Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2010 július 20 :: Múltba néző :: Aki belesodródott a politikába
Aki belesodródott a politikába

 

 

 

 

Aki belesodródott a politikába

 

 

 

           Voltak és szerencsére még mindig vannak közöttünk olyan emberek, akik életüket a nemzet szolgálatának szentelték. S tették ezt szerényen, hangoskodás nélkül, de bátran és szívósan. Közéjük tartozik Dali Sándor nyugalmazott tanár, szerkesztő és színházigazgató, akivel a közelmúltban, Matekovics János újságíró beszélgetett. A sepsiszentgyörgyi Holló Ernő Sajtóklubban elhangzottakat az alábbiakban foglaltuk össze.

 

 

 

 

 

 

 

          Az elvesztett vagyon miatt Bukarestben szolgáló édesanya távollétében már 1 éves korától nagynénje által nevelt fiúnak bizony, akadályokkal tűzdelt utat kellett megtenni a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem kapujáig. Bár az 1955-ben megszerzett pedagógia-pszichológia diploma birtokában a csíksomlyói árvaházhoz kért és nyert kihelyezést, csak rövid ideig taníthatott. Felsőbb utasításra ugyanis kénytelen volt elfoglalni a marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetem Ifjúmunkás Szövetségének titkári állását.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ifjúsági vezetőként viszont, pártmunka helyett sporttevékenységek szervezésében és a magyar kulturális élet felélesztésében jeleskedett. Innen alig 31 évesen került az Ifjúmunkás országos hetilap főszerkesztői székébe, mely minőségben nem csak megtartani, hanem emelni is sikerült a lap színvonalát. 1968-ban Király Károly őt kérte fel a frissen létrehozott Kovászna megye heti, később napilapjának megalapítására. A megbízatást csak a munkatársak általa való megválasztásának garantálása után fogadta el. Ennek birtokában, a Megyei Tükörnél maga köré gyűjtvén a tehetséges fiatal írókat, költőket Sepsiszentgyörgyön egy olyan szellemi műhelyt hozott létre, melynek kisugárzása jócskán túllépte Háromszék határait és jótékony hatása ma is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A hivatalos kultúrpolitikával való szembeszegülése miatt, a Király helyébe lépő Nagy Ferdinánd megyei főtitkár, 1974-ben menesztette. Huszár Sándor főszerkesztő, kitartó közbenjárására volt szükség ahhoz, hogy két év múlva a Bukarestben megjelenő, Hét nevű hetilap szerkesztőségébe kerülhessen. 1984-ben innen nevezték ki a sepsiszentgyörgyi színház igazgatójává, ahol 1992-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig maradt.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A fokozott cenzúra, állandó megszorítások és pénzhiány miatt, élete legkeservesebb időszakának tartja a színháznál töltött éveket. Erre esik a román tagozat megalakítása is, melyet a heves ellenállás dacára sem lehetett elkerülni, ugyanis Elena Ceauşescu akarata volt, mellyel a további szembeszegülés a magyar tagozat létét sodorta volna veszélybe.

 

 

 

 

 

 

 

           „Az életben sok kompromisszumot kell kötni, de nem mindegy, hogy milyent kötsz és miért kötöd. Mindig utáltam azokat az aktivistákat, akik a szigorú pártutasításokra még rátettek egy lapáttal. Én igyekeztem kettőt levenni belőlük.”- Vallotta a Pro Urbe díjas Dali Sándor, akinek 80. születésnapja alkalmából még sok, családja körében töltendő boldog évet kívánunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]