Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 május 14 :: Múltba néző :: Az ellenség fellegvárában 6
Az ellenség fellegvárában 6

 

 

 

 

Az ellenség fellegvárában

 

Egy résztvevő visszaemlékezései, 1989 decemberének sepsiszentgyörgyi eseményeire 

 

           Nem tévedtem. Nem sokkal sötétedés után, elszabadult a pokol és az értelmetlen harc ezúttal áldozatokat is szedett. Olyan lövöldözés addig talán nem is volt a városban, mint akkor. Ennek ellenére, a közöttünk lévő gyanús alakról sem felejtkeztem meg, sőt, újból felhívtam a két mérnök figyelmét rá, megkérvén őket tartsák szemmel, nehogy meglepetés érjen. Éberségünk eredményt hozott. Mindhárman észleltük, amint az ablakból elemlámpával jeleket ad le a város felé. Egy ember tévedhet, de hárman nem, így egyre bizonyosabb lettem, hogy valami nincs rendben vele. Fokozott figyelemmel követtük minden lépését. Éjszaka egy percre sem tudtuk lehunyni a szemünket. Hajnal hasadtával kimerülten néztünk egy új nap elébe, melytől karácsony lévén, megnyugvást reméltünk mindannyian.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A reggeli órákban amolyan szabad program volt. Aki tehette, lepihent, csak az őrség maradt a helyén. Ilyenkor szoktam én is a tiszti konyhán reggelizni. Ezúttal is így történt. A parancsnokságon helyettem az egyik mérnök maradt. Dolgom végeztével, visszatérve a szolgálati szobába. Mivel napközben a milicista tisztek a parancsnokságon tartózkodtak, a fontosabb beszélgetéseket ide visszahúzódva bonyolítottuk le és ugyan itt tartottuk a különböző okmányokat is. Feltűnt, hogy az iratok nem úgy hevernek az asztalon, mint ahogy hagytam őket. Mintha valaki sietősen kutatott volna közöttük. Tüzetesebb vizsgálódás után az is kiderült, hogy az épületben szolgálatot teljesítők névsorát tartalmazó lista eltűnt. Pedig a kapitányon és rajtam kívül, senkinek sem volt joga oda bemenni. A tettes személyét illetően nem voltak kétségeim. Azt is eldöntöttem, hogy azonnal le kell tartóztatni, csak azt nem tudtam – hogyan? Ugyanis ott ült, a 25-30 milicista között a tv előtt. Ezért vigyáznom kellett, mert fegyver volt nála s lövöldözés esetén sok ember életét kockáztattam volna. Egy betonfalakkal körbe zárt térben ugyanis az ide-oda pattanó golyók, szörnyű pusztítást végezhetnek. Ráadásul több láda lőszer is abban a helységben volt felhalmozva. Ezt eleve nem tartottam jó ötletnek, de a kapitány ragaszkodott hozzá, én pedig a vitát elkerülendő, nem elleneztem.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nem volt mit tennem, miután az előszobában bajtársam fülébe súgtam a teendőket és erősítésért küldtem, mindenkit le kellett tartóztatnom. Így senki, a delikvens sem sejtette a valós szándékomat. A csel bevált, sikerült egy esetleges vérontást elkerülnöm. Minden esetre, nem lehetett kellemes egy megtöltött, kibiztosított gépfegyver csövébe nézni. Melynek ravaszán ráadásul egy elnyűtt arcú, kialvatlan fickó tartja az úját. De én is nehéz perceket éltem át. Hiszen követnem kellett nem csak a gyanúsított, hanem még 25-30 milicista tisztnek még a szemrebbenését is. Életveszélyben pedig az ember megnyilvánulásai kiszámíthatatlanok. Félő volt, hogy gyanús mozdulat esetén meghúzom a ravaszt. Nem tudom mennyi idő telhetett így el. A bajtársam szerint 24 perc. Ennyi időbe tellett, ugyanis míg ráakadt a kapitányra és felköltöttek négy szolgálaton kívüli önkéntest. Nekem egy örökkévalóságnak tűnt. Végül incidens nélkül oldódott meg a helyzet. A fickót lefegyvereztük és letartóztattuk. Motozás közben a zsebében a névsort is megtaláltam, így tiszta lelkiismerettel zártam rá egy üres iroda ajtaját. A milicista tisztek utólag bevallották, hogy akkora félelmet soha nem éreztek, mint azok alatt a percek alatt. Közöttük volt két leendő megyei rendőrkapitány, Gavril Ardeleanu és Ion Măgureanu is.

 

 

 

 

 

 

 

          A harcok a diktátor házaspár kivégzése után is folytatódtak, megerősítve bennem a gyanút: Bukarestben hatalomátvétel történt, mi pedig egy előre megírt és jól kidolgozott forgatókönyv szereplői vagyunk. Kellő ismeretek hiányában nem tudom megítélni, hogy a megyei katonai parancsnokságon ebben hányan és kik voltak beavatva. Azt viszont bizonyos, hogy legalább egy személynek, megyén belül is irányítani kellett a felforgató tevékenységet. Máig megválaszolatlan kérdés maradt, hogy ki, vagy kik voltak azok. Annyit határozottan kijelenthetek, hogy Scoarţă kapitány nem tartozott közéjük. Ő jóhiszeműen végezte a kötelességét, legjobb tudása szerint.

 

 

 

 

Bedő Zoltán

 

Folytatjuk:

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]