Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2010 július 13 :: Múltba néző :: A gondolatot nem lehet bezárni
A gondolatot nem lehet bezárni

 

 

 

 

A gondolatot nem lehet bezárni

 

 

           Szívszorongatóan szép élményben volt részük mindazoknak, akik a közelmúltban részt vehettek Ft. Harai Pál kanonok, nyugalmazott esperes „Börtönévek papi emlékei” című könyvének medgyesi bemutatóján. Az eseményre összesereglett érdeklődők, zsúfolásig megtöltötték a Kolping Ház gyűléstermét.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A kötetet Msgr. Dr. Czirják Árpád, pápai prelátus, kanonok, volt érseki helynök és Kolozs-dobokai fő esperes méltatta. Egy gondolatot idézünk mélyről jövő, tartalmas beszédéből:„ Mesteréhez hasonlóan üldözést szenvedett az igazságért. Visszaemlékezéseiből még sem a szomorú, hanem a boldog ember szól az olvasókhoz és bátorítja őket, hogy a kudarcokban ne essenek kétségbe, az Istent szeretőknek minden a javukra szolgál.”

 

 

 

 

 

 

 

 

           Harai Pál személyében egy lexikális tudással rendelkező, de végtelenül szerény embert ismerhetünk meg, aki szelíd lelke és törékeny alkata ellenére nagyon kemény tud lenni, ha a helyzet ezt megköveteli. Hit, nemzet, becsület, emberség dolgában nem ismer tréfát és hajlíthatatlan. Bár 83-ik évét tapossa, sugárzik belőle az életerő és energia. Szellemi és fizikai frissességének titka hitén kívül, talán a közösségért felelősséget vállaló ember állandó tenni akarásából fakad. Könyvét sem öncélúan, hanem közelmúltunk feltárásának szándékával írta, hogy az elkövetett borzalmakat megismerve elkerülhessük azokat a csapdahelyzeteket, melyek megismétlődésükhöz vezethetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Életét a közösségépítés és nemzetvédés jegyében küzdötte végig. Megismerése hozzásegíthet céljaink meghatározásához, ezért érdemes beletekinteni.
Egyszerű földműves emberek gyermekeként született a háromszéki Szentkatolnán, 1928. Január 25-én. Miután beiratkozik a gyulafehérvári teológiai főiskolára, azt időlegesen bezárják a román hatóságok, ezért a növendékek otthon készülnek és titokban vizsgáznak. Márton Áron püspök és a teológia tanárainak 1949-es letartóztatása után azonban ez a lehetőség is szertefoszlik.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nehéz időszak következik, mely alatt alkalma volt megismerkedni a szekuritáte vasöklével is. Végül sok viszontagság után, 1952-ben szentelik pappá. Aradon, majd Sepsiszentgyörgyön, Csíkdánfalván és Brassóban káplán. A magyar forradalom leverése után, ő is a megtorlás áldozatává válik, ugyanis 1958-ban koholt vádak alapján letartóztatják és 10 év börtönbüntetésre ítélik. A román kommunista pokol Duna- deltai állomásainak megjárása és 6 év kényszermunka után, általános amnesztiával szabadul.

 

 

 

 

 

 

          Brassóból, Székelykálba, Kézdiszárazpatakra és Kővárra, ezt követően Kézdiszentkeresztre és Bélafalvára kerül. A folyamatos piszkálás ellenére, Székesen kápolnát, Kőváron új plébániát építtet. 1985-ben Medgyesre, pályafutásának utolsó állomására kerül. A rendszer bukása után, a püspökség támogatását nélkülözve, saját vagyonát is felhasználva, építi fel a Szent István templomot, valamint a hozzá tartozó Kolping ifjúsági és közösségi házat. De ezzel még nem ér véget a munka. A madarasi Hargitán vásárolt területen, ifjúsági Kolping tábort épít és működtet, s Baromlaka határában egy mintafarm létesítésének gondolatával vesz házat. Ez utóbbi terve viszont rajta kívül álló okok miatt sajnos meghiúsult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Helytállása és közösségformáló munkája elismeréseként, Sólyom László a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitűntetésben, az RMDSZ pedig Ezüstfenyő- díjban részesítette. Jelenleg a medgyesi vendégház egy szerény szobájának lakójaként segíti paptársai áldásos tevékenységét, immár nyugdíjasként.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]