Utolsó 10 cikk
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja


2015 január 05 :: Publicisztika :: Újévi pofon
Újévi pofon

 

 

 

 

Újévi pofon

 

 

 

           Jóval fagypont alatt, mínusz 25 C fokban került sor az immár hagyományossá vált szilveszteri mulattságra, Sepsiszentgyörgy központjában. Nekünk, székelyeknek talán jól is jött ez a rég nem tapasztalt metsző hideg, hiszen kitűnő alkalmat kínált arra, hogy újra bebizonyítsuk, feltett szándékuktól minket nem lehet egykönnyen eltántorítani, és a fontos évfordulókon csak egymás közelségében és társaságában érezzük igazán jól magunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

       És ez így van rendjén, hiszen egy, a történelem viharai által megtépázott, s a jelenben is szorongatott nemzetrésznek csak egységes kiállással és összehangolt cselekvéssel van esélye a túlélésre és megmaradásra. A fölöttünk tovatűnt évezredek alatt volt alkalmunk ezt megtanulni, miként azt is, hogy a közös imádságnak sokkal nagyobb átütő ereje van, mint az egyénileg elmormoltnak, s a nép egységes akaratának érvényesítését a legsötétebb erők sem tudják megakadályozni. Mindezek tudatában pedig remélhetőleg arra is rádöbbenünk, hogy azért akarnak minket nemzeti imánk közös eléneklésének a lehetőségétől megfosztani, mert a tömegesen meg és átélt lelki élménynek közösségformáló, valamint nemzettudat erősítő hatása van.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Éppen ezért, pofonként csattant a székely önérzeten, hogy idei év fordulóján himnuszaink felcsendülése elmaradt. Annál is inkább, hogy most, mikor nemzeti jelképeinket és imánkat egyaránt üldözik, egy ilyen szégyenletes mulasztásnak vészterhes üzenete van, ugyanis gyávaságunk bizonyságaként lehet értelmezni. Bárkit is terheljen tehát a felelősség, hogy ez előfordulhatott, annak népe erkölcsi ítélőszéke előtt felelnie kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

       A történtek ellenére azonban, ennek a szilveszter éjszakának pozitív hozadéka is volt, hiszen újra bebizonyosodott, hogy még mindig örülni tudunk egymás társaságának. Ismét megtapasztalhattuk, hogy jó együtt lenni, mások mosolyában megfürödni, sorstársunkkal összeölelkezni, kezet rázni, vagy egy szemünk sarkába tévedt könnycseppet nyilvánosan elmorzsolni. Közösen dalolni, táncolni, boldogan nyugtázni, hogy azonos ritmusra dobban a szívünk, s összefonódva szállnak az ég felé jókívánságaink, és kimondott, vagy csak hangtalanul megfogalmazott kéréseink. Érezni, hogy mi összetartozunk.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]