Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 05 :: Publicisztika :: Ünnepeltünk
Ünnepeltünk

 

 

 

 

Ünnepeltünk

 

 

 

           Az ünnepek épp úgy hozzátartoznak életünkhöz, mint a dolgos hétköznapok, s tulajdonképpen kölcsönösen és szükségszerűen kiegészítik egymást, hiszen a becsülettel végzett munka után jólesik ellazulni, ugyanakkor tevékenységünk is hatékonyabb egy kellemesen eltöltött hétvégét követően. Pihenésre és táplálékra léleknek és testnek egyaránt szüksége van, de a minőségre és a mennyiségre mindkét esetben vigyázni kell, mert a kellőképpen adagolt és fűszerezett szórakozás testileg, lelkileg feltölt, de az átdorbézolt napok és éjszakák energiatartalékainkat is felemésztik.

 

 

 

 

 

 

 

     Ennek tudatában cselekszenek az immár Erdély egyik legnépszerűbb városünnepének mondható Szent György Napok szervezői is, vigyázva, hogy a kínálat kereteinek tágítása, semmiképp se menjen a minőség rovására. Így a háromnapos ünnepet megelőző hét kulturális kínálatainak bő választéka között bárki találhatott a maga elvárásának és ízlésének megfelelőt, de jutott belőlük a vásáros napokra is, melyek sokszínű és gazdag kínálatukkal a legelképesztőbb igényeket is képesek voltak kielégíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

     Színházi előadások, szavalóestek, komoly, könnyű, jazz és fúvószenei hangversenyek, népdal és tánc, író- olvasó találkozók, könyvbemutatók, fotó és képzőművészeti tárlatok, sport, lovas felvonulás és bemutatók, hagyományos termék és kézműves vásár, étel és ital ínyencségeket kínáló vendéglők, valamint lacikonyhák biztosították a szellemi és fizikai táplálékot.

 

 

 

 

 

 

 

              Igényeink magas fokon történő kielégítésén túl, a Szent György Napoknak még van egy nagyon fontos hozadéka, éspedig önazonosság és összetartozás tudatunknak a megerősítése. A város ünnepének évről - évre növekvő jó híre ugyanis nem csak kereskedőket, művészeket, írókat, költőket, különböző tudományágak művelőit, kézműveseket és hagyományőrzőket, vonz ide, hanem haza csalogatja a világban szétszéledt sepsiszentgyörgyieket is. Rokonok, régi ismerősök, pajtások és gyermekkori játszótársak találkoznak és lelnek újra egymásra, kihűlt kapcsolatok telnek meg ismét tartalommal és friss barátságok szövődnek.

 

 

 

 

 

 

 

          A szórakozás és jókedv közepette sem szabad azonban megfeledkeznünk a rendezvény egykori kezdeményezőjéről, a jó emlékezetű Kónya Ádám tanár úrról, hiszen, az ő ötletgazdagsága, céltudatossága és érvelő készsége nélkül, ma aligha tartanánk itt. Ádi bácsi, a többek között, ezt is köszönjük neked.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]