Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 július 20 :: Múltba néző :: Aki belesodródott a politikába
Aki belesodródott a politikába

 

 

 

 

Aki belesodródott a politikába

 

 

 

           Voltak és szerencsére még mindig vannak közöttünk olyan emberek, akik életüket a nemzet szolgálatának szentelték. S tették ezt szerényen, hangoskodás nélkül, de bátran és szívósan. Közéjük tartozik Dali Sándor nyugalmazott tanár, szerkesztő és színházigazgató, akivel a közelmúltban, Matekovics János újságíró beszélgetett. A sepsiszentgyörgyi Holló Ernő Sajtóklubban elhangzottakat az alábbiakban foglaltuk össze.

 

 

 

 

 

 

 

          Az elvesztett vagyon miatt Bukarestben szolgáló édesanya távollétében már 1 éves korától nagynénje által nevelt fiúnak bizony, akadályokkal tűzdelt utat kellett megtenni a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem kapujáig. Bár az 1955-ben megszerzett pedagógia-pszichológia diploma birtokában a csíksomlyói árvaházhoz kért és nyert kihelyezést, csak rövid ideig taníthatott. Felsőbb utasításra ugyanis kénytelen volt elfoglalni a marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetem Ifjúmunkás Szövetségének titkári állását.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ifjúsági vezetőként viszont, pártmunka helyett sporttevékenységek szervezésében és a magyar kulturális élet felélesztésében jeleskedett. Innen alig 31 évesen került az Ifjúmunkás országos hetilap főszerkesztői székébe, mely minőségben nem csak megtartani, hanem emelni is sikerült a lap színvonalát. 1968-ban Király Károly őt kérte fel a frissen létrehozott Kovászna megye heti, később napilapjának megalapítására. A megbízatást csak a munkatársak általa való megválasztásának garantálása után fogadta el. Ennek birtokában, a Megyei Tükörnél maga köré gyűjtvén a tehetséges fiatal írókat, költőket Sepsiszentgyörgyön egy olyan szellemi műhelyt hozott létre, melynek kisugárzása jócskán túllépte Háromszék határait és jótékony hatása ma is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A hivatalos kultúrpolitikával való szembeszegülése miatt, a Király helyébe lépő Nagy Ferdinánd megyei főtitkár, 1974-ben menesztette. Huszár Sándor főszerkesztő, kitartó közbenjárására volt szükség ahhoz, hogy két év múlva a Bukarestben megjelenő, Hét nevű hetilap szerkesztőségébe kerülhessen. 1984-ben innen nevezték ki a sepsiszentgyörgyi színház igazgatójává, ahol 1992-ben bekövetkezett nyugdíjazásáig maradt.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A fokozott cenzúra, állandó megszorítások és pénzhiány miatt, élete legkeservesebb időszakának tartja a színháznál töltött éveket. Erre esik a román tagozat megalakítása is, melyet a heves ellenállás dacára sem lehetett elkerülni, ugyanis Elena Ceauşescu akarata volt, mellyel a további szembeszegülés a magyar tagozat létét sodorta volna veszélybe.

 

 

 

 

 

 

 

           „Az életben sok kompromisszumot kell kötni, de nem mindegy, hogy milyent kötsz és miért kötöd. Mindig utáltam azokat az aktivistákat, akik a szigorú pártutasításokra még rátettek egy lapáttal. Én igyekeztem kettőt levenni belőlük.”- Vallotta a Pro Urbe díjas Dali Sándor, akinek 80. születésnapja alkalmából még sok, családja körében töltendő boldog évet kívánunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]