Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 április 09 :: Publicisztika :: A jótevőnk és pártfogónk volt
A jótevőnk és pártfogónk volt

 

 

 

         Füzes Oszkárné, Magyarország bukaresti nagykövetének hitvese húsvét küszöbén visszaadta lelkét a Teremtőjének. Annak ellenére, hogy jó ideje tudtam súlyos betegségéről, mégis villámcsapásként ért a hír, mert mindvégig bíztam a felépülésében. Abban reménykedtem ugyanis, hogy kivételes akaratereje, a lényét átitató derű, s a lelkében lakozó mélységes hit és szeretet segítségével megbirkózik az őt alattomosan megtámadó halálos kórral. Sajnos, nem így történt, nagypénteken örökre el kellett közölünk távoznia.

 

 

 

 

 

 

 

              Bajtai Erzsébet édesapja a világháborúk következtében Jugoszláviához csatolt délvidékről származott, így a Zentán lakó nagyszüleinél gyakran megforduló lánynak lehetősége nyílt belekóstolni a kisebbségi magyar létbe és közvetlenül megtapasztalni annak kőkemény mindennapjait. Talán e ténynek volt köszönhető a román államhatáron belül élő magyarság sorsának alakulása iránt tanúsított fokozott érdeklődése és érzékenysége Mondhatni, hogy már 2008 júliusától, vagyis Bukarestbe történő érkezésük, első pillanataitól meghatározó szereplőjévé vált az itteni magyar közösségi életnek, hiszen ettől fogva országos viszonylatban sem volt olyan fontosabb esemény vagy évforduló, melyen ne vett volna részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Magyarország nagykövetének feleségeként tudatosan és fáradhatatlanul rótta az országot, a szórvány vidéktől a Székelyföldön át a moldvai csángókig, hogy jelenlétével az anyaország odafigyeléséről és támogatásáról biztosítson. Hogy egy-egy jó szóval, kedves mosollyal, kitartásra buzdítson, illetve határozott állásfoglalással megvédjen, kiállásával lelkesítsen és bátorítson minket. Hogy a rólunk való gondoskodása által megtapasztalhassuk, és érezhessük, nekünk is van hazánk.

 

 

 

 

 

 

 

          Füzes Oszkárné öröklétbe való szenderülésével nagy veszteség érte a romániai magyarságot, hiszen jótevőnket és pártfogónkat veszítettük el. Egy olyan személyiséget, aki édesanyaként szeretett, óvott és képviselt minket. Emberi nagyságát és értékét e földi életből való távozásának időpontja is jelzi, hiszen fia megfeszítésének és kínhalálának napján, nem akárkit szólít magához az Úr. Erzsébet asszony önzetlen segítségére továbbra is rászorulunk, ezért megköszönvén, amit eddig értünk tett, búcsúzáskor arra kérjük, hogy legyen a mi égi nagykövetünk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]