Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 július 20 :: Múltba néző :: Aki belesodródott a politikába
Aki belesodródott a politikába

 

 

 

 

Aki belesodródott a politikába

 

 

 

           Voltak és szerencsére még mindig vannak közöttünk olyan emberek, akik életüket a nemzet szolgálatának szentelték. S tették ezt szerényen, hangoskodás nélkül, de bátran és szívósan. Közéjük tartozik Dali Sándor nyugalmazott tanár, szerkesztő és színházigazgató, akivel a közelmúltban, Matekovics János újságíró beszélgetett. A sepsiszentgyörgyi Holló Ernő Sajtóklubban elhangzottakat az alábbiakban foglaltuk össze.

 

 

 

 

 

 

 

          Az elvesztett vagyon miatt Bukarestben szolgáló édesanya távollétében már 1 éves korától nagynénje által nevelt fiúnak bizony, akadályokkal tűzdelt utat kellett megtenni a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem kapujáig. Bár az 1955-ben megszerzett pedagógia-pszichológia diploma birtokában a csíksomlyói árvaházhoz kért és nyert kihelyezést, csak rövid ideig taníthatott. Felsőbb utasításra ugyanis kénytelen volt elfoglalni a marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetem Ifjúmunkás Szövetségének titkári állását.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ifjúsági vezetőként viszont, pártmunka helyett sporttevékenységek szervezésében és a magyar kulturális élet felélesztésében jeleskedett. Innen alig 31 évesen került az Ifjúmunkás országos hetilap főszerkesztői székébe, mely minőségben nem csak megtartani, hanem emelni is sikerült a lap színvonalát. 1968-ban Király Károly őt kérte fel a frissen létrehozott Kovászna megye heti, később napilapjának megalapítására. A megbízatást csak a munkatársak általa való megválasztásának garantálása után fogadta el. Ennek birtokában, a Megyei Tükörnél maga köré gyűjtvén a tehetséges fiatal írókat, költőket Sepsiszentgyörgyön egy olyan szellemi műhelyt hozott létre, melynek kisugárzása jócskán túllépte Háromszék határait és jótékony hatása ma is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A hivatalos kultúrpolitikával való szembeszegülése miatt, a Király helyébe lépő Nagy Ferdinánd megyei főtitkár, 1974-ben menesztette. Huszár Sándor főszerkesztő, kitartó közbenjárására volt szükség ahhoz, hogy két év múlva a Bukarestben megjelenő, Hét nevű hetilap szerkesztőségébe kerülhessen. 1984-ben innen nevezték ki a sepsiszentgyörgyi színház igazgatójává, ahol 1992-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig maradt.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A fokozott cenzúra, állandó megszorítások és pénzhiány miatt, élete legkeservesebb időszakának tartja a színháznál töltött éveket. Erre esik a román tagozat megalakítása is, melyet a heves ellenállás dacára sem lehetett elkerülni, ugyanis Elena Ceauşescu akarata volt, mellyel a további szembeszegülés a magyar tagozat létét sodorta volna veszélybe.

 

 

 

 

 

 

 

           „Az életben sok kompromisszumot kell kötni, de nem mindegy, hogy milyent kötsz és miért kötöd. Mindig utáltam azokat az aktivistákat, akik a szigorú pártutasításokra még rátettek egy lapáttal. Én igyekeztem kettőt levenni belőlük.”- Vallotta a Pro Urbe díjas Dali Sándor, akinek 80. születésnapja alkalmából még sok, családja körében töltendő boldog évet kívánunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]