Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 22 :: Publicisztika :: Összefogással, a szabadságért
Összefogással, a szabadságért

 

 

 

 

Összefogással, a szabadságért

 

 

 

           A természet nyugovóra térésének, elszenderedésének és erőgyűjtésének kezdetét jelző október vége, nekünk, magyaroknak már több mint fél évszázada az eszmélésünk, öntudatra ébredésünk, magunkra találásunk, nemzeti összefogásunk és újabb szabadságharcunk kezdetének évfordulójává lett. Azzá tették a diktatúra ellen 1956. október 23-án tűntetni induló budapesti egyetemisták és a hozzájuk csatlakozó munkások tömegei, akiket már a karhatalmi erők fegyvereinek ereje, sőt még a megszálló szovjet hadsereg tankjainak bevetése sem tudott megállítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

            A Budapestről elindult felkelés győzelmében meghatározó szerepe volt a mögéje felsorakozó városok és általában a vidék hősies magatartásának. E ténynek köszönhetően ugyanis a felkelők igaz, hogy véráldozatok árán, de néhány nap alatt az ország egésze fölött átvehették a hatalmat, a szovjet csapatok pedig kénytelenek voltak kivonulni a fővárosból.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 E történések után jelenthette be Nagy Imre miniszterelnök a többpártrendszer bevezetését, a kommunista államok katonai erejét tömörítő Varsói Szerződésből történő kilépést, valamint az ország semlegessé válását. A forradalommá alakult felkelés győzött tehát, és ezen a tényen az sem változtat, hogy a nyugat, beleegyezésnek is tekinthető bűnös hallgatását kihasználva, valamint a hatalmukat vesztett kommunista vezetők unszolásának engedve, az Orosz Birodalom néhány nap múlva megtámadta, majd elkeseredett harcok és óriási emberáldozatok árán újból elfoglalta és megszállta Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            Győzött az 1956-ban kirobbant, és a kényszer hatására ismét szabadságharcba torkolt magyar forradalom, hiszen egyszer kiszabadult szellemét többé nem lehetett a rabság palackjába visszazárni, s így a kommunizmuson végzetes léket ütve, a rendszer 1989-es elsüllyedéséhez vezetett.

 

 

 

 

 

 

             A történteknek a mi számunkra több pontba szedhető üzenete és tanulsága van.


                             Csakis a saját erőnkre támaszkodhatunk.


                  Egyetlen földi hatalom sem képes az összefogásból fakadó, közös akaratnak huzamosabb időn át ellenszegülni.


                             Az istenbe és igazságba vetett hitnek, megtartó ereje van.


                             A fel nem adott célkitűzések és meg nem tagadott álmok idővel valóra vállnak.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]