Utolsó 10 cikk
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja


2014 november 18 :: Publicisztika :: Megtörtént a csoda
Megtörtént a csoda

 

 

 

 

Megtörtént a csoda

 

 

 

        A kampányban ismét hangot kapott és felerősödött másság ellenesség, nemzetféltő károgás, vallási elfogultság, az üres ígéretek, aljas rágalmak, elvakult uszítás, a gyűlöletkeltés, hazugságáradat és riogatás ellenére, Klaus Werner Johannis, erdélyi szász politikust a román állampolgárok megválasztották az ország elnökének. És bármit nyilatkoznak erről a különböző rendű és rangú politikusok, bárhogy értékelik a politológusok és szociológusok, bármilyen magyarázatot fűznek hozzá a megmondó emberek és örök okoskodók, az semmit sem változtat a lényegen. A történtek pedig azt sugallják, hogy kies országunkban is fújdogálni kezdett a változás szele, mely következtében a politikai szélhámosok, kalandorok és bűnözők ideje lassan lejár.

 

 

 

 

 

 

 

          Régóta várt és remélt pillanat ez az életünkben, éppen ezért jelentőségét eltúlozni, de kicsinyíteni sem szabad, hanem a valóság talaján állva, higgadtan kell értékelni a történteket, melyeknek azonban mindenképpen örülni kell. Örülni kell, hiszen évszázados választófalak kezdenek leomlani, foszladozik a sötétség, oldódik a gyanakvás és bizalmatlanság légköre azáltal, hogy ha rátermettségét bizonyította, akkor Romániának is lehet a többségtől eltérő származású, nyelvet beszélő és vallást gyakorló elnöke. Eddig ugyanis a nemzeti és vallási hovatartozásnak, kizárólagos jellege volt.

 

 

 

 

 

 

 

               A váratlan politikai fordulat persze nem azt jelenti, hogy máról-holnapra minden téren gyökeres változások várhatók, az viszont tény, hogy ez az ország, már nem olyan, mint amilyen a választások előtt volt. Néhány, most felszínre került és a végkifejletét eldöntő tényező pedig jó okot szolgáltat a bennünk régóta szunnyadó reménynek is a szárnybontogatásra. A román társadalom kijózanodása, a fiatalok öntudatra ébredése és az ország jövője iránti felelősségérzet megnövekedése ugyanis nem csak bizakodásra okot adó jelek, hanem egyúttal a visszarendeződés megakadályozásának biztosítékai is.

 

 

 

 

 

 

 

            Ugyanakkor teljes bizonyossággal, és minden kétséget kizárva megállapíthatjuk, az elnökválasztás második fordulójának eredménye arra utal, hogy 25 évvel a kommunista diktatúra bukása után, Romániában is új értékrend van kialakulóban, s csak rajtunk, az ország normalitást óhajtó lakósain múlik ennek kibontakozása és végérvényes megszilárdulása. Vigyázzunk hát közösen megszerzett értékeinkre.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]