Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2015 október 23 :: Publicisztika :: Élni csak szabadon érdemes
Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

 

Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

          A fizikai és szellemi nyomornak léteznek olyan sötét bugyrai, melyek mélyén nem csak személyiségünket és önazonosságunkat veszítjük el, hanem önbecsülésünkön kívül, életünk értelmét is. Hiszen mit ér a lét, ha nem szökkenhet szárba a gondolat, ha beléd fojtják a szót és nem teljesedhet ki a jövő? Mit ér a lét, ha gépként robotolsz, de keservesen megkeresett garasaiddal még sem tudod az éhséged csillapítani, mert üresen panganak az üzletek, miközben nap, mint nap azt sulykolják beléd, hogy ennél jobban már nem is lehetnél? Mit ér a lét, ha parancsszóra kelsz és fekszel, napközben árgus szemek vigyázzák lépteid, még az álmaidat is elorozzák tőled, és szeretned is csak engedéllyel szabad?

 

 

 

 

 

 

 

          Ha pedig már nem maradna egy fikarcnyi tartásod sem, ha már meggyötört lelked és sorvadozó tested tovább nem bírná a megaláztatásokat, mond, mit cselekednél? Egy falat kenyérért beállnál a hatalom népnyúzó szolgái közé, netán az életednek vetnél véget? Vagy inkább összeszednéd maradék erődet, kiegyenesítenéd a hajlongástól elgörbült derekadat és elnyomóid szemébe nézve azt mondanád, hogy elég volt! A magyar nép 1956 őszén is ez utóbbi megoldást választotta, mert még mindig jobb méltósággal felemelt fejjel az elnyomóinkkal szembe szállni, és a velük folytatott küzdelemben életünket adni a szabadságért, mintsem gyáva féregként meghúzódva, megalázva és eltaposva pusztulni el!

 

 

 

 

 

 

 

          A küzdelem több ezer debreceni diák tüntetésével vette kezdetét, majd a Budapesti Műszaki Egyetem tanulóinak hasonló megmozdulásával folytatódott, akikhez a főváros lakóssága is csatlakozott. Így estére már kétszázezren gyűltek össze a Kossuth téren, emberhez méltó életkörülményeket és az országot megszálló szovjet hadsereg kivonulását követelve.

 

 

 

 

         

 

 

 

 

          Történelmi kortól és színezettől függetlenül azonban, a diktatúrák képtelenek engedményeket tenni, ezért a kommunista hatalom Debrecenben, később pedig Budapesten is a tömegbe lövetett. A szabadság szelétől meglegyintett sokaságot viszont már nem lehetett térdre kényszeríteni, s mivel a tűzparancs felbőszítette őket, ellentámadásba lendült és elfoglalta a Magyar Rádió épületét. Így robbant ki 1956. október 23 - n a magyar szabadságharc és forradalom.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]