Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 03 :: Publicisztika :: Együtt, az autonómiáért
Együtt, az autonómiáért

 

 

 

 

Együtt, az autonómiáért

 

 

 

                     A történelem folyamán egyetlen népnek, vagy egyénnek sem adtak semmit ajándékba, meg kellett küzdeni a szabadságért, a biztonságért, az emberhez méltó életkörülményekért, de sok esetben a puszta létért is. Ezt tudták eleink is, hiszen nem véletlenül tartja a népi bölcsesség, hogy „segíts magadon, mert akkor az Isten is megsegít.”

 

 

 

 

 

 

 

 

              Csak mi, a 21. század kezdetének, kilúgozott agyú és kiüresített lelkű magyarjai felejtettük el ezt az intést és siránkozunk méltatlanul mástól várva a segítséget ahelyett, hogy végre nekifognánk rendbe rakni és hozni az életünket. Közösségi sorsunk alakulása ugyanis nagymértékben egyéni boldogulásunk és hozzáállásunk függvénye, bizonyos estekben pedig az összefogásé.


 

 

 

 

 

 

 

          Természetesen, ahhoz, hogy háboríthatatlanul dolgozhassunk és munkánk gyümölcsét mi szüreteljük le, olyan feltételeket és körülményeket kell, teremtenünk, melyek ezt megengedik és lehetővé teszik. A román hatalomról pedig minden elmondható, csak éppen az nem, hogy a boldogulásunkat akarná, vagy segítené, sőt folyamatosan azon munkálkodik, hogy minél mélyebb nyomorba taszítson minket, mert így könnyedén elbánhat velünk. A cél ugyanis Erdélynek a magyaroktól való végleges megtisztítása. De ezt már 93 éve tudjuk, még sem teszünk ellene semmit.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Pedig most a szabadságtörekvéseinknek kedvező történelmi időket élünk, s még csak ki sem kell, találnunk, hogy milyen formában valósítsuk meg ezeket, ugyanis már adott, és területi autonómiának hívják. Igen, a székelység területi autonómiája az a legkisebb feltételrendszer, amely Európában már évtizedek óta elfogadott és működik, s a mi megmaradásunknak is megfelelő keretet biztosítana. Megvalósításáért viszont küzdeni kell, egyénenként és tömegesen egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

        E küzdelem egyik követendő példáját nyújtotta napokon át Juhos Gábor, magyarországi futó, aki a Székelyföldet körbe szaladva, ember feletti erőfeszítéssel próbálta felhívni a nemzetközi, hazai és székely közvélemény figyelmét az autonómia szükségességére. Őt fogadva, hosszabb- rövidebb távon hozzá csatlakozva, mi is hozzájárulhattunk kezdeményezése sikeréhez, azok a világi és egyházi elöljárók pedig, akik ezt nem cselekedték meg, ismételten elárulták azt a népet, melynek szolgálatára felesküdtek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )

Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]