Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2013 június 28 :: Múltba néző :: Adjunk életet a jövendőnek
Adjunk életet a jövendőnek

 

 

 

 

Adjunk életet a jövendőnek


Mikós véndiákok találkozója
 

 

 

 

            A református vártemplom falának tövébe ültetett kopjafasornál gyűltek össze szombat délelőtt a Székely Mikó Kollégium, húsz, huszonöt, harminc, negyven, ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve végzett diákjai, hogy leróják kegyeletüket elhunyt tanáraiknak és diáktársaiknak. Mára ugyanis Mikós panteonná szentesült ez a hely, hiszen a dr. Szőcs Dániel, valamint osztálytársai által 1983-ban földbe szúrt kopjafának jelenleg már hetvenhét hajtása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Hetvenhét ősi jelképekkel ellátott faragvány őrzi a tudomány sepsiszentgyörgyi fellegvára több mint ötszáz végzősének, s kétszáz oktatójának névsorát, és hirdeti az égnek feszülve, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Mert ameddig van, ki fejet hajtson az ősök emléke előtt, addig a nemzet életképes és erős.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendezvény házigazdája, Dezső András, vártemplomi református lelkipásztor, a tikkasztó hőség ellenére, szép számban egybegyűlteket köszöntő beszédében kiemelte, hogy amint hajdanában a várfal, jelenleg a Kollégiumból kiáramló tudás védheti meg mindazokat, akik a jövőbe vetett hittel azt magukévá teszik és elsajátítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A véndiákként jelen lévő Incze Sándor, nyugalmazott református esperes, áhítata után, áldást osztó Szabó Lajos, római katolikus plébános, címzetes kanonok arra kérte az Istent, hogy egymás kezét megfogva, közösen tudjuk s merjük harcolni a jó harcát és az együttlétből erőt merítve táplálni az igazság lángját, hogy végleg ki ne aludjék.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „Kezdetben, mint kóborló madarak keresünk új helyeket a boldoguláshoz, azután vándormadarakként repülünk a mindig biztonságos felé, de újra és újra visszatérünk a régi fészekhez, az ősi helyhez, majd eljön az idő, amikor végleg elköltöző madarak leszünk, mert Isten tenyerében van a mi örök fészkünk” - hangsúlyozta Zelenák József, evangélikus lelkipásztor és püspök helyettes az eltávozottakért és jelenlévőkért mondott fohászában.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Kovács István, unitárius lelkipásztor, a nép gondjait a múltban és jelenben felvállaló tanárokért és diákokért imádkozván, kifejezte meggyőződését, hogy a jéghegy mélyben rejlő, láthatatlan csúcsaként ezen a helyen, ők is velünk vannak, mert életükkel, értékeikkel, álmaikkal, eszményeikkel hordozzák ezt a jelent, és mindenki élni fog, aki magatartása és munkája által életet ad a jövendőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „A Mikó Kollégium szellemisége mindig is egyenértékű volt a kemény munkával, a közösségért való tenni akarással és a hazaszeretettel” - jelentette ki az egybegyűltekhez szólva az egykori Mikós diák, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A Székely Mikó kollégium, hetven esztendővel ezelőtt érettségizett tanulinak nevében, Szőcs Dániel még mindig egyenes tartással mondta el ünnepi beszédét, melynek során megtudhattuk, hogy az első kopjafa állításának ötlete, a négy földrészre szétszórt és ott nyugvó egykori tanárokra és diákokra való méltó megemlékezés lelki kényszeréből született.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az elhunytaknak méltán kijáró tiszteletadás, a kopjafákat felújító Balázs Antal, nyugalmazott tanító, fafaragó mesternek az alkalomhoz illő mondataival és hetvennyolc darab koszorú elhelyezésével ért véget, az ünnepség pedig gróf Mikó Imre és Csutak Vilmos néhai igazgató szobrának, s a kollégium udvarán található emlékműnek a megkoszorúzásával, valamint a felsorolt helyszíneken elhangzó méltató beszédekkel folytatódott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]