Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2015 október 23 :: Publicisztika :: Élni csak szabadon érdemes
Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

 

Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

          A fizikai és szellemi nyomornak léteznek olyan sötét bugyrai, melyek mélyén nem csak személyiségünket és önazonosságunkat veszítjük el, hanem önbecsülésünkön kívül, életünk értelmét is. Hiszen mit ér a lét, ha nem szökkenhet szárba a gondolat, ha beléd fojtják a szót és nem teljesedhet ki a jövő? Mit ér a lét, ha gépként robotolsz, de keservesen megkeresett garasaiddal még sem tudod az éhséged csillapítani, mert üresen panganak az üzletek, miközben nap, mint nap azt sulykolják beléd, hogy ennél jobban már nem is lehetnél? Mit ér a lét, ha parancsszóra kelsz és fekszel, napközben árgus szemek vigyázzák lépteid, még az álmaidat is elorozzák tőled, és szeretned is csak engedéllyel szabad?

 

 

 

 

 

 

 

          Ha pedig már nem maradna egy fikarcnyi tartásod sem, ha már meggyötört lelked és sorvadozó tested tovább nem bírná a megaláztatásokat, mond, mit cselekednél? Egy falat kenyérért beállnál a hatalom népnyúzó szolgái közé, netán az életednek vetnél véget? Vagy inkább összeszednéd maradék erődet, kiegyenesítenéd a hajlongástól elgörbült derekadat és elnyomóid szemébe nézve azt mondanád, hogy elég volt! A magyar nép 1956 őszén is ez utóbbi megoldást választotta, mert még mindig jobb méltósággal felemelt fejjel az elnyomóinkkal szembe szállni, és a velük folytatott küzdelemben életünket adni a szabadságért, mintsem gyáva féregként meghúzódva, megalázva és eltaposva pusztulni el!

 

 

 

 

 

 

 

          A küzdelem több ezer debreceni diák tüntetésével vette kezdetét, majd a Budapesti Műszaki Egyetem tanulóinak hasonló megmozdulásával folytatódott, akikhez a főváros lakóssága is csatlakozott. Így estére már kétszázezren gyűltek össze a Kossuth téren, emberhez méltó életkörülményeket és az országot megszálló szovjet hadsereg kivonulását követelve.

 

 

 

 

         

 

 

 

 

          Történelmi kortól és színezettől függetlenül azonban, a diktatúrák képtelenek engedményeket tenni, ezért a kommunista hatalom Debrecenben, később pedig Budapesten is a tömegbe lövetett. A szabadság szelétől meglegyintett sokaságot viszont már nem lehetett térdre kényszeríteni, s mivel a tűzparancs felbőszítette őket, ellentámadásba lendült és elfoglalta a Magyar Rádió épületét. Így robbant ki 1956. október 23 - n a magyar szabadságharc és forradalom.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]