Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2011 július 26 :: Múltba néző :: Székelyföld, a szövetségi állam
Székelyföld, a szövetségi állam

 

 

 

 

Székelyföld, a szövetségi állam

 

 

 

           Egy nem túl gyakran emlegetett szerzőt és annak érdekes, mi több, figyelemre méltó kötetének tartalmát ismertetett Bíró Béla, publicista, egyetemi tanár, a tusnádi nyári egyetem első napján elhangzott, Székelyföld, mint az Egyesült Államok 12. Tagköztársasága címet viselő előadásában. Az már az első mondatok után kiderült, hogy nem az Amerikai Egyesült Államokról van szó, hanem egy olyan közép európai államszövetségről, melynek egyik, a többivel egyenrangú tagja, a Székelyföld nevet viselő ország lenne. A Lipcsében 1906-ban német nyelven megjelent, Nagy-ausztriai Egyesült Államok címet viselő, térképmellékleteket tartalmazó könyv megírója és a benne található tervezet kidolgozója pedig, Aurel C. Popovici egy bánsági román történész, aki a kor nemzetközi vonatkozásban is számot tevő szociológusává képezte ki magát.

 

 

 

 

 

 

 

          A kötet megjelenésének helye, ideje és nyelve nem véletlen, ugyanis Popovici úgy véli, hogy az adott történelmi helyzetben a monarchia, föderalizálása, kizárólag a németektől függ, Franciaország, Anglia és az Amerikai Egyesült Államok ugyanis túl távol vannak ahhoz, hogy közvetlenül bele szóljanak e terület történéseinek alakulásába. Ezt csak a császári Ausztria és a vele szövetségi viszonyban álló Németország teheti meg. Ez a célközösség határozza meg tehát a szerző elképzelését, aki 15, nemzeti alapú, az etnikai határokat, tiszteletben tartó tagköztársaság létrehozását javasolja.

 

 

 

 

 

 

 

         Popovici érvelése szerint a nemzetiségi elv az egyetlen, melyre egy szabad álam felépíthető. Abban a pillanatban ugyanis, hogy az egyik nemzetiséget a másik rovására előnybe helyezi, olyan feszültséggóc keletkezik, mely hosszú távon a széteséséhez vezet. Egy olyan társadalomban, melyben egy kisebbséget legitim, vagyis törvényes eszközökkel háttérbe lehet szorítani, félre lehet állítani, ott elsősorban nem a kisebbség lesz az, aki ezt megszenvedi, hanem maga a többség. Hiszen ha nemzetiségi alapon valakit mellőzni, vagy elnyomni lehet, akkor a valóságban nincs is szükség ennek a létére, hogy ezt megtehessék, mert bizonyos sajátosságok alapján bárkit annak lehet minősíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

       A nemzeti hatalom birtokosai pedig, például a románok esetében azt is eldönthetik, hogy ki a rossz és jó román, miközben saját politikai ellenfeleiket fogják elmarasztalni, nemzetárulónak nevezni. Ez a magatartás viszont, a többségi nemzeten belül olyan törést okoz, mely előbb-utóbb a társadalmat is felrobbantja. Erre vezethető vissza a korrupció is, hiszen az mindig az összekacsintáson alapszik. A jó románok úgy érzik, nekik járnak azok az előjogok, melyek által az állam homogenizálását elvégezhetik. Ezért olyan juttatásokat várnak el a társadalomtól, melyek felfogásuk szerint csak őket illetik, a nemzeti ügy elárulóit viszont nem.

 

 

 

 

 

 

 

          A szövetség 12. állama a történelmi Székelyföld lett volna, mely az általunk napjainkban autonómiára jogosultnak tartott területnél jóval nagyobb, ugyanis Aranyos széket is magába foglalja. Magyar részről, ennek ellenére elfogadhatatlannak tartották a Popovici féle felosztást. Erdély többi részén ugyanis román fennhatóságú tagköztársaságot akart, melyben a magyar lakosság jelentéktelen, csak itt-ott fellelhető, előbb- utóbb beolvadó töredék népcsoportnak kijáró bánásmódban részesül. Ugyanakkor a német támogatás megszerzése érdekében, az általuk lakott területeken nekik autonómiát ígért.
  

 

 

 

 

 

 

 

          Amint tehát ebből az előadásból is kiderült, a román nyilvánosság számára nem mi találtuk ki a az autonómia fogalmát, de még a Székelyföldét sem, hanem ezek létezésük okán benne éltek a román köztudatban.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]