Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2015 október 23 :: Publicisztika :: Élni csak szabadon érdemes
Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

 

Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

          A fizikai és szellemi nyomornak léteznek olyan sötét bugyrai, melyek mélyén nem csak személyiségünket és önazonosságunkat veszítjük el, hanem önbecsülésünkön kívül, életünk értelmét is. Hiszen mit ér a lét, ha nem szökkenhet szárba a gondolat, ha beléd fojtják a szót és nem teljesedhet ki a jövő? Mit ér a lét, ha gépként robotolsz, de keservesen megkeresett garasaiddal még sem tudod az éhséged csillapítani, mert üresen panganak az üzletek, miközben nap, mint nap azt sulykolják beléd, hogy ennél jobban már nem is lehetnél? Mit ér a lét, ha parancsszóra kelsz és fekszel, napközben árgus szemek vigyázzák lépteid, még az álmaidat is elorozzák tőled, és szeretned is csak engedéllyel szabad?

 

 

 

 

 

 

 

          Ha pedig már nem maradna egy fikarcnyi tartásod sem, ha már meggyötört lelked és sorvadozó tested tovább nem bírná a megaláztatásokat, mond, mit cselekednél? Egy falat kenyérért beállnál a hatalom népnyúzó szolgái közé, netán az életednek vetnél véget? Vagy inkább összeszednéd maradék erődet, kiegyenesítenéd a hajlongástól elgörbült derekadat és elnyomóid szemébe nézve azt mondanád, hogy elég volt! A magyar nép 1956 őszén is ez utóbbi megoldást választotta, mert még mindig jobb méltósággal felemelt fejjel az elnyomóinkkal szembe szállni, és a velük folytatott küzdelemben életünket adni a szabadságért, mintsem gyáva féregként meghúzódva, megalázva és eltaposva pusztulni el!

 

 

 

 

 

 

 

          A küzdelem több ezer debreceni diák tüntetésével vette kezdetét, majd a Budapesti Műszaki Egyetem tanulóinak hasonló megmozdulásával folytatódott, akikhez a főváros lakóssága is csatlakozott. Így estére már kétszázezren gyűltek össze a Kossuth téren, emberhez méltó életkörülményeket és az országot megszálló szovjet hadsereg kivonulását követelve.

 

 

 

 

         

 

 

 

 

          Történelmi kortól és színezettől függetlenül azonban, a diktatúrák képtelenek engedményeket tenni, ezért a kommunista hatalom Debrecenben, később pedig Budapesten is a tömegbe lövetett. A szabadság szelétől meglegyintett sokaságot viszont már nem lehetett térdre kényszeríteni, s mivel a tűzparancs felbőszítette őket, ellentámadásba lendült és elfoglalta a Magyar Rádió épületét. Így robbant ki 1956. október 23 - n a magyar szabadságharc és forradalom.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]