Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2013 május 05 :: Publicisztika :: Ünnepeltünk
Ünnepeltünk

 

 

 

 

Ünnepeltünk

 

 

 

           Az ünnepek épp úgy hozzátartoznak életünkhöz, mint a dolgos hétköznapok, s tulajdonképpen kölcsönösen és szükségszerűen kiegészítik egymást, hiszen a becsülettel végzett munka után jólesik ellazulni, ugyanakkor tevékenységünk is hatékonyabb egy kellemesen eltöltött hétvégét követően. Pihenésre és táplálékra léleknek és testnek egyaránt szüksége van, de a minőségre és a mennyiségre mindkét esetben vigyázni kell, mert a kellőképpen adagolt és fűszerezett szórakozás testileg, lelkileg feltölt, de az átdorbézolt napok és éjszakák energiatartalékainkat is felemésztik.

 

 

 

 

 

 

 

     Ennek tudatában cselekszenek az immár Erdély egyik legnépszerűbb városünnepének mondható Szent György Napok szervezői is, vigyázva, hogy a kínálat kereteinek tágítása, semmiképp se menjen a minőség rovására. Így a háromnapos ünnepet megelőző hét kulturális kínálatainak bő választéka között bárki találhatott a maga elvárásának és ízlésének megfelelőt, de jutott belőlük a vásáros napokra is, melyek sokszínű és gazdag kínálatukkal a legelképesztőbb igényeket is képesek voltak kielégíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Színházi előadások, szavalóestek, komoly, könnyű, jazz és fúvószenei hangversenyek, népdal és tánc, író- olvasó találkozók, könyvbemutatók, fotó és képzőművészeti tárlatok, sport, lovas felvonulás és bemutatók, hagyományos termék és kézműves vásár, étel és ital ínyencségeket kínáló vendéglők, valamint lacikonyhák biztosították a szellemi és fizikai táplálékot.

 

 

 

 

 

 

 

              Igényeink magas fokon történő kielégítésén túl, a Szent György Napoknak még van egy nagyon fontos hozadéka, éspedig önazonosság és összetartozás tudatunknak a megerősítése. A város ünnepének évről - évre növekvő jó híre ugyanis nem csak kereskedőket, művészeket, írókat, költőket, különböző tudományágak művelőit, kézműveseket és hagyományőrzőket, vonz ide, hanem haza csalogatja a világban szétszéledt sepsiszentgyörgyieket is. Rokonok, régi ismerősök, pajtások és gyermekkori játszótársak találkoznak és lelnek újra egymásra, kihűlt kapcsolatok telnek meg ismét tartalommal és friss barátságok szövődnek.

 

 

 

 

 

 

 

          A szórakozás és jókedv közepette sem szabad azonban megfeledkeznünk a rendezvény egykori kezdeményezőjéről, a jó emlékezetű Kónya Ádám tanár úrról, hiszen, az ő ötletgazdagsága, céltudatossága és érvelő készsége nélkül, ma aligha tartanánk itt. Ádi bácsi, a többek között, ezt is köszönjük neked.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]