Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 július 05 :: Múltba néző :: Ki miatt esett el a Székelyföld?
Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

 

Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

           161. évfordulója alkalmából, péntek este a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, megemlékeztek az 1849-ben lezajlott kökösi csatáról. Ez alkalomból, Bordi Zsigmond Lóránd muzeológus egy részletes előadás során számolt be a csatával kapcsolatban végzett kutatásai eddigi eredményeiről. Amint az általa elmondottakból kiderült, nagy szükség volt erre a feltáró munkára, ugyanis Gábor Áron halálának tényén kívül, mindeddig szinte semmit sem tudtunk az akkor és ott történtekről. Az eddig ismert forrásanyag kritikus feldolgozása, valamint az ide vágó osztrák és orosz levéltári adatokkal való kiegészítése s egybevetése után a kutató a következő megállapításokra jutott:

 

           Kökös közelében összesen három ütközetet vívtak. Az elsőt június 23-án, a másodikat július 2-án, melyben Gábor Áron életét veszítette, a harmadikra pedig, július 20-án került sor.

 

 

 

 

 

 

 

           Az eddigi hivatalos magyar történetírás megítélése szerint, a Székelyföld eleste, Gál Sándor hibás hadmozdulatainak volt köszönhető. Bordi ezt a megállapítást tények felsorakoztatásával cáfolja, elsősorban Kossuth elhibázott döntéseiben látva a kudarc okát. Ő ugyanis, Bem tábornok elképzelését felülbírálva, április folyamán nem csak kivonja és Temesvár ostromához irányítja a harcedzett erdélyi csapatokat, hanem az oroszok betörése után sem engedi visszarendelni őket. Így Bem egymagában kénytelen visszatérni és az otthon maradt tartalékosok hadrendbe állításával szervezni meg a védelmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

           A második hibát, maga Bem követi el, mikor Gál Sándort nem teszi meg idejében a 6. brassói és 5. székely hadosztályok főparancsnokává. Így tulajdonképpen az egy helyen és egymás mellett harcoló hadosztályoknak két önálló parancsnoka volt. Ez vezetett a sokszor összehangolatlan, sőt meggondolatlan hadmozdulatokhoz és július 30-án a brassói tisztek parancsára, az indokolatlan tusnádi fegyverletételéhez. Ezzel szemben Gál taktikájának köszönhető, hogy az oroszok Szeben felé tartó fő hadereje, Sárkánynál megtorpanásra kényszerül és egy ezred kénytelen a Kökösnél szorongatott csapatok megsegítésére visszavonulni. Bem tábornok így 10 nap haladékot kapott Szeben védelmének megszervezésére.

 

 

 

 

 

 

 

          Egy másik, az előadás során megcáfolt állítás, Gábor Áron halálával kapcsolatos. Egyes források szerint, ugyanis az oroszok céloztak rá és ezért okozta ágyúgolyó a halálát. Az előadó rámutatott, hogy az ágyúk korabeli pontosságát figyelembe véve ez megvalósíthatatlan volt, tehát csak véletlen találatról lehet szó. Hasonló módon kartácstűz sem végezhetett vele, mert ehhez túl mesze voltak az orosz ágyúk állásai.

 


          Végezetül megállapíthatjuk, hogy az évforduló kapcsán a jelenlévőknek egy érdekes, gazdagon szemléltetett, merész megállapításokkal tűzdelt és új szemléletmódot tükröző, de tényeken alapuló előadásban volt részük. Köszönet érte a kutatónak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]