Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 24 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal


2.

 

           Hajnalban civil és egyenruhás szekusok hada lepte el a fennsíkot és a környező erdőket. Brassó, Hargita, valamint Kovászna megyéből vezényelték ki a terrorelhárító alakulatokat, melyekhez a milícia bevethető állománya is csatlakozott. Az emberek csoportokba verődve követték a fejleményeket. Az éjszaka folyamán elhangzott beszédekkel ugyanis sikerült az egymás iránti felelősségérzet addig csak pislákoló lángját fellobbantani. A szigorúan tiltott magyar és székely himnusz eléneklésével pedig önbecsülésüket is visszanyerték. Mindezen közösségi élmények hatására tudatosult bennük, hogy gondjainkat megoldani csak összefogással lehet, mert csak együtt vagyunk erősek, ezért senki sem mozdult el a tábor területéről. Egymás jelenlétéből merítettünk bátorságot ahhoz, hogy felemelt fejjel nézhessünk farkasszemet a minket körülvevő rohamosztagokkal.

 

 

 

 

 

 

 

          Elszántságunkat a parancsnokok is érzékelték, s valószínű ez is hozzájárult taktikájuk megváltoztatásához. No, meg a környező falvakból búcsúra érkezők egyre növekvő száma is. Ilyen körülmények között nem vállalták a nagy valószínűséggel összecsapáshoz vezető tömegoszlatást, ezért inkább az erdőbe visszahúzódva követték a tó környéki történéseket. Másnap viszont megelőztek minket, s már pirkadatkor megszállták a helyszínt, de igazoltatásunk és adataink felvétele után ismét visszahúzódtak állásaikba. Néhány nap után már alig mutatkozva, csak finoman érzékeltették a jelenlétük, mi pedig igyekeztünk tudomást sem venni róluk. Végül bántatlanul térhettünk haza otthonainkba.

 

 

 

 

 

 

 

          Vészjósló csend következett, mely az idő múlásával kezdte felőrölni az idegeinket. A szülők még nehezebben viselték a bizonytalanságot. Édesanyám ki sem bírta. Agyvérzés következtében belehalt a feszült várakozásba. A kivárásnak nem csak taktikai, hanem stratégiai okai is voltak. A hatalmi gőgben tobzódó és a társadalom egészét ellenőrzés alatt tartó diktatúrát ugyanis váratlanul és felkészületlenül érte a zendülésünk, ezért időre volt szükségük válaszlépéseik kidolgozására. Ugyanakkor az esemény futótűzként terjedő híre is óvatosságra intette őket, hiszen határon kívül és belül egyaránt a figyelem központjába kerültünk. Ilyen körülmények között jobbnak látták megvárni a kedélyek lecsillapodását.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Folytatjuk:

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]