Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 06 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal

 

 1.

 

           Ceauşescu hatalomra kerülése után, Romániában a félelemkeltés, lelki terror, félrevezetés és hatalmi gőg korszaka vette kezdetét, mely dühöngő személyi kultuszt, lezüllesztett kultúrát, valamint nyomort, nincstelenséget és nélkülözést eredményezett. Napról napra sivárabbá és kilátástalanabbá vált az élet. A termelőeszközzé silányított, s a hírhedt Szekuritáté árnyékában állandó rettegésben élő állampolgárok, behúzott nyakkal és korgó gyomorral szédelegtek munkahelyük és otthonuk között. A magyaroknak még keservesebb sors jutott, hiszen az általános jogtipráson túl, a nemzeti elnyomás súlya is vállukra nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 

          Ebben a félelemmel telített légkörben döntött úgy, egy maréknyi egyetemi hallgató, hogy megtöri a halálos csendet és szembefordul az elnyomókkal. Mivel egy figyelemfelkeltő cselekedetnek csak akkor van értelme, ha a közvélemény tudomására jut, különös gondot fordítottak a helyszínre és időpontra. A választás végül a Szent Anna tóra és névadójának napjára esett.

 

 

 

 

 

 

 

          1981-ben a táborozók már július 25-én ellepték a menedékház körüli fennsíkot. Bár minden a terv szerint alakult, szándékunk mégis szinte meghiúsult, mert a cselekvés pillanatában görcsbe rántotta gyomrunkat a következményektől való félelem. Végül erőt véve magunkon, mégis csak kitűztük a magyar zászlót a Tusnád felőli hegyoldalra. Kezdetben döbbenetet váltott ki az emberekből ez a szigorúan tiltott cselekedet, de hamarosan a több ezer torokból felhangzó, ősi, „Ria, Ria, Hungária” csatakiáltást visszhangozták a környező hegyek. Mivel a siker nekünk is erőt adott további lépéseink megtételéhez, többé fel sem merült bennünk a visszakozás gondolata.

 

 

 

 

 

 

 

          Hívó szavunkra, este hatalmas tömeg verődött össze a tóparti kápolna köré, melynek tornyából a Nemzeti dal elszavalása után az elnyomók elleni küzdelemre buzdítottunk. Az egyszer kimondott szavaknak már semmi sem állhatta útját. Szabadon szárnyaltak a csillagos székely éjszakában, s üzenetük és mondanivalójuk messzire eljutott. Hatásukra pedig feloldódott a fagyos hangulat, s gejzírként tört fel a jelenlévők lelkéből az eddig elfojtott méltatlankodás. Megértették, hogy sérelmeink leltárba vétele nem az idők során kapott sebek feltépését, hanem szunnyadó önérzetünk felrázását szolgálja. Hogy megmaradásunk érdekében szembe kell szállnunk a zsarnoksággal.

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]