Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2013 július 19 :: Publicisztika :: Autonómiát akarunk
Autonómiát akarunk

 

 

 

 

Autonómiát akarunk


 

 

           A történelemnek vannak olyan pillanatai mikor lapulni és hallgatni nem csak gyávaságból fakadó bűn, hanem árulás is, hiszen létünk a tét. Ránk, erdélyi magyarokra és székelyekre ez a megállapítás napjainkban hatványozottan igaz, mert olyan sorsfordító és embert próbáló időket élünk, mikor véglegesen eldől, hogy a jövőben részesei leszünk-e, szeretett szülőföldünk történelmének, vagy múlt időben fognak emlegetni minket.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Sajnos ez nem túlzott, hanem tényszerű és a valóságnak megfelelő megállapítás. Erre bárki rádöbbenhet, aki követi és elemzi a román hatalom minket érintő intézkedéseit, melyek egyike sem a véletlen műve, hanem az ellenünkben aprólékosan kidolgozott ördögi terv megvalósításának szerves része.

 

 

 

 

 

 

 

          Közéjük tartozik két ártatlan magyar ember letöltendő börtönbüntetésre történő elítélése és a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának aljas szándéka is, mert mindezek a megalázásunkon, megfélemlítésünkön és a türelmünk tesztelésén túl, a vagyonunkból történő végleges kisemmizésünk felé tett lépései a román hatalomnak. Intézményeinktől és javainktól megfosztva ugyanis az önazonosságunkra törő idegen erők játékszerévé válunk, bábukká, kiket ide-oda rángathatnak kényük-kedvük, illetve érdekeik szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A Mikó üggyel ellenünk indított hadjárat, jelképeink megtámadásával, használatuk tiltásával, és nyilvános gyalázásunkkal folytatódott, s a székely megyék, román többségű régiókba való besorolásában kellene kicsúcsosodnia, legalábbis a hatalom szándéka szerint. Ezt viszont végképp nem engedhetjük, hiszen a beolvasztásunkba még sem egyezhetünk bele.

 

 

 

 

 

 

 

 

          De nem is történhet meg, ha egységesen szegülünk szembe ezzel az aljas szándékkal, s közben arra is vigyázunk, hogy erőinket a sok apró csatában el ne tékozoljuk. Ha csak és kizárólagosan a területi autonómia megszerzése érdekében folytatott, közös, keserves és elszánt küzdelemre összpontosítunk. És erre kell, összpontosítanunk, mert jócskán felgyülemlett gondjainknak nincsen más, megvalósítható megoldása. Vonuljunk hát az utcára százszor, ha kell és üvöltsünk együtt, teli torokból, hogy Bukarestben is hallható legyen, autonómiát akarunk! És azt is egyértelművé kell tennünk, hogy ettől a követelésünktől minket nem lehet eltántorítani!

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]