Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2013 augusztus 10 :: Múltba néző :: Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
Mikor szembe fordultunk a diktatúrával

 

 

 

 

Mikor szembe fordultunk a diktatúrával
 

 

 

 

           A kommunizmus, volt az erdélyi magyarság történelmének a legnehezebb és kilátástalanabb korszaka, ugyanis az ország minden állampolgárát sújtó társadalmi elnyomáson túl, ránk az egyre jobban dühöngő román nacionalizmus terhe is nehezedett.

 

 

 

 

 

 

 


          Mindennapjainkat az alapvető élelmi és tisztálkodáshoz szükséges szerek, a szólásszabadság, szórakozási lehetőségek, úgy általában az emberhez méltó élethez szükséges árucikkek és körülmények, idült hiánya jellemezte.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Himnuszainkat még elsuttogni sem volt szabad, és ha kitudódott, már egy négyzetmilliméternyi piros-fehér-zöld szalag rejtegetésének is, súlyos következményei voltak. A fizikai és lelki nyomor közepette még pisszenni sem lehetett, mert ezért évekre eltűnhetett bárki.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A rendszer zökkenőmentes működéséről a rettegett, Securitate nevet viselő román titkosrendőrség olajozottan működő gépezete gondoskodott, mely széleskörű besúgóhálózatán keresztül, a termelőeszközzé alacsonyított lakósság minden lépéséről és elejtett szaváról tudomást szerzett, és jaj, volt annak, aki a kezükbe került. Erről megkínzott, ártatlanul börtönbe zárt, vagy meggyilkolt emberek százezreinek tragikus sorsa tanúskodik.

 

 

 

 

 

 

 

           Ebben a kilátástalan állapotban, melyben, csirájában fojtották el a legkisebb ellenállási próbálkozást is, egy maréknyi magyar egyetemista mégis úgy gondolta, hogy fel kell rázni az erdélyi magyarságot halálos közönyéből, hiszen azt már mégsem engedhetjük meg, hogy településeinket lerombolják, és őseinket még a sírjukból is kifordítsák. A megalázásnak is van ugyanis egy olyan foka, melyet túllépve már semmit sem ér az élet, s jobb az igazság, szabadság és emberi méltóság védelmében meghalni, mint patkánymódra meghúzódva várni, hogy utolérjen a végzet.

 

 

 

 

 

 

 


          Elszántuk hát magunkat és félve ugyan, de mégis cselekedtünk. Hatalmas magyar nemzeti lobogót bontottunk és tűztünk ki a hegyoldalban, a tó partján fekvő kápolna tornyából, pedig szavalatokkal és lázító beszédekkel próbáltuk az összegyűlt tömeget öntudatra ébreszteni az éj leple alatt, majd közösen imádkoztunk sorsunk jobbra fordulásáért.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Mindez 1981. július 25-26-án, Anna napkor a Szent Anna- tónál történt…Nyolc és fél év múlva Ceauşescu diktatúrája megbukott.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További Fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]