Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2014 november 10 :: Publicisztika :: Hagyományaink felhajtó ereje
Hagyományaink felhajtó ereje

 

 

 

 

Hagyományaink felhajtó ereje
 

 

 

           Az eseményt szervező Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány javára legyen írva, hogy ez alkalommal is magas színvonalú, színes és változatos kínálat jellemezte a sepsiszentgyörgyi népzene és néptánc találkozót. Az immár XXVI. alkalommal tető alá hozott rendezvényen ugyanis a témába vágó fotókiállítástól és szakmai előadástól kezdődően, a különböző kézműves foglalkozásokon át, a hagyományőrző illetve hivatásos gyermek és felnőtt tánccsoportok fellépéséig válogathatott a programokban a népi értékeink iránt érdeklődők népes tábora.


 

 

 

 

 

 

            A karcfalvi születésű Ádám Gyula, amint önvallomásából kiderül, tulajdonképpen a csángók iránti érdeklődésének köszönhetően vált fotóssá. A Székelyföld folyóirat 2007. januári számában erről így vall:
„Hallottunk felvételről egy Domokos Pál Péter-beszédet arról, hogy aki csak teheti, menjen át a hegyeken, még az utolsó órában, és gyűjtse be, ami ma még létezik, mert holnap már nem lesz mit. Tetszett ez a mentésre való felszólítás... Az akkori nem rossz bányászfizetésből fényképezőgépet, filmezőgépet vásároltunk...”

 

 

 

 

 

 

 

          Maga a művész, tárlatának péntek délutáni megnyitóján fizikailag nem lehetett ugyan jelen, azonban a magyarság e legmostohább sorsú csoportjáról féltő szeretettel megfogalmazott mondanivalóját, az Új Stúdióban kiállított fotói hűen tolmácsolták. A Bibliába kapaszkodó, munkától eres és görcsös kezek, az erdőszélen pihenés közben a sokat tapasztaltak huncut mosolyával cigarettázó idős falusi férfi, a kulipintyó szűk, de a világra mégis kitekintést biztosító ablakából nézelődő, gyérfogú vénasszony, vagy a háza tornácán gondoktól barázdált homlokkal és talán a múltba révedő tekintettel, népviseletben könyöklő öregember és a többi közszemlére tett alkotásának látványa legalábbis ezt sugallta.

 

 

 

 

 

 

 

 

       A nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes esti fellépése a sepsiszentgyörgyi közönségnek élőben is bebizonyította, hogy nem véletlenül, hanem jól megérdemelten lett az idei Fölszállott a páva tehetségkutató verseny különdíjasa. A Hagyatékok című előadásán ugyanis a különböző korok, valamint négy Belső - erdélyi néprajzi tájegység, vagyis a Küküllő men¬te, Mezőség, Kalotaszeg, illetve a Maros mente táncait olyan tetszetősen, már-már szenvedélyszámba menő odaadással és játszi könnyedséggel mutatta be, amely nem csak elvarázsolta, hanem magával is ragadta a közönséget, mely a maga módján így nem restellte a látottakat tapsorkánnal jutalmazni. A talpalávalót húzó Üver zenekar, virtusos és lelkes játéka hangsúlyosan emelte a jó kedvet és hangulatot.

 

 

 

 

 

 

 

       Utólag az együttes koreográfusa elárulta, hogy a gazdag erdélyi magyar néphagyományból született mozgásművészet gyöngyszemeit színpadra vivő műsorukban olyan, ma románnak hitt, de magyar eredetű táncok is szerepelnek, melyeket mi már rég elfelejtettünk, azonban a román közösségek napjainkig megőriztek.

 

 

 

 

 

 

 

       Erre, Kelemen László néprajzkutató, a budapesti Hagyományok Házának gyergyóditrói származású vezetője is felhívta a figyelmet, szülőföldjének népzene és néptánc hagyományairól tartott nagy ívű szombat délutáni előadásában. Így megtudhattuk, hogy ez a szaknyelven kulturális vízesés elvének nevezett jelenség tulajdonképpen az együtt élő népek egymásra gyakorolt hatásának a következménye, melynek eredményeként a polgárosodás alacsonyabb fokán lévők esetenként átveszik a fölöttük állók szokásait. Így népzene és tánc elemei is a szászoktól a magyarokhoz, tőlük a románokhoz, végső soron pedig a cigányokhoz vándoroltak.

 

 

 

 

 

 

 

 

          A nagyobb mértékben polgárosodott és ezért a változó divat hatásának is jobban kitett első két csoport időnként elhagyta, majd elfeledte régi szokásait, a másik kettő viszont az ízlésének megfelelően némiképp átformálta és tovább őrizte azokat. A szakember véleménye szerint éppen ezért a néphagyomány szempontjából Erdélyben nem lehet értelmezni, hogy mi a magyar, román, vagy cigány, hiszen több száz éves együttélésünk következtében közös eredetű kincseinkből kölcsönösen őriztünk meg egymás számára pótolhatatlan értékeket.

 

 

 

 

 

 

 

        Szombat este került sor a minden alkalommal nagy érdeklődésnek örvendő gálaműsorra, melynek híre ezúttal is zsúfolásig megtöltötte a Tamási Áron Színház Nagytermét. Ezúttal a Gyergyói – medence falvaiból és Gyimesekben található Kóstelekről érkeztek a közép és idős korosztályhoz tartozó hagyományőrzők, akik nem csak hozzáértéssel, hanem korukat meghazudtoló mozgékonysággal ropták a tájegységeikre jellemző táncokat és kristálycsengésű hangon szólaltatták meg népdalaikat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Vaszi Levente szereplése az est sajátos színfoltjaként ívódott be a nézők emlékezetében, az előadás sikeréhez pedig a Háromszék és Bekecs Táncegyüttes tagjainak tánca és kísérőzenekaraik játéka egyaránt hozzájárult.

 

 

 

 

 

 

 

            A szervezők ezúttal sem feledkeztek meg a gyermekekről, ezért a vasárnapot az néphagyományok iránti érdeklődésük felkeltésével egybekötött szórakoztatásuknak szánták. Ezt a célt szolgálták a Guzsalyas Alapítvány, Bodvaj és Zöld Egyesület munkatársai vezetésével az Új Stúdió és a Színház előcsarnokában lebonyolított és az emberpalánták soraiban nagy népszerűségnek örvendő kézműves-foglalkozások és ügyességi játékok, de a gyöngyfűzés és arcfestés is.

 

 

 

 

 

 

 

 

            Ezt követően gyermekgálán mutathatták be tudásukat az Erdővidékről, s Felső - Háromszékről érkezett és helybéli kis táncosok, a nézőtéren szüleik kíséretében helyet foglaló apró-cseprő társaiknak.

 

 

 

 

 

 

 

             A találkozó mindhárom napja, táncházzal zárult.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További fotók:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]