Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2013 április 09 :: Publicisztika :: A jótevőnk és pártfogónk volt
A jótevőnk és pártfogónk volt

 

 

 

         Füzes Oszkárné, Magyarország bukaresti nagykövetének hitvese húsvét küszöbén visszaadta lelkét a Teremtőjének. Annak ellenére, hogy jó ideje tudtam súlyos betegségéről, mégis villámcsapásként ért a hír, mert mindvégig bíztam a felépülésében. Abban reménykedtem ugyanis, hogy kivételes akaratereje, a lényét átitató derű, s a lelkében lakozó mélységes hit és szeretet segítségével megbirkózik az őt alattomosan megtámadó halálos kórral. Sajnos, nem így történt, nagypénteken örökre el kellett közölünk távoznia.

 

 

 

 

 

 

 

              Bajtai Erzsébet édesapja a világháborúk következtében Jugoszláviához csatolt délvidékről származott, így a Zentán lakó nagyszüleinél gyakran megforduló lánynak lehetősége nyílt belekóstolni a kisebbségi magyar létbe és közvetlenül megtapasztalni annak kőkemény mindennapjait. Talán e ténynek volt köszönhető a román államhatáron belül élő magyarság sorsának alakulása iránt tanúsított fokozott érdeklődése és érzékenysége Mondhatni, hogy már 2008 júliusától, vagyis Bukarestbe történő érkezésük, első pillanataitól meghatározó szereplőjévé vált az itteni magyar közösségi életnek, hiszen ettől fogva országos viszonylatban sem volt olyan fontosabb esemény vagy évforduló, melyen ne vett volna részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Magyarország nagykövetének feleségeként tudatosan és fáradhatatlanul rótta az országot, a szórvány vidéktől a Székelyföldön át a moldvai csángókig, hogy jelenlétével az anyaország odafigyeléséről és támogatásáról biztosítson. Hogy egy-egy jó szóval, kedves mosollyal, kitartásra buzdítson, illetve határozott állásfoglalással megvédjen, kiállásával lelkesítsen és bátorítson minket. Hogy a rólunk való gondoskodása által megtapasztalhassuk, és érezhessük, nekünk is van hazánk.

 

 

 

 

 

 

 

          Füzes Oszkárné öröklétbe való szenderülésével nagy veszteség érte a romániai magyarságot, hiszen jótevőnket és pártfogónkat veszítettük el. Egy olyan személyiséget, aki édesanyaként szeretett, óvott és képviselt minket. Emberi nagyságát és értékét e földi életből való távozásának időpontja is jelzi, hiszen fia megfeszítésének és kínhalálának napján, nem akárkit szólít magához az Úr. Erzsébet asszony önzetlen segítségére továbbra is rászorulunk, ezért megköszönvén, amit eddig értünk tett, búcsúzáskor arra kérjük, hogy legyen a mi égi nagykövetünk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]