Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2015 január 05 :: Publicisztika :: Újévi pofon
Újévi pofon

 

 

 

 

Újévi pofon

 

 

 

           Jóval fagypont alatt, mínusz 25 C fokban került sor az immár hagyományossá vált szilveszteri mulattságra, Sepsiszentgyörgy központjában. Nekünk, székelyeknek talán jól is jött ez a rég nem tapasztalt metsző hideg, hiszen kitűnő alkalmat kínált arra, hogy újra bebizonyítsuk, feltett szándékuktól minket nem lehet egykönnyen eltántorítani, és a fontos évfordulókon csak egymás közelségében és társaságában érezzük igazán jól magunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

       És ez így van rendjén, hiszen egy, a történelem viharai által megtépázott, s a jelenben is szorongatott nemzetrésznek csak egységes kiállással és összehangolt cselekvéssel van esélye a túlélésre és megmaradásra. A fölöttünk tovatűnt évezredek alatt volt alkalmunk ezt megtanulni, miként azt is, hogy a közös imádságnak sokkal nagyobb átütő ereje van, mint az egyénileg elmormoltnak, s a nép egységes akaratának érvényesítését a legsötétebb erők sem tudják megakadályozni. Mindezek tudatában pedig remélhetőleg arra is rádöbbenünk, hogy azért akarnak minket nemzeti imánk közös eléneklésének a lehetőségétől megfosztani, mert a tömegesen meg és átélt lelki élménynek közösségformáló, valamint nemzettudat erősítő hatása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Éppen ezért, pofonként csattant a székely önérzeten, hogy idei év fordulóján himnuszaink felcsendülése elmaradt. Annál is inkább, hogy most, mikor nemzeti jelképeinket és imánkat egyaránt üldözik, egy ilyen szégyenletes mulasztásnak vészterhes üzenete van, ugyanis gyávaságunk bizonyságaként lehet értelmezni. Bárkit is terheljen tehát a felelősség, hogy ez előfordulhatott, annak népe erkölcsi ítélőszéke előtt felelnie kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

       A történtek ellenére azonban, ennek a szilveszter éjszakának pozitív hozadéka is volt, hiszen újra bebizonyosodott, hogy még mindig örülni tudunk egymás társaságának. Ismét megtapasztalhattuk, hogy jó együtt lenni, mások mosolyában megfürödni, sorstársunkkal összeölelkezni, kezet rázni, vagy egy szemünk sarkába tévedt könnycseppet nyilvánosan elmorzsolni. Közösen dalolni, táncolni, boldogan nyugtázni, hogy azonos ritmusra dobban a szívünk, s összefonódva szállnak az ég felé jókívánságaink, és kimondott, vagy csak hangtalanul megfogalmazott kéréseink. Érezni, hogy mi összetartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]