Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 július 19 :: Publicisztika :: Autonómiát akarunk
Autonómiát akarunk

 

 

 

 

Autonómiát akarunk


 

 

           A történelemnek vannak olyan pillanatai mikor lapulni és hallgatni nem csak gyávaságból fakadó bűn, hanem árulás is, hiszen létünk a tét. Ránk, erdélyi magyarokra és székelyekre ez a megállapítás napjainkban hatványozottan igaz, mert olyan sorsfordító és embert próbáló időket élünk, mikor véglegesen eldől, hogy a jövőben részesei leszünk-e, szeretett szülőföldünk történelmének, vagy múlt időben fognak emlegetni minket.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Sajnos ez nem túlzott, hanem tényszerű és a valóságnak megfelelő megállapítás. Erre bárki rádöbbenhet, aki követi és elemzi a román hatalom minket érintő intézkedéseit, melyek egyike sem a véletlen műve, hanem az ellenünkben aprólékosan kidolgozott ördögi terv megvalósításának szerves része.

 

 

 

 

 

 

 

          Közéjük tartozik két ártatlan magyar ember letöltendő börtönbüntetésre történő elítélése és a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának aljas szándéka is, mert mindezek a megalázásunkon, megfélemlítésünkön és a türelmünk tesztelésén túl, a vagyonunkból történő végleges kisemmizésünk felé tett lépései a román hatalomnak. Intézményeinktől és javainktól megfosztva ugyanis az önazonosságunkra törő idegen erők játékszerévé válunk, bábukká, kiket ide-oda rángathatnak kényük-kedvük, illetve érdekeik szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A Mikó üggyel ellenünk indított hadjárat, jelképeink megtámadásával, használatuk tiltásával, és nyilvános gyalázásunkkal folytatódott, s a székely megyék, román többségű régiókba való besorolásában kellene kicsúcsosodnia, legalábbis a hatalom szándéka szerint. Ezt viszont végképp nem engedhetjük, hiszen a beolvasztásunkba még sem egyezhetünk bele.

 

 

 

 

 

 

 

 

          De nem is történhet meg, ha egységesen szegülünk szembe ezzel az aljas szándékkal, s közben arra is vigyázunk, hogy erőinket a sok apró csatában el ne tékozoljuk. Ha csak és kizárólagosan a területi autonómia megszerzése érdekében folytatott, közös, keserves és elszánt küzdelemre összpontosítunk. És erre kell, összpontosítanunk, mert jócskán felgyülemlett gondjainknak nincsen más, megvalósítható megoldása. Vonuljunk hát az utcára százszor, ha kell és üvöltsünk együtt, teli torokból, hogy Bukarestben is hallható legyen, autonómiát akarunk! És azt is egyértelművé kell tennünk, hogy ettől a követelésünktől minket nem lehet eltántorítani!

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]