Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 24 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal


2.

 

           Hajnalban civil és egyenruhás szekusok hada lepte el a fennsíkot és a környező erdőket. Brassó, Hargita, valamint Kovászna megyéből vezényelték ki a terrorelhárító alakulatokat, melyekhez a milícia bevethető állománya is csatlakozott. Az emberek csoportokba verődve követték a fejleményeket. Az éjszaka folyamán elhangzott beszédekkel ugyanis sikerült az egymás iránti felelősségérzet addig csak pislákoló lángját fellobbantani. A szigorúan tiltott magyar és székely himnusz eléneklésével pedig önbecsülésüket is visszanyerték. Mindezen közösségi élmények hatására tudatosult bennük, hogy gondjainkat megoldani csak összefogással lehet, mert csak együtt vagyunk erősek, ezért senki sem mozdult el a tábor területéről. Egymás jelenlétéből merítettünk bátorságot ahhoz, hogy felemelt fejjel nézhessünk farkasszemet a minket körülvevő rohamosztagokkal.

 

 

 

 

 

 

 

          Elszántságunkat a parancsnokok is érzékelték, s valószínű ez is hozzájárult taktikájuk megváltoztatásához. No, meg a környező falvakból búcsúra érkezők egyre növekvő száma is. Ilyen körülmények között nem vállalták a nagy valószínűséggel összecsapáshoz vezető tömegoszlatást, ezért inkább az erdőbe visszahúzódva követték a tó környéki történéseket. Másnap viszont megelőztek minket, s már pirkadatkor megszállták a helyszínt, de igazoltatásunk és adataink felvétele után ismét visszahúzódtak állásaikba. Néhány nap után már alig mutatkozva, csak finoman érzékeltették a jelenlétük, mi pedig igyekeztünk tudomást sem venni róluk. Végül bántatlanul térhettünk haza otthonainkba.

 

 

 

 

 

 

 

          Vészjósló csend következett, mely az idő múlásával kezdte felőrölni az idegeinket. A szülők még nehezebben viselték a bizonytalanságot. Édesanyám ki sem bírta. Agyvérzés következtében belehalt a feszült várakozásba. A kivárásnak nem csak taktikai, hanem stratégiai okai is voltak. A hatalmi gőgben tobzódó és a társadalom egészét ellenőrzés alatt tartó diktatúrát ugyanis váratlanul és felkészületlenül érte a zendülésünk, ezért időre volt szükségük válaszlépéseik kidolgozására. Ugyanakkor az esemény futótűzként terjedő híre is óvatosságra intette őket, hiszen határon kívül és belül egyaránt a figyelem központjába kerültünk. Ilyen körülmények között jobbnak látták megvárni a kedélyek lecsillapodását.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Folytatjuk:

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]