Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2013 október 03 :: Publicisztika :: Együtt, az autonómiáért
Együtt, az autonómiáért

 

 

 

 

Együtt, az autonómiáért

 

 

 

                     A történelem folyamán egyetlen népnek, vagy egyénnek sem adtak semmit ajándékba, meg kellett küzdeni a szabadságért, a biztonságért, az emberhez méltó életkörülményekért, de sok esetben a puszta létért is. Ezt tudták eleink is, hiszen nem véletlenül tartja a népi bölcsesség, hogy „segíts magadon, mert akkor az Isten is megsegít.”

 

 

 

 

 

 

 

 

              Csak mi, a 21. század kezdetének, kilúgozott agyú és kiüresített lelkű magyarjai felejtettük el ezt az intést és siránkozunk méltatlanul mástól várva a segítséget ahelyett, hogy végre nekifognánk rendbe rakni és hozni az életünket. Közösségi sorsunk alakulása ugyanis nagymértékben egyéni boldogulásunk és hozzáállásunk függvénye, bizonyos estekben pedig az összefogásé.


 

 

 

 

 

 

 

          Természetesen, ahhoz, hogy háboríthatatlanul dolgozhassunk és munkánk gyümölcsét mi szüreteljük le, olyan feltételeket és körülményeket kell, teremtenünk, melyek ezt megengedik és lehetővé teszik. A román hatalomról pedig minden elmondható, csak éppen az nem, hogy a boldogulásunkat akarná, vagy segítené, sőt folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél mélyebb nyomorba taszítson minket, mert így könnyedén elbánhat velünk. A cél ugyanis Erdélynek a magyaroktól való végleges megtisztítása. De ezt már 93 éve tudjuk, még sem teszünk ellene semmit.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Pedig most a szabadságtörekvéseinknek kedvező történelmi időket élünk, s még csak ki sem kell, találnunk, hogy milyen formában valósítsuk meg ezeket, ugyanis már adott, és területi autonómiának hívják. Igen, a székelység területi autonómiája az a legkisebb feltételrendszer, amely Európában már évtizedek óta elfogadott és működik, s a mi megmaradásunknak is megfelelő keretet biztosítana. Megvalósításáért viszont küzdeni kell, egyénenként és tömegesen egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

        E küzdelem egyik követendő példáját nyújtotta napokon át Juhos Gábor, magyarországi futó, aki a Székelyföldet körbe szaladva, ember feletti erőfeszítéssel próbálta felhívni a nemzetközi, hazai és székely közvélemény figyelmét az autonómia szükségességére. Őt fogadva, hosszabb- rövidebb távon hozzá csatlakozva, mi is hozzájárulhattunk kezdeményezése sikeréhez, azok a világi és egyházi elöljárók pedig, akik ezt nem cselekedték meg, ismételten elárulták azt a népet, melynek szolgálatára felesküdtek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )

Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]