Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2014 április 19 :: Publicisztika :: Húsvéti gondolatok
Húsvéti gondolatok

 

 

 

 

Húsvéti gondolatok

 

 

 

                   Isten megteremtette az embert, saját képmására, lélekkel és tudattal ruházta fel, társat is adott mellé, s az Édenkertben biztosította számukra a gondtalan élethez szükséges feltételeket, mindezekért csupán engedelmességet kérve cserébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         A két teremtmény azonban a jó és gonosz tudás fájának gyümölcsét megkóstolván másképp cselekedett, s ezért kiűzettek a paradicsomból. Engedetlenségüket később, fiuk Káin, irigységből elkövetett testvérgyilkossággal tetézve, véglegesen az emberiségre vonta a Teremtő haragját, aki viselkedésünkért magunkra hagyott minket. Akkor és ott, az első bűneink miatt vált a gonosz is részévé a teremtett világnak, s azóta tart állandó küzdelme a jóval, de még mindig nem dőlt el, hogy melyikük kerekedik felül.

 

 

 

 

 

 

 

               Azért Isten a látszat ellenére sem fordult el véglegesen tőlünk, és nem is fordulhatott, hiszen Ő az atyánk, mi pedig a gyermekei vagyunk. Nem hagyott teljesen magunkra minket, csupán engedi, hogy élvén a választás szabadságával, magunk dönthessünk jó és rossz között. Világunkban azonban a helyes határozat meghozatala olykor szinte lehetetlen, mert az angyali arc mögé és vonzó külsőbe bújt romlottság azonosítása meghaladja szerény képességeinket, ezért sokszor csak utólag döbbenünk rá, hogy ismét rosszul határoztunk. Így ronthatta meg a gonosz a világot, és a kapzsiság, irigység, s hazugság is így uralkodhatott el rajta, de még korán sem véglegesen. Az ekképpen kialakult tudati és lelki zűrzavarban ugyanis Istenünk hagyott számunkra egy kapaszkodót, csak meg kell találnunk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

                    A szilárd és megingathatatlan hit számunkra az a fénysugár, mely megtöri a sötétség hatalmát és kivezet minket a kilátástalanság és kétségbeesés birodalmából. Gyarló emberi mivoltunkból fakadóan azonban nekünk hinnünk is nehéz, ezért Urunk közénk jött, hogy emberként is megmutathassa magát és a járható utat. Értünk vállalt kínszenvedése, halála és feltámadása által pedig nem csak bizonyosságot szolgáltatott nekünk, és nem csak bűneink bocsánatának, valamint az örök élet elnyerésének lehetőségét teremtette számunkra meg, hanem a mindenkori újrakezdését is. A kérdés az csupán, hogy vajon tudunk-e vele élni?

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]