Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 július 13 :: Múltba néző :: A gondolatot nem lehet bezárni
A gondolatot nem lehet bezárni

 

 

 

 

A gondolatot nem lehet bezárni

 

 

           Szívszorongatóan szép élményben volt részük mindazoknak, akik a közelmúltban részt vehettek Ft. Harai Pál kanonok, nyugalmazott esperes „Börtönévek papi emlékei” című könyvének medgyesi bemutatóján. Az eseményre összesereglett érdeklődők, zsúfolásig megtöltötték a Kolping Ház gyűléstermét.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A kötetet Msgr. Dr. Czirják Árpád, pápai prelátus, kanonok, volt érseki helynök és Kolozs-dobokai fő esperes méltatta. Egy gondolatot idézünk mélyről jövő, tartalmas beszédéből:„ Mesteréhez hasonlóan üldözést szenvedett az igazságért. Visszaemlékezéseiből még sem a szomorú, hanem a boldog ember szól az olvasókhoz és bátorítja őket, hogy a kudarcokban ne essenek kétségbe, az Istent szeretőknek minden a javukra szolgál.”

 

 

 

 

 

 

 

 

           Harai Pál személyében egy lexikális tudással rendelkező, de végtelenül szerény embert ismerhetünk meg, aki szelíd lelke és törékeny alkata ellenére nagyon kemény tud lenni, ha a helyzet ezt megköveteli. Hit, nemzet, becsület, emberség dolgában nem ismer tréfát és hajlíthatatlan. Bár 83-ik évét tapossa, sugárzik belőle az életerő és energia. Szellemi és fizikai frissességének titka hitén kívül, talán a közösségért felelősséget vállaló ember állandó tenni akarásából fakad. Könyvét sem öncélúan, hanem közelmúltunk feltárásának szándékával írta, hogy az elkövetett borzalmakat megismerve elkerülhessük azokat a csapdahelyzeteket, melyek megismétlődésükhöz vezethetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Életét a közösségépítés és nemzetvédés jegyében küzdötte végig. Megismerése hozzásegíthet céljaink meghatározásához, ezért érdemes beletekinteni.
Egyszerű földműves emberek gyermekeként született a háromszéki Szentkatolnán, 1928. Január 25-én. Miután beiratkozik a gyulafehérvári teológiai főiskolára, azt időlegesen bezárják a román hatóságok, ezért a növendékek otthon készülnek és titokban vizsgáznak. Márton Áron püspök és a teológia tanárainak 1949-es letartóztatása után azonban ez a lehetőség is szertefoszlik.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nehéz időszak következik, mely alatt alkalma volt megismerkedni a szekuritáte vasöklével is. Végül sok viszontagság után, 1952-ben szentelik pappá. Aradon, majd Sepsiszentgyörgyön, Csíkdánfalván és Brassóban káplán. A magyar forradalom leverése után, ő is a megtorlás áldozatává válik, ugyanis 1958-ban koholt vádak alapján letartóztatják és 10 év börtönbüntetésre ítélik. A román kommunista pokol Duna- deltai állomásainak megjárása és 6 év kényszermunka után, általános amnesztiával szabadul.

 

 

 

 

 

 

          Brassóból, Székelykálba, Kézdiszárazpatakra és Kővárra, ezt követően Kézdiszentkeresztre és Bélafalvára kerül. A folyamatos piszkálás ellenére, Székesen kápolnát, Kőváron új plébániát építtet. 1985-ben Medgyesre, pályafutásának utolsó állomására kerül. A rendszer bukása után, a püspökség támogatását nélkülözve, saját vagyonát is felhasználva, építi fel a Szent István templomot, valamint a hozzá tartozó Kolping ifjúsági és közösségi házat. De ezzel még nem ér véget a munka. A madarasi Hargitán vásárolt területen, ifjúsági Kolping tábort épít és működtet, s Baromlaka határában egy mintafarm létesítésének gondolatával vesz házat. Ez utóbbi terve viszont rajta kívül álló okok miatt sajnos meghiúsult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Helytállása és közösségformáló munkája elismeréseként, Sólyom László a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitűntetésben, az RMDSZ pedig Ezüstfenyő- díjban részesítette. Jelenleg a medgyesi vendégház egy szerény szobájának lakójaként segíti paptársai áldásos tevékenységét, immár nyugdíjasként.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]