Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2013 június 28 :: Múltba néző :: Adjunk életet a jövendőnek
Adjunk életet a jövendőnek

 

 

 

 

Adjunk életet a jövendőnek


Mikós véndiákok találkozója
 

 

 

 

            A református vártemplom falának tövébe ültetett kopjafasornál gyűltek össze szombat délelőtt a Székely Mikó Kollégium, húsz, huszonöt, harminc, negyven, ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve végzett diákjai, hogy leróják kegyeletüket elhunyt tanáraiknak és diáktársaiknak. Mára ugyanis Mikós panteonná szentesült ez a hely, hiszen a dr. Szőcs Dániel, valamint osztálytársai által 1983-ban földbe szúrt kopjafának jelenleg már hetvenhét hajtása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Hetvenhét ősi jelképekkel ellátott faragvány őrzi a tudomány sepsiszentgyörgyi fellegvára több mint ötszáz végzősének, s kétszáz oktatójának névsorát, és hirdeti az égnek feszülve, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Mert ameddig van, ki fejet hajtson az ősök emléke előtt, addig a nemzet életképes és erős.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendezvény házigazdája, Dezső András, vártemplomi református lelkipásztor, a tikkasztó hőség ellenére, szép számban egybegyűlteket köszöntő beszédében kiemelte, hogy amint hajdanában a várfal, jelenleg a Kollégiumból kiáramló tudás védheti meg mindazokat, akik a jövőbe vetett hittel azt magukévá teszik és elsajátítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A véndiákként jelen lévő Incze Sándor, nyugalmazott református esperes, áhítata után, áldást osztó Szabó Lajos, római katolikus plébános, címzetes kanonok arra kérte az Istent, hogy egymás kezét megfogva, közösen tudjuk s merjük harcolni a jó harcát és az együttlétből erőt merítve táplálni az igazság lángját, hogy végleg ki ne aludjék.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „Kezdetben, mint kóborló madarak keresünk új helyeket a boldoguláshoz, azután vándormadarakként repülünk a mindig biztonságos felé, de újra és újra visszatérünk a régi fészekhez, az ősi helyhez, majd eljön az idő, amikor végleg elköltöző madarak leszünk, mert Isten tenyerében van a mi örök fészkünk” - hangsúlyozta Zelenák József, evangélikus lelkipásztor és püspök helyettes az eltávozottakért és jelenlévőkért mondott fohászában.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Kovács István, unitárius lelkipásztor, a nép gondjait a múltban és jelenben felvállaló tanárokért és diákokért imádkozván, kifejezte meggyőződését, hogy a jéghegy mélyben rejlő, láthatatlan csúcsaként ezen a helyen, ők is velünk vannak, mert életükkel, értékeikkel, álmaikkal, eszményeikkel hordozzák ezt a jelent, és mindenki élni fog, aki magatartása és munkája által életet ad a jövendőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „A Mikó Kollégium szellemisége mindig is egyenértékű volt a kemény munkával, a közösségért való tenni akarással és a hazaszeretettel” - jelentette ki az egybegyűltekhez szólva az egykori Mikós diák, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A Székely Mikó kollégium, hetven esztendővel ezelőtt érettségizett tanulinak nevében, Szőcs Dániel még mindig egyenes tartással mondta el ünnepi beszédét, melynek során megtudhattuk, hogy az első kopjafa állításának ötlete, a négy földrészre szétszórt és ott nyugvó egykori tanárokra és diákokra való méltó megemlékezés lelki kényszeréből született.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az elhunytaknak méltán kijáró tiszteletadás, a kopjafákat felújító Balázs Antal, nyugalmazott tanító, fafaragó mesternek az alkalomhoz illő mondataival és hetvennyolc darab koszorú elhelyezésével ért véget, az ünnepség pedig gróf Mikó Imre és Csutak Vilmos néhai igazgató szobrának, s a kollégium udvarán található emlékműnek a megkoszorúzásával, valamint a felsorolt helyszíneken elhangzó méltató beszédekkel folytatódott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]