Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 május 14 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 6
Az ellenség fellegvárában 6

 

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire 

 

           Nem tévedtem. Nem sokkal sötétedés után, elszabadult a pokol és az értelmetlen harc ezúttal áldozatokat is szedett. Olyan lövöldözés addig talán nem is volt a városban, mint akkor. Ennek ellenére, a közöttünk lévő gyanús alakról sem felejtkeztem meg, sőt, újból felhívtam a két mérnök figyelmét rá, megkérvén őket tartsák szemmel, nehogy meglepetés érjen. Éberségünk eredményt hozott. Mindhárman észleltük, amint az ablakból elemlámpával jeleket ad le a város felé. Egy ember tévedhet, de hárman nem, így egyre bizonyosabb lettem, hogy valami nincs rendben vele. Fokozott figyelemmel követtük minden lépését. Éjszaka egy percre sem tudtuk lehunyni a szemünket. Hajnal hasadtával kimerülten néztünk egy új nap elébe, melytől karácsony lévén, megnyugvást reméltünk mindannyian.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A reggeli órákban amolyan szabad program volt. Aki tehette, lepihent, csak az őrség maradt a helyén. Ilyenkor szoktam én is a tiszti konyhán reggelizni. Ezúttal is így történt. A parancsnokságon helyettem az egyik mérnök maradt. Dolgom végeztével, visszatérve a szolgálati szobába. Mivel napközben a milicista tisztek a parancsnokságon tartózkodtak, a fontosabb beszélgetéseket ide visszahúzódva bonyolítottuk le és ugyan itt tartottuk a különböző okmányokat is. Feltűnt, hogy az iratok nem úgy hevernek az asztalon, mint ahogy hagytam őket. Mintha valaki sietősen kutatott volna közöttük. Tüzetesebb vizsgálódás után az is kiderült, hogy az épületben szolgálatot teljesítők névsorát tartalmazó lista eltűnt. Pedig a kapitányon és rajtam kívül, senkinek sem volt joga oda bemenni. A tettes személyét illetően nem voltak kétségeim. Azt is eldöntöttem, hogy azonnal le kell tartóztatni, csak azt nem tudtam – hogyan? Ugyanis ott ült, a 25-30 milicista között a tv előtt. Ezért vigyáznom kellett, mert fegyver volt nála s lövöldözés esetén sok ember életét kockáztattam volna. Egy betonfalakkal körbe zárt térben ugyanis az ide-oda pattanó golyók, szörnyű pusztítást végezhetnek. Ráadásul több láda lőszer is abban a helységben volt felhalmozva. Ezt eleve nem tartottam jó ötletnek, de a kapitány ragaszkodott hozzá, én pedig a vitát elkerülendő, nem elleneztem.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nem volt mit tennem, miután az előszobában bajtársam fülébe súgtam a teendőket és erősítésért küldtem, mindenkit le kellett tartóztatnom. Így senki, a delikvens sem sejtette a valós szándékomat. A csel bevált, sikerült egy esetleges vérontást elkerülnöm. Minden esetre, nem lehetett kellemes egy megtöltött, kibiztosított gépfegyver csövébe nézni. Melynek ravaszán ráadásul egy elnyűtt arcú, kialvatlan fickó tartja az úját. De én is nehéz perceket éltem át. Hiszen követnem kellett nem csak a gyanúsított, hanem még 25-30 milicista tisztnek még a szemrebbenését is. Életveszélyben pedig az ember megnyilvánulásai kiszámíthatatlanok. Félő volt, hogy gyanús mozdulat esetén meghúzom a ravaszt. Nem tudom mennyi idő telhetett így el. A bajtársam szerint 24 perc. Ennyi időbe tellett, ugyanis míg ráakadt a kapitányra és felköltöttek négy szolgálaton kívüli önkéntest. Nekem egy örökkévalóságnak tűnt. Végül incidens nélkül oldódott meg a helyzet. A fickót lefegyvereztük és letartóztattuk. Motozás közben a zsebében a névsort is megtaláltam, így tiszta lelkiismerettel zártam rá egy üres iroda ajtaját. A milicista tisztek utólag bevallották, hogy akkora félelmet soha nem éreztek, mint azok alatt a percek alatt. Közöttük volt két leendő megyei rendőrkapitány, Gavril Ardeleanu és Ion Măgureanu is.

 

 

 

 

 

 

 

          A harcok a diktátor házaspár kivégzése után is folytatódtak, megerősítve bennem a gyanút: Bukarestben hatalomátvétel történt, mi pedig egy előre megírt és jól kidolgozott forgatókönyv szereplői vagyunk. Kellő ismeretek hiányában nem tudom megítélni, hogy a megyei katonai parancsnokságon ebben hányan és kik voltak beavatva. Azt viszont bizonyos, hogy legalább egy személynek, megyén belül is irányítani kellett a felforgató tevékenységet. Máig megválaszolatlan kérdés maradt, hogy ki, vagy kik voltak azok. Annyit határozottan kijelenthetek, hogy Scoarţă kapitány nem tartozott közéjük. Ő jóhiszeműen végezte a kötelességét, legjobb tudása szerint.

 

 

 

 

Bedő Zoltán

 

Folytatjuk:

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]