Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2014 április 19 :: Publicisztika :: Húsvéti gondolatok
Húsvéti gondolatok

 

 

 

 

Húsvéti gondolatok

 

 

 

                   Isten megteremtette az embert, saját képmására, lélekkel és tudattal ruházta fel, társat is adott mellé, s az Édenkertben biztosította számukra a gondtalan élethez szükséges feltételeket, mindezekért csupán engedelmességet kérve cserébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         A két teremtmény azonban a jó és gonosz tudás fájának gyümölcsét megkóstolván másképp cselekedett, s ezért kiűzettek a paradicsomból. Engedetlenségüket később, fiuk Káin, irigységből elkövetett testvérgyilkossággal tetézve, véglegesen az emberiségre vonta a Teremtő haragját, aki viselkedésünkért magunkra hagyott minket. Akkor és ott, az első bűneink miatt vált a gonosz is részévé a teremtett világnak, s azóta tart állandó küzdelme a jóval, de még mindig nem dőlt el, hogy melyikük kerekedik felül.

 

 

 

 

 

 

 

               Azért Isten a látszat ellenére sem fordult el véglegesen tőlünk, és nem is fordulhatott, hiszen Ő az atyánk, mi pedig a gyermekei vagyunk. Nem hagyott teljesen magunkra minket, csupán engedi, hogy élvén a választás szabadságával, magunk dönthessünk jó és rossz között. Világunkban azonban a helyes határozat meghozatala olykor szinte lehetetlen, mert az angyali arc mögé és vonzó külsőbe bújt romlottság azonosítása meghaladja szerény képességeinket, ezért sokszor csak utólag döbbenünk rá, hogy ismét rosszul határoztunk. Így ronthatta meg a gonosz a világot, és a kapzsiság, irigység, s hazugság is így uralkodhatott el rajta, de még korán sem véglegesen. Az ekképpen kialakult tudati és lelki zűrzavarban ugyanis Istenünk hagyott számunkra egy kapaszkodót, csak meg kell találnunk.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

                    A szilárd és megingathatatlan hit számunkra az a fénysugár, mely megtöri a sötétség hatalmát és kivezet minket a kilátástalanság és kétségbeesés birodalmából. Gyarló emberi mivoltunkból fakadóan azonban nekünk hinnünk is nehéz, ezért Urunk közénk jött, hogy emberként is megmutathassa magát és a járható utat. Értünk vállalt kínszenvedése, halála és feltámadása által pedig nem csak bizonyosságot szolgáltatott nekünk, és nem csak bűneink bocsánatának, valamint az örök élet elnyerésének lehetőségét teremtette számunkra meg, hanem a mindenkori újrakezdését is. A kérdés az csupán, hogy vajon tudunk-e vele élni?

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]