Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 július 05 :: Múltba néző :: Ki miatt esett el a Székelyföld?
Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

 

Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

           161. évfordulója alkalmából, péntek este a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, megemlékeztek az 1849-ben lezajlott kökösi csatáról. Ez alkalomból, Bordi Zsigmond Lóránd muzeológus egy részletes előadás során számolt be a csatával kapcsolatban végzett kutatásai eddigi eredményeiről. Amint az általa elmondottakból kiderült, nagy szükség volt erre a feltáró munkára, ugyanis Gábor Áron halálának tényén kívül, mindeddig szinte semmit sem tudtunk az akkor és ott történtekről. Az eddig ismert forrásanyag kritikus feldolgozása, valamint az ide vágó osztrák és orosz levéltári adatokkal való kiegészítése s egybevetése után a kutató a következő megállapításokra jutott:

 

           Kökös közelében összesen három ütközetet vívtak. Az elsőt június 23-án, a másodikat július 2-án, melyben Gábor Áron életét veszítette, a harmadikra pedig, július 20-án került sor.

 

 

 

 

 

 

 

           Az eddigi hivatalos magyar történetírás megítélése szerint, a Székelyföld eleste, Gál Sándor hibás hadmozdulatainak volt köszönhető. Bordi ezt a megállapítást tények felsorakoztatásával cáfolja, elsősorban Kossuth elhibázott döntéseiben látva a kudarc okát. Ő ugyanis, Bem tábornok elképzelését felülbírálva, április folyamán nem csak kivonja és Temesvár ostromához irányítja a harcedzett erdélyi csapatokat, hanem az oroszok betörése után sem engedi visszarendelni őket. Így Bem egymagában kénytelen visszatérni és az otthon maradt tartalékosok hadrendbe állításával szervezni meg a védelmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

           A második hibát, maga Bem követi el, mikor Gál Sándort nem teszi meg idejében a 6. brassói és 5. székely hadosztályok főparancsnokává. Így tulajdonképpen az egy helyen és egymás mellett harcoló hadosztályoknak két önálló parancsnoka volt. Ez vezetett a sokszor összehangolatlan, sőt meggondolatlan hadmozdulatokhoz és július 30-án a brassói tisztek parancsára, az indokolatlan tusnádi fegyverletételéhez. Ezzel szemben Gál taktikájának köszönhető, hogy az oroszok Szeben felé tartó fő hadereje, Sárkánynál megtorpanásra kényszerül és egy ezred kénytelen a Kökösnél szorongatott csapatok megsegítésére visszavonulni. Bem tábornok így 10 nap haladékot kapott Szeben védelmének megszervezésére.

 

 

 

 

 

 

 

          Egy másik, az előadás során megcáfolt állítás, Gábor Áron halálával kapcsolatos. Egyes források szerint, ugyanis az oroszok céloztak rá és ezért okozta ágyúgolyó a halálát. Az előadó rámutatott, hogy az ágyúk korabeli pontosságát figyelembe véve ez megvalósíthatatlan volt, tehát csak véletlen találatról lehet szó. Hasonló módon kartácstűz sem végezhetett vele, mert ehhez túl mesze voltak az orosz ágyúk állásai.

 


          Végezetül megállapíthatjuk, hogy az évforduló kapcsán a jelenlévőknek egy érdekes, gazdagon szemléltetett, merész megállapításokkal tűzdelt és új szemléletmódot tükröző, de tényeken alapuló előadásban volt részük. Köszönet érte a kutatónak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]