Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2010 július 20 :: Múltba néző :: Aki belesodródott a politikába
Aki belesodródott a politikába

 

 

 

 

Aki belesodródott a politikába

 

 

 

           Voltak és szerencsére még mindig vannak közöttünk olyan emberek, akik életüket a nemzet szolgálatának szentelték. S tették ezt szerényen, hangoskodás nélkül, de bátran és szívósan. Közéjük tartozik Dali Sándor nyugalmazott tanár, szerkesztő és színházigazgató, akivel a közelmúltban, Matekovics János újságíró beszélgetett. A sepsiszentgyörgyi Holló Ernő Sajtóklubban elhangzottakat az alábbiakban foglaltuk össze.

 

 

 

 

 

 

 

          Az elvesztett vagyon miatt Bukarestben szolgáló édesanya távollétében már 1 éves korától nagynénje által nevelt fiúnak bizony, akadályokkal tűzdelt utat kellett megtenni a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem kapujáig. Bár az 1955-ben megszerzett pedagógia-pszichológia diploma birtokában a csíksomlyói árvaházhoz kért és nyert kihelyezést, csak rövid ideig taníthatott. Felsőbb utasításra ugyanis kénytelen volt elfoglalni a marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetem Ifjúmunkás Szövetségének titkári állását.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ifjúsági vezetőként viszont, pártmunka helyett sporttevékenységek szervezésében és a magyar kulturális élet felélesztésében jeleskedett. Innen alig 31 évesen került az Ifjúmunkás országos hetilap főszerkesztői székébe, mely minőségben nem csak megtartani, hanem emelni is sikerült a lap színvonalát. 1968-ban Király Károly őt kérte fel a frissen létrehozott Kovászna megye heti, később napilapjának megalapítására. A megbízatást csak a munkatársak általa való megválasztásának garantálása után fogadta el. Ennek birtokában, a Megyei Tükörnél maga köré gyűjtvén a tehetséges fiatal írókat, költőket Sepsiszentgyörgyön egy olyan szellemi műhelyt hozott létre, melynek kisugárzása jócskán túllépte Háromszék határait és jótékony hatása ma is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A hivatalos kultúrpolitikával való szembeszegülése miatt, a Király helyébe lépő Nagy Ferdinánd megyei főtitkár, 1974-ben menesztette. Huszár Sándor főszerkesztő, kitartó közbenjárására volt szükség ahhoz, hogy két év múlva a Bukarestben megjelenő, Hét nevű hetilap szerkesztőségébe kerülhessen. 1984-ben innen nevezték ki a sepsiszentgyörgyi színház igazgatójává, ahol 1992-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig maradt.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A fokozott cenzúra, állandó megszorítások és pénzhiány miatt, élete legkeservesebb időszakának tartja a színháznál töltött éveket. Erre esik a román tagozat megalakítása is, melyet a heves ellenállás dacára sem lehetett elkerülni, ugyanis Elena Ceauşescu akarata volt, mellyel a további szembeszegülés a magyar tagozat létét sodorta volna veszélybe.

 

 

 

 

 

 

 

           „Az életben sok kompromisszumot kell kötni, de nem mindegy, hogy milyent kötsz és miért kötöd. Mindig utáltam azokat az aktivistákat, akik a szigorú pártutasításokra még rátettek egy lapáttal. Én igyekeztem kettőt levenni belőlük.”- Vallotta a Pro Urbe díjas Dali Sándor, akinek 80. születésnapja alkalmából még sok, családja körében töltendő boldog évet kívánunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]