Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2013 augusztus 10 :: Múltba néző :: Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
Mikor szembe fordultunk a diktatúrával

 

 

 

 

Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
 

 

 

 

           A kommunizmus, volt az erdélyi magyarság történelmének a legnehezebb és kilátástalanabb korszaka, ugyanis az ország minden állampolgárát sújtó társadalmi elnyomáson túl, ránk az egyre jobban dühöngő román nacionalizmus terhe is nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 


          Mindennapjainkat az alapvető élelmi és tisztálkodáshoz szükséges szerek, a szólásszabadság, szórakozási lehetőségek, úgy általában az emberhez méltó élethez szükséges árucikkek és körülmények, idült hiánya jellemezte.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Himnuszainkat még elsuttogni sem volt szabad, és ha kitudódott, már egy négyzetmilliméternyi piros-fehér-zöld szalag rejtegetésének is, súlyos következményei voltak. A fizikai és lelki nyomor közepette még pisszenni sem lehetett, mert ezért évekre eltűnhetett bárki.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendszer zökkenőmentes működéséről a rettegett, Securitate nevet viselő román titkosrendőrség olajozottan működő gépezete gondoskodott, mely széleskörű besúgóhálózatán keresztül, a termelőeszközzé alacsonyított lakósság minden lépéséről és elejtett szaváról tudomást szerzett, és jaj, volt annak, aki a kezükbe került. Erről megkínzott, ártatlanul börtönbe zárt, vagy meggyilkolt emberek százezreinek tragikus sorsa tanúskodik.

 

 

 

 

 

 

 

           Ebben a kilátástalan állapotban, melyben, csirájában fojtották el a legkisebb ellenállási próbálkozást is, egy maréknyi magyar egyetemista mégis úgy gondolta, hogy fel kell rázni az erdélyi magyarságot halálos közönyéből, hiszen azt már mégsem engedhetjük meg, hogy településeinket lerombolják, és őseinket még a sírjukból is kifordítsák. A megalázásnak is van ugyanis egy olyan foka, melyet túllépve már semmit sem ér az élet, s jobb az igazság, szabadság és emberi méltóság védelmében meghalni, mint patkánymódra meghúzódva várni, hogy utolérjen a végzet.

 

 

 

 

 

 

 


          Elszántuk hát magunkat és félve ugyan, de mégis cselekedtünk. Hatalmas magyar nemzeti lobogót bontottunk és tűztünk ki a hegyoldalban, a tó partján fekvő kápolna tornyából, pedig szavalatokkal és lázító beszédekkel próbáltuk az összegyűlt tömeget öntudatra ébreszteni az éj leple alatt, majd közösen imádkoztunk sorsunk jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Mindez 1981. július 25-26-án, Anna napkor a Szent Anna- tónál történt…Nyolc és fél év múlva Ceauşescu diktatúrája megbukott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További Fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]