Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2014 április 19 :: Publicisztika :: Húsvéti gondolatok
Húsvéti gondolatok

 

 

 

 

Húsvéti gondolatok

 

 

 

                   Isten megteremtette az embert, saját képmására, lélekkel és tudattal ruházta fel, társat is adott mellé, s az Édenkertben biztosította számukra a gondtalan élethez szükséges feltételeket, mindezekért csupán engedelmességet kérve cserébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         A két teremtmény azonban a jó és gonosz tudás fájának gyümölcsét megkóstolván másképp cselekedett, s ezért kiűzettek a paradicsomból. Engedetlenségüket később, fiuk Káin, irigységből elkövetett testvérgyilkossággal tetézve, véglegesen az emberiségre vonta a Teremtő haragját, aki viselkedésünkért magunkra hagyott minket. Akkor és ott, az első bűneink miatt vált a gonosz is részévé a teremtett világnak, s azóta tart állandó küzdelme a jóval, de még mindig nem dőlt el, hogy melyikük kerekedik felül.

 

 

 

 

 

 

 

               Azért Isten a látszat ellenére sem fordult el véglegesen tőlünk, és nem is fordulhatott, hiszen Ő az atyánk, mi pedig a gyermekei vagyunk. Nem hagyott teljesen magunkra minket, csupán engedi, hogy élvén a választás szabadságával, magunk dönthessünk jó és rossz között. Világunkban azonban a helyes határozat meghozatala olykor szinte lehetetlen, mert az angyali arc mögé és vonzó külsőbe bújt romlottság azonosítása meghaladja szerény képességeinket, ezért sokszor csak utólag döbbenünk rá, hogy ismét rosszul határoztunk. Így ronthatta meg a gonosz a világot, és a kapzsiság, irigység, s hazugság is így uralkodhatott el rajta, de még korán sem véglegesen. Az ekképpen kialakult tudati és lelki zűrzavarban ugyanis Istenünk hagyott számunkra egy kapaszkodót, csak meg kell találnunk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

                    A szilárd és megingathatatlan hit számunkra az a fénysugár, mely megtöri a sötétség hatalmát és kivezet minket a kilátástalanság és kétségbeesés birodalmából. Gyarló emberi mivoltunkból fakadóan azonban nekünk hinnünk is nehéz, ezért Urunk közénk jött, hogy emberként is megmutathassa magát és a járható utat. Értünk vállalt kínszenvedése, halála és feltámadása által pedig nem csak bizonyosságot szolgáltatott nekünk, és nem csak bűneink bocsánatának, valamint az örök élet elnyerésének lehetőségét teremtette számunkra meg, hanem a mindenkori újrakezdését is. A kérdés az csupán, hogy vajon tudunk-e vele élni?

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]