Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 április 09 :: Publicisztika :: A jótevőnk és pártfogónk volt
A jótevőnk és pártfogónk volt

 

 

 

         Füzes Oszkárné, Magyarország bukaresti nagykövetének hitvese húsvét küszöbén visszaadta lelkét a Teremtőjének. Annak ellenére, hogy jó ideje tudtam súlyos betegségéről, mégis villámcsapásként ért a hír, mert mindvégig bíztam a felépülésében. Abban reménykedtem ugyanis, hogy kivételes akaratereje, a lényét átitató derű, s a lelkében lakozó mélységes hit és szeretet segítségével megbirkózik az őt alattomosan megtámadó halálos kórral. Sajnos, nem így történt, nagypénteken örökre el kellett közölünk távoznia.

 

 

 

 

 

 

 

              Bajtai Erzsébet édesapja a világháborúk következtében Jugoszláviához csatolt délvidékről származott, így a Zentán lakó nagyszüleinél gyakran megforduló lánynak lehetősége nyílt belekóstolni a kisebbségi magyar létbe és közvetlenül megtapasztalni annak kőkemény mindennapjait. Talán e ténynek volt köszönhető a román államhatáron belül élő magyarság sorsának alakulása iránt tanúsított fokozott érdeklődése és érzékenysége Mondhatni, hogy már 2008 júliusától, vagyis Bukarestbe történő érkezésük, első pillanataitól meghatározó szereplőjévé vált az itteni magyar közösségi életnek, hiszen ettől fogva országos viszonylatban sem volt olyan fontosabb esemény vagy évforduló, melyen ne vett volna részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Magyarország nagykövetének feleségeként tudatosan és fáradhatatlanul rótta az országot, a szórvány vidéktől a Székelyföldön át a moldvai csángókig, hogy jelenlétével az anyaország odafigyeléséről és támogatásáról biztosítson. Hogy egy-egy jó szóval, kedves mosollyal, kitartásra buzdítson, illetve határozott állásfoglalással megvédjen, kiállásával lelkesítsen és bátorítson minket. Hogy a rólunk való gondoskodása által megtapasztalhassuk, és érezhessük, nekünk is van hazánk.

 

 

 

 

 

 

 

          Füzes Oszkárné öröklétbe való szenderülésével nagy veszteség érte a romániai magyarságot, hiszen jótevőnket és pártfogónkat veszítettük el. Egy olyan személyiséget, aki édesanyaként szeretett, óvott és képviselt minket. Emberi nagyságát és értékét e földi életből való távozásának időpontja is jelzi, hiszen fia megfeszítésének és kínhalálának napján, nem akárkit szólít magához az Úr. Erzsébet asszony önzetlen segítségére továbbra is rászorulunk, ezért megköszönvén, amit eddig értünk tett, búcsúzáskor arra kérjük, hogy legyen a mi égi nagykövetünk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]