Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 03 :: Publicisztika :: Együtt, az autonómiáért
Együtt, az autonómiáért

 

 

 

 

Együtt, az autonómiáért

 

 

 

                     A történelem folyamán egyetlen népnek, vagy egyénnek sem adtak semmit ajándékba, meg kellett küzdeni a szabadságért, a biztonságért, az emberhez méltó életkörülményekért, de sok esetben a puszta létért is. Ezt tudták eleink is, hiszen nem véletlenül tartja a népi bölcsesség, hogy „segíts magadon, mert akkor az Isten is megsegít.”

 

 

 

 

 

 

 

 

              Csak mi, a 21. század kezdetének, kilúgozott agyú és kiüresített lelkű magyarjai felejtettük el ezt az intést és siránkozunk méltatlanul mástól várva a segítséget ahelyett, hogy végre nekifognánk rendbe rakni és hozni az életünket. Közösségi sorsunk alakulása ugyanis nagymértékben egyéni boldogulásunk és hozzáállásunk függvénye, bizonyos estekben pedig az összefogásé.


 

 

 

 

 

 

 

          Természetesen, ahhoz, hogy háboríthatatlanul dolgozhassunk és munkánk gyümölcsét mi szüreteljük le, olyan feltételeket és körülményeket kell, teremtenünk, melyek ezt megengedik és lehetővé teszik. A román hatalomról pedig minden elmondható, csak éppen az nem, hogy a boldogulásunkat akarná, vagy segítené, sőt folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél mélyebb nyomorba taszítson minket, mert így könnyedén elbánhat velünk. A cél ugyanis Erdélynek a magyaroktól való végleges megtisztítása. De ezt már 93 éve tudjuk, még sem teszünk ellene semmit.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Pedig most a szabadságtörekvéseinknek kedvező történelmi időket élünk, s még csak ki sem kell, találnunk, hogy milyen formában valósítsuk meg ezeket, ugyanis már adott, és területi autonómiának hívják. Igen, a székelység területi autonómiája az a legkisebb feltételrendszer, amely Európában már évtizedek óta elfogadott és működik, s a mi megmaradásunknak is megfelelő keretet biztosítana. Megvalósításáért viszont küzdeni kell, egyénenként és tömegesen egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

        E küzdelem egyik követendő példáját nyújtotta napokon át Juhos Gábor, magyarországi futó, aki a Székelyföldet körbe szaladva, ember feletti erőfeszítéssel próbálta felhívni a nemzetközi, hazai és székely közvélemény figyelmét az autonómia szükségességére. Őt fogadva, hosszabb- rövidebb távon hozzá csatlakozva, mi is hozzájárulhattunk kezdeményezése sikeréhez, azok a világi és egyházi elöljárók pedig, akik ezt nem cselekedték meg, ismételten elárulták azt a népet, melynek szolgálatára felesküdtek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )

Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]