Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2011 október 25 :: Múltba néző :: Az összefogás jegyében
Az összefogás jegyében

 

 

 

 

Az összefogás jegyében

 

 

 

           Az erdélyi magyar pártok egyes elöljárói által gerjesztett, értelmetlen és káros egymásnak feszülésünk virágkorában, már az is örvendetes és óriási eredménynek tűnik, ha ezek különböző rendű és rangú vezetői képesek együtt ünnepelni. Mivel az 56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen, Sepsiszentgyörgyön ez megtörtént, elismerésünk fejezzük ki ezúton is a szervezést magára vállaló Erdélyi '56-os Bajtársi Társaság, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház illetékeseinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Dicséret és elismerés illeti továbbá a szép számban összegyűlt ünneplőket, akik között nagy örömünkre, sok fiatal akadt. És ez így van rendjén, hiszen ők azok, akik át kell, vegyék és tovább éltessék nemzeti hagyományainkat, s vigyázzanak, hogy az emlékezés lángja soha ki ne aludjon.

 

 

 

 

 

 

 

          Az eseményt megnyitó Lázár- Prezsmer Endre bevezető szavai után, Albert Ernő nyug. tanár bemutatta a „Körbe vagyok fülekkel véve című” portré-dokumentumfilm Sepsiszentgyörgyön született, a Székely Mikó Kollégium református tagozatán érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen Média és Kommunikációs Karán végzett szerkesztő-riporterét, Zsók Enikőt. Azt is megtudhattuk tőle, hogy az idén februárban Sepsiszentkirályban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és a szamosújvári börtönben forgatott mű, tulajdonképpen az alkotó vizsgafilmje, mellyel a nyár folyamán a csíkszeredai dokumentumfilm fesztiválon is sikert aratott.

 

 

 

 

 

 

 

          Két szereplője Puskás Attila, az 56-os események kapcsán meghurcolt és elítélt fiatal tanár és sorstársa, Zsók László, az akkor még alig 17 éves, érettségi előtt álló csíkszeredai diák. Az általuk elmesélt emlékfoszlányokat sűríti egybe a szerkesztő oly módon, hogy a néző nem csak a Kádár által 1958-ban bestiálisan elárult erdélyi magyarság legjobbjainak tragikus sorsával, hanem a korabeli hatalmi gépezet ártatlan embereket maga alá temető működésével is megismerkedhetik.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ugyanis, amint Albert Ernő szavaiból is kiderült, tehetséges diákok és értelmiségiek százai estek a hírhedt Securitate áldozatául, mondvacsinált, vagy gyerekes vádak alapján, csupán azért, mert magyar érzelműek voltak. A Székely Mikó kollégium padjaiból is így hurcolták el és ítélték ártatlanul súlyos börtönévekre, Erőss János tanárt, valamint Bordás Attila, Jancsó Csaba, Gyertyánosi Csaba, Jancsó Sándor, Molnár Béla és Sándor Csaba diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A mély döbbenettel végignézett film levetítése után, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete által meghirdetett, „Dicsőség a legyőzötteknek” címet viselő esszépályázat, Rab Sándor történelemtanár általi kiértékelése és a beérkezett munkák rangsorolása következett. Az első díjat a dolgozatával 74 pontot begyűjtő, Turul névre hallgató csapat nevében, a kovásznai Körösi Csoma Sándor Iskolaközpont, X. C. osztályának tanulója vehette át.

 

 

 

 

 

 

 

          A Bartók teremből kiözönlő és a múzeum kapujában gyülekező résztvevők mindenikének jutott egy-egy égő fáklya, így lobogó lángok fényének kíséretében, vonulhattak a város 56-os emlékhelyei felé. A kommunizmus áldozatainak Erzsébet parkbeli kopjafájánál, a polgármesteri hivatal, valamint Szalai Attila mártír szülőházának oldalán lévő emléktáblánál és a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található emlékműnél helyezték el a kegyelet koszorúit. A méltóságteljesen és döbbent csendben lezajlott ünnepi megemlékezés, himnuszaink közös eléneklésével ért véget.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]