Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2015 január 05 :: Publicisztika :: Újévi pofon
Újévi pofon

 

 

 

 

Újévi pofon

 

 

 

           Jóval fagypont alatt, mínusz 25 C fokban került sor az immár hagyományossá vált szilveszteri mulattságra, Sepsiszentgyörgy központjában. Nekünk, székelyeknek talán jól is jött ez a rég nem tapasztalt metsző hideg, hiszen kitűnő alkalmat kínált arra, hogy újra bebizonyítsuk, feltett szándékuktól minket nem lehet egykönnyen eltántorítani, és a fontos évfordulókon csak egymás közelségében és társaságában érezzük igazán jól magunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

       És ez így van rendjén, hiszen egy, a történelem viharai által megtépázott, s a jelenben is szorongatott nemzetrésznek csak egységes kiállással és összehangolt cselekvéssel van esélye a túlélésre és megmaradásra. A fölöttünk tovatűnt évezredek alatt volt alkalmunk ezt megtanulni, miként azt is, hogy a közös imádságnak sokkal nagyobb átütő ereje van, mint az egyénileg elmormoltnak, s a nép egységes akaratának érvényesítését a legsötétebb erők sem tudják megakadályozni. Mindezek tudatában pedig remélhetőleg arra is rádöbbenünk, hogy azért akarnak minket nemzeti imánk közös eléneklésének a lehetőségétől megfosztani, mert a tömegesen meg és átélt lelki élménynek közösségformáló, valamint nemzettudat erősítő hatása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Éppen ezért, pofonként csattant a székely önérzeten, hogy idei év fordulóján himnuszaink felcsendülése elmaradt. Annál is inkább, hogy most, mikor nemzeti jelképeinket és imánkat egyaránt üldözik, egy ilyen szégyenletes mulasztásnak vészterhes üzenete van, ugyanis gyávaságunk bizonyságaként lehet értelmezni. Bárkit is terheljen tehát a felelősség, hogy ez előfordulhatott, annak népe erkölcsi ítélőszéke előtt felelnie kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

       A történtek ellenére azonban, ennek a szilveszter éjszakának pozitív hozadéka is volt, hiszen újra bebizonyosodott, hogy még mindig örülni tudunk egymás társaságának. Ismét megtapasztalhattuk, hogy jó együtt lenni, mások mosolyában megfürödni, sorstársunkkal összeölelkezni, kezet rázni, vagy egy szemünk sarkába tévedt könnycseppet nyilvánosan elmorzsolni. Közösen dalolni, táncolni, boldogan nyugtázni, hogy azonos ritmusra dobban a szívünk, s összefonódva szállnak az ég felé jókívánságaink, és kimondott, vagy csak hangtalanul megfogalmazott kéréseink. Érezni, hogy mi összetartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]