Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 11 :: Publicisztika :: Az igazság szolgálatában
Az igazság szolgálatában

 

 

 

 

Az igazság szolgálatában

 

 

 

          Véleményem szerint a művészet nem lehet öncélú, csupán saját magáért végzett tevékenység, mert egyetlen műalkotás szerepe sem merülhet ki a szem gyönyörködtetésében és a lélek simogatásában, bár napjainkban már ez is eredménynek számít. Létjogosultsága csak akkor van, ha gondolatokat ébreszt, erkölcsi tartást sugall, állásfoglalást közvetít és utat mutat a közönségnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Erdélyben pedig, ahol mi, magyarok a létünkért és megmaradásunkért küzdünk, ez a megállapítás hatványozottan igaz, ezért egyetlen közülünk vétetett alkotó sem mehet el csukott szemmel a naponta sűrűsödő gondjaink mellett, úgy téve mintha nem látná és érzékelné ezeket. Az igazi művésznek ugyanis vállalnia kell, népe sorsát, és tehetségét fel és kihasználva, sajátos eszközei segítségével egy életen át küzdenie és dolgoznia annak jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

          Szinte látom, amint e sorok olvastán rosszallóan összevonják szemöldökük a különböző izmusok önjelölt és önhitt művelői, hívei és követői, s azt is amint később gúnyos mosollyal legyintenek, de ennek tudatában is kimondom és vállalom a véleményemet. A tények különben is makacs jószágok, mert lecövekelik magukat a köztudatban, így egy idő után már nem lehet őket elkendőzni, vagy lehazudni.

 

 

 

 

 

 

 

 

              Különben is, történelme során megszámlálhatatlan fizikai és lelki betegség, kór és nyavalya, fertőzte és pusztította, az emberiség testét és lelkét, de túlélte mindezeket, mert az önzetlen hit és magasztos eszme végül mindig diadalmaskodik. Maradandót és egyetemeset alkotni pedig csak az igazság szolgálatában és egyedi módon lehet.

 

 

 

 

 

 

 

          Ütő Gusztáv festő, grafikus és performansz művelő, s amint arról legutóbb Csíkszeredában, a Székelyföld folyóirat kiállítótermében megnyílt, akció művészetét bemutató tárlata alkalmából is megbizonyosodhattunk, a nemzetéért felelősséget érző és vállaló egyéniség. Nem húzódik gyáván sarokba, és nem hagyja szó nélkül a közösségét érő támadásokat, hanem sajátos eszközeivel felveszi a harcot, s ember és művészként egyaránt küzd a ránk törőkkel. Felemeli ecsetét, ceruzáját, fényképezőgépét, és karjait, a népe érdekében, s nem csak véd, felráz, kritizál, valamint alkot, hanem ötleteket sugall, megoldásokat kínál, hogy végre orvosolhassuk sérelmeink, és érvényesíthessük érdekeinket.

 

 

 

Bedő Zoltán

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]