Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 05 :: Publicisztika :: Ünnepeltünk
Ünnepeltünk

 

 

 

 

Ünnepeltünk

 

 

 

           Az ünnepek épp úgy hozzátartoznak életünkhöz, mint a dolgos hétköznapok, s tulajdonképpen kölcsönösen és szükségszerűen kiegészítik egymást, hiszen a becsülettel végzett munka után jólesik ellazulni, ugyanakkor tevékenységünk is hatékonyabb egy kellemesen eltöltött hétvégét követően. Pihenésre és táplálékra léleknek és testnek egyaránt szüksége van, de a minőségre és a mennyiségre mindkét esetben vigyázni kell, mert a kellőképpen adagolt és fűszerezett szórakozás testileg, lelkileg feltölt, de az átdorbézolt napok és éjszakák energiatartalékainkat is felemésztik.

 

 

 

 

 

 

 

     Ennek tudatában cselekszenek az immár Erdély egyik legnépszerűbb városünnepének mondható Szent György Napok szervezői is, vigyázva, hogy a kínálat kereteinek tágítása, semmiképp se menjen a minőség rovására. Így a háromnapos ünnepet megelőző hét kulturális kínálatainak bő választéka között bárki találhatott a maga elvárásának és ízlésének megfelelőt, de jutott belőlük a vásáros napokra is, melyek sokszínű és gazdag kínálatukkal a legelképesztőbb igényeket is képesek voltak kielégíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Színházi előadások, szavalóestek, komoly, könnyű, jazz és fúvószenei hangversenyek, népdal és tánc, író- olvasó találkozók, könyvbemutatók, fotó és képzőművészeti tárlatok, sport, lovas felvonulás és bemutatók, hagyományos termék és kézműves vásár, étel és ital ínyencségeket kínáló vendéglők, valamint lacikonyhák biztosították a szellemi és fizikai táplálékot.

 

 

 

 

 

 

 

              Igényeink magas fokon történő kielégítésén túl, a Szent György Napoknak még van egy nagyon fontos hozadéka, éspedig önazonosság és összetartozás tudatunknak a megerősítése. A város ünnepének évről - évre növekvő jó híre ugyanis nem csak kereskedőket, művészeket, írókat, költőket, különböző tudományágak művelőit, kézműveseket és hagyományőrzőket, vonz ide, hanem haza csalogatja a világban szétszéledt sepsiszentgyörgyieket is. Rokonok, régi ismerősök, pajtások és gyermekkori játszótársak találkoznak és lelnek újra egymásra, kihűlt kapcsolatok telnek meg ismét tartalommal és friss barátságok szövődnek.

 

 

 

 

 

 

 

          A szórakozás és jókedv közepette sem szabad azonban megfeledkeznünk a rendezvény egykori kezdeményezőjéről, a jó emlékezetű Kónya Ádám tanár úrról, hiszen, az ő ötletgazdagsága, céltudatossága és érvelő készsége nélkül, ma aligha tartanánk itt. Ádi bácsi, a többek között, ezt is köszönjük neked.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]