták. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezek nem légből kapott értesülések, hanem a hadsereg által rádión továbbított hivatalos közlések voltak. Ezért maximális komolysággal kellett kezelni őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Így is tettünk. A város Kökös felőli bejáratát lezárattuk és minden rendelkezésünkre álló fegyverest oda irányítottunk. A szekuritáte épületében is csak néhány őrszem és a házi fogságban lévő rendőrtisztek maradtak. Így a megyénél a lehető legrövidebb ideig maradtam. Visszafelé igyekezve láttam, hogy az udvaron boldog-boldogtalannak osztogatják a fegyvert és a lőszert. Sajnos a helyzet nem engedte, hogy kérdőre vonjam őket. Szolgálati helyemre érve, furcsa látvány fogadott. A hónuk alatt irat kötegekkel futkorászó civilekbe botlott a tekintetem. Felbukkantak egy-egy irodából, majd sietve távoztak a hátsó ajtón. Néhányat felismertem közülük. Szekusok voltak. Egy pillanatig átvillant az agyamon, hogy beléjük lövök, de gyorsan elvetettem a gondolatot. Beláttam, hogy semmi értelme a vérontásnak. Túlkésőre értem vissza ahhoz, hogy megakadályozhassam a történteknek. A zöme ugyanis már elmenekült. Aktákkal együtt. Akikbe belebotlottam pedig, fegyverhasználat nélkül is megadták magukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Belelapozva a náluk lévő iratokba, melyek névsorokat és jelentéseket tartalmaztak, gyanút fogtam. S minél jobban elgondolkodtam a történteken, annál világosabb vált, hogy nem alaptalanul. Miután a terroristatámadásból sem lett semmi, a gyanú bizonyossággá érett bennem. Rádöbbentem, hogy egy felülről irányított átverés áldozatai vagyunk. Attól fogva még tágabbra nyitott szemekkel kísértem és próbáltam helyes irányba befolyásolni az eseményeket. De ehhez segítség kellett. Ezért a két mérnökkel is közöltem észrevételeimet és a belőlük levont következtetéseket. Kezdetben kétkedve fogadták, de később megbizonyosodtak, hogy igazam van. Így számíthattam a segítségükre.

 

 

 

 

 

 

 

          Bár három éjjel nem aludtam, a magamba öntött temérdek kávé és az idegeimben rezegő feszültség hatására nem éreztem fizikai fáradságot. Csak valami furcsa kábultság lett úrrá rajtam és egyre nehézkesebbé váltak a gondolataim. Ezért úgy döntöttem, hogy amennyiben a helyzet engedi, néhány órára hazamegyek a testvéremhez, lepihenni. Erre késő délután került sor. A városra ereszkedett csendet kihasználva, miután a mérnökökre ruháztam a döntéshozatal jogát, két hűséges emberem kíséretében elindultam a testvérem lakása felé. Nagy volt az öröm, mikor beléptem az ajtón. Az időközben Bereckből behozatott idős édesapám, percekig szorongatta a kezemet. Hát mégiscsak megértük ezt fiam. - Mondta elcsukló hangon. Könnyes szemei láttán én is elérzékenyültem, s csak nehezen tudtam erőt venni magamon.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Mivel legjobb esetben is csak két óra állt a rendelkezésemre, pár perc beszélgetés után ledőltem. Azonnal elszenderedtem. Később, bátyám kopogtatására riadtan kaptam az ágy mellé helyezett géppisztoly után, melytől még pihenés közben sem váltam meg. És ez nem volt túlzás. Abban a helyzetben, melyben azt sem tudtad ki az ellenséged, készenlétben kellett legyél minden pillanatban. Mint ahogy az ajtó előtt engem fegyverrel őrző felkelők is fel voltak készülve minden eshetőségre. Letelt az idő, nem volt mit tennem, búcsút kellett vegyek édesapámtól. Bátyámmal egy rövid vitám volt a bejárati ajtó előtt, ugyanis minden áron velem akart tartani. Végül belátta, hogy igazam van, legjobban teszi, ha otthon marad és vigyáz édesapánkra s a feleségére. Különben a 22. Lezajlott tüntetésen való jelenlétével kivette részét a változás elősegítésében. Elnehezült szívvel búcsúztam el tőle, mert sejtettem, hogy a megpróbáltatásoknak még nincsen vége, s az elkövetkező napokban bármi megtörténhet.

 

 

 

Bedő Zoltán
 

Folytatjuk:

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]