Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2015 február 16 :: Publicisztika :: Példakép és áldozat
Példakép és áldozat

 

 

 

 

Példakép és áldozat

           Minket, magyarokat sem teremtett egyformára az Isten. Vannak közöttünk közömbösök, gyávák, köpenyegforgatók, megalkuvók és árulók, de kerülnek felelősségvállalók, bátrak, jellemesek, elkötelezettek és önfeláldozók is. Olyanok, akik mernek küzdeni a hazáért, a népért és az igazságért, akik közösségük érdekében szembeszállnak a zsarnoksággal, akiket nem lehet megvásárolni, vagy hatalmi szóval, fenyegetéssel és fizikai erőszak alkalmazásával elhallgattatni. Ők azok, akiknek megmaradásunkat köszönhetjük, hiszen nyakas helytállásuk, hajlíthatatlan gerincük és tragikus sorsuk emléke beégette magát a nemzet tudatába, s erkölcsi iránytűként mutatja a követendő irányt. Az 1941. április 20- n Sepsiszentgyörgyön született és 1970. február 13- n Brassóban önkéntes tűzhalált szenvedett Moyses Márton is közéjük tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

          Most, e tragikus esemény 45. évfordulóján, újra feltevődik a fájdalmas kérdés - ki volt valójában az ifjú, aki Nagyajtán már gyermekfejjel szembeszállt a kommunista diktatúrával és nemzeti elnyomással? Aki baróti középiskolásként 1956-ban megkísérelte átlépni a román - magyar határt, hogy a szabadságukért harcoló nemzettársai közé álljon? Akit 19 éves fejjel, hurcolt el a hírhedt román titkosrendőrség a kolozsvári, akkor még magyar egyetem padjaiból, és 7 év szabadságvesztésre ítélt a katonai törvényszék? Aki a börtönből szabadulván, lángesze és kivételes költői tehetsége ellenére, a nagyajtai téesz napszámosként volt kénytelen tengetni mindennapjait, miközben a Securitate nyomására az illetékesek sorra utasították el közlésre szánt találmányait, írásait és költeményeit? Aki a nemzetét és önmagát ért sérelmek, illetve társadalmi igazságtalanságok iránti figyelemfelkeltés érdekében a brassói pártszékház előtt felgyújtotta magát? Akinek orvosi kezelését a román hatalom megakadályozta, ezért három hónapi kínszenvedés után elhunyt a baróti korházban?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A válasz még mindig várat magára, ugyanis, hogy az utókor soha ne ismerhesse meg kivételes jellemvonásait, mély érzelmeit, kiutat kereső gondolatait és példamutató egyéniségének még az emléke is mielőbb a feledés homályába merüljön, fellelhető iratait, verseit és fényképeit a Securitate annak idején megsemmisítette, s így hagyatékából csupán egy morzsányi maradt ránk. Mindezek ellenére, azt teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy áldozat volt ő, egy embertelen és gyilkos rendszer áldozata, melynek visszatérését örökre meg kell akadályozni.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]