Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2014 november 05 :: Publicisztika :: Küzdelem nélkül nincsen győzelem
Küzdelem nélkül nincsen győzelem

 

 

 

 

Küzdelem nélkül nincsen győzelem

 

 

 

          A szabadságszeretet egy alapvető emberi vonás, mert gondolkodó és érző lényként, egyéni belátásunk szerint szeretnénk rendelkezni saját életünkkel, éppen ezért nehezen viseljük el, hogy mások uralkodjanak fölöttünk. Ez a megállapítás a magyarságra is igaz, hiszen létünk krónikája vérrel íródott be az emberiség történetébe és nem hódításokról, hanem hazánk megvédéséről, illetve a függetlenségünkért folytatott szakadatlan harcról szól.

 

 

 

 

 

 

         Nem történt ez másként, 1956 - an sem, amikor a lerombolt, kifosztott, szétdarabolt Magyarország, megtizedelt, leigázott és megalázott lakósága egyként lázadt fel a zsarnokság és az idegen uralom ellen. Nem okoskodott azon, hogy miként kellene eljárni, nem elmélkedett, hogy vajon elérkezett – e, ennek az ideje, nem mérlegelte, hogy ehhez mit szólnak mások és nem latolgatta a győzelem esélyeit sem, hanem azt mondta, elég volt, s kijelentésének szellemében cselekedett. Elszántan, bátran, önfeláldozó módon és egységesen, mert a magyar nép mindig is tudta, hogy a rabszolgaság nem emberhez méltó állapot, ezért inkább a hősi halált választotta a szabadságért folytatott küzdelemben, mintsem a hódítók jármának viselését egy életen át.

 

 

 

 

 

 

                Amint már a történelem folyamán többször előfordult, ezúttal is a fiatalok álltak ki elsőként a képzeletbeli, majd valóságos barikádra, és szintén az ő hitük s lendületük ragadta magával már az első órákban a különböző korosztályokhoz tartozó magyarok széles tömegeit. Kezdetben békés tűntetéseken követelték a megvont jogok visszaállítását, valamint a szovjet csapatok azonnali távozását, de az idegen zsoldba szegődött hatalom mégis rájuk támadt. Ennek az alattas és gyáva tettnek a hatására robbant ki végül a szabadságharcba torkolló fegyveres felkelés, melyhez pillanatok alatt az ország egésze csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A világ persze nem számított a halálos álomba révült magyarság hirtelen felocsúdására, arra pedig még kevésbé, hogy olyan elemi erővel fogja szétszaggatni láncait, hogy az még a Földgolyó felét uraló Szovjet birodalmat is földrengésszerűen megremegteti. Csoda volt ez? Lehet, hogy az, viszont csodák is csak akkor történhetnek, ha megátalkodottan hiszünk a valóra válásukban és teszünk is azért, hogy bekövetkezzenek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]