Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2013 július 23 :: Publicisztika :: Az autonómiát ki lehet kényszeríteni
Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

           Nyár közepén, a világ szerencsésebb részein szabadságra mennek az emberek, hogy otthon, vagy különös tájakra utazva átadhassák magukat a szellemi és fizikai feltöltődést eredményező gondtalan lazításnak. Időnként ugyanis meg kell, állni a rohanásban, mert egy újabb, kihívásokkal telített esztendőnek csak pihenten és felfrissülve lehet eredményesen nekivágni. Ennek mi, erdélyi magyarok is tudatában vagyunk, azonban, hol ezért, hol azért nem engedhetjük meg magunknak, hogy legalább néhány napig elvonuljunk a nagyvilág zajától és hegyeink fenyőillatában, vagy egy távoli tenger napsütötte homokjában feledkezzünk meg mindennapi gondjainkról.

 

 

 

 

 

 

 

               Jelenleg például tüntetnünk kell, mert a Bukarestben pöffeszkedő hatalom merénylet számba menő ellenséges lépésre szánta el magát velünk szemben. A székely megyék román többségű régiókba történő betagolása ugyanis aligha nevezhető másnak, hiszen egyetlen célja, a maradék önállóságunktól való végleges megfosztásunk. E törekvésük nem új keletű és amint ezt a Trianon óta eltelt időszak történései is igazolják, jó szántjukból nem is fognak ezen változtatni, mert nem ránk, hanem az általunk belakott területre volt szükségük, melyet minél hamarább meg akarnak tőlünk tisztítani.

 

 

 

 

 

 

 

            E szomorú, de valós ténnyel szembenézve, már érthetővé válik, hogy eddig miért volt hiábavaló, az idegen hatalommal szemben tanúsított türelmes és megértő magatartásunk s, hogy az elmúlt 93 esztendő alatt miért nem vezetett eredményre. És, ha ezt megértettük, akkor azt is be kell, látnunk, hogy az értelmetlen megegyezések és bűnös megalkuvások ideje lejárt, jogainkból tovább egy tapodtat, sem engedhetünk, mert fogyunk, egyre fogyunk, így az idő sem nekünk dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

            Tüntetnünk kell tehát, mert nem lapulhatunk gyáván, mikor nyíltan a létünkre törnek! Tüntetnünk kell, mert nem tűrhetjük szótlanul, hogy a beolvadás és nemzeti megsemmisülés útjára taszítanak bennünket! És tüntetnünk kell, azért is, hogy lássa és vegye tudomásul a hatalom, minket többé már nem lehet megfélemlíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Voltak, akik megértették a lelkiismeret hívó szavát, és hétfő óta egymás tekintetébe, nemzeti jelképeinkbe és elődeink gondolataiba kapaszkodva állnak a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal épülete előtt, hogy bebizonyítsák, nem félünk, és maradék jogainkat sem engedjük tovább csorbítani. Ha pedig ezrek csatlakoznak, hozzájuk, akkor előbb-utóbb az autonómiát is ki lehet kényszeríteni.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]