Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 július 23 :: Publicisztika :: Az autonómiát ki lehet kényszeríteni
Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

           Nyár közepén, a világ szerencsésebb részein szabadságra mennek az emberek, hogy otthon, vagy különös tájakra utazva átadhassák magukat a szellemi és fizikai feltöltődést eredményező gondtalan lazításnak. Időnként ugyanis meg kell, állni a rohanásban, mert egy újabb, kihívásokkal telített esztendőnek csak pihenten és felfrissülve lehet eredményesen nekivágni. Ennek mi, erdélyi magyarok is tudatában vagyunk, azonban, hol ezért, hol azért nem engedhetjük meg magunknak, hogy legalább néhány napig elvonuljunk a nagyvilág zajától és hegyeink fenyőillatában, vagy egy távoli tenger napsütötte homokjában feledkezzünk meg mindennapi gondjainkról.

 

 

 

 

 

 

 

               Jelenleg például tüntetnünk kell, mert a Bukarestben pöffeszkedő hatalom merénylet számba menő ellenséges lépésre szánta el magát velünk szemben. A székely megyék román többségű régiókba történő betagolása ugyanis aligha nevezhető másnak, hiszen egyetlen célja, a maradék önállóságunktól való végleges megfosztásunk. E törekvésük nem új keletű és amint ezt a Trianon óta eltelt időszak történései is igazolják, jó szántjukból nem is fognak ezen változtatni, mert nem ránk, hanem az általunk belakott területre volt szükségük, melyet minél hamarább meg akarnak tőlünk tisztítani.

 

 

 

 

 

 

 

            E szomorú, de valós ténnyel szembenézve, már érthetővé válik, hogy eddig miért volt hiábavaló, az idegen hatalommal szemben tanúsított türelmes és megértő magatartásunk s, hogy az elmúlt 93 esztendő alatt miért nem vezetett eredményre. És, ha ezt megértettük, akkor azt is be kell, látnunk, hogy az értelmetlen megegyezések és bűnös megalkuvások ideje lejárt, jogainkból tovább egy tapodtat, sem engedhetünk, mert fogyunk, egyre fogyunk, így az idő sem nekünk dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

            Tüntetnünk kell tehát, mert nem lapulhatunk gyáván, mikor nyíltan a létünkre törnek! Tüntetnünk kell, mert nem tűrhetjük szótlanul, hogy a beolvadás és nemzeti megsemmisülés útjára taszítanak bennünket! És tüntetnünk kell, azért is, hogy lássa és vegye tudomásul a hatalom, minket többé már nem lehet megfélemlíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Voltak, akik megértették a lelkiismeret hívó szavát, és hétfő óta egymás tekintetébe, nemzeti jelképeinkbe és elődeink gondolataiba kapaszkodva állnak a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal épülete előtt, hogy bebizonyítsák, nem félünk, és maradék jogainkat sem engedjük tovább csorbítani. Ha pedig ezrek csatlakoznak, hozzájuk, akkor előbb-utóbb az autonómiát is ki lehet kényszeríteni.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]