Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2013 október 22 :: Publicisztika :: Összefogással, a szabadságért
Összefogással, a szabadságért

 

 

 

 

Összefogással, a szabadságért

 

 

 

           A természet nyugovóra térésének, elszenderedésének és erőgyűjtésének kezdetét jelző október vége, nekünk, magyaroknak már több mint fél évszázada az eszmélésünk, öntudatra ébredésünk, magunkra találásunk, nemzeti összefogásunk és újabb szabadságharcunk kezdetének évfordulójává lett. Azzá tették a diktatúra ellen 1956. október 23-án tűntetni induló budapesti egyetemisták és a hozzájuk csatlakozó munkások tömegei, akiket már a karhatalmi erők fegyvereinek ereje, sőt még a megszálló szovjet hadsereg tankjainak bevetése sem tudott megállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

            A Budapestről elindult felkelés győzelmében meghatározó szerepe volt a mögéje felsorakozó városok és általában a vidék hősies magatartásának. E ténynek köszönhetően ugyanis a felkelők igaz, hogy véráldozatok árán, de néhány nap alatt az ország egésze fölött átvehették a hatalmat, a szovjet csapatok pedig kénytelenek voltak kivonulni a fővárosból.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 E történések után jelenthette be Nagy Imre miniszterelnök a többpártrendszer bevezetését, a kommunista államok katonai erejét tömörítő Varsói Szerződésből történő kilépést, valamint az ország semlegessé válását. A forradalommá alakult felkelés győzött tehát, és ezen a tényen az sem változtat, hogy a nyugat, beleegyezésnek is tekinthető bűnös hallgatását kihasználva, valamint a hatalmukat vesztett kommunista vezetők unszolásának engedve, az Orosz Birodalom néhány nap múlva megtámadta, majd elkeseredett harcok és óriási emberáldozatok árán újból elfoglalta és megszállta Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Győzött az 1956-ban kirobbant, és a kényszer hatására ismét szabadságharcba torkolt magyar forradalom, hiszen egyszer kiszabadult szellemét többé nem lehetett a rabság palackjába visszazárni, s így a kommunizmuson végzetes léket ütve, a rendszer 1989-es elsüllyedéséhez vezetett.

 

 

 

 

 

 

             A történteknek a mi számunkra több pontba szedhető üzenete és tanulsága van.


                             Csakis a saját erőnkre támaszkodhatunk.


                  Egyetlen földi hatalom sem képes az összefogásból fakadó, közös akaratnak huzamosabb időn át ellenszegülni.


                             Az istenbe és igazságba vetett hitnek, megtartó ereje van.


                             A fel nem adott célkitűzések és meg nem tagadott álmok idővel valóra vállnak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]