Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2013 május 11 :: Publicisztika :: Az igazság szolgálatában
Az igazság szolgálatában

 

 

 

 

Az igazság szolgálatában

 

 

 

          Véleményem szerint a művészet nem lehet öncélú, csupán saját magáért végzett tevékenység, mert egyetlen műalkotás szerepe sem merülhet ki a szem gyönyörködtetésében és a lélek simogatásában, bár napjainkban már ez is eredménynek számít. Létjogosultsága csak akkor van, ha gondolatokat ébreszt, erkölcsi tartást sugall, állásfoglalást közvetít és utat mutat a közönségnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Erdélyben pedig, ahol mi, magyarok a létünkért és megmaradásunkért küzdünk, ez a megállapítás hatványozottan igaz, ezért egyetlen közülünk vétetett alkotó sem mehet el csukott szemmel a naponta sűrűsödő gondjaink mellett, úgy téve mintha nem látná és érzékelné ezeket. Az igazi művésznek ugyanis vállalnia kell, népe sorsát, és tehetségét fel és kihasználva, sajátos eszközei segítségével egy életen át küzdenie és dolgoznia annak jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

          Szinte látom, amint e sorok olvastán rosszallóan összevonják szemöldökük a különböző izmusok önjelölt és önhitt művelői, hívei és követői, s azt is amint később gúnyos mosollyal legyintenek, de ennek tudatában is kimondom és vállalom a véleményemet. A tények különben is makacs jószágok, mert lecövekelik magukat a köztudatban, így egy idő után már nem lehet őket elkendőzni, vagy lehazudni.

 

 

 

 

 

 

 

 

              Különben is, történelme során megszámlálhatatlan fizikai és lelki betegség, kór és nyavalya, fertőzte és pusztította, az emberiség testét és lelkét, de túlélte mindezeket, mert az önzetlen hit és magasztos eszme végül mindig diadalmaskodik. Maradandót és egyetemeset alkotni pedig csak az igazság szolgálatában és egyedi módon lehet.

 

 

 

 

 

 

 

          Ütő Gusztáv festő, grafikus és performansz művelő, s amint arról legutóbb Csíkszeredában, a Székelyföld folyóirat kiállítótermében megnyílt, akció művészetét bemutató tárlata alkalmából is megbizonyosodhattunk, a nemzetéért felelősséget érző és vállaló egyéniség. Nem húzódik gyáván sarokba, és nem hagyja szó nélkül a közösségét érő támadásokat, hanem sajátos eszközeivel felveszi a harcot, s ember és művészként egyaránt küzd a ránk törőkkel. Felemeli ecsetét, ceruzáját, fényképezőgépét, és karjait, a népe érdekében, s nem csak véd, felráz, kritizál, valamint alkot, hanem ötleteket sugall, megoldásokat kínál, hogy végre orvosolhassuk sérelmeink, és érvényesíthessük érdekeinket.

 

 

 

Bedő Zoltán

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]