Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2010 július 16 :: Múltba néző :: 75 év a zenei anyanyelv szolgálatában
75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

 

75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

           A nyelv és kultúra azok a sajátosságokat, melyek megkülönböztetik a népeket egymástól. És a belőlük fakadó tudat. Eltűnésükkel nemzetként megszűnünk létezni. „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának”- állítja Kodály. Ezt a mindenkori hódítók is felismerték, s ennek a tudatában próbálták mindig véglegesíteni uralmukat, a jogtalanul megszerzett területek felett. Hangsúlyozottan így volt ez, az első világháború után Romániához csatolt Erdélyben is, melynek ősi szellemét és kultúráját, a megszálló román hatalom, tűzzel-vassal próbálta kiirtani. Szerencsére mindig voltak olyan bátor emberek, akik ellenszegültek ennek a folyamatnak. Nekik köszönhetjük, hogy még mindig magyarul gondolkodunk és beszélünk a Kárpátok bércei alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         E nemzetmegtartó személyiségek egyike volt Kováts András tiszteletes, akit 1930-ban hívtak meg a rétyi gyülekezet élére. Személyében nem csak lelkipásztort, hanem szellemi vezetőt is kapott a falu. Egy olyan embert, aki odaadással szolgálta a rá bízott közösséget. A település közművelődési életében kifejtett tevékenységének egyik gyümölcse, az általa 1935-ben megalakított fúvószenekar. Bár a hangszereket maguknak kellett beszerezni s téli időszakban a termet hazulról vitt fával fűteni, a rétyi és komollói zenekari tagok, nagy szorgalommal sajátították el a kottaolvasás és zenélés tudományát. Ebben még a román csendőrség a próbákat csak a délutáni órákban engedélyező utasítása sem tudta őket megakadályozni. A tiszteletesnek köszönhetően egy olyan közösség formálódott, melyet korai, 1938-ban bekövetkezett halála és a hatóságok gáncsoskodásai sem tudtak szétzilálni. Mivel a zenekari tagok szerencsésen túlélték a második világégést is, a háborúban eltűnt hangszerállomány pótlása után, karnagy nélkül ugyan, de lelkesen folytatták tevékenységüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az 1979-ben, Rétyre helyezett Kelemen Antal tanár személyében egy olyan elhívatott egyéniséggel gazdagodott a falu, aki rendelkezett a szunnyadni kezdő zenekari tevékenység felélesztéséhez szükséges tudással és elszántsággal. Akinek volt bátorsága nagyot álmodni és a zenei mozgalom élére állva azt megvalósítani. Aki nem csak egy kottaismerettel rendelkező, folyamatos fejlődésben lévő fúvószenekart kovácsolt össze, hanem megteremtette a működéséhez szükséges feltételeket is.

 

 

 

 

 

 

 

          Neki és a mögéje felsorakozó közösségnek köszönhető, az ország mindmáig egyetlen falusi zenetermének a felépítése, mely elé ráadásul székely kaput állítatott. Mindezt egy olyan időszakban téve, mikor napról-napra fokozódott a román hatalom magyarellenes politikája és a titkosrendőrségben még az is gyanút keltett, ha magyarul köhintett valaki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A diktatúra bukásával, új lehetőségek nyíltak a szakmailag szépen fejlődő együttes előtt, de új kihívásoknak is meg kellett feleljenek. Karnagyuk vezetésével ezúttal is sikeresen vették az akadályokat, kitartásukat és szorgalmukat sikerek koronázták. Nevük ismerté vált az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság körében, s támogatóik jóvoltából, több alkalommal, nyugat Európában is megcsillogtathatták tudásukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Kiemelkedő teljesítményüket elismerések és kitüntetések, valamint a soraikból kikerülő zenei főiskolát végzettek hosszú lajstroma bizonyítja. A vasárnap a Rétyen 19. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi fúvóstalálkozón, érdemes lesz meghallgatni őket és vendégeiket.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]