Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2011 október 25 :: Múltba néző :: Az összefogás jegyében
Az összefogás jegyében

 

 

 

 

Az összefogás jegyében

 

 

 

           Az erdélyi magyar pártok egyes elöljárói által gerjesztett, értelmetlen és káros egymásnak feszülésünk virágkorában, már az is örvendetes és óriási eredménynek tűnik, ha ezek különböző rendű és rangú vezetői képesek együtt ünnepelni. Mivel az 56-os forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségen, Sepsiszentgyörgyön ez megtörtént, elismerésünk fejezzük ki ezúton is a szervezést magára vállaló Erdélyi '56-os Bajtársi Társaság, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház illetékeseinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Dicséret és elismerés illeti továbbá a szép számban összegyűlt ünneplőket, akik között nagy örömünkre, sok fiatal akadt. És ez így van rendjén, hiszen ők azok, akik át kell, vegyék és tovább éltessék nemzeti hagyományainkat, s vigyázzanak, hogy az emlékezés lángja soha ki ne aludjon.

 

 

 

 

 

 

 

          Az eseményt megnyitó Lázár- Prezsmer Endre bevezető szavai után, Albert Ernő nyug. tanár bemutatta a „Körbe vagyok fülekkel véve című” portré-dokumentumfilm Sepsiszentgyörgyön született, a Székely Mikó Kollégium református tagozatán érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen Média és Kommunikációs Karán végzett szerkesztő-riporterét, Zsók Enikőt. Azt is megtudhattuk tőle, hogy az idén februárban Sepsiszentkirályban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és a szamosújvári börtönben forgatott mű, tulajdonképpen az alkotó vizsgafilmje, mellyel a nyár folyamán a csíkszeredai dokumentumfilm fesztiválon is sikert aratott.

 

 

 

 

 

 

 

          Két szereplője Puskás Attila, az 56-os események kapcsán meghurcolt és elítélt fiatal tanár és sorstársa, Zsók László, az akkor még alig 17 éves, érettségi előtt álló csíkszeredai diák. Az általuk elmesélt emlékfoszlányokat sűríti egybe a szerkesztő oly módon, hogy a néző nem csak a Kádár által 1958-ban bestiálisan elárult erdélyi magyarság legjobbjainak tragikus sorsával, hanem a korabeli hatalmi gépezet ártatlan embereket maga alá temető működésével is megismerkedhetik.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Ugyanis, amint Albert Ernő szavaiból is kiderült, tehetséges diákok és értelmiségiek százai estek a hírhedt Securitate áldozatául, mondvacsinált, vagy gyerekes vádak alapján, csupán azért, mert magyar érzelműek voltak. A Székely Mikó kollégium padjaiból is így hurcolták el és ítélték ártatlanul súlyos börtönévekre, Erőss János tanárt, valamint Bordás Attila, Jancsó Csaba, Gyertyánosi Csaba, Jancsó Sándor, Molnár Béla és Sándor Csaba diákokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A mély döbbenettel végignézett film levetítése után, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete által meghirdetett, „Dicsőség a legyőzötteknek” címet viselő esszépályázat, Rab Sándor történelemtanár általi kiértékelése és a beérkezett munkák rangsorolása következett. Az első díjat a dolgozatával 74 pontot begyűjtő, Turul névre hallgató csapat nevében, a kovásznai Körösi Csoma Sándor Iskolaközpont, X. C. osztályának tanulója vehette át.

 

 

 

 

 

 

 

          A Bartók teremből kiözönlő és a múzeum kapujában gyülekező résztvevők mindenikének jutott egy-egy égő fáklya, így lobogó lángok fényének kíséretében, vonulhattak a város 56-os emlékhelyei felé. A kommunizmus áldozatainak Erzsébet parkbeli kopjafájánál, a polgármesteri hivatal, valamint Szalai Attila mártír szülőházának oldalán lévő emléktáblánál és a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található emlékműnél helyezték el a kegyelet koszorúit. A méltóságteljesen és döbbent csendben lezajlott ünnepi megemlékezés, himnuszaink közös eléneklésével ért véget.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]