Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 augusztus 10 :: Múltba néző :: Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
Mikor szembe fordultunk a diktatúrával

 

 

 

 

Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
 

 

 

 

           A kommunizmus, volt az erdélyi magyarság történelmének a legnehezebb és kilátástalanabb korszaka, ugyanis az ország minden állampolgárát sújtó társadalmi elnyomáson túl, ránk az egyre jobban dühöngő román nacionalizmus terhe is nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 


          Mindennapjainkat az alapvető élelmi és tisztálkodáshoz szükséges szerek, a szólásszabadság, szórakozási lehetőségek, úgy általában az emberhez méltó élethez szükséges árucikkek és körülmények, idült hiánya jellemezte.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Himnuszainkat még elsuttogni sem volt szabad, és ha kitudódott, már egy négyzetmilliméternyi piros-fehér-zöld szalag rejtegetésének is, súlyos következményei voltak. A fizikai és lelki nyomor közepette még pisszenni sem lehetett, mert ezért évekre eltűnhetett bárki.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendszer zökkenőmentes működéséről a rettegett, Securitate nevet viselő román titkosrendőrség olajozottan működő gépezete gondoskodott, mely széleskörű besúgóhálózatán keresztül, a termelőeszközzé alacsonyított lakósság minden lépéséről és elejtett szaváról tudomást szerzett, és jaj, volt annak, aki a kezükbe került. Erről megkínzott, ártatlanul börtönbe zárt, vagy meggyilkolt emberek százezreinek tragikus sorsa tanúskodik.

 

 

 

 

 

 

 

           Ebben a kilátástalan állapotban, melyben, csirájában fojtották el a legkisebb ellenállási próbálkozást is, egy maréknyi magyar egyetemista mégis úgy gondolta, hogy fel kell rázni az erdélyi magyarságot halálos közönyéből, hiszen azt már mégsem engedhetjük meg, hogy településeinket lerombolják, és őseinket még a sírjukból is kifordítsák. A megalázásnak is van ugyanis egy olyan foka, melyet túllépve már semmit sem ér az élet, s jobb az igazság, szabadság és emberi méltóság védelmében meghalni, mint patkánymódra meghúzódva várni, hogy utolérjen a végzet.

 

 

 

 

 

 

 


          Elszántuk hát magunkat és félve ugyan, de mégis cselekedtünk. Hatalmas magyar nemzeti lobogót bontottunk és tűztünk ki a hegyoldalban, a tó partján fekvő kápolna tornyából, pedig szavalatokkal és lázító beszédekkel próbáltuk az összegyűlt tömeget öntudatra ébreszteni az éj leple alatt, majd közösen imádkoztunk sorsunk jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Mindez 1981. július 25-26-án, Anna napkor a Szent Anna- tónál történt…Nyolc és fél év múlva Ceauşescu diktatúrája megbukott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További Fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]