Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 05 :: Publicisztika :: Ünnepeltünk
Ünnepeltünk

 

 

 

 

Ünnepeltünk

 

 

 

           Az ünnepek épp úgy hozzátartoznak életünkhöz, mint a dolgos hétköznapok, s tulajdonképpen kölcsönösen és szükségszerűen kiegészítik egymást, hiszen a becsülettel végzett munka után jólesik ellazulni, ugyanakkor tevékenységünk is hatékonyabb egy kellemesen eltöltött hétvégét követően. Pihenésre és táplálékra léleknek és testnek egyaránt szüksége van, de a minőségre és a mennyiségre mindkét esetben vigyázni kell, mert a kellőképpen adagolt és fűszerezett szórakozás testileg, lelkileg feltölt, de az átdorbézolt napok és éjszakák energiatartalékainkat is felemésztik.

 

 

 

 

 

 

 

     Ennek tudatában cselekszenek az immár Erdély egyik legnépszerűbb városünnepének mondható Szent György Napok szervezői is, vigyázva, hogy a kínálat kereteinek tágítása, semmiképp se menjen a minőség rovására. Így a háromnapos ünnepet megelőző hét kulturális kínálatainak bő választéka között bárki találhatott a maga elvárásának és ízlésének megfelelőt, de jutott belőlük a vásáros napokra is, melyek sokszínű és gazdag kínálatukkal a legelképesztőbb igényeket is képesek voltak kielégíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Színházi előadások, szavalóestek, komoly, könnyű, jazz és fúvószenei hangversenyek, népdal és tánc, író- olvasó találkozók, könyvbemutatók, fotó és képzőművészeti tárlatok, sport, lovas felvonulás és bemutatók, hagyományos termék és kézműves vásár, étel és ital ínyencségeket kínáló vendéglők, valamint lacikonyhák biztosították a szellemi és fizikai táplálékot.

 

 

 

 

 

 

 

              Igényeink magas fokon történő kielégítésén túl, a Szent György Napoknak még van egy nagyon fontos hozadéka, éspedig önazonosság és összetartozás tudatunknak a megerősítése. A város ünnepének évről - évre növekvő jó híre ugyanis nem csak kereskedőket, művészeket, írókat, költőket, különböző tudományágak művelőit, kézműveseket és hagyományőrzőket, vonz ide, hanem haza csalogatja a világban szétszéledt sepsiszentgyörgyieket is. Rokonok, régi ismerősök, pajtások és gyermekkori játszótársak találkoznak és lelnek újra egymásra, kihűlt kapcsolatok telnek meg ismét tartalommal és friss barátságok szövődnek.

 

 

 

 

 

 

 

          A szórakozás és jókedv közepette sem szabad azonban megfeledkeznünk a rendezvény egykori kezdeményezőjéről, a jó emlékezetű Kónya Ádám tanár úrról, hiszen, az ő ötletgazdagsága, céltudatossága és érvelő készsége nélkül, ma aligha tartanánk itt. Ádi bácsi, a többek között, ezt is köszönjük neked.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]