Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 július 16 :: Múltba néző :: 75 év a zenei anyanyelv szolgálatában
75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

 

75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

           A nyelv és kultúra azok a sajátosságokat, melyek megkülönböztetik a népeket egymástól. És a belőlük fakadó tudat. Eltűnésükkel nemzetként megszűnünk létezni. „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának”- állítja Kodály. Ezt a mindenkori hódítók is felismerték, s ennek a tudatában próbálták mindig véglegesíteni uralmukat, a jogtalanul megszerzett területek felett. Hangsúlyozottan így volt ez, az első világháború után Romániához csatolt Erdélyben is, melynek ősi szellemét és kultúráját, a megszálló román hatalom, tűzzel-vassal próbálta kiirtani. Szerencsére mindig voltak olyan bátor emberek, akik ellenszegültek ennek a folyamatnak. Nekik köszönhetjük, hogy még mindig magyarul gondolkodunk és beszélünk a Kárpátok bércei alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         E nemzetmegtartó személyiségek egyike volt Kováts András tiszteletes, akit 1930-ban hívtak meg a rétyi gyülekezet élére. Személyében nem csak lelkipásztort, hanem szellemi vezetőt is kapott a falu. Egy olyan embert, aki odaadással szolgálta a rá bízott közösséget. A település közművelődési életében kifejtett tevékenységének egyik gyümölcse, az általa 1935-ben megalakított fúvószenekar. Bár a hangszereket maguknak kellett beszerezni s téli időszakban a termet hazulról vitt fával fűteni, a rétyi és komollói zenekari tagok, nagy szorgalommal sajátították el a kottaolvasás és zenélés tudományát. Ebben még a román csendőrség a próbákat csak a délutáni órákban engedélyező utasítása sem tudta őket megakadályozni. A tiszteletesnek köszönhetően egy olyan közösség formálódott, melyet korai, 1938-ban bekövetkezett halála és a hatóságok gáncsoskodásai sem tudtak szétzilálni. Mivel a zenekari tagok szerencsésen túlélték a második világégést is, a háborúban eltűnt hangszerállomány pótlása után, karnagy nélkül ugyan, de lelkesen folytatták tevékenységüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az 1979-ben, Rétyre helyezett Kelemen Antal tanár személyében egy olyan elhívatott egyéniséggel gazdagodott a falu, aki rendelkezett a szunnyadni kezdő zenekari tevékenység felélesztéséhez szükséges tudással és elszántsággal. Akinek volt bátorsága nagyot álmodni és a zenei mozgalom élére állva azt megvalósítani. Aki nem csak egy kottaismerettel rendelkező, folyamatos fejlődésben lévő fúvószenekart kovácsolt össze, hanem megteremtette a működéséhez szükséges feltételeket is.

 

 

 

 

 

 

 

          Neki és a mögéje felsorakozó közösségnek köszönhető, az ország mindmáig egyetlen falusi zenetermének a felépítése, mely elé ráadásul székely kaput állítatott. Mindezt egy olyan időszakban téve, mikor napról-napra fokozódott a román hatalom magyarellenes politikája és a titkosrendőrségben még az is gyanút keltett, ha magyarul köhintett valaki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A diktatúra bukásával, új lehetőségek nyíltak a szakmailag szépen fejlődő együttes előtt, de új kihívásoknak is meg kellett feleljenek. Karnagyuk vezetésével ezúttal is sikeresen vették az akadályokat, kitartásukat és szorgalmukat sikerek koronázták. Nevük ismerté vált az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság körében, s támogatóik jóvoltából, több alkalommal, nyugat Európában is megcsillogtathatták tudásukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Kiemelkedő teljesítményüket elismerések és kitüntetések, valamint a soraikból kikerülő zenei főiskolát végzettek hosszú lajstroma bizonyítja. A vasárnap a Rétyen 19. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi fúvóstalálkozón, érdemes lesz meghallgatni őket és vendégeiket.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]