Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2013 június 28 :: Múltba néző :: Adjunk életet a jövendőnek
Adjunk életet a jövendőnek

 

 

 

 

Adjunk életet a jövendőnek


Mikós véndiákok találkozója
 

 

 

 

            A református vártemplom falának tövébe ültetett kopjafasornál gyűltek össze szombat délelőtt a Székely Mikó Kollégium, húsz, huszonöt, harminc, negyven, ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve végzett diákjai, hogy leróják kegyeletüket elhunyt tanáraiknak és diáktársaiknak. Mára ugyanis Mikós panteonná szentesült ez a hely, hiszen a dr. Szőcs Dániel, valamint osztálytársai által 1983-ban földbe szúrt kopjafának jelenleg már hetvenhét hajtása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Hetvenhét ősi jelképekkel ellátott faragvány őrzi a tudomány sepsiszentgyörgyi fellegvára több mint ötszáz végzősének, s kétszáz oktatójának névsorát, és hirdeti az égnek feszülve, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Mert ameddig van, ki fejet hajtson az ősök emléke előtt, addig a nemzet életképes és erős.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendezvény házigazdája, Dezső András, vártemplomi református lelkipásztor, a tikkasztó hőség ellenére, szép számban egybegyűlteket köszöntő beszédében kiemelte, hogy amint hajdanában a várfal, jelenleg a Kollégiumból kiáramló tudás védheti meg mindazokat, akik a jövőbe vetett hittel azt magukévá teszik és elsajátítják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A véndiákként jelen lévő Incze Sándor, nyugalmazott református esperes, áhítata után, áldást osztó Szabó Lajos, római katolikus plébános, címzetes kanonok arra kérte az Istent, hogy egymás kezét megfogva, közösen tudjuk s merjük harcolni a jó harcát és az együttlétből erőt merítve táplálni az igazság lángját, hogy végleg ki ne aludjék.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „Kezdetben, mint kóborló madarak keresünk új helyeket a boldoguláshoz, azután vándormadarakként repülünk a mindig biztonságos felé, de újra és újra visszatérünk a régi fészekhez, az ősi helyhez, majd eljön az idő, amikor végleg elköltöző madarak leszünk, mert Isten tenyerében van a mi örök fészkünk” - hangsúlyozta Zelenák József, evangélikus lelkipásztor és püspök helyettes az eltávozottakért és jelenlévőkért mondott fohászában.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Kovács István, unitárius lelkipásztor, a nép gondjait a múltban és jelenben felvállaló tanárokért és diákokért imádkozván, kifejezte meggyőződését, hogy a jéghegy mélyben rejlő, láthatatlan csúcsaként ezen a helyen, ők is velünk vannak, mert életükkel, értékeikkel, álmaikkal, eszményeikkel hordozzák ezt a jelent, és mindenki élni fog, aki magatartása és munkája által életet ad a jövendőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

          „A Mikó Kollégium szellemisége mindig is egyenértékű volt a kemény munkával, a közösségért való tenni akarással és a hazaszeretettel” - jelentette ki az egybegyűltekhez szólva az egykori Mikós diák, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A Székely Mikó kollégium, hetven esztendővel ezelőtt érettségizett tanulinak nevében, Szőcs Dániel még mindig egyenes tartással mondta el ünnepi beszédét, melynek során megtudhattuk, hogy az első kopjafa állításának ötlete, a négy földrészre szétszórt és ott nyugvó egykori tanárokra és diákokra való méltó megemlékezés lelki kényszeréből született.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az elhunytaknak méltán kijáró tiszteletadás, a kopjafákat felújító Balázs Antal, nyugalmazott tanító, fafaragó mesternek az alkalomhoz illő mondataival és hetvennyolc darab koszorú elhelyezésével ért véget, az ünnepség pedig gróf Mikó Imre és Csutak Vilmos néhai igazgató szobrának, s a kollégium udvarán található emlékműnek a megkoszorúzásával, valamint a felsorolt helyszíneken elhangzó méltató beszédekkel folytatódott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]