Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2014 január 10 :: Publicisztika :: Gondolatok egy új év hajnalán
Gondolatok egy új év hajnalán

 

 

 

 

Gondolatok egy új év hajnalán

 

 

 

           Átlépvén egy újabb év küszöbén, állítsuk le magunkat az életformává vedlett rohanásban és szánjunk némi időt a magunkba nézésre még, ha fáj is, mert önvizsgálat nélkül jelenlegi állapotunkon sem tudunk javítani. Tépjük fel tudatunk mélyéről az elvetélt gondolatokat és megtagadott álmokat, cibáljuk elő lelkünk bugyraiból a száműzött érzelmeket és elfojtott vágyakat, bármily nehéz, mert a múlttal való szembesülés nélkül eligazodni a mában sem tudunk.

 

 

 

 

 

 

 

          Ilyenkor ne csak otthonunkban, hanem bensőnkben is végezzük el az év végi rendteremtést és nagytakarítást, mert csak megtisztult lélekkel és ragyogó elmével lehet terveket szőni és jövőt építeni. Mert csak a tényekkel szembesülve jöhetünk rá, hogy mikor és miben hibáztunk, melyik volt az pont, ahol felfelé ívelő életünk hirtelen megbicsaklott, hol és miért siklottak mellékvágányra elképzeléseink. Mert csak így vonhatjuk le a tévedésmentes újrakezdéshez elengedhetetlen tanulságokat, melyre viszont lelkiismeretünk és felelősségtudatunk egyaránt kötelez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A mindenkori bajok gyökere ugyanis abban keresendő, hogy képtelenek vagyunk elfogadni, hogy a világ, egy jól kigondolt és meghatározott szabályok szerint létrehozott végtelen tér-idő ötvözet, melyben nincsenek véletlenek, minden-mindennel összefügg, és fontos szerepe van a legjelentéktelenebbnek tűnő létformának, vagy mozzanatnak is. Hogy nem csak értelemmel és akarattal rendelkező, fizikai szükségletek kielégítésére szorítkozó hús-vér, teremtmények vagyunk, hanem magas fokú szellemi igényeket hordozó, lények is. Hogy társas létre ítéltek bennünket, így egymagunkban boldogtalanokká és esendőkké vállunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Pedig csak mindezek tudatában döbbenünk rá, hogy életmódunkért és tetteinkért nem csak önmagunknak tartozunk felelősséggel, hanem annak a kisebb-nagyobb közösségnek is, amelynek a tagjai vagyunk. Csak mindezek tudatában nyernek értelmet, s telítődnek meg tartalommal az olyan túl egyszerűnek, vagy éppen túl elvontnak vélt fogalmak, mint a család, nemzet, haza, melyek nélkül élni lehet ugyan, de nem érdemes. Éppen ezért, a tévelygések beismeréséből fakadó újrakezdés elhatározásával és véghezvitelével nem csak önmagunknak, hanem nekik is tartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán, Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]