Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2013 április 09 :: Publicisztika :: A jótevőnk és pártfogónk volt
A jótevőnk és pártfogónk volt

 

 

 

         Füzes Oszkárné, Magyarország bukaresti nagykövetének hitvese húsvét küszöbén visszaadta lelkét a Teremtőjének. Annak ellenére, hogy jó ideje tudtam súlyos betegségéről, mégis villámcsapásként ért a hír, mert mindvégig bíztam a felépülésében. Abban reménykedtem ugyanis, hogy kivételes akaratereje, a lényét átitató derű, s a lelkében lakozó mélységes hit és szeretet segítségével megbirkózik az őt alattomosan megtámadó halálos kórral. Sajnos, nem így történt, nagypénteken örökre el kellett közölünk távoznia.

 

 

 

 

 

 

 

              Bajtai Erzsébet édesapja a világháborúk következtében Jugoszláviához csatolt délvidékről származott, így a Zentán lakó nagyszüleinél gyakran megforduló lánynak lehetősége nyílt belekóstolni a kisebbségi magyar létbe és közvetlenül megtapasztalni annak kőkemény mindennapjait. Talán e ténynek volt köszönhető a román államhatáron belül élő magyarság sorsának alakulása iránt tanúsított fokozott érdeklődése és érzékenysége Mondhatni, hogy már 2008 júliusától, vagyis Bukarestbe történő érkezésük, első pillanataitól meghatározó szereplőjévé vált az itteni magyar közösségi életnek, hiszen ettől fogva országos viszonylatban sem volt olyan fontosabb esemény vagy évforduló, melyen ne vett volna részt.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Magyarország nagykövetének feleségeként tudatosan és fáradhatatlanul rótta az országot, a szórvány vidéktől a Székelyföldön át a moldvai csángókig, hogy jelenlétével az anyaország odafigyeléséről és támogatásáról biztosítson. Hogy egy-egy jó szóval, kedves mosollyal, kitartásra buzdítson, illetve határozott állásfoglalással megvédjen, kiállásával lelkesítsen és bátorítson minket. Hogy a rólunk való gondoskodása által megtapasztalhassuk, és érezhessük, nekünk is van hazánk.

 

 

 

 

 

 

 

          Füzes Oszkárné öröklétbe való szenderülésével nagy veszteség érte a romániai magyarságot, hiszen jótevőnket és pártfogónkat veszítettük el. Egy olyan személyiséget, aki édesanyaként szeretett, óvott és képviselt minket. Emberi nagyságát és értékét e földi életből való távozásának időpontja is jelzi, hiszen fia megfeszítésének és kínhalálának napján, nem akárkit szólít magához az Úr. Erzsébet asszony önzetlen segítségére továbbra is rászorulunk, ezért megköszönvén, amit eddig értünk tett, búcsúzáskor arra kérjük, hogy legyen a mi égi nagykövetünk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]