Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 03 :: Publicisztika :: Együtt, az autonómiáért
Együtt, az autonómiáért

 

 

 

 

Együtt, az autonómiáért

 

 

 

                     A történelem folyamán egyetlen népnek, vagy egyénnek sem adtak semmit ajándékba, meg kellett küzdeni a szabadságért, a biztonságért, az emberhez méltó életkörülményekért, de sok esetben a puszta létért is. Ezt tudták eleink is, hiszen nem véletlenül tartja a népi bölcsesség, hogy „segíts magadon, mert akkor az Isten is megsegít.”

 

 

 

 

 

 

 

 

              Csak mi, a 21. század kezdetének, kilúgozott agyú és kiüresített lelkű magyarjai felejtettük el ezt az intést és siránkozunk méltatlanul mástól várva a segítséget ahelyett, hogy végre nekifognánk rendbe rakni és hozni az életünket. Közösségi sorsunk alakulása ugyanis nagymértékben egyéni boldogulásunk és hozzáállásunk függvénye, bizonyos estekben pedig az összefogásé.


 

 

 

 

 

 

 

          Természetesen, ahhoz, hogy háboríthatatlanul dolgozhassunk és munkánk gyümölcsét mi szüreteljük le, olyan feltételeket és körülményeket kell, teremtenünk, melyek ezt megengedik és lehetővé teszik. A román hatalomról pedig minden elmondható, csak éppen az nem, hogy a boldogulásunkat akarná, vagy segítené, sőt folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél mélyebb nyomorba taszítson minket, mert így könnyedén elbánhat velünk. A cél ugyanis Erdélynek a magyaroktól való végleges megtisztítása. De ezt már 93 éve tudjuk, még sem teszünk ellene semmit.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Pedig most a szabadságtörekvéseinknek kedvező történelmi időket élünk, s még csak ki sem kell, találnunk, hogy milyen formában valósítsuk meg ezeket, ugyanis már adott, és területi autonómiának hívják. Igen, a székelység területi autonómiája az a legkisebb feltételrendszer, amely Európában már évtizedek óta elfogadott és működik, s a mi megmaradásunknak is megfelelő keretet biztosítana. Megvalósításáért viszont küzdeni kell, egyénenként és tömegesen egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

        E küzdelem egyik követendő példáját nyújtotta napokon át Juhos Gábor, magyarországi futó, aki a Székelyföldet körbe szaladva, ember feletti erőfeszítéssel próbálta felhívni a nemzetközi, hazai és székely közvélemény figyelmét az autonómia szükségességére. Őt fogadva, hosszabb- rövidebb távon hozzá csatlakozva, mi is hozzájárulhattunk kezdeményezése sikeréhez, azok a világi és egyházi elöljárók pedig, akik ezt nem cselekedték meg, ismételten elárulták azt a népet, melynek szolgálatára felesküdtek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )

Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]