Utolsó 10 cikk
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja


2015 január 05 :: Publicisztika :: Újévi pofon
Újévi pofon

 

 

 

 

Újévi pofon

 

 

 

           Jóval fagypont alatt, mínusz 25 C fokban került sor az immár hagyományossá vált szilveszteri mulattságra, Sepsiszentgyörgy központjában. Nekünk, székelyeknek talán jól is jött ez a rég nem tapasztalt metsző hideg, hiszen kitűnő alkalmat kínált arra, hogy újra bebizonyítsuk, feltett szándékuktól minket nem lehet egykönnyen eltántorítani, és a fontos évfordulókon csak egymás közelségében és társaságában érezzük igazán jól magunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

       És ez így van rendjén, hiszen egy, a történelem viharai által megtépázott, s a jelenben is szorongatott nemzetrésznek csak egységes kiállással és összehangolt cselekvéssel van esélye a túlélésre és megmaradásra. A fölöttünk tovatűnt évezredek alatt volt alkalmunk ezt megtanulni, miként azt is, hogy a közös imádságnak sokkal nagyobb átütő ereje van, mint az egyénileg elmormoltnak, s a nép egységes akaratának érvényesítését a legsötétebb erők sem tudják megakadályozni. Mindezek tudatában pedig remélhetőleg arra is rádöbbenünk, hogy azért akarnak minket nemzeti imánk közös eléneklésének a lehetőségétől megfosztani, mert a tömegesen meg és átélt lelki élménynek közösségformáló, valamint nemzettudat erősítő hatása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Éppen ezért, pofonként csattant a székely önérzeten, hogy idei év fordulóján himnuszaink felcsendülése elmaradt. Annál is inkább, hogy most, mikor nemzeti jelképeinket és imánkat egyaránt üldözik, egy ilyen szégyenletes mulasztásnak vészterhes üzenete van, ugyanis gyávaságunk bizonyságaként lehet értelmezni. Bárkit is terheljen tehát a felelősség, hogy ez előfordulhatott, annak népe erkölcsi ítélőszéke előtt felelnie kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

       A történtek ellenére azonban, ennek a szilveszter éjszakának pozitív hozadéka is volt, hiszen újra bebizonyosodott, hogy még mindig örülni tudunk egymás társaságának. Ismét megtapasztalhattuk, hogy jó együtt lenni, mások mosolyában megfürödni, sorstársunkkal összeölelkezni, kezet rázni, vagy egy szemünk sarkába tévedt könnycseppet nyilvánosan elmorzsolni. Közösen dalolni, táncolni, boldogan nyugtázni, hogy azonos ritmusra dobban a szívünk, s összefonódva szállnak az ég felé jókívánságaink, és kimondott, vagy csak hangtalanul megfogalmazott kéréseink. Érezni, hogy mi összetartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]