Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2014 november 18 :: Publicisztika :: Megtörtént a csoda
Megtörtént a csoda

 

 

 

 

Megtörtént a csoda

 

 

 

        A kampányban ismét hangot kapott és felerősödött másság ellenesség, nemzetféltő károgás, vallási elfogultság, az üres ígéretek, aljas rágalmak, elvakult uszítás, a gyűlöletkeltés, hazugságáradat és riogatás ellenére, Klaus Werner Johannis, erdélyi szász politikust a román állampolgárok megválasztották az ország elnökének. És bármit nyilatkoznak erről a különböző rendű és rangú politikusok, bárhogy értékelik a politológusok és szociológusok, bármilyen magyarázatot fűznek hozzá a megmondó emberek és örök okoskodók, az semmit sem változtat a lényegen. A történtek pedig azt sugallják, hogy kies országunkban is fújdogálni kezdett a változás szele, mely következtében a politikai szélhámosok, kalandorok és bűnözők ideje lassan lejár.

 

 

 

 

 

 

 

          Régóta várt és remélt pillanat ez az életünkben, éppen ezért jelentőségét eltúlozni, de kicsinyíteni sem szabad, hanem a valóság talaján állva, higgadtan kell értékelni a történteket, melyeknek azonban mindenképpen örülni kell. Örülni kell, hiszen évszázados választófalak kezdenek leomlani, foszladozik a sötétség, oldódik a gyanakvás és bizalmatlanság légköre azáltal, hogy ha rátermettségét bizonyította, akkor Romániának is lehet a többségtől eltérő származású, nyelvet beszélő és vallást gyakorló elnöke. Eddig ugyanis a nemzeti és vallási hovatartozásnak, kizárólagos jellege volt.

 

 

 

 

 

 

 

               A váratlan politikai fordulat persze nem azt jelenti, hogy máról-holnapra minden téren gyökeres változások várhatók, az viszont tény, hogy ez az ország, már nem olyan, mint amilyen a választások előtt volt. Néhány, most felszínre került és a végkifejletét eldöntő tényező pedig jó okot szolgáltat a bennünk régóta szunnyadó reménynek is a szárnybontogatásra. A román társadalom kijózanodása, a fiatalok öntudatra ébredése és az ország jövője iránti felelősségérzet megnövekedése ugyanis nem csak bizakodásra okot adó jelek, hanem egyúttal a visszarendeződés megakadályozásának biztosítékai is.

 

 

 

 

 

 

 

            Ugyanakkor teljes bizonyossággal, és minden kétséget kizárva megállapíthatjuk, az elnökválasztás második fordulójának eredménye arra utal, hogy 25 évvel a kommunista diktatúra bukása után, Romániában is új értékrend van kialakulóban, s csak rajtunk, az ország normalitást óhajtó lakósain múlik ennek kibontakozása és végérvényes megszilárdulása. Vigyázzunk hát közösen megszerzett értékeinkre.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]