Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 06 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal

 

 1.

 

           Ceauşescu hatalomra kerülése után, Romániában a félelemkeltés, lelki terror, félrevezetés és hatalmi gőg korszaka vette kezdetét, mely dühöngő személyi kultuszt, lezüllesztett kultúrát, valamint nyomort, nincstelenséget és nélkülözést eredményezett. Napról napra sivárabbá és kilátástalanabbá vált az élet. A termelőeszközzé silányított, s a hírhedt Szekuritáté árnyékában állandó rettegésben élő állampolgárok, behúzott nyakkal és korgó gyomorral szédelegtek munkahelyük és otthonuk között. A magyaroknak még keservesebb sors jutott, hiszen az általános jogtipráson túl, a nemzeti elnyomás súlya is vállukra nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 

          Ebben a félelemmel telített légkörben döntött úgy, egy maréknyi egyetemi hallgató, hogy megtöri a halálos csendet és szembefordul az elnyomókkal. Mivel egy figyelemfelkeltő cselekedetnek csak akkor van értelme, ha a közvélemény tudomására jut, különös gondot fordítottak a helyszínre és időpontra. A választás végül a Szent Anna tóra és névadójának napjára esett.

 

 

 

 

 

 

 

          1981-ben a táborozók már július 25-én ellepték a menedékház körüli fennsíkot. Bár minden a terv szerint alakult, szándékunk mégis szinte meghiúsult, mert a cselekvés pillanatában görcsbe rántotta gyomrunkat a következményektől való félelem. Végül erőt véve magunkon, mégis csak kitűztük a magyar zászlót a Tusnád felőli hegyoldalra. Kezdetben döbbenetet váltott ki az emberekből ez a szigorúan tiltott cselekedet, de hamarosan a több ezer torokból felhangzó, ősi, „Ria, Ria, Hungária” csatakiáltást visszhangozták a környező hegyek. Mivel a siker nekünk is erőt adott további lépéseink megtételéhez, többé fel sem merült bennünk a visszakozás gondolata.

 

 

 

 

 

 

 

          Hívó szavunkra, este hatalmas tömeg verődött össze a tóparti kápolna köré, melynek tornyából a Nemzeti dal elszavalása után az elnyomók elleni küzdelemre buzdítottunk. Az egyszer kimondott szavaknak már semmi sem állhatta útját. Szabadon szárnyaltak a csillagos székely éjszakában, s üzenetük és mondanivalójuk messzire eljutott. Hatásukra pedig feloldódott a fagyos hangulat, s gejzírként tört fel a jelenlévők lelkéből az eddig elfojtott méltatlankodás. Megértették, hogy sérelmeink leltárba vétele nem az idők során kapott sebek feltépését, hanem szunnyadó önérzetünk felrázását szolgálja. Hogy megmaradásunk érdekében szembe kell szállnunk a zsarnoksággal.

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]