Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 22 :: Publicisztika :: Eltávozott Misi bácsi
Eltávozott Misi bácsi

 

 

 

 

Eltávozott Misi bácsi


 

 

            Életének 87. esztendejében, hétfő hajnalban eltávozott közülünk Guttman Mihály, zenetanár és pedagógus, karnagy, irányító és szervező, a Romániai Magyar Dalosszövetség újraalakítója, támogatója, éltetője és tiszteletbeli elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

          Az erdélyi zenei élet Misi bácsija, 1926-ban született Petrozsényban. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, az aradi római katolikus gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Bolyai Tudomány Egyetem geológia-csillagászat szakán és a zeneakadémián szerzett diplomát. 1949 és 1986 között a Kolozsvári zeneművészeti Iskola tanára, 1950 és 1958 között pedig igazgatója, de volt a Kolozsvári Állami Filharmónia művészeti titkára, és a Tordaszentlászlói Kórus vezetője is, s többször vezényelte a Kolozsvári Magyar Opera, valamint Filharmónia zenekarát.

 

 

 

 

 

 

 

         Munkásságát számos kitűntetéssel ismerték el, többek között megkapta az EMKE Nagy István (1998), és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Ezüst Gyopár (1999) díját, az anyaországban pedig Kisebbségekért és Kóta Díjat kapott.

 

 

 

 

 

 

 

 

              A háromszéki zenészek és zenebarátok is jól ismerték, hiszen az itteni kórus és fúvósmozgalom egyik szervezője és támogatója volt, s nem hiányzott egyetlen rangosabb eseményről sem. Állandó és cselekvő résztvevője volt a Rétyi Fúvósfesztiváloknak, és szakmai jó tanácsokon túl, kiadványok megszerzésével, s odaajándékozásával is segítette munkájukat. Munkájukról így vélekedett: „Ti drága fúvósaink, a zene tündérkertjében rejlő szépségeket varázsoljátok elő, amikor megszólaltok. Gyönyörködtettek, szórakoztattok, és egyúttal neveltek is. Csodás feladatot teljesíttetek.”

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]