Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2013 április 09 :: Publicisztika :: A jótevőnk és pártfogónk volt
A jótevőnk és pártfogónk volt

 

 

 

         Füzes Oszkárné, Magyarország bukaresti nagykövetének hitvese húsvét küszöbén visszaadta lelkét a Teremtőjének. Annak ellenére, hogy jó ideje tudtam súlyos betegségéről, mégis villámcsapásként ért a hír, mert mindvégig bíztam a felépülésében. Abban reménykedtem ugyanis, hogy kivételes akaratereje, a lényét átitató derű, s a lelkében lakozó mélységes hit és szeretet segítségével megbirkózik az őt alattomosan megtámadó halálos kórral. Sajnos, nem így történt, nagypénteken örökre el kellett közölünk távoznia.

 

 

 

 

 

 

 

              Bajtai Erzsébet édesapja a világháborúk következtében Jugoszláviához csatolt délvidékről származott, így a Zentán lakó nagyszüleinél gyakran megforduló lánynak lehetősége nyílt belekóstolni a kisebbségi magyar létbe és közvetlenül megtapasztalni annak kőkemény mindennapjait. Talán e ténynek volt köszönhető a román államhatáron belül élő magyarság sorsának alakulása iránt tanúsított fokozott érdeklődése és érzékenysége Mondhatni, hogy már 2008 júliusától, vagyis Bukarestbe történő érkezésük, első pillanataitól meghatározó szereplőjévé vált az itteni magyar közösségi életnek, hiszen ettől fogva országos viszonylatban sem volt olyan fontosabb esemény vagy évforduló, melyen ne vett volna részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Magyarország nagykövetének feleségeként tudatosan és fáradhatatlanul rótta az országot, a szórvány vidéktől a Székelyföldön át a moldvai csángókig, hogy jelenlétével az anyaország odafigyeléséről és támogatásáról biztosítson. Hogy egy-egy jó szóval, kedves mosollyal, kitartásra buzdítson, illetve határozott állásfoglalással megvédjen, kiállásával lelkesítsen és bátorítson minket. Hogy a rólunk való gondoskodása által megtapasztalhassuk, és érezhessük, nekünk is van hazánk.

 

 

 

 

 

 

 

          Füzes Oszkárné öröklétbe való szenderülésével nagy veszteség érte a romániai magyarságot, hiszen jótevőnket és pártfogónkat veszítettük el. Egy olyan személyiséget, aki édesanyaként szeretett, óvott és képviselt minket. Emberi nagyságát és értékét e földi életből való távozásának időpontja is jelzi, hiszen fia megfeszítésének és kínhalálának napján, nem akárkit szólít magához az Úr. Erzsébet asszony önzetlen segítségére továbbra is rászorulunk, ezért megköszönvén, amit eddig értünk tett, búcsúzáskor arra kérjük, hogy legyen a mi égi nagykövetünk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]