Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 22 :: Publicisztika :: Eltávozott Misi bácsi
Eltávozott Misi bácsi

 

 

 

 

Eltávozott Misi bácsi


 

 

            Életének 87. esztendejében, hétfő hajnalban eltávozott közülünk Guttman Mihály, zenetanár és pedagógus, karnagy, irányító és szervező, a Romániai Magyar Dalosszövetség újraalakítója, támogatója, éltetője és tiszteletbeli elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

          Az erdélyi zenei élet Misi bácsija, 1926-ban született Petrozsényban. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, az aradi római katolikus gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Bolyai Tudomány Egyetem geológia-csillagászat szakán és a zeneakadémián szerzett diplomát. 1949 és 1986 között a Kolozsvári zeneművészeti Iskola tanára, 1950 és 1958 között pedig igazgatója, de volt a Kolozsvári Állami Filharmónia művészeti titkára, és a Tordaszentlászlói Kórus vezetője is, s többször vezényelte a Kolozsvári Magyar Opera, valamint Filharmónia zenekarát.

 

 

 

 

 

 

 

         Munkásságát számos kitűntetéssel ismerték el, többek között megkapta az EMKE Nagy István (1998), és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Ezüst Gyopár (1999) díját, az anyaországban pedig Kisebbségekért és Kóta Díjat kapott.

 

 

 

 

 

 

 

 

              A háromszéki zenészek és zenebarátok is jól ismerték, hiszen az itteni kórus és fúvósmozgalom egyik szervezője és támogatója volt, s nem hiányzott egyetlen rangosabb eseményről sem. Állandó és cselekvő résztvevője volt a Rétyi Fúvósfesztiváloknak, és szakmai jó tanácsokon túl, kiadványok megszerzésével, s odaajándékozásával is segítette munkájukat. Munkájukról így vélekedett: „Ti drága fúvósaink, a zene tündérkertjében rejlő szépségeket varázsoljátok elő, amikor megszólaltok. Gyönyörködtettek, szórakoztattok, és egyúttal neveltek is. Csodás feladatot teljesíttetek.”

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]