Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2013 november 04 :: Publicisztika :: A szabadságért meg kell küzdeni
A szabadságért meg kell küzdeni

 

 

 

 

A szabadságért meg kell küzdeni

 

 

 

                 Számunkra, akiket magyar szívvel és lélekkel áldott meg az Úr, az ősz valóban az elmúlás és enyészet időszaka, hiszen alig oltja ki sortűz, illetve kötél, vitéz tábornokaink életét 1849. október 6-án, az aradi várban, alig temetjük el a kommunista diktatúra elleni harcban, 1956. október 22 után elesett hőseink, máris egy újabb szomorú időpont következik a nemzet életében, 1956. november 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Ennek a napnak hajnalán ugyanis, miután Maléter Pál honvédelmi miniszterrel az élen tőrbe csalták és letartóztatták a magyar honvédség vezérkarát, az Orosz Birodalom, vagyis a Szovjetunió tankhadosztályai, repülőszázadai és szárazföldi csapatai, hadüzenet nélkül özönlötték el a kommunizmus és idegen uralom béklyójától alighogy megszabadult Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

                                      Bár emberi számítás és józan ész szerint, a jól előkészített támadással értelmetlen volt szembeszegülni, a fővárosi felkelők egy része még sem volt hajlandó a nehezen megszerzett szabadságról önként lemondani és újból fegyvert ragadott annak védelmében, de követték őket Pécs, Miskolc, Keszthely és Sztálin város ellenállói is.

 

 

 

 

 

 

 

 

               A legmodernebb haditechnikával felszerelt, és létszámában is több ezerszeres túlerőben lévő megszálló hadsereg pedig, kénytelen volt napokon át tartó, elkeseredett harcot folytatni a Budapesten és vidéken kialakult ellenállási gócok felszámolása érdekében. A civilizált világ és a nyugati nagyhatalmak vezetői pedig cinikus tétlenséggel szemlélték, hogy vérzik el egy ország a szabadság és emberi méltóság védelmében.

 

 

 

 

 

 

 

                        Mindezek ellenére, e szomorú őszi évfordulókon és a sorozatos tragédiák által okozott gyász hatására sem szabad magunkba roskadnunk, hanem vérző szívvel fejet hajtva ugyan vértanúink emléke előtt, de hittel teli lélekkel és bizakodva kell, tekintsünk a holnap elébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

                         Ezt követeli tőlünk őseinknek a nemzet oltárán hozott folyamatos áldozata, valamint az aradi 13 és a pesti srácok magatartása is, hiszen küzdelmük egyik esetben sem volt hiábavaló, mert példájuk súlya alatt összeroppant az elnyomás és az önkény.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )

Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]