Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2010 július 16 :: Múltba néző :: 75 év a zenei anyanyelv szolgálatában
75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

 

75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

           A nyelv és kultúra azok a sajátosságokat, melyek megkülönböztetik a népeket egymástól. És a belőlük fakadó tudat. Eltűnésükkel nemzetként megszűnünk létezni. „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának”- állítja Kodály. Ezt a mindenkori hódítók is felismerték, s ennek a tudatában próbálták mindig véglegesíteni uralmukat, a jogtalanul megszerzett területek felett. Hangsúlyozottan így volt ez, az első világháború után Romániához csatolt Erdélyben is, melynek ősi szellemét és kultúráját, a megszálló román hatalom, tűzzel-vassal próbálta kiirtani. Szerencsére mindig voltak olyan bátor emberek, akik ellenszegültek ennek a folyamatnak. Nekik köszönhetjük, hogy még mindig magyarul gondolkodunk és beszélünk a Kárpátok bércei alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         E nemzetmegtartó személyiségek egyike volt Kováts András tiszteletes, akit 1930-ban hívtak meg a rétyi gyülekezet élére. Személyében nem csak lelkipásztort, hanem szellemi vezetőt is kapott a falu. Egy olyan embert, aki odaadással szolgálta a rá bízott közösséget. A település közművelődési életében kifejtett tevékenységének egyik gyümölcse, az általa 1935-ben megalakított fúvószenekar. Bár a hangszereket maguknak kellett beszerezni s téli időszakban a termet hazulról vitt fával fűteni, a rétyi és komollói zenekari tagok, nagy szorgalommal sajátították el a kottaolvasás és zenélés tudományát. Ebben még a román csendőrség a próbákat csak a délutáni órákban engedélyező utasítása sem tudta őket megakadályozni. A tiszteletesnek köszönhetően egy olyan közösség formálódott, melyet korai, 1938-ban bekövetkezett halála és a hatóságok gáncsoskodásai sem tudtak szétzilálni. Mivel a zenekari tagok szerencsésen túlélték a második világégést is, a háborúban eltűnt hangszerállomány pótlása után, karnagy nélkül ugyan, de lelkesen folytatták tevékenységüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az 1979-ben, Rétyre helyezett Kelemen Antal tanár személyében egy olyan elhívatott egyéniséggel gazdagodott a falu, aki rendelkezett a szunnyadni kezdő zenekari tevékenység felélesztéséhez szükséges tudással és elszántsággal. Akinek volt bátorsága nagyot álmodni és a zenei mozgalom élére állva azt megvalósítani. Aki nem csak egy kottaismerettel rendelkező, folyamatos fejlődésben lévő fúvószenekart kovácsolt össze, hanem megteremtette a működéséhez szükséges feltételeket is.

 

 

 

 

 

 

 

          Neki és a mögéje felsorakozó közösségnek köszönhető, az ország mindmáig egyetlen falusi zenetermének a felépítése, mely elé ráadásul székely kaput állítatott. Mindezt egy olyan időszakban téve, mikor napról-napra fokozódott a román hatalom magyarellenes politikája és a titkosrendőrségben még az is gyanút keltett, ha magyarul köhintett valaki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A diktatúra bukásával, új lehetőségek nyíltak a szakmailag szépen fejlődő együttes előtt, de új kihívásoknak is meg kellett feleljenek. Karnagyuk vezetésével ezúttal is sikeresen vették az akadályokat, kitartásukat és szorgalmukat sikerek koronázták. Nevük ismerté vált az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság körében, s támogatóik jóvoltából, több alkalommal, nyugat Európában is megcsillogtathatták tudásukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Kiemelkedő teljesítményüket elismerések és kitüntetések, valamint a soraikból kikerülő zenei főiskolát végzettek hosszú lajstroma bizonyítja. A vasárnap a Rétyen 19. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi fúvóstalálkozón, érdemes lesz meghallgatni őket és vendégeiket.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]