Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 július 23 :: Publicisztika :: Az autonómiát ki lehet kényszeríteni
Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

           Nyár közepén, a világ szerencsésebb részein szabadságra mennek az emberek, hogy otthon, vagy különös tájakra utazva átadhassák magukat a szellemi és fizikai feltöltődést eredményező gondtalan lazításnak. Időnként ugyanis meg kell, állni a rohanásban, mert egy újabb, kihívásokkal telített esztendőnek csak pihenten és felfrissülve lehet eredményesen nekivágni. Ennek mi, erdélyi magyarok is tudatában vagyunk, azonban, hol ezért, hol azért nem engedhetjük meg magunknak, hogy legalább néhány napig elvonuljunk a nagyvilág zajától és hegyeink fenyőillatában, vagy egy távoli tenger napsütötte homokjában feledkezzünk meg mindennapi gondjainkról.

 

 

 

 

 

 

 

               Jelenleg például tüntetnünk kell, mert a Bukarestben pöffeszkedő hatalom merénylet számba menő ellenséges lépésre szánta el magát velünk szemben. A székely megyék román többségű régiókba történő betagolása ugyanis aligha nevezhető másnak, hiszen egyetlen célja, a maradék önállóságunktól való végleges megfosztásunk. E törekvésük nem új keletű és amint ezt a Trianon óta eltelt időszak történései is igazolják, jó szántjukból nem is fognak ezen változtatni, mert nem ránk, hanem az általunk belakott területre volt szükségük, melyet minél hamarább meg akarnak tőlünk tisztítani.

 

 

 

 

 

 

 

            E szomorú, de valós ténnyel szembenézve, már érthetővé válik, hogy eddig miért volt hiábavaló, az idegen hatalommal szemben tanúsított türelmes és megértő magatartásunk s, hogy az elmúlt 93 esztendő alatt miért nem vezetett eredményre. És, ha ezt megértettük, akkor azt is be kell, látnunk, hogy az értelmetlen megegyezések és bűnös megalkuvások ideje lejárt, jogainkból tovább egy tapodtat, sem engedhetünk, mert fogyunk, egyre fogyunk, így az idő sem nekünk dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

            Tüntetnünk kell tehát, mert nem lapulhatunk gyáván, mikor nyíltan a létünkre törnek! Tüntetnünk kell, mert nem tűrhetjük szótlanul, hogy a beolvadás és nemzeti megsemmisülés útjára taszítanak bennünket! És tüntetnünk kell, azért is, hogy lássa és vegye tudomásul a hatalom, minket többé már nem lehet megfélemlíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Voltak, akik megértették a lelkiismeret hívó szavát, és hétfő óta egymás tekintetébe, nemzeti jelképeinkbe és elődeink gondolataiba kapaszkodva állnak a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal épülete előtt, hogy bebizonyítsák, nem félünk, és maradék jogainkat sem engedjük tovább csorbítani. Ha pedig ezrek csatlakoznak, hozzájuk, akkor előbb-utóbb az autonómiát is ki lehet kényszeríteni.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]