Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2014 április 19 :: Publicisztika :: Húsvéti gondolatok
Húsvéti gondolatok

 

 

 

 

Húsvéti gondolatok

 

 

 

                   Isten megteremtette az embert, saját képmására, lélekkel és tudattal ruházta fel, társat is adott mellé, s az Édenkertben biztosította számukra a gondtalan élethez szükséges feltételeket, mindezekért csupán engedelmességet kérve cserébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         A két teremtmény azonban a jó és gonosz tudás fájának gyümölcsét megkóstolván másképp cselekedett, s ezért kiűzettek a paradicsomból. Engedetlenségüket később, fiuk Káin, irigységből elkövetett testvérgyilkossággal tetézve, véglegesen az emberiségre vonta a Teremtő haragját, aki viselkedésünkért magunkra hagyott minket. Akkor és ott, az első bűneink miatt vált a gonosz is részévé a teremtett világnak, s azóta tart állandó küzdelme a jóval, de még mindig nem dőlt el, hogy melyikük kerekedik felül.

 

 

 

 

 

 

 

               Azért Isten a látszat ellenére sem fordult el véglegesen tőlünk, és nem is fordulhatott, hiszen Ő az atyánk, mi pedig a gyermekei vagyunk. Nem hagyott teljesen magunkra minket, csupán engedi, hogy élvén a választás szabadságával, magunk dönthessünk jó és rossz között. Világunkban azonban a helyes határozat meghozatala olykor szinte lehetetlen, mert az angyali arc mögé és vonzó külsőbe bújt romlottság azonosítása meghaladja szerény képességeinket, ezért sokszor csak utólag döbbenünk rá, hogy ismét rosszul határoztunk. Így ronthatta meg a gonosz a világot, és a kapzsiság, irigység, s hazugság is így uralkodhatott el rajta, de még korán sem véglegesen. Az ekképpen kialakult tudati és lelki zűrzavarban ugyanis Istenünk hagyott számunkra egy kapaszkodót, csak meg kell találnunk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

                    A szilárd és megingathatatlan hit számunkra az a fénysugár, mely megtöri a sötétség hatalmát és kivezet minket a kilátástalanság és kétségbeesés birodalmából. Gyarló emberi mivoltunkból fakadóan azonban nekünk hinnünk is nehéz, ezért Urunk közénk jött, hogy emberként is megmutathassa magát és a járható utat. Értünk vállalt kínszenvedése, halála és feltámadása által pedig nem csak bizonyosságot szolgáltatott nekünk, és nem csak bűneink bocsánatának, valamint az örök élet elnyerésének lehetőségét teremtette számunkra meg, hanem a mindenkori újrakezdését is. A kérdés az csupán, hogy vajon tudunk-e vele élni?

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]