Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2010 július 05 :: Múltba néző :: Ki miatt esett el a Székelyföld?
Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

 

Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

           161. évfordulója alkalmából, péntek este a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, megemlékeztek az 1849-ben lezajlott kökösi csatáról. Ez alkalomból, Bordi Zsigmond Lóránd muzeológus egy részletes előadás során számolt be a csatával kapcsolatban végzett kutatásai eddigi eredményeiről. Amint az általa elmondottakból kiderült, nagy szükség volt erre a feltáró munkára, ugyanis Gábor Áron halálának tényén kívül, mindeddig szinte semmit sem tudtunk az akkor és ott történtekről. Az eddig ismert forrásanyag kritikus feldolgozása, valamint az ide vágó osztrák és orosz levéltári adatokkal való kiegészítése s egybevetése után a kutató a következő megállapításokra jutott:

 

           Kökös közelében összesen három ütközetet vívtak. Az elsőt június 23-án, a másodikat július 2-án, melyben Gábor Áron életét veszítette, a harmadikra pedig, július 20-án került sor.

 

 

 

 

 

 

 

           Az eddigi hivatalos magyar történetírás megítélése szerint, a Székelyföld eleste, Gál Sándor hibás hadmozdulatainak volt köszönhető. Bordi ezt a megállapítást tények felsorakoztatásával cáfolja, elsősorban Kossuth elhibázott döntéseiben látva a kudarc okát. Ő ugyanis, Bem tábornok elképzelését felülbírálva, április folyamán nem csak kivonja és Temesvár ostromához irányítja a harcedzett erdélyi csapatokat, hanem az oroszok betörése után sem engedi visszarendelni őket. Így Bem egymagában kénytelen visszatérni és az otthon maradt tartalékosok hadrendbe állításával szervezni meg a védelmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

           A második hibát, maga Bem követi el, mikor Gál Sándort nem teszi meg idejében a 6. brassói és 5. székely hadosztályok főparancsnokává. Így tulajdonképpen az egy helyen és egymás mellett harcoló hadosztályoknak két önálló parancsnoka volt. Ez vezetett a sokszor összehangolatlan, sőt meggondolatlan hadmozdulatokhoz és július 30-án a brassói tisztek parancsára, az indokolatlan tusnádi fegyverletételéhez. Ezzel szemben Gál taktikájának köszönhető, hogy az oroszok Szeben felé tartó fő hadereje, Sárkánynál megtorpanásra kényszerül és egy ezred kénytelen a Kökösnél szorongatott csapatok megsegítésére visszavonulni. Bem tábornok így 10 nap haladékot kapott Szeben védelmének megszervezésére.

 

 

 

 

 

 

 

          Egy másik, az előadás során megcáfolt állítás, Gábor Áron halálával kapcsolatos. Egyes források szerint, ugyanis az oroszok céloztak rá és ezért okozta ágyúgolyó a halálát. Az előadó rámutatott, hogy az ágyúk korabeli pontosságát figyelembe véve ez megvalósíthatatlan volt, tehát csak véletlen találatról lehet szó. Hasonló módon kartácstűz sem végezhetett vele, mert ehhez túl mesze voltak az orosz ágyúk állásai.

 


          Végezetül megállapíthatjuk, hogy az évforduló kapcsán a jelenlévőknek egy érdekes, gazdagon szemléltetett, merész megállapításokkal tűzdelt és új szemléletmódot tükröző, de tényeken alapuló előadásban volt részük. Köszönet érte a kutatónak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]