Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2011 október 25 :: Múltba néző :: Az összefogás jegyében
Az összefogás jegyében

 

 

 

 

Az összefogás jegyében

 

 

 

           Az erdélyi magyar pártok egyes elöljárói által gerjesztett, értelmetlen és káros egymásnak feszülésünk virágkorában, már az is örvendetes és óriási eredménynek tűnik, ha ezek különböző rendű és rangú vezetői képesek együtt ünnepelni. Mivel az 56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen, Sepsiszentgyörgyön ez megtörtént, elismerésünk fejezzük ki ezúton is a szervezést magára vállaló Erdélyi '56-os Bajtársi Társaság, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház illetékeseinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Dicséret és elismerés illeti továbbá a szép számban összegyűlt ünneplőket, akik között nagy örömünkre, sok fiatal akadt. És ez így van rendjén, hiszen ők azok, akik át kell, vegyék és tovább éltessék nemzeti hagyományainkat, s vigyázzanak, hogy az emlékezés lángja soha ki ne aludjon.

 

 

 

 

 

 

 

          Az eseményt megnyitó Lázár- Prezsmer Endre bevezető szavai után, Albert Ernő nyug. tanár bemutatta a „Körbe vagyok fülekkel véve című” portré-dokumentumfilm Sepsiszentgyörgyön született, a Székely Mikó Kollégium református tagozatán érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen Média és Kommunikációs Karán végzett szerkesztő-riporterét, Zsók Enikőt. Azt is megtudhattuk tőle, hogy az idén februárban Sepsiszentkirályban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és a szamosújvári börtönben forgatott mű, tulajdonképpen az alkotó vizsgafilmje, mellyel a nyár folyamán a csíkszeredai dokumentumfilm fesztiválon is sikert aratott.

 

 

 

 

 

 

 

          Két szereplője Puskás Attila, az 56-os események kapcsán meghurcolt és elítélt fiatal tanár és sorstársa, Zsók László, az akkor még alig 17 éves, érettségi előtt álló csíkszeredai diák. Az általuk elmesélt emlékfoszlányokat sűríti egybe a szerkesztő oly módon, hogy a néző nem csak a Kádár által 1958-ban bestiálisan elárult erdélyi magyarság legjobbjainak tragikus sorsával, hanem a korabeli hatalmi gépezet ártatlan embereket maga alá temető működésével is megismerkedhetik.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ugyanis, amint Albert Ernő szavaiból is kiderült, tehetséges diákok és értelmiségiek százai estek a hírhedt Securitate áldozatául, mondvacsinált, vagy gyerekes vádak alapján, csupán azért, mert magyar érzelműek voltak. A Székely Mikó kollégium padjaiból is így hurcolták el és ítélték ártatlanul súlyos börtönévekre, Erőss János tanárt, valamint Bordás Attila, Jancsó Csaba, Gyertyánosi Csaba, Jancsó Sándor, Molnár Béla és Sándor Csaba diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A mély döbbenettel végignézett film levetítése után, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete által meghirdetett, „Dicsőség a legyőzötteknek” címet viselő esszépályázat, Rab Sándor történelemtanár általi kiértékelése és a beérkezett munkák rangsorolása következett. Az első díjat a dolgozatával 74 pontot begyűjtő, Turul névre hallgató csapat nevében, a kovásznai Körösi Csoma Sándor Iskolaközpont, X. C. osztályának tanulója vehette át.

 

 

 

 

 

 

 

          A Bartók teremből kiözönlő és a múzeum kapujában gyülekező résztvevők mindenikének jutott egy-egy égő fáklya, így lobogó lángok fényének kíséretében, vonulhattak a város 56-os emlékhelyei felé. A kommunizmus áldozatainak Erzsébet parkbeli kopjafájánál, a polgármesteri hivatal, valamint Szalai Attila mártír szülőházának oldalán lévő emléktáblánál és a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található emlékműnél helyezték el a kegyelet koszorúit. A méltóságteljesen és döbbent csendben lezajlott ünnepi megemlékezés, himnuszaink közös eléneklésével ért véget.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]