Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2015 február 16 :: Publicisztika :: Példakép és áldozat
Példakép és áldozat

 

 

 

 

Példakép és áldozat

           Minket, magyarokat sem teremtett egyformára az Isten. Vannak közöttünk közömbösök, gyávák, köpenyegforgatók, megalkuvók és árulók, de kerülnek felelősségvállalók, bátrak, jellemesek, elkötelezettek és önfeláldozók is. Olyanok, akik mernek küzdeni a hazáért, a népért és az igazságért, akik közösségük érdekében szembeszállnak a zsarnoksággal, akiket nem lehet megvásárolni, vagy hatalmi szóval, fenyegetéssel és fizikai erőszak alkalmazásával elhallgattatni. Ők azok, akiknek megmaradásunkat köszönhetjük, hiszen nyakas helytállásuk, hajlíthatatlan gerincük és tragikus sorsuk emléke beégette magát a nemzet tudatába, s erkölcsi iránytűként mutatja a követendő irányt. Az 1941. április 20- n Sepsiszentgyörgyön született és 1970. február 13- n Brassóban önkéntes tűzhalált szenvedett Moyses Márton is közéjük tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

          Most, e tragikus esemény 45. évfordulóján, újra feltevődik a fájdalmas kérdés - ki volt valójában az ifjú, aki Nagyajtán már gyermekfejjel szembeszállt a kommunista diktatúrával és nemzeti elnyomással? Aki baróti középiskolásként 1956-ban megkísérelte átlépni a román - magyar határt, hogy a szabadságukért harcoló nemzettársai közé álljon? Akit 19 éves fejjel, hurcolt el a hírhedt román titkosrendőrség a kolozsvári, akkor még magyar egyetem padjaiból, és 7 év szabadságvesztésre ítélt a katonai törvényszék? Aki a börtönből szabadulván, lángesze és kivételes költői tehetsége ellenére, a nagyajtai téesz napszámosként volt kénytelen tengetni mindennapjait, miközben a Securitate nyomására az illetékesek sorra utasították el közlésre szánt találmányait, írásait és költeményeit? Aki a nemzetét és önmagát ért sérelmek, illetve társadalmi igazságtalanságok iránti figyelemfelkeltés érdekében a brassói pártszékház előtt felgyújtotta magát? Akinek orvosi kezelését a román hatalom megakadályozta, ezért három hónapi kínszenvedés után elhunyt a baróti korházban?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A válasz még mindig várat magára, ugyanis, hogy az utókor soha ne ismerhesse meg kivételes jellemvonásait, mély érzelmeit, kiutat kereső gondolatait és példamutató egyéniségének még az emléke is mielőbb a feledés homályába merüljön, fellelhető iratait, verseit és fényképeit a Securitate annak idején megsemmisítette, s így hagyatékából csupán egy morzsányi maradt ránk. Mindezek ellenére, azt teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy áldozat volt ő, egy embertelen és gyilkos rendszer áldozata, melynek visszatérését örökre meg kell akadályozni.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]