Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 május 22 :: Publicisztika :: Eltávozott Misi bácsi
Eltávozott Misi bácsi

 

 

 

 

Eltávozott Misi bácsi


 

 

            Életének 87. esztendejében, hétfő hajnalban eltávozott közülünk Guttman Mihály, zenetanár és pedagógus, karnagy, irányító és szervező, a Romániai Magyar Dalosszövetség újraalakítója, támogatója, éltetője és tiszteletbeli elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

          Az erdélyi zenei élet Misi bácsija, 1926-ban született Petrozsényban. Iskolai tanulmányait szülővárosában kezdte, az aradi római katolikus gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári Bolyai Tudomány Egyetem geológia-csillagászat szakán és a zeneakadémián szerzett diplomát. 1949 és 1986 között a Kolozsvári zeneművészeti Iskola tanára, 1950 és 1958 között pedig igazgatója, de volt a Kolozsvári Állami Filharmónia művészeti titkára, és a Tordaszentlászlói Kórus vezetője is, s többször vezényelte a Kolozsvári Magyar Opera, valamint Filharmónia zenekarát.

 

 

 

 

 

 

 

         Munkásságát számos kitűntetéssel ismerték el, többek között megkapta az EMKE Nagy István (1998), és a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség Ezüst Gyopár (1999) díját, az anyaországban pedig Kisebbségekért és Kóta Díjat kapott.

 

 

 

 

 

 

 

 

              A háromszéki zenészek és zenebarátok is jól ismerték, hiszen az itteni kórus és fúvósmozgalom egyik szervezője és támogatója volt, s nem hiányzott egyetlen rangosabb eseményről sem. Állandó és cselekvő résztvevője volt a Rétyi Fúvósfesztiváloknak, és szakmai jó tanácsokon túl, kiadványok megszerzésével, s odaajándékozásával is segítette munkájukat. Munkájukról így vélekedett: „Ti drága fúvósaink, a zene tündérkertjében rejlő szépségeket varázsoljátok elő, amikor megszólaltok. Gyönyörködtettek, szórakoztattok, és egyúttal neveltek is. Csodás feladatot teljesíttetek.”

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]