Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2014 január 10 :: Publicisztika :: Gondolatok egy új év hajnalán
Gondolatok egy új év hajnalán

 

 

 

 

Gondolatok egy új év hajnalán

 

 

 

           Átlépvén egy újabb év küszöbén, állítsuk le magunkat az életformává vedlett rohanásban és szánjunk némi időt a magunkba nézésre még, ha fáj is, mert önvizsgálat nélkül jelenlegi állapotunkon sem tudunk javítani. Tépjük fel tudatunk mélyéről az elvetélt gondolatokat és megtagadott álmokat, cibáljuk elő lelkünk bugyraiból a száműzött érzelmeket és elfojtott vágyakat, bármily nehéz, mert a múlttal való szembesülés nélkül eligazodni a mában sem tudunk.

 

 

 

 

 

 

 

          Ilyenkor ne csak otthonunkban, hanem bensőnkben is végezzük el az év végi rendteremtést és nagytakarítást, mert csak megtisztult lélekkel és ragyogó elmével lehet terveket szőni és jövőt építeni. Mert csak a tényekkel szembesülve jöhetünk rá, hogy mikor és miben hibáztunk, melyik volt az pont, ahol felfelé ívelő életünk hirtelen megbicsaklott, hol és miért siklottak mellékvágányra elképzeléseink. Mert csak így vonhatjuk le a tévedésmentes újrakezdéshez elengedhetetlen tanulságokat, melyre viszont lelkiismeretünk és felelősségtudatunk egyaránt kötelez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A mindenkori bajok gyökere ugyanis abban keresendő, hogy képtelenek vagyunk elfogadni, hogy a világ, egy jól kigondolt és meghatározott szabályok szerint létrehozott végtelen tér-idő ötvözet, melyben nincsenek véletlenek, minden-mindennel összefügg, és fontos szerepe van a legjelentéktelenebbnek tűnő létformának, vagy mozzanatnak is. Hogy nem csak értelemmel és akarattal rendelkező, fizikai szükségletek kielégítésére szorítkozó hús-vér, teremtmények vagyunk, hanem magas fokú szellemi igényeket hordozó, lények is. Hogy társas létre ítéltek bennünket, így egymagunkban boldogtalanokká és esendőkké vállunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Pedig csak mindezek tudatában döbbenünk rá, hogy életmódunkért és tetteinkért nem csak önmagunknak tartozunk felelősséggel, hanem annak a kisebb-nagyobb közösségnek is, amelynek a tagjai vagyunk. Csak mindezek tudatában nyernek értelmet, s telítődnek meg tartalommal az olyan túl egyszerűnek, vagy éppen túl elvontnak vélt fogalmak, mint a család, nemzet, haza, melyek nélkül élni lehet ugyan, de nem érdemes. Éppen ezért, a tévelygések beismeréséből fakadó újrakezdés elhatározásával és véghezvitelével nem csak önmagunknak, hanem nekik is tartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán, Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]