Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 06 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal

 

 1.

 

           Ceauşescu hatalomra kerülése után, Romániában a félelemkeltés, lelki terror, félrevezetés és hatalmi gőg korszaka vette kezdetét, mely dühöngő személyi kultuszt, lezüllesztett kultúrát, valamint nyomort, nincstelenséget és nélkülözést eredményezett. Napról napra sivárabbá és kilátástalanabbá vált az élet. A termelőeszközzé silányított, s a hírhedt Szekuritáté árnyékában állandó rettegésben élő állampolgárok, behúzott nyakkal és korgó gyomorral szédelegtek munkahelyük és otthonuk között. A magyaroknak még keservesebb sors jutott, hiszen az általános jogtipráson túl, a nemzeti elnyomás súlya is vállukra nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 

          Ebben a félelemmel telített légkörben döntött úgy, egy maréknyi egyetemi hallgató, hogy megtöri a halálos csendet és szembefordul az elnyomókkal. Mivel egy figyelemfelkeltő cselekedetnek csak akkor van értelme, ha a közvélemény tudomására jut, különös gondot fordítottak a helyszínre és időpontra. A választás végül a Szent Anna tóra és névadójának napjára esett.

 

 

 

 

 

 

 

          1981-ben a táborozók már július 25-én ellepték a menedékház körüli fennsíkot. Bár minden a terv szerint alakult, szándékunk mégis szinte meghiúsult, mert a cselekvés pillanatában görcsbe rántotta gyomrunkat a következményektől való félelem. Végül erőt véve magunkon, mégis csak kitűztük a magyar zászlót a Tusnád felőli hegyoldalra. Kezdetben döbbenetet váltott ki az emberekből ez a szigorúan tiltott cselekedet, de hamarosan a több ezer torokból felhangzó, ősi, „Ria, Ria, Hungária” csatakiáltást visszhangozták a környező hegyek. Mivel a siker nekünk is erőt adott további lépéseink megtételéhez, többé fel sem merült bennünk a visszakozás gondolata.

 

 

 

 

 

 

 

          Hívó szavunkra, este hatalmas tömeg verődött össze a tóparti kápolna köré, melynek tornyából a Nemzeti dal elszavalása után az elnyomók elleni küzdelemre buzdítottunk. Az egyszer kimondott szavaknak már semmi sem állhatta útját. Szabadon szárnyaltak a csillagos székely éjszakában, s üzenetük és mondanivalójuk messzire eljutott. Hatásukra pedig feloldódott a fagyos hangulat, s gejzírként tört fel a jelenlévők lelkéből az eddig elfojtott méltatlankodás. Megértették, hogy sérelmeink leltárba vétele nem az idők során kapott sebek feltépését, hanem szunnyadó önérzetünk felrázását szolgálja. Hogy megmaradásunk érdekében szembe kell szállnunk a zsarnoksággal.

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]