Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2014 november 18 :: Publicisztika :: Megtörtént a csoda
Megtörtént a csoda

 

 

 

 

Megtörtént a csoda

 

 

 

        A kampányban ismét hangot kapott és felerősödött másság ellenesség, nemzetféltő károgás, vallási elfogultság, az üres ígéretek, aljas rágalmak, elvakult uszítás, a gyűlöletkeltés, hazugságáradat és riogatás ellenére, Klaus Werner Johannis, erdélyi szász politikust a román állampolgárok megválasztották az ország elnökének. És bármit nyilatkoznak erről a különböző rendű és rangú politikusok, bárhogy értékelik a politológusok és szociológusok, bármilyen magyarázatot fűznek hozzá a megmondó emberek és örök okoskodók, az semmit sem változtat a lényegen. A történtek pedig azt sugallják, hogy kies országunkban is fújdogálni kezdett a változás szele, mely következtében a politikai szélhámosok, kalandorok és bűnözők ideje lassan lejár.

 

 

 

 

 

 

 

          Régóta várt és remélt pillanat ez az életünkben, éppen ezért jelentőségét eltúlozni, de kicsinyíteni sem szabad, hanem a valóság talaján állva, higgadtan kell értékelni a történteket, melyeknek azonban mindenképpen örülni kell. Örülni kell, hiszen évszázados választófalak kezdenek leomlani, foszladozik a sötétség, oldódik a gyanakvás és bizalmatlanság légköre azáltal, hogy ha rátermettségét bizonyította, akkor Romániának is lehet a többségtől eltérő származású, nyelvet beszélő és vallást gyakorló elnöke. Eddig ugyanis a nemzeti és vallási hovatartozásnak, kizárólagos jellege volt.

 

 

 

 

 

 

 

               A váratlan politikai fordulat persze nem azt jelenti, hogy máról-holnapra minden téren gyökeres változások várhatók, az viszont tény, hogy ez az ország, már nem olyan, mint amilyen a választások előtt volt. Néhány, most felszínre került és a végkifejletét eldöntő tényező pedig jó okot szolgáltat a bennünk régóta szunnyadó reménynek is a szárnybontogatásra. A román társadalom kijózanodása, a fiatalok öntudatra ébredése és az ország jövője iránti felelősségérzet megnövekedése ugyanis nem csak bizakodásra okot adó jelek, hanem egyúttal a visszarendeződés megakadályozásának biztosítékai is.

 

 

 

 

 

 

 

            Ugyanakkor teljes bizonyossággal, és minden kétséget kizárva megállapíthatjuk, az elnökválasztás második fordulójának eredménye arra utal, hogy 25 évvel a kommunista diktatúra bukása után, Romániában is új értékrend van kialakulóban, s csak rajtunk, az ország normalitást óhajtó lakósain múlik ennek kibontakozása és végérvényes megszilárdulása. Vigyázzunk hát közösen megszerzett értékeinkre.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]