Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2014 április 19 :: Publicisztika :: Húsvéti gondolatok
Húsvéti gondolatok

 

 

 

 

Húsvéti gondolatok

 

 

 

                   Isten megteremtette az embert, saját képmására, lélekkel és tudattal ruházta fel, társat is adott mellé, s az Édenkertben biztosította számukra a gondtalan élethez szükséges feltételeket, mindezekért csupán engedelmességet kérve cserébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         A két teremtmény azonban a jó és gonosz tudás fájának gyümölcsét megkóstolván másképp cselekedett, s ezért kiűzettek a paradicsomból. Engedetlenségüket később, fiuk Káin, irigységből elkövetett testvérgyilkossággal tetézve, véglegesen az emberiségre vonta a Teremtő haragját, aki viselkedésünkért magunkra hagyott minket. Akkor és ott, az első bűneink miatt vált a gonosz is részévé a teremtett világnak, s azóta tart állandó küzdelme a jóval, de még mindig nem dőlt el, hogy melyikük kerekedik felül.

 

 

 

 

 

 

 

               Azért Isten a látszat ellenére sem fordult el véglegesen tőlünk, és nem is fordulhatott, hiszen Ő az atyánk, mi pedig a gyermekei vagyunk. Nem hagyott teljesen magunkra minket, csupán engedi, hogy élvén a választás szabadságával, magunk dönthessünk jó és rossz között. Világunkban azonban a helyes határozat meghozatala olykor szinte lehetetlen, mert az angyali arc mögé és vonzó külsőbe bújt romlottság azonosítása meghaladja szerény képességeinket, ezért sokszor csak utólag döbbenünk rá, hogy ismét rosszul határoztunk. Így ronthatta meg a gonosz a világot, és a kapzsiság, irigység, s hazugság is így uralkodhatott el rajta, de még korán sem véglegesen. Az ekképpen kialakult tudati és lelki zűrzavarban ugyanis Istenünk hagyott számunkra egy kapaszkodót, csak meg kell találnunk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

                    A szilárd és megingathatatlan hit számunkra az a fénysugár, mely megtöri a sötétség hatalmát és kivezet minket a kilátástalanság és kétségbeesés birodalmából. Gyarló emberi mivoltunkból fakadóan azonban nekünk hinnünk is nehéz, ezért Urunk közénk jött, hogy emberként is megmutathassa magát és a járható utat. Értünk vállalt kínszenvedése, halála és feltámadása által pedig nem csak bizonyosságot szolgáltatott nekünk, és nem csak bűneink bocsánatának, valamint az örök élet elnyerésének lehetőségét teremtette számunkra meg, hanem a mindenkori újrakezdését is. A kérdés az csupán, hogy vajon tudunk-e vele élni?

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]