Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2015 február 16 :: Publicisztika :: Példakép és áldozat
Példakép és áldozat

 

 

 

 

Példakép és áldozat

           Minket, magyarokat sem teremtett egyformára az Isten. Vannak közöttünk közömbösök, gyávák, köpenyegforgatók, megalkuvók és árulók, de kerülnek felelősségvállalók, bátrak, jellemesek, elkötelezettek és önfeláldozók is. Olyanok, akik mernek küzdeni a hazáért, a népért és az igazságért, akik közösségük érdekében szembeszállnak a zsarnoksággal, akiket nem lehet megvásárolni, vagy hatalmi szóval, fenyegetéssel és fizikai erőszak alkalmazásával elhallgattatni. Ők azok, akiknek megmaradásunkat köszönhetjük, hiszen nyakas helytállásuk, hajlíthatatlan gerincük és tragikus sorsuk emléke beégette magát a nemzet tudatába, s erkölcsi iránytűként mutatja a követendő irányt. Az 1941. április 20- n Sepsiszentgyörgyön született és 1970. február 13- n Brassóban önkéntes tűzhalált szenvedett Moyses Márton is közéjük tartozik.

 

 

 

 

 

 

 

          Most, e tragikus esemény 45. évfordulóján, újra feltevődik a fájdalmas kérdés - ki volt valójában az ifjú, aki Nagyajtán már gyermekfejjel szembeszállt a kommunista diktatúrával és nemzeti elnyomással? Aki baróti középiskolásként 1956-ban megkísérelte átlépni a román - magyar határt, hogy a szabadságukért harcoló nemzettársai közé álljon? Akit 19 éves fejjel, hurcolt el a hírhedt román titkosrendőrség a kolozsvári, akkor még magyar egyetem padjaiból, és 7 év szabadságvesztésre ítélt a katonai törvényszék? Aki a börtönből szabadulván, lángesze és kivételes költői tehetsége ellenére, a nagyajtai téesz napszámosként volt kénytelen tengetni mindennapjait, miközben a Securitate nyomására az illetékesek sorra utasították el közlésre szánt találmányait, írásait és költeményeit? Aki a nemzetét és önmagát ért sérelmek, illetve társadalmi igazságtalanságok iránti figyelemfelkeltés érdekében a brassói pártszékház előtt felgyújtotta magát? Akinek orvosi kezelését a román hatalom megakadályozta, ezért három hónapi kínszenvedés után elhunyt a baróti korházban?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          A válasz még mindig várat magára, ugyanis, hogy az utókor soha ne ismerhesse meg kivételes jellemvonásait, mély érzelmeit, kiutat kereső gondolatait és példamutató egyéniségének még az emléke is mielőbb a feledés homályába merüljön, fellelhető iratait, verseit és fényképeit a Securitate annak idején megsemmisítette, s így hagyatékából csupán egy morzsányi maradt ránk. Mindezek ellenére, azt teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy áldozat volt ő, egy embertelen és gyilkos rendszer áldozata, melynek visszatérését örökre meg kell akadályozni.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]