Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2013 június 28 :: Múltba néző :: Adjunk életet a jövendőnek
Adjunk életet a jövendőnek

 

 

 

 

Adjunk életet a jövendőnek


Mikós véndiákok találkozója
 

 

 

 

            A református vártemplom falának tövébe ültetett kopjafasornál gyűltek össze szombat délelőtt a Székely Mikó Kollégium, húsz, huszonöt, harminc, negyven, ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve végzett diákjai, hogy leróják kegyeletüket elhunyt tanáraiknak és diáktársaiknak. Mára ugyanis Mikós panteonná szentesült ez a hely, hiszen a dr. Szőcs Dániel, valamint osztálytársai által 1983-ban földbe szúrt kopjafának jelenleg már hetvenhét hajtása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Hetvenhét ősi jelképekkel ellátott faragvány őrzi a tudomány sepsiszentgyörgyi fellegvára több mint ötszáz végzősének, s kétszáz oktatójának névsorát, és hirdeti az égnek feszülve, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Mert ameddig van, ki fejet hajtson az ősök emléke előtt, addig a nemzet életképes és erős.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendezvény házigazdája, Dezső András, vártemplomi református lelkipásztor, a tikkasztó hőség ellenére, szép számban egybegyűlteket köszöntő beszédében kiemelte, hogy amint hajdanában a várfal, jelenleg a Kollégiumból kiáramló tudás védheti meg mindazokat, akik a jövőbe vetett hittel azt magukévá teszik és elsajátítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A véndiákként jelen lévő Incze Sándor, nyugalmazott református esperes, áhítata után, áldást osztó Szabó Lajos, római katolikus plébános, címzetes kanonok arra kérte az Istent, hogy egymás kezét megfogva, közösen tudjuk s merjük harcolni a jó harcát és az együttlétből erőt merítve táplálni az igazság lángját, hogy végleg ki ne aludjék.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „Kezdetben, mint kóborló madarak keresünk új helyeket a boldoguláshoz, azután vándormadarakként repülünk a mindig biztonságos felé, de újra és újra visszatérünk a régi fészekhez, az ősi helyhez, majd eljön az idő, amikor végleg elköltöző madarak leszünk, mert Isten tenyerében van a mi örök fészkünk” - hangsúlyozta Zelenák József, evangélikus lelkipásztor és püspök helyettes az eltávozottakért és jelenlévőkért mondott fohászában.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Kovács István, unitárius lelkipásztor, a nép gondjait a múltban és jelenben felvállaló tanárokért és diákokért imádkozván, kifejezte meggyőződését, hogy a jéghegy mélyben rejlő, láthatatlan csúcsaként ezen a helyen, ők is velünk vannak, mert életükkel, értékeikkel, álmaikkal, eszményeikkel hordozzák ezt a jelent, és mindenki élni fog, aki magatartása és munkája által életet ad a jövendőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „A Mikó Kollégium szellemisége mindig is egyenértékű volt a kemény munkával, a közösségért való tenni akarással és a hazaszeretettel” - jelentette ki az egybegyűltekhez szólva az egykori Mikós diák, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A Székely Mikó kollégium, hetven esztendővel ezelőtt érettségizett tanulinak nevében, Szőcs Dániel még mindig egyenes tartással mondta el ünnepi beszédét, melynek során megtudhattuk, hogy az első kopjafa állításának ötlete, a négy földrészre szétszórt és ott nyugvó egykori tanárokra és diákokra való méltó megemlékezés lelki kényszeréből született.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az elhunytaknak méltán kijáró tiszteletadás, a kopjafákat felújító Balázs Antal, nyugalmazott tanító, fafaragó mesternek az alkalomhoz illő mondataival és hetvennyolc darab koszorú elhelyezésével ért véget, az ünnepség pedig gróf Mikó Imre és Csutak Vilmos néhai igazgató szobrának, s a kollégium udvarán található emlékműnek a megkoszorúzásával, valamint a felsorolt helyszíneken elhangzó méltató beszédekkel folytatódott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]