Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 22 :: Publicisztika :: Összefogással, a szabadságért
Összefogással, a szabadságért

 

 

 

 

Összefogással, a szabadságért

 

 

 

           A természet nyugovóra térésének, elszenderedésének és erőgyűjtésének kezdetét jelző október vége, nekünk, magyaroknak már több mint fél évszázada az eszmélésünk, öntudatra ébredésünk, magunkra találásunk, nemzeti összefogásunk és újabb szabadságharcunk kezdetének évfordulójává lett. Azzá tették a diktatúra ellen 1956. október 23-án tűntetni induló budapesti egyetemisták és a hozzájuk csatlakozó munkások tömegei, akiket már a karhatalmi erők fegyvereinek ereje, sőt még a megszálló szovjet hadsereg tankjainak bevetése sem tudott megállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

            A Budapestről elindult felkelés győzelmében meghatározó szerepe volt a mögéje felsorakozó városok és általában a vidék hősies magatartásának. E ténynek köszönhetően ugyanis a felkelők igaz, hogy véráldozatok árán, de néhány nap alatt az ország egésze fölött átvehették a hatalmat, a szovjet csapatok pedig kénytelenek voltak kivonulni a fővárosból.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 E történések után jelenthette be Nagy Imre miniszterelnök a többpártrendszer bevezetését, a kommunista államok katonai erejét tömörítő Varsói Szerződésből történő kilépést, valamint az ország semlegessé válását. A forradalommá alakult felkelés győzött tehát, és ezen a tényen az sem változtat, hogy a nyugat, beleegyezésnek is tekinthető bűnös hallgatását kihasználva, valamint a hatalmukat vesztett kommunista vezetők unszolásának engedve, az Orosz Birodalom néhány nap múlva megtámadta, majd elkeseredett harcok és óriási emberáldozatok árán újból elfoglalta és megszállta Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Győzött az 1956-ban kirobbant, és a kényszer hatására ismét szabadságharcba torkolt magyar forradalom, hiszen egyszer kiszabadult szellemét többé nem lehetett a rabság palackjába visszazárni, s így a kommunizmuson végzetes léket ütve, a rendszer 1989-es elsüllyedéséhez vezetett.

 

 

 

 

 

 

             A történteknek a mi számunkra több pontba szedhető üzenete és tanulsága van.


                             Csakis a saját erőnkre támaszkodhatunk.


                  Egyetlen földi hatalom sem képes az összefogásból fakadó, közös akaratnak huzamosabb időn át ellenszegülni.


                             Az istenbe és igazságba vetett hitnek, megtartó ereje van.


                             A fel nem adott célkitűzések és meg nem tagadott álmok idővel valóra vállnak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]