Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 06 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 1

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal

 

 1.

 

           Ceauşescu hatalomra kerülése után, Romániában a félelemkeltés, lelki terror, félrevezetés és hatalmi gőg korszaka vette kezdetét, mely dühöngő személyi kultuszt, lezüllesztett kultúrát, valamint nyomort, nincstelenséget és nélkülözést eredményezett. Napról napra sivárabbá és kilátástalanabbá vált az élet. A termelőeszközzé silányított, s a hírhedt Szekuritáté árnyékában állandó rettegésben élő állampolgárok, behúzott nyakkal és korgó gyomorral szédelegtek munkahelyük és otthonuk között. A magyaroknak még keservesebb sors jutott, hiszen az általános jogtipráson túl, a nemzeti elnyomás súlya is vállukra nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 

          Ebben a félelemmel telített légkörben döntött úgy, egy maréknyi egyetemi hallgató, hogy megtöri a halálos csendet és szembefordul az elnyomókkal. Mivel egy figyelemfelkeltő cselekedetnek csak akkor van értelme, ha a közvélemény tudomására jut, különös gondot fordítottak a helyszínre és időpontra. A választás végül a Szent Anna tóra és névadójának napjára esett.

 

 

 

 

 

 

 

          1981-ben a táborozók már július 25-én ellepték a menedékház körüli fennsíkot. Bár minden a terv szerint alakult, szándékunk mégis szinte meghiúsult, mert a cselekvés pillanatában görcsbe rántotta gyomrunkat a következményektől való félelem. Végül erőt véve magunkon, mégis csak kitűztük a magyar zászlót a Tusnád felőli hegyoldalra. Kezdetben döbbenetet váltott ki az emberekből ez a szigorúan tiltott cselekedet, de hamarosan a több ezer torokból felhangzó, ősi, „Ria, Ria, Hungária” csatakiáltást visszhangozták a környező hegyek. Mivel a siker nekünk is erőt adott további lépéseink megtételéhez, többé fel sem merült bennünk a visszakozás gondolata.

 

 

 

 

 

 

 

          Hívó szavunkra, este hatalmas tömeg verődött össze a tóparti kápolna köré, melynek tornyából a Nemzeti dal elszavalása után az elnyomók elleni küzdelemre buzdítottunk. Az egyszer kimondott szavaknak már semmi sem állhatta útját. Szabadon szárnyaltak a csillagos székely éjszakában, s üzenetük és mondanivalójuk messzire eljutott. Hatásukra pedig feloldódott a fagyos hangulat, s gejzírként tört fel a jelenlévők lelkéből az eddig elfojtott méltatlankodás. Megértették, hogy sérelmeink leltárba vétele nem az idők során kapott sebek feltépését, hanem szunnyadó önérzetünk felrázását szolgálja. Hogy megmaradásunk érdekében szembe kell szállnunk a zsarnoksággal.

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

 

Folytatjuk

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]