Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2010 május 14 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 6
Az ellenség fellegvárában 6

 

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire 

 

           Nem tévedtem. Nem sokkal sötétedés után, elszabadult a pokol és az értelmetlen harc ezúttal áldozatokat is szedett. Olyan lövöldözés addig talán nem is volt a városban, mint akkor. Ennek ellenére, a közöttünk lévő gyanús alakról sem felejtkeztem meg, sőt, újból felhívtam a két mérnök figyelmét rá, megkérvén őket tartsák szemmel, nehogy meglepetés érjen. Éberségünk eredményt hozott. Mindhárman észleltük, amint az ablakból elemlámpával jeleket ad le a város felé. Egy ember tévedhet, de hárman nem, így egyre bizonyosabb lettem, hogy valami nincs rendben vele. Fokozott figyelemmel követtük minden lépését. Éjszaka egy percre sem tudtuk lehunyni a szemünket. Hajnal hasadtával kimerülten néztünk egy új nap elébe, melytől karácsony lévén, megnyugvást reméltünk mindannyian.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A reggeli órákban amolyan szabad program volt. Aki tehette, lepihent, csak az őrség maradt a helyén. Ilyenkor szoktam én is a tiszti konyhán reggelizni. Ezúttal is így történt. A parancsnokságon helyettem az egyik mérnök maradt. Dolgom végeztével, visszatérve a szolgálati szobába. Mivel napközben a milicista tisztek a parancsnokságon tartózkodtak, a fontosabb beszélgetéseket ide visszahúzódva bonyolítottuk le és ugyan itt tartottuk a különböző okmányokat is. Feltűnt, hogy az iratok nem úgy hevernek az asztalon, mint ahogy hagytam őket. Mintha valaki sietősen kutatott volna közöttük. Tüzetesebb vizsgálódás után az is kiderült, hogy az épületben szolgálatot teljesítők névsorát tartalmazó lista eltűnt. Pedig a kapitányon és rajtam kívül, senkinek sem volt joga oda bemenni. A tettes személyét illetően nem voltak kétségeim. Azt is eldöntöttem, hogy azonnal le kell tartóztatni, csak azt nem tudtam – hogyan? Ugyanis ott ült, a 25-30 milicista között a tv előtt. Ezért vigyáznom kellett, mert fegyver volt nála s lövöldözés esetén sok ember életét kockáztattam volna. Egy betonfalakkal körbe zárt térben ugyanis az ide-oda pattanó golyók, szörnyű pusztítást végezhetnek. Ráadásul több láda lőszer is abban a helységben volt felhalmozva. Ezt eleve nem tartottam jó ötletnek, de a kapitány ragaszkodott hozzá, én pedig a vitát elkerülendő, nem elleneztem.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nem volt mit tennem, miután az előszobában bajtársam fülébe súgtam a teendőket és erősítésért küldtem, mindenkit le kellett tartóztatnom. Így senki, a delikvens sem sejtette a valós szándékomat. A csel bevált, sikerült egy esetleges vérontást elkerülnöm. Minden esetre, nem lehetett kellemes egy megtöltött, kibiztosított gépfegyver csövébe nézni. Melynek ravaszán ráadásul egy elnyűtt arcú, kialvatlan fickó tartja az úját. De én is nehéz perceket éltem át. Hiszen követnem kellett nem csak a gyanúsított, hanem még 25-30 milicista tisztnek még a szemrebbenését is. Életveszélyben pedig az ember megnyilvánulásai kiszámíthatatlanok. Félő volt, hogy gyanús mozdulat esetén meghúzom a ravaszt. Nem tudom mennyi idő telhetett így el. A bajtársam szerint 24 perc. Ennyi időbe tellett, ugyanis míg ráakadt a kapitányra és felköltöttek négy szolgálaton kívüli önkéntest. Nekem egy örökkévalóságnak tűnt. Végül incidens nélkül oldódott meg a helyzet. A fickót lefegyvereztük és letartóztattuk. Motozás közben a zsebében a névsort is megtaláltam, így tiszta lelkiismerettel zártam rá egy üres iroda ajtaját. A milicista tisztek utólag bevallották, hogy akkora félelmet soha nem éreztek, mint azok alatt a percek alatt. Közöttük volt két leendő megyei rendőrkapitány, Gavril Ardeleanu és Ion Măgureanu is.

 

 

 

 

 

 

 

          A harcok a diktátor házaspár kivégzése után is folytatódtak, megerősítve bennem a gyanút: Bukarestben hatalomátvétel történt, mi pedig egy előre megírt és jól kidolgozott forgatókönyv szereplői vagyunk. Kellő ismeretek hiányában nem tudom megítélni, hogy a megyei katonai parancsnokságon ebben hányan és kik voltak beavatva. Azt viszont bizonyos, hogy legalább egy személynek, megyén belül is irányítani kellett a felforgató tevékenységet. Máig megválaszolatlan kérdés maradt, hogy ki, vagy kik voltak azok. Annyit határozottan kijelenthetek, hogy Scoarţă kapitány nem tartozott közéjük. Ő jóhiszeműen végezte a kötelességét, legjobb tudása szerint.

 

 

 

 

Bedő Zoltán

 

Folytatjuk:

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]