Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2013 augusztus 10 :: Múltba néző :: Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
Mikor szembe fordultunk a diktatúrával

 

 

 

 

Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
 

 

 

 

           A kommunizmus, volt az erdélyi magyarság történelmének a legnehezebb és kilátástalanabb korszaka, ugyanis az ország minden állampolgárát sújtó társadalmi elnyomáson túl, ránk az egyre jobban dühöngő román nacionalizmus terhe is nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 


          Mindennapjainkat az alapvető élelmi és tisztálkodáshoz szükséges szerek, a szólásszabadság, szórakozási lehetőségek, úgy általában az emberhez méltó élethez szükséges árucikkek és körülmények, idült hiánya jellemezte.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Himnuszainkat még elsuttogni sem volt szabad, és ha kitudódott, már egy négyzetmilliméternyi piros-fehér-zöld szalag rejtegetésének is, súlyos következményei voltak. A fizikai és lelki nyomor közepette még pisszenni sem lehetett, mert ezért évekre eltűnhetett bárki.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendszer zökkenőmentes működéséről a rettegett, Securitate nevet viselő román titkosrendőrség olajozottan működő gépezete gondoskodott, mely széleskörű besúgóhálózatán keresztül, a termelőeszközzé alacsonyított lakósság minden lépéséről és elejtett szaváról tudomást szerzett, és jaj, volt annak, aki a kezükbe került. Erről megkínzott, ártatlanul börtönbe zárt, vagy meggyilkolt emberek százezreinek tragikus sorsa tanúskodik.

 

 

 

 

 

 

 

           Ebben a kilátástalan állapotban, melyben, csirájában fojtották el a legkisebb ellenállási próbálkozást is, egy maréknyi magyar egyetemista mégis úgy gondolta, hogy fel kell rázni az erdélyi magyarságot halálos közönyéből, hiszen azt már mégsem engedhetjük meg, hogy településeinket lerombolják, és őseinket még a sírjukból is kifordítsák. A megalázásnak is van ugyanis egy olyan foka, melyet túllépve már semmit sem ér az élet, s jobb az igazság, szabadság és emberi méltóság védelmében meghalni, mint patkánymódra meghúzódva várni, hogy utolérjen a végzet.

 

 

 

 

 

 

 


          Elszántuk hát magunkat és félve ugyan, de mégis cselekedtünk. Hatalmas magyar nemzeti lobogót bontottunk és tűztünk ki a hegyoldalban, a tó partján fekvő kápolna tornyából, pedig szavalatokkal és lázító beszédekkel próbáltuk az összegyűlt tömeget öntudatra ébreszteni az éj leple alatt, majd közösen imádkoztunk sorsunk jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Mindez 1981. július 25-26-án, Anna napkor a Szent Anna- tónál történt…Nyolc és fél év múlva Ceauşescu diktatúrája megbukott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További Fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]