Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2014 január 10 :: Publicisztika :: Gondolatok egy új év hajnalán
Gondolatok egy új év hajnalán

 

 

 

 

Gondolatok egy új év hajnalán

 

 

 

           Átlépvén egy újabb év küszöbén, állítsuk le magunkat az életformává vedlett rohanásban és szánjunk némi időt a magunkba nézésre még, ha fáj is, mert önvizsgálat nélkül jelenlegi állapotunkon sem tudunk javítani. Tépjük fel tudatunk mélyéről az elvetélt gondolatokat és megtagadott álmokat, cibáljuk elő lelkünk bugyraiból a száműzött érzelmeket és elfojtott vágyakat, bármily nehéz, mert a múlttal való szembesülés nélkül eligazodni a mában sem tudunk.

 

 

 

 

 

 

 

          Ilyenkor ne csak otthonunkban, hanem bensőnkben is végezzük el az év végi rendteremtést és nagytakarítást, mert csak megtisztult lélekkel és ragyogó elmével lehet terveket szőni és jövőt építeni. Mert csak a tényekkel szembesülve jöhetünk rá, hogy mikor és miben hibáztunk, melyik volt az pont, ahol felfelé ívelő életünk hirtelen megbicsaklott, hol és miért siklottak mellékvágányra elképzeléseink. Mert csak így vonhatjuk le a tévedésmentes újrakezdéshez elengedhetetlen tanulságokat, melyre viszont lelkiismeretünk és felelősségtudatunk egyaránt kötelez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A mindenkori bajok gyökere ugyanis abban keresendő, hogy képtelenek vagyunk elfogadni, hogy a világ, egy jól kigondolt és meghatározott szabályok szerint létrehozott végtelen tér-idő ötvözet, melyben nincsenek véletlenek, minden-mindennel összefügg, és fontos szerepe van a legjelentéktelenebbnek tűnő létformának, vagy mozzanatnak is. Hogy nem csak értelemmel és akarattal rendelkező, fizikai szükségletek kielégítésére szorítkozó hús-vér, teremtmények vagyunk, hanem magas fokú szellemi igényeket hordozó, lények is. Hogy társas létre ítéltek bennünket, így egymagunkban boldogtalanokká és esendőkké vállunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Pedig csak mindezek tudatában döbbenünk rá, hogy életmódunkért és tetteinkért nem csak önmagunknak tartozunk felelősséggel, hanem annak a kisebb-nagyobb közösségnek is, amelynek a tagjai vagyunk. Csak mindezek tudatában nyernek értelmet, s telítődnek meg tartalommal az olyan túl egyszerűnek, vagy éppen túl elvontnak vélt fogalmak, mint a család, nemzet, haza, melyek nélkül élni lehet ugyan, de nem érdemes. Éppen ezért, a tévelygések beismeréséből fakadó újrakezdés elhatározásával és véghezvitelével nem csak önmagunknak, hanem nekik is tartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán, Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]