Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2011 október 25 :: Múltba néző :: Az összefogás jegyében
Az összefogás jegyében

 

 

 

 

Az összefogás jegyében

 

 

 

           Az erdélyi magyar pártok egyes elöljárói által gerjesztett, értelmetlen és káros egymásnak feszülésünk virágkorában, már az is örvendetes és óriási eredménynek tűnik, ha ezek különböző rendű és rangú vezetői képesek együtt ünnepelni. Mivel az 56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen, Sepsiszentgyörgyön ez megtörtént, elismerésünk fejezzük ki ezúton is a szervezést magára vállaló Erdélyi '56-os Bajtársi Társaság, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház illetékeseinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Dicséret és elismerés illeti továbbá a szép számban összegyűlt ünneplőket, akik között nagy örömünkre, sok fiatal akadt. És ez így van rendjén, hiszen ők azok, akik át kell, vegyék és tovább éltessék nemzeti hagyományainkat, s vigyázzanak, hogy az emlékezés lángja soha ki ne aludjon.

 

 

 

 

 

 

 

          Az eseményt megnyitó Lázár- Prezsmer Endre bevezető szavai után, Albert Ernő nyug. tanár bemutatta a „Körbe vagyok fülekkel véve című” portré-dokumentumfilm Sepsiszentgyörgyön született, a Székely Mikó Kollégium református tagozatán érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen Média és Kommunikációs Karán végzett szerkesztő-riporterét, Zsók Enikőt. Azt is megtudhattuk tőle, hogy az idén februárban Sepsiszentkirályban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és a szamosújvári börtönben forgatott mű, tulajdonképpen az alkotó vizsgafilmje, mellyel a nyár folyamán a csíkszeredai dokumentumfilm fesztiválon is sikert aratott.

 

 

 

 

 

 

 

          Két szereplője Puskás Attila, az 56-os események kapcsán meghurcolt és elítélt fiatal tanár és sorstársa, Zsók László, az akkor még alig 17 éves, érettségi előtt álló csíkszeredai diák. Az általuk elmesélt emlékfoszlányokat sűríti egybe a szerkesztő oly módon, hogy a néző nem csak a Kádár által 1958-ban bestiálisan elárult erdélyi magyarság legjobbjainak tragikus sorsával, hanem a korabeli hatalmi gépezet ártatlan embereket maga alá temető működésével is megismerkedhetik.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ugyanis, amint Albert Ernő szavaiból is kiderült, tehetséges diákok és értelmiségiek százai estek a hírhedt Securitate áldozatául, mondvacsinált, vagy gyerekes vádak alapján, csupán azért, mert magyar érzelműek voltak. A Székely Mikó kollégium padjaiból is így hurcolták el és ítélték ártatlanul súlyos börtönévekre, Erőss János tanárt, valamint Bordás Attila, Jancsó Csaba, Gyertyánosi Csaba, Jancsó Sándor, Molnár Béla és Sándor Csaba diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A mély döbbenettel végignézett film levetítése után, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete által meghirdetett, „Dicsőség a legyőzötteknek” címet viselő esszépályázat, Rab Sándor történelemtanár általi kiértékelése és a beérkezett munkák rangsorolása következett. Az első díjat a dolgozatával 74 pontot begyűjtő, Turul névre hallgató csapat nevében, a kovásznai Körösi Csoma Sándor Iskolaközpont, X. C. osztályának tanulója vehette át.

 

 

 

 

 

 

 

          A Bartók teremből kiözönlő és a múzeum kapujában gyülekező résztvevők mindenikének jutott egy-egy égő fáklya, így lobogó lángok fényének kíséretében, vonulhattak a város 56-os emlékhelyei felé. A kommunizmus áldozatainak Erzsébet parkbeli kopjafájánál, a polgármesteri hivatal, valamint Szalai Attila mártír szülőházának oldalán lévő emléktáblánál és a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található emlékműnél helyezték el a kegyelet koszorúit. A méltóságteljesen és döbbent csendben lezajlott ünnepi megemlékezés, himnuszaink közös eléneklésével ért véget.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]