Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 11 :: Publicisztika :: Az igazság szolgálatában
Az igazság szolgálatában

 

 

 

 

Az igazság szolgálatában

 

 

 

          Véleményem szerint a művészet nem lehet öncélú, csupán saját magáért végzett tevékenység, mert egyetlen műalkotás szerepe sem merülhet ki a szem gyönyörködtetésében és a lélek simogatásában, bár napjainkban már ez is eredménynek számít. Létjogosultsága csak akkor van, ha gondolatokat ébreszt, erkölcsi tartást sugall, állásfoglalást közvetít és utat mutat a közönségnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Erdélyben pedig, ahol mi, magyarok a létünkért és megmaradásunkért küzdünk, ez a megállapítás hatványozottan igaz, ezért egyetlen közülünk vétetett alkotó sem mehet el csukott szemmel a naponta sűrűsödő gondjaink mellett, úgy téve mintha nem látná és érzékelné ezeket. Az igazi művésznek ugyanis vállalnia kell, népe sorsát, és tehetségét fel és kihasználva, sajátos eszközei segítségével egy életen át küzdenie és dolgoznia annak jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

          Szinte látom, amint e sorok olvastán rosszallóan összevonják szemöldökük a különböző izmusok önjelölt és önhitt művelői, hívei és követői, s azt is amint később gúnyos mosollyal legyintenek, de ennek tudatában is kimondom és vállalom a véleményemet. A tények különben is makacs jószágok, mert lecövekelik magukat a köztudatban, így egy idő után már nem lehet őket elkendőzni, vagy lehazudni.

 

 

 

 

 

 

 

 

              Különben is, történelme során megszámlálhatatlan fizikai és lelki betegség, kór és nyavalya, fertőzte és pusztította, az emberiség testét és lelkét, de túlélte mindezeket, mert az önzetlen hit és magasztos eszme végül mindig diadalmaskodik. Maradandót és egyetemeset alkotni pedig csak az igazság szolgálatában és egyedi módon lehet.

 

 

 

 

 

 

 

          Ütő Gusztáv festő, grafikus és performansz művelő, s amint arról legutóbb Csíkszeredában, a Székelyföld folyóirat kiállítótermében megnyílt, akció művészetét bemutató tárlata alkalmából is megbizonyosodhattunk, a nemzetéért felelősséget érző és vállaló egyéniség. Nem húzódik gyáván sarokba, és nem hagyja szó nélkül a közösségét érő támadásokat, hanem sajátos eszközeivel felveszi a harcot, s ember és művészként egyaránt küzd a ránk törőkkel. Felemeli ecsetét, ceruzáját, fényképezőgépét, és karjait, a népe érdekében, s nem csak véd, felráz, kritizál, valamint alkot, hanem ötleteket sugall, megoldásokat kínál, hogy végre orvosolhassuk sérelmeink, és érvényesíthessük érdekeinket.

 

 

 

Bedő Zoltán

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]