Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2010 augusztus 24 :: Múltba néző :: Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2
Szembe kell szállni a zsarnoksággal 2

 

 

 

 

Szembe kell szállni a zsarnoksággal


2.

 

           Hajnalban civil és egyenruhás szekusok hada lepte el a fennsíkot és a környező erdőket. Brassó, Hargita, valamint Kovászna megyéből vezényelték ki a terrorelhárító alakulatokat, melyekhez a milícia bevethető állománya is csatlakozott. Az emberek csoportokba verődve követték a fejleményeket. Az éjszaka folyamán elhangzott beszédekkel ugyanis sikerült az egymás iránti felelősségérzet addig csak pislákoló lángját fellobbantani. A szigorúan tiltott magyar és székely himnusz eléneklésével pedig önbecsülésüket is visszanyerték. Mindezen közösségi élmények hatására tudatosult bennük, hogy gondjainkat megoldani csak összefogással lehet, mert csak együtt vagyunk erősek, ezért senki sem mozdult el a tábor területéről. Egymás jelenlétéből merítettünk bátorságot ahhoz, hogy felemelt fejjel nézhessünk farkasszemet a minket körülvevő rohamosztagokkal.

 

 

 

 

 

 

 

          Elszántságunkat a parancsnokok is érzékelték, s valószínű ez is hozzájárult taktikájuk megváltoztatásához. No, meg a környező falvakból búcsúra érkezők egyre növekvő száma is. Ilyen körülmények között nem vállalták a nagy valószínűséggel összecsapáshoz vezető tömegoszlatást, ezért inkább az erdőbe visszahúzódva követték a tó környéki történéseket. Másnap viszont megelőztek minket, s már pirkadatkor megszállták a helyszínt, de igazoltatásunk és adataink felvétele után ismét visszahúzódtak állásaikba. Néhány nap után már alig mutatkozva, csak finoman érzékeltették a jelenlétük, mi pedig igyekeztünk tudomást sem venni róluk. Végül bántatlanul térhettünk haza otthonainkba.

 

 

 

 

 

 

 

          Vészjósló csend következett, mely az idő múlásával kezdte felőrölni az idegeinket. A szülők még nehezebben viselték a bizonytalanságot. Édesanyám ki sem bírta. Agyvérzés következtében belehalt a feszült várakozásba. A kivárásnak nem csak taktikai, hanem stratégiai okai is voltak. A hatalmi gőgben tobzódó és a társadalom egészét ellenőrzés alatt tartó diktatúrát ugyanis váratlanul és felkészületlenül érte a zendülésünk, ezért időre volt szükségük válaszlépéseik kidolgozására. Ugyanakkor az esemény futótűzként terjedő híre is óvatosságra intette őket, hiszen határon kívül és belül egyaránt a figyelem központjába kerültünk. Ilyen körülmények között jobbnak látták megvárni a kedélyek lecsillapodását.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Folytatjuk:

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]