Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 24 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal


2.

 

           Hajnalban civil és egyenruhás szekusok hada lepte el a fennsíkot és a környező erdőket. Brassó, Hargita, valamint Kovászna megyéből vezényelték ki a terrorelhárító alakulatokat, melyekhez a milícia bevethető állománya is csatlakozott. Az emberek csoportokba verődve követték a fejleményeket. Az éjszaka folyamán elhangzott beszédekkel ugyanis sikerült az egymás iránti felelősségérzet addig csak pislákoló lángját fellobbantani. A szigorúan tiltott magyar és székely himnusz eléneklésével pedig önbecsülésüket is visszanyerték. Mindezen közösségi élmények hatására tudatosult bennük, hogy gondjainkat megoldani csak összefogással lehet, mert csak együtt vagyunk erősek, ezért senki sem mozdult el a tábor területéről. Egymás jelenlétéből merítettünk bátorságot ahhoz, hogy felemelt fejjel nézhessünk farkasszemet a minket körülvevő rohamosztagokkal.

 

 

 

 

 

 

 

          Elszántságunkat a parancsnokok is érzékelték, s valószínű ez is hozzájárult taktikájuk megváltoztatásához. No, meg a környező falvakból búcsúra érkezők egyre növekvő száma is. Ilyen körülmények között nem vállalták a nagy valószínűséggel összecsapáshoz vezető tömegoszlatást, ezért inkább az erdőbe visszahúzódva követték a tó környéki történéseket. Másnap viszont megelőztek minket, s már pirkadatkor megszállták a helyszínt, de igazoltatásunk és adataink felvétele után ismét visszahúzódtak állásaikba. Néhány nap után már alig mutatkozva, csak finoman érzékeltették a jelenlétük, mi pedig igyekeztünk tudomást sem venni róluk. Végül bántatlanul térhettünk haza otthonainkba.

 

 

 

 

 

 

 

          Vészjósló csend következett, mely az idő múlásával kezdte felőrölni az idegeinket. A szülők még nehezebben viselték a bizonytalanságot. Édesanyám ki sem bírta. Agyvérzés következtében belehalt a feszült várakozásba. A kivárásnak nem csak taktikai, hanem stratégiai okai is voltak. A hatalmi gőgben tobzódó és a társadalom egészét ellenőrzés alatt tartó diktatúrát ugyanis váratlanul és felkészületlenül érte a zendülésünk, ezért időre volt szükségük válaszlépéseik kidolgozására. Ugyanakkor az esemény futótűzként terjedő híre is óvatosságra intette őket, hiszen határon kívül és belül egyaránt a figyelem központjába kerültünk. Ilyen körülmények között jobbnak látták megvárni a kedélyek lecsillapodását.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Folytatjuk:

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]