Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2014 november 05 :: Publicisztika :: Küzdelem nélkül nincsen győzelem
Küzdelem nélkül nincsen győzelem

 

 

 

 

Küzdelem nélkül nincsen győzelem

 

 

 

          A szabadságszeretet egy alapvető emberi vonás, mert gondolkodó és érző lényként, egyéni belátásunk szerint szeretnénk rendelkezni saját életünkkel, éppen ezért nehezen viseljük el, hogy mások uralkodjanak fölöttünk. Ez a megállapítás a magyarságra is igaz, hiszen létünk krónikája vérrel íródott be az emberiség történetébe és nem hódításokról, hanem hazánk megvédéséről, illetve a függetlenségünkért folytatott szakadatlan harcról szól.

 

 

 

 

 

 

         Nem történt ez másként, 1956 - an sem, amikor a lerombolt, kifosztott, szétdarabolt Magyarország, megtizedelt, leigázott és megalázott lakósága egyként lázadt fel a zsarnokság és az idegen uralom ellen. Nem okoskodott azon, hogy miként kellene eljárni, nem elmélkedett, hogy vajon elérkezett – e, ennek az ideje, nem mérlegelte, hogy ehhez mit szólnak mások és nem latolgatta a győzelem esélyeit sem, hanem azt mondta, elég volt, s kijelentésének szellemében cselekedett. Elszántan, bátran, önfeláldozó módon és egységesen, mert a magyar nép mindig is tudta, hogy a rabszolgaság nem emberhez méltó állapot, ezért inkább a hősi halált választotta a szabadságért folytatott küzdelemben, mintsem a hódítók jármának viselését egy életen át.

 

 

 

 

 

 

                Amint már a történelem folyamán többször előfordult, ezúttal is a fiatalok álltak ki elsőként a képzeletbeli, majd valóságos barikádra, és szintén az ő hitük s lendületük ragadta magával már az első órákban a különböző korosztályokhoz tartozó magyarok széles tömegeit. Kezdetben békés tűntetéseken követelték a megvont jogok visszaállítását, valamint a szovjet csapatok azonnali távozását, de az idegen zsoldba szegődött hatalom mégis rájuk támadt. Ennek az alattas és gyáva tettnek a hatására robbant ki végül a szabadságharcba torkolló fegyveres felkelés, melyhez pillanatok alatt az ország egésze csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A világ persze nem számított a halálos álomba révült magyarság hirtelen felocsúdására, arra pedig még kevésbé, hogy olyan elemi erővel fogja szétszaggatni láncait, hogy az még a Földgolyó felét uraló Szovjet birodalmat is földrengésszerűen megremegteti. Csoda volt ez? Lehet, hogy az, viszont csodák is csak akkor történhetnek, ha megátalkodottan hiszünk a valóra válásukban és teszünk is azért, hogy bekövetkezzenek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]