Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2014 november 05 :: Publicisztika :: Küzdelem nélkül nincsen győzelem
Küzdelem nélkül nincsen győzelem

 

 

 

 

Küzdelem nélkül nincsen győzelem

 

 

 

          A szabadságszeretet egy alapvető emberi vonás, mert gondolkodó és érző lényként, egyéni belátásunk szerint szeretnénk rendelkezni saját életünkkel, éppen ezért nehezen viseljük el, hogy mások uralkodjanak fölöttünk. Ez a megállapítás a magyarságra is igaz, hiszen létünk krónikája vérrel íródott be az emberiség történetébe és nem hódításokról, hanem hazánk megvédéséről, illetve a függetlenségünkért folytatott szakadatlan harcról szól.

 

 

 

 

 

 

         Nem történt ez másként, 1956 - an sem, amikor a lerombolt, kifosztott, szétdarabolt Magyarország, megtizedelt, leigázott és megalázott lakósága egyként lázadt fel a zsarnokság és az idegen uralom ellen. Nem okoskodott azon, hogy miként kellene eljárni, nem elmélkedett, hogy vajon elérkezett – e, ennek az ideje, nem mérlegelte, hogy ehhez mit szólnak mások és nem latolgatta a győzelem esélyeit sem, hanem azt mondta, elég volt, s kijelentésének szellemében cselekedett. Elszántan, bátran, önfeláldozó módon és egységesen, mert a magyar nép mindig is tudta, hogy a rabszolgaság nem emberhez méltó állapot, ezért inkább a hősi halált választotta a szabadságért folytatott küzdelemben, mintsem a hódítók jármának viselését egy életen át.

 

 

 

 

 

 

                Amint már a történelem folyamán többször előfordult, ezúttal is a fiatalok álltak ki elsőként a képzeletbeli, majd valóságos barikádra, és szintén az ő hitük s lendületük ragadta magával már az első órákban a különböző korosztályokhoz tartozó magyarok széles tömegeit. Kezdetben békés tűntetéseken követelték a megvont jogok visszaállítását, valamint a szovjet csapatok azonnali távozását, de az idegen zsoldba szegődött hatalom mégis rájuk támadt. Ennek az alattas és gyáva tettnek a hatására robbant ki végül a szabadságharcba torkolló fegyveres felkelés, melyhez pillanatok alatt az ország egésze csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A világ persze nem számított a halálos álomba révült magyarság hirtelen felocsúdására, arra pedig még kevésbé, hogy olyan elemi erővel fogja szétszaggatni láncait, hogy az még a Földgolyó felét uraló Szovjet birodalmat is földrengésszerűen megremegteti. Csoda volt ez? Lehet, hogy az, viszont csodák is csak akkor történhetnek, ha megátalkodottan hiszünk a valóra válásukban és teszünk is azért, hogy bekövetkezzenek.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]