Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 06 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal

 

 1.

 

           Ceauşescu hatalomra kerülése után, Romániában a félelemkeltés, lelki terror, félrevezetés és hatalmi gőg korszaka vette kezdetét, mely dühöngő személyi kultuszt, lezüllesztett kultúrát, valamint nyomort, nincstelenséget és nélkülözést eredményezett. Napról napra sivárabbá és kilátástalanabbá vált az élet. A termelőeszközzé silányított, s a hírhedt Szekuritáté árnyékában állandó rettegésben élő állampolgárok, behúzott nyakkal és korgó gyomorral szédelegtek munkahelyük és otthonuk között. A magyaroknak még keservesebb sors jutott, hiszen az általános jogtipráson túl, a nemzeti elnyomás súlya is vállukra nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 

          Ebben a félelemmel telített légkörben döntött úgy, egy maréknyi egyetemi hallgató, hogy megtöri a halálos csendet és szembefordul az elnyomókkal. Mivel egy figyelemfelkeltő cselekedetnek csak akkor van értelme, ha a közvélemény tudomására jut, különös gondot fordítottak a helyszínre és időpontra. A választás végül a Szent Anna tóra és névadójának napjára esett.

 

 

 

 

 

 

 

          1981-ben a táborozók már július 25-én ellepték a menedékház körüli fennsíkot. Bár minden a terv szerint alakult, szándékunk mégis szinte meghiúsult, mert a cselekvés pillanatában görcsbe rántotta gyomrunkat a következményektől való félelem. Végül erőt véve magunkon, mégis csak kitűztük a magyar zászlót a Tusnád felőli hegyoldalra. Kezdetben döbbenetet váltott ki az emberekből ez a szigorúan tiltott cselekedet, de hamarosan a több ezer torokból felhangzó, ősi, „Ria, Ria, Hungária” csatakiáltást visszhangozták a környező hegyek. Mivel a siker nekünk is erőt adott további lépéseink megtételéhez, többé fel sem merült bennünk a visszakozás gondolata.

 

 

 

 

 

 

 

          Hívó szavunkra, este hatalmas tömeg verődött össze a tóparti kápolna köré, melynek tornyából a Nemzeti dal elszavalása után az elnyomók elleni küzdelemre buzdítottunk. Az egyszer kimondott szavaknak már semmi sem állhatta útját. Szabadon szárnyaltak a csillagos székely éjszakában, s üzenetük és mondanivalójuk messzire eljutott. Hatásukra pedig feloldódott a fagyos hangulat, s gejzírként tört fel a jelenlévők lelkéből az eddig elfojtott méltatlankodás. Megértették, hogy sérelmeink leltárba vétele nem az idők során kapott sebek feltépését, hanem szunnyadó önérzetünk felrázását szolgálja. Hogy megmaradásunk érdekében szembe kell szállnunk a zsarnoksággal.

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]