Utolsó 10 cikk
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja


2015 január 05 :: Publicisztika :: Újévi pofon
Újévi pofon

 

 

 

 

Újévi pofon

 

 

 

           Jóval fagypont alatt, mínusz 25 C fokban került sor az immár hagyományossá vált szilveszteri mulattságra, Sepsiszentgyörgy központjában. Nekünk, székelyeknek talán jól is jött ez a rég nem tapasztalt metsző hideg, hiszen kitűnő alkalmat kínált arra, hogy újra bebizonyítsuk, feltett szándékuktól minket nem lehet egykönnyen eltántorítani, és a fontos évfordulókon csak egymás közelségében és társaságában érezzük igazán jól magunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

       És ez így van rendjén, hiszen egy, a történelem viharai által megtépázott, s a jelenben is szorongatott nemzetrésznek csak egységes kiállással és összehangolt cselekvéssel van esélye a túlélésre és megmaradásra. A fölöttünk tovatűnt évezredek alatt volt alkalmunk ezt megtanulni, miként azt is, hogy a közös imádságnak sokkal nagyobb átütő ereje van, mint az egyénileg elmormoltnak, s a nép egységes akaratának érvényesítését a legsötétebb erők sem tudják megakadályozni. Mindezek tudatában pedig remélhetőleg arra is rádöbbenünk, hogy azért akarnak minket nemzeti imánk közös eléneklésének a lehetőségétől megfosztani, mert a tömegesen meg és átélt lelki élménynek közösségformáló, valamint nemzettudat erősítő hatása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Éppen ezért, pofonként csattant a székely önérzeten, hogy idei év fordulóján himnuszaink felcsendülése elmaradt. Annál is inkább, hogy most, mikor nemzeti jelképeinket és imánkat egyaránt üldözik, egy ilyen szégyenletes mulasztásnak vészterhes üzenete van, ugyanis gyávaságunk bizonyságaként lehet értelmezni. Bárkit is terheljen tehát a felelősség, hogy ez előfordulhatott, annak népe erkölcsi ítélőszéke előtt felelnie kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

       A történtek ellenére azonban, ennek a szilveszter éjszakának pozitív hozadéka is volt, hiszen újra bebizonyosodott, hogy még mindig örülni tudunk egymás társaságának. Ismét megtapasztalhattuk, hogy jó együtt lenni, mások mosolyában megfürödni, sorstársunkkal összeölelkezni, kezet rázni, vagy egy szemünk sarkába tévedt könnycseppet nyilvánosan elmorzsolni. Közösen dalolni, táncolni, boldogan nyugtázni, hogy azonos ritmusra dobban a szívünk, s összefonódva szállnak az ég felé jókívánságaink, és kimondott, vagy csak hangtalanul megfogalmazott kéréseink. Érezni, hogy mi összetartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]