Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2010 július 05 :: Múltba néző :: Ki miatt esett el a Székelyföld?
Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

 

Ki miatt esett el a Székelyföld?

 

 

 

           161. évfordulója alkalmából, péntek este a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében, megemlékeztek az 1849-ben lezajlott kökösi csatáról. Ez alkalomból, Bordi Zsigmond Lóránd muzeológus egy részletes előadás során számolt be a csatával kapcsolatban végzett kutatásai eddigi eredményeiről. Amint az általa elmondottakból kiderült, nagy szükség volt erre a feltáró munkára, ugyanis Gábor Áron halálának tényén kívül, mindeddig szinte semmit sem tudtunk az akkor és ott történtekről. Az eddig ismert forrásanyag kritikus feldolgozása, valamint az ide vágó osztrák és orosz levéltári adatokkal való kiegészítése s egybevetése után a kutató a következő megállapításokra jutott:

 

           Kökös közelében összesen három ütközetet vívtak. Az elsőt június 23-án, a másodikat július 2-án, melyben Gábor Áron életét veszítette, a harmadikra pedig, július 20-án került sor.

 

 

 

 

 

 

 

           Az eddigi hivatalos magyar történetírás megítélése szerint, a Székelyföld eleste, Gál Sándor hibás hadmozdulatainak volt köszönhető. Bordi ezt a megállapítást tények felsorakoztatásával cáfolja, elsősorban Kossuth elhibázott döntéseiben látva a kudarc okát. Ő ugyanis, Bem tábornok elképzelését felülbírálva, április folyamán nem csak kivonja és Temesvár ostromához irányítja a harcedzett erdélyi csapatokat, hanem az oroszok betörése után sem engedi visszarendelni őket. Így Bem egymagában kénytelen visszatérni és az otthon maradt tartalékosok hadrendbe állításával szervezni meg a védelmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

           A második hibát, maga Bem követi el, mikor Gál Sándort nem teszi meg idejében a 6. brassói és 5. székely hadosztályok főparancsnokává. Így tulajdonképpen az egy helyen és egymás mellett harcoló hadosztályoknak két önálló parancsnoka volt. Ez vezetett a sokszor összehangolatlan, sőt meggondolatlan hadmozdulatokhoz és július 30-án a brassói tisztek parancsára, az indokolatlan tusnádi fegyverletételéhez. Ezzel szemben Gál taktikájának köszönhető, hogy az oroszok Szeben felé tartó fő hadereje, Sárkánynál megtorpanásra kényszerül és egy ezred kénytelen a Kökösnél szorongatott csapatok megsegítésére visszavonulni. Bem tábornok így 10 nap haladékot kapott Szeben védelmének megszervezésére.

 

 

 

 

 

 

 

          Egy másik, az előadás során megcáfolt állítás, Gábor Áron halálával kapcsolatos. Egyes források szerint, ugyanis az oroszok céloztak rá és ezért okozta ágyúgolyó a halálát. Az előadó rámutatott, hogy az ágyúk korabeli pontosságát figyelembe véve ez megvalósíthatatlan volt, tehát csak véletlen találatról lehet szó. Hasonló módon kartácstűz sem végezhetett vele, mert ehhez túl mesze voltak az orosz ágyúk állásai.

 


          Végezetül megállapíthatjuk, hogy az évforduló kapcsán a jelenlévőknek egy érdekes, gazdagon szemléltetett, merész megállapításokkal tűzdelt és új szemléletmódot tükröző, de tényeken alapuló előadásban volt részük. Köszönet érte a kutatónak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]