Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 július 13 :: Múltba néző :: A gondolatot nem lehet bezárni
A gondolatot nem lehet bezárni

 

 

 

 

A gondolatot nem lehet bezárni

 

 

           Szívszorongatóan szép élményben volt részük mindazoknak, akik a közelmúltban részt vehettek Ft. Harai Pál kanonok, nyugalmazott esperes „Börtönévek papi emlékei” című könyvének medgyesi bemutatóján. Az eseményre összesereglett érdeklődők, zsúfolásig megtöltötték a Kolping Ház gyűléstermét.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A kötetet Msgr. Dr. Czirják Árpád, pápai prelátus, kanonok, volt érseki helynök és Kolozs-dobokai fő esperes méltatta. Egy gondolatot idézünk mélyről jövő, tartalmas beszédéből:„ Mesteréhez hasonlóan üldözést szenvedett az igazságért. Visszaemlékezéseiből még sem a szomorú, hanem a boldog ember szól az olvasókhoz és bátorítja őket, hogy a kudarcokban ne essenek kétségbe, az Istent szeretőknek minden a javukra szolgál.”

 

 

 

 

 

 

 

 

           Harai Pál személyében egy lexikális tudással rendelkező, de végtelenül szerény embert ismerhetünk meg, aki szelíd lelke és törékeny alkata ellenére nagyon kemény tud lenni, ha a helyzet ezt megköveteli. Hit, nemzet, becsület, emberség dolgában nem ismer tréfát és hajlíthatatlan. Bár 83-ik évét tapossa, sugárzik belőle az életerő és energia. Szellemi és fizikai frissességének titka hitén kívül, talán a közösségért felelősséget vállaló ember állandó tenni akarásából fakad. Könyvét sem öncélúan, hanem közelmúltunk feltárásának szándékával írta, hogy az elkövetett borzalmakat megismerve elkerülhessük azokat a csapdahelyzeteket, melyek megismétlődésükhöz vezethetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Életét a közösségépítés és nemzetvédés jegyében küzdötte végig. Megismerése hozzásegíthet céljaink meghatározásához, ezért érdemes beletekinteni.
Egyszerű földműves emberek gyermekeként született a háromszéki Szentkatolnán, 1928. Január 25-én. Miután beiratkozik a gyulafehérvári teológiai főiskolára, azt időlegesen bezárják a román hatóságok, ezért a növendékek otthon készülnek és titokban vizsgáznak. Márton Áron püspök és a teológia tanárainak 1949-es letartóztatása után azonban ez a lehetőség is szertefoszlik.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nehéz időszak következik, mely alatt alkalma volt megismerkedni a szekuritáte vasöklével is. Végül sok viszontagság után, 1952-ben szentelik pappá. Aradon, majd Sepsiszentgyörgyön, Csíkdánfalván és Brassóban káplán. A magyar forradalom leverése után, ő is a megtorlás áldozatává válik, ugyanis 1958-ban koholt vádak alapján letartóztatják és 10 év börtönbüntetésre ítélik. A román kommunista pokol Duna- deltai állomásainak megjárása és 6 év kényszermunka után, általános amnesztiával szabadul.

 

 

 

 

 

 

          Brassóból, Székelykálba, Kézdiszárazpatakra és Kővárra, ezt követően Kézdiszentkeresztre és Bélafalvára kerül. A folyamatos piszkálás ellenére, Székesen kápolnát, Kőváron új plébániát építtet. 1985-ben Medgyesre, pályafutásának utolsó állomására kerül. A rendszer bukása után, a püspökség támogatását nélkülözve, saját vagyonát is felhasználva, építi fel a Szent István templomot, valamint a hozzá tartozó Kolping ifjúsági és közösségi házat. De ezzel még nem ér véget a munka. A madarasi Hargitán vásárolt területen, ifjúsági Kolping tábort épít és működtet, s Baromlaka határában egy mintafarm létesítésének gondolatával vesz házat. Ez utóbbi terve viszont rajta kívül álló okok miatt sajnos meghiúsult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Helytállása és közösségformáló munkája elismeréseként, Sólyom László a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitűntetésben, az RMDSZ pedig Ezüstfenyő- díjban részesítette. Jelenleg a medgyesi vendégház egy szerény szobájának lakójaként segíti paptársai áldásos tevékenységét, immár nyugdíjasként.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]