Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 11 :: Publicisztika :: Az igazság szolgálatában
Az igazság szolgálatában

 

 

 

 

Az igazság szolgálatában

 

 

 

          Véleményem szerint a művészet nem lehet öncélú, csupán saját magáért végzett tevékenység, mert egyetlen műalkotás szerepe sem merülhet ki a szem gyönyörködtetésében és a lélek simogatásában, bár napjainkban már ez is eredménynek számít. Létjogosultsága csak akkor van, ha gondolatokat ébreszt, erkölcsi tartást sugall, állásfoglalást közvetít és utat mutat a közönségnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Erdélyben pedig, ahol mi, magyarok a létünkért és megmaradásunkért küzdünk, ez a megállapítás hatványozottan igaz, ezért egyetlen közülünk vétetett alkotó sem mehet el csukott szemmel a naponta sűrűsödő gondjaink mellett, úgy téve mintha nem látná és érzékelné ezeket. Az igazi művésznek ugyanis vállalnia kell, népe sorsát, és tehetségét fel és kihasználva, sajátos eszközei segítségével egy életen át küzdenie és dolgoznia annak jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

          Szinte látom, amint e sorok olvastán rosszallóan összevonják szemöldökük a különböző izmusok önjelölt és önhitt művelői, hívei és követői, s azt is amint később gúnyos mosollyal legyintenek, de ennek tudatában is kimondom és vállalom a véleményemet. A tények különben is makacs jószágok, mert lecövekelik magukat a köztudatban, így egy idő után már nem lehet őket elkendőzni, vagy lehazudni.

 

 

 

 

 

 

 

 

              Különben is, történelme során megszámlálhatatlan fizikai és lelki betegség, kór és nyavalya, fertőzte és pusztította, az emberiség testét és lelkét, de túlélte mindezeket, mert az önzetlen hit és magasztos eszme végül mindig diadalmaskodik. Maradandót és egyetemeset alkotni pedig csak az igazság szolgálatában és egyedi módon lehet.

 

 

 

 

 

 

 

          Ütő Gusztáv festő, grafikus és performansz művelő, s amint arról legutóbb Csíkszeredában, a Székelyföld folyóirat kiállítótermében megnyílt, akció művészetét bemutató tárlata alkalmából is megbizonyosodhattunk, a nemzetéért felelősséget érző és vállaló egyéniség. Nem húzódik gyáván sarokba, és nem hagyja szó nélkül a közösségét érő támadásokat, hanem sajátos eszközeivel felveszi a harcot, s ember és művészként egyaránt küzd a ránk törőkkel. Felemeli ecsetét, ceruzáját, fényképezőgépét, és karjait, a népe érdekében, s nem csak véd, felráz, kritizál, valamint alkot, hanem ötleteket sugall, megoldásokat kínál, hogy végre orvosolhassuk sérelmeink, és érvényesíthessük érdekeinket.

 

 

 

Bedő Zoltán

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]