Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 22 :: Publicisztika :: Összefogással, a szabadságért
Összefogással, a szabadságért

 

 

 

 

Összefogással, a szabadságért

 

 

 

           A természet nyugovóra térésének, elszenderedésének és erőgyűjtésének kezdetét jelző október vége, nekünk, magyaroknak már több mint fél évszázada az eszmélésünk, öntudatra ébredésünk, magunkra találásunk, nemzeti összefogásunk és újabb szabadságharcunk kezdetének évfordulójává lett. Azzá tették a diktatúra ellen 1956. október 23-án tűntetni induló budapesti egyetemisták és a hozzájuk csatlakozó munkások tömegei, akiket már a karhatalmi erők fegyvereinek ereje, sőt még a megszálló szovjet hadsereg tankjainak bevetése sem tudott megállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

            A Budapestről elindult felkelés győzelmében meghatározó szerepe volt a mögéje felsorakozó városok és általában a vidék hősies magatartásának. E ténynek köszönhetően ugyanis a felkelők igaz, hogy véráldozatok árán, de néhány nap alatt az ország egésze fölött átvehették a hatalmat, a szovjet csapatok pedig kénytelenek voltak kivonulni a fővárosból.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 E történések után jelenthette be Nagy Imre miniszterelnök a többpártrendszer bevezetését, a kommunista államok katonai erejét tömörítő Varsói Szerződésből történő kilépést, valamint az ország semlegessé válását. A forradalommá alakult felkelés győzött tehát, és ezen a tényen az sem változtat, hogy a nyugat, beleegyezésnek is tekinthető bűnös hallgatását kihasználva, valamint a hatalmukat vesztett kommunista vezetők unszolásának engedve, az Orosz Birodalom néhány nap múlva megtámadta, majd elkeseredett harcok és óriási emberáldozatok árán újból elfoglalta és megszállta Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Győzött az 1956-ban kirobbant, és a kényszer hatására ismét szabadságharcba torkolt magyar forradalom, hiszen egyszer kiszabadult szellemét többé nem lehetett a rabság palackjába visszazárni, s így a kommunizmuson végzetes léket ütve, a rendszer 1989-es elsüllyedéséhez vezetett.

 

 

 

 

 

 

             A történteknek a mi számunkra több pontba szedhető üzenete és tanulsága van.


                             Csakis a saját erőnkre támaszkodhatunk.


                  Egyetlen földi hatalom sem képes az összefogásból fakadó, közös akaratnak huzamosabb időn át ellenszegülni.


                             Az istenbe és igazságba vetett hitnek, megtartó ereje van.


                             A fel nem adott célkitűzések és meg nem tagadott álmok idővel valóra vállnak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]