Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 október 25 :: Publicisztika :: Csak együtt győzhetünk
Csak együtt győzhetünk

 

 

 

 

Csak együtt győzhetünk

 

 

 

           Az élet színpadának nagy rendezője időnként mindenkinek, így az egyéneknek és népeknek is alkalmat teremt a helyzetük megváltoztatására, azt viszont már rájuk bízza, hogy eldöntsék, élnek – e vagy sem ezzel a lehetőséggel, s mikor eljön az időn, akkor fognak-e megfontoltan, de határozottan és bátran cselekedni kell.

 

 

 

 

 

 

 

     A nagyvilág eseményeit és az ország történéseit figyelve egyértelműen megállapítható, hogy a csillagok állása végre számunkra is kedvező, s az csupán a kérdés, hogy tudunk-e, képesek leszünk-e élni e rég nem volt lehetőséggel? Bízom benne, hogy igen, mert, ha életünk útja továbbra is a régi kerékvágásban halad tovább, akkor már nem lesz, aki kivárjon még egy kedvező pillanatot. Az élet minden területéről történő lassú, de következetes visszaszorításunk során ugyanis már egy olyan sarkalatos ponthoz hátráltunk, ahonnan önfeladás nélkül már tovább nem visszakozhatunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

             Ezért, ha őseink földjén, továbbra is magyarként akarunk élni, akkor meg kell vetnünk végre a lábunkat és a kétkedőkben tudatosítani kell, hogy a történelem folyamán egy népnek sem adták ajándékba a szabadságot, azért áldozatokat vállalva, és keményen meg kellett küzdeni. De pont mi ne tudnánk ezt, akiknek ősei évszázadokon át véradót fizettek a honért? Továbbá azt is be kell az elménkbe vésni, hogy a szülőföldet nem elhagyni, hanem megtartani, és a vagyonunkat nem eladni, hanem gyarapítani kell, s a magyar nőknek gyermekeket hozni a világra, hogy pusztulás és gyengülés helyett gyarapodjon és erősödjön a nemzet.


 

 

 

 

 

                    Most, 2013. október 27-én végre elérkezik a mi időnk és vele együtt a rég nem volt lehetőség, hogy megmutassuk magunkat és kinyilvánítsuk akaratunkat a nagyvilágnak. Meghátrálni, lapulni, vagy közömbösnek maradni, utódaink ellen elkövetett bűn és vétek, hiszen Isten azért bízta ránk ezt a nemes feladatot, hogy megoldjuk, és ezáltal jövőt biztosítsunk az utánunk jövő nemzedéknek.

 

 

 

 

 

 

 

 

                  Mindez persze hiú ábránd és szép álom marad, összefogás nélkül, mert csak akkor vesznek komolyan minket, ha sokan vagyunk és egyet akarunk, ezért mindenkire szükség van, a Székelyek nagy menetelésén.

 

 

 

Bedő Zoltán

Kommentárok ( 0 )


Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]