Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 03 :: Publicisztika :: Együtt, az autonómiáért
Együtt, az autonómiáért

 

 

 

 

Együtt, az autonómiáért

 

 

 

                     A történelem folyamán egyetlen népnek, vagy egyénnek sem adtak semmit ajándékba, meg kellett küzdeni a szabadságért, a biztonságért, az emberhez méltó életkörülményekért, de sok esetben a puszta létért is. Ezt tudták eleink is, hiszen nem véletlenül tartja a népi bölcsesség, hogy „segíts magadon, mert akkor az Isten is megsegít.”

 

 

 

 

 

 

 

 

              Csak mi, a 21. század kezdetének, kilúgozott agyú és kiüresített lelkű magyarjai felejtettük el ezt az intést és siránkozunk méltatlanul mástól várva a segítséget ahelyett, hogy végre nekifognánk rendbe rakni és hozni az életünket. Közösségi sorsunk alakulása ugyanis nagymértékben egyéni boldogulásunk és hozzáállásunk függvénye, bizonyos estekben pedig az összefogásé.


 

 

 

 

 

 

 

          Természetesen, ahhoz, hogy háboríthatatlanul dolgozhassunk és munkánk gyümölcsét mi szüreteljük le, olyan feltételeket és körülményeket kell, teremtenünk, melyek ezt megengedik és lehetővé teszik. A román hatalomról pedig minden elmondható, csak éppen az nem, hogy a boldogulásunkat akarná, vagy segítené, sőt folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél mélyebb nyomorba taszítson minket, mert így könnyedén elbánhat velünk. A cél ugyanis Erdélynek a magyaroktól való végleges megtisztítása. De ezt már 93 éve tudjuk, még sem teszünk ellene semmit.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Pedig most a szabadságtörekvéseinknek kedvező történelmi időket élünk, s még csak ki sem kell, találnunk, hogy milyen formában valósítsuk meg ezeket, ugyanis már adott, és területi autonómiának hívják. Igen, a székelység területi autonómiája az a legkisebb feltételrendszer, amely Európában már évtizedek óta elfogadott és működik, s a mi megmaradásunknak is megfelelő keretet biztosítana. Megvalósításáért viszont küzdeni kell, egyénenként és tömegesen egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

        E küzdelem egyik követendő példáját nyújtotta napokon át Juhos Gábor, magyarországi futó, aki a Székelyföldet körbe szaladva, ember feletti erőfeszítéssel próbálta felhívni a nemzetközi, hazai és székely közvélemény figyelmét az autonómia szükségességére. Őt fogadva, hosszabb- rövidebb távon hozzá csatlakozva, mi is hozzájárulhattunk kezdeményezése sikeréhez, azok a világi és egyházi elöljárók pedig, akik ezt nem cselekedték meg, ismételten elárulták azt a népet, melynek szolgálatára felesküdtek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )

Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]