Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2013 november 04 :: Publicisztika :: A szabadságért meg kell küzdeni
A szabadságért meg kell küzdeni

 

 

 

 

A szabadságért meg kell küzdeni

 

 

 

                 Számunkra, akiket magyar szívvel és lélekkel áldott meg az Úr, az ősz valóban az elmúlás és enyészet időszaka, hiszen alig oltja ki sortűz, illetve kötél, vitéz tábornokaink életét 1849. október 6-án, az aradi várban, alig temetjük el a kommunista diktatúra elleni harcban, 1956. október 22 után elesett hőseink, máris egy újabb szomorú időpont következik a nemzet életében, 1956. november 4.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Ennek a napnak hajnalán ugyanis, miután Maléter Pál honvédelmi miniszterrel az élen tőrbe csalták és letartóztatták a magyar honvédség vezérkarát, az Orosz Birodalom, vagyis a Szovjetunió tankhadosztályai, repülőszázadai és szárazföldi csapatai, hadüzenet nélkül özönlötték el a kommunizmus és idegen uralom béklyójától alighogy megszabadult Magyarországot.

 

 

 

 

 

 

                                      Bár emberi számítás és józan ész szerint, a jól előkészített támadással értelmetlen volt szembeszegülni, a fővárosi felkelők egy része még sem volt hajlandó a nehezen megszerzett szabadságról önként lemondani és újból fegyvert ragadott annak védelmében, de követték őket Pécs, Miskolc, Keszthely és Sztálin város ellenállói is.

 

 

 

 

 

 

 

 

               A legmodernebb haditechnikával felszerelt, és létszámában is több ezerszeres túlerőben lévő megszálló hadsereg pedig, kénytelen volt napokon át tartó, elkeseredett harcot folytatni a Budapesten és vidéken kialakult ellenállási gócok felszámolása érdekében. A civilizált világ és a nyugati nagyhatalmak vezetői pedig cinikus tétlenséggel szemlélték, hogy vérzik el egy ország a szabadság és emberi méltóság védelmében.

 

 

 

 

 

 

 

                        Mindezek ellenére, e szomorú őszi évfordulókon és a sorozatos tragédiák által okozott gyász hatására sem szabad magunkba roskadnunk, hanem vérző szívvel fejet hajtva ugyan vértanúink emléke előtt, de hittel teli lélekkel és bizakodva kell, tekintsünk a holnap elébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

                         Ezt követeli tőlünk őseinknek a nemzet oltárán hozott folyamatos áldozata, valamint az aradi 13 és a pesti srácok magatartása is, hiszen küzdelmük egyik esetben sem volt hiábavaló, mert példájuk súlya alatt összeroppant az elnyomás és az önkény.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )

Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]