Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 22 :: Publicisztika :: Összefogással, a szabadságért
Összefogással, a szabadságért

 

 

 

 

Összefogással, a szabadságért

 

 

 

           A természet nyugovóra térésének, elszenderedésének és erőgyűjtésének kezdetét jelző október vége, nekünk, magyaroknak már több mint fél évszázada az eszmélésünk, öntudatra ébredésünk, magunkra találásunk, nemzeti összefogásunk és újabb szabadságharcunk kezdetének évfordulójává lett. Azzá tették a diktatúra ellen 1956. október 23-án tűntetni induló budapesti egyetemisták és a hozzájuk csatlakozó munkások tömegei, akiket már a karhatalmi erők fegyvereinek ereje, sőt még a megszálló szovjet hadsereg tankjainak bevetése sem tudott megállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

            A Budapestről elindult felkelés győzelmében meghatározó szerepe volt a mögéje felsorakozó városok és általában a vidék hősies magatartásának. E ténynek köszönhetően ugyanis a felkelők igaz, hogy véráldozatok árán, de néhány nap alatt az ország egésze fölött átvehették a hatalmat, a szovjet csapatok pedig kénytelenek voltak kivonulni a fővárosból.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 E történések után jelenthette be Nagy Imre miniszterelnök a többpártrendszer bevezetését, a kommunista államok katonai erejét tömörítő Varsói Szerződésből történő kilépést, valamint az ország semlegessé válását. A forradalommá alakult felkelés győzött tehát, és ezen a tényen az sem változtat, hogy a nyugat, beleegyezésnek is tekinthető bűnös hallgatását kihasználva, valamint a hatalmukat vesztett kommunista vezetők unszolásának engedve, az Orosz Birodalom néhány nap múlva megtámadta, majd elkeseredett harcok és óriási emberáldozatok árán újból elfoglalta és megszállta Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Győzött az 1956-ban kirobbant, és a kényszer hatására ismét szabadságharcba torkolt magyar forradalom, hiszen egyszer kiszabadult szellemét többé nem lehetett a rabság palackjába visszazárni, s így a kommunizmuson végzetes léket ütve, a rendszer 1989-es elsüllyedéséhez vezetett.

 

 

 

 

 

 

             A történteknek a mi számunkra több pontba szedhető üzenete és tanulsága van.


                             Csakis a saját erőnkre támaszkodhatunk.


                  Egyetlen földi hatalom sem képes az összefogásból fakadó, közös akaratnak huzamosabb időn át ellenszegülni.


                             Az istenbe és igazságba vetett hitnek, megtartó ereje van.


                             A fel nem adott célkitűzések és meg nem tagadott álmok idővel valóra vállnak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]