Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2013 július 23 :: Publicisztika :: Az autonómiát ki lehet kényszeríteni
Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

Az autonómiát ki lehet kényszeríteni

 

 

 

 

           Nyár közepén, a világ szerencsésebb részein szabadságra mennek az emberek, hogy otthon, vagy különös tájakra utazva átadhassák magukat a szellemi és fizikai feltöltődést eredményező gondtalan lazításnak. Időnként ugyanis meg kell, állni a rohanásban, mert egy újabb, kihívásokkal telített esztendőnek csak pihenten és felfrissülve lehet eredményesen nekivágni. Ennek mi, erdélyi magyarok is tudatában vagyunk, azonban, hol ezért, hol azért nem engedhetjük meg magunknak, hogy legalább néhány napig elvonuljunk a nagyvilág zajától és hegyeink fenyőillatában, vagy egy távoli tenger napsütötte homokjában feledkezzünk meg mindennapi gondjainkról.

 

 

 

 

 

 

 

               Jelenleg például tüntetnünk kell, mert a Bukarestben pöffeszkedő hatalom merénylet számba menő ellenséges lépésre szánta el magát velünk szemben. A székely megyék román többségű régiókba történő betagolása ugyanis aligha nevezhető másnak, hiszen egyetlen célja, a maradék önállóságunktól való végleges megfosztásunk. E törekvésük nem új keletű és amint ezt a Trianon óta eltelt időszak történései is igazolják, jó szántjukból nem is fognak ezen változtatni, mert nem ránk, hanem az általunk belakott területre volt szükségük, melyet minél hamarább meg akarnak tőlünk tisztítani.

 

 

 

 

 

 

 

            E szomorú, de valós ténnyel szembenézve, már érthetővé válik, hogy eddig miért volt hiábavaló, az idegen hatalommal szemben tanúsított türelmes és megértő magatartásunk s, hogy az elmúlt 93 esztendő alatt miért nem vezetett eredményre. És, ha ezt megértettük, akkor azt is be kell, látnunk, hogy az értelmetlen megegyezések és bűnös megalkuvások ideje lejárt, jogainkból tovább egy tapodtat, sem engedhetünk, mert fogyunk, egyre fogyunk, így az idő sem nekünk dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

            Tüntetnünk kell tehát, mert nem lapulhatunk gyáván, mikor nyíltan a létünkre törnek! Tüntetnünk kell, mert nem tűrhetjük szótlanul, hogy a beolvadás és nemzeti megsemmisülés útjára taszítanak bennünket! És tüntetnünk kell, azért is, hogy lássa és vegye tudomásul a hatalom, minket többé már nem lehet megfélemlíteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Voltak, akik megértették a lelkiismeret hívó szavát, és hétfő óta egymás tekintetébe, nemzeti jelképeinkbe és elődeink gondolataiba kapaszkodva állnak a sepsiszentgyörgyi kormányhivatal épülete előtt, hogy bebizonyítsák, nem félünk, és maradék jogainkat sem engedjük tovább csorbítani. Ha pedig ezrek csatlakoznak, hozzájuk, akkor előbb-utóbb az autonómiát is ki lehet kényszeríteni.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]