Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 július 16 :: Múltba néző :: 75 év a zenei anyanyelv szolgálatában
75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

 

75 év a zenei anyanyelv szolgálatában

 

 

 

           A nyelv és kultúra azok a sajátosságokat, melyek megkülönböztetik a népeket egymástól. És a belőlük fakadó tudat. Eltűnésükkel nemzetként megszűnünk létezni. „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának”- állítja Kodály. Ezt a mindenkori hódítók is felismerték, s ennek a tudatában próbálták mindig véglegesíteni uralmukat, a jogtalanul megszerzett területek felett. Hangsúlyozottan így volt ez, az első világháború után Romániához csatolt Erdélyben is, melynek ősi szellemét és kultúráját, a megszálló román hatalom, tűzzel-vassal próbálta kiirtani. Szerencsére mindig voltak olyan bátor emberek, akik ellenszegültek ennek a folyamatnak. Nekik köszönhetjük, hogy még mindig magyarul gondolkodunk és beszélünk a Kárpátok bércei alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         E nemzetmegtartó személyiségek egyike volt Kováts András tiszteletes, akit 1930-ban hívtak meg a rétyi gyülekezet élére. Személyében nem csak lelkipásztort, hanem szellemi vezetőt is kapott a falu. Egy olyan embert, aki odaadással szolgálta a rá bízott közösséget. A település közművelődési életében kifejtett tevékenységének egyik gyümölcse, az általa 1935-ben megalakított fúvószenekar. Bár a hangszereket maguknak kellett beszerezni s téli időszakban a termet hazulról vitt fával fűteni, a rétyi és komollói zenekari tagok, nagy szorgalommal sajátították el a kottaolvasás és zenélés tudományát. Ebben még a román csendőrség a próbákat csak a délutáni órákban engedélyező utasítása sem tudta őket megakadályozni. A tiszteletesnek köszönhetően egy olyan közösség formálódott, melyet korai, 1938-ban bekövetkezett halála és a hatóságok gáncsoskodásai sem tudtak szétzilálni. Mivel a zenekari tagok szerencsésen túlélték a második világégést is, a háborúban eltűnt hangszerállomány pótlása után, karnagy nélkül ugyan, de lelkesen folytatták tevékenységüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az 1979-ben, Rétyre helyezett Kelemen Antal tanár személyében egy olyan elhívatott egyéniséggel gazdagodott a falu, aki rendelkezett a szunnyadni kezdő zenekari tevékenység felélesztéséhez szükséges tudással és elszántsággal. Akinek volt bátorsága nagyot álmodni és a zenei mozgalom élére állva azt megvalósítani. Aki nem csak egy kottaismerettel rendelkező, folyamatos fejlődésben lévő fúvószenekart kovácsolt össze, hanem megteremtette a működéséhez szükséges feltételeket is.

 

 

 

 

 

 

 

          Neki és a mögéje felsorakozó közösségnek köszönhető, az ország mindmáig egyetlen falusi zenetermének a felépítése, mely elé ráadásul székely kaput állítatott. Mindezt egy olyan időszakban téve, mikor napról-napra fokozódott a román hatalom magyarellenes politikája és a titkosrendőrségben még az is gyanút keltett, ha magyarul köhintett valaki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A diktatúra bukásával, új lehetőségek nyíltak a szakmailag szépen fejlődő együttes előtt, de új kihívásoknak is meg kellett feleljenek. Karnagyuk vezetésével ezúttal is sikeresen vették az akadályokat, kitartásukat és szorgalmukat sikerek koronázták. Nevük ismerté vált az erdélyi és a Kárpát-medencei magyarság körében, s támogatóik jóvoltából, több alkalommal, nyugat Európában is megcsillogtathatták tudásukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Kiemelkedő teljesítményüket elismerések és kitüntetések, valamint a soraikból kikerülő zenei főiskolát végzettek hosszú lajstroma bizonyítja. A vasárnap a Rétyen 19. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi fúvóstalálkozón, érdemes lesz meghallgatni őket és vendégeiket.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]