Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2015 október 23 :: Publicisztika :: Élni csak szabadon érdemes
Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

 

Élni csak szabadon érdemes

 

 

 

          A fizikai és szellemi nyomornak léteznek olyan sötét bugyrai, melyek mélyén nem csak személyiségünket és önazonosságunkat veszítjük el, hanem önbecsülésünkön kívül, életünk értelmét is. Hiszen mit ér a lét, ha nem szökkenhet szárba a gondolat, ha beléd fojtják a szót és nem teljesedhet ki a jövő? Mit ér a lét, ha gépként robotolsz, de keservesen megkeresett garasaiddal még sem tudod az éhséged csillapítani, mert üresen panganak az üzletek, miközben nap, mint nap azt sulykolják beléd, hogy ennél jobban már nem is lehetnél? Mit ér a lét, ha parancsszóra kelsz és fekszel, napközben árgus szemek vigyázzák lépteid, még az álmaidat is elorozzák tőled, és szeretned is csak engedéllyel szabad?

 

 

 

 

 

 

 

          Ha pedig már nem maradna egy fikarcnyi tartásod sem, ha már meggyötört lelked és sorvadozó tested tovább nem bírná a megaláztatásokat, mond, mit cselekednél? Egy falat kenyérért beállnál a hatalom népnyúzó szolgái közé, netán az életednek vetnél véget? Vagy inkább összeszednéd maradék erődet, kiegyenesítenéd a hajlongástól elgörbült derekadat és elnyomóid szemébe nézve azt mondanád, hogy elég volt! A magyar nép 1956 őszén is ez utóbbi megoldást választotta, mert még mindig jobb méltósággal felemelt fejjel az elnyomóinkkal szembe szállni, és a velük folytatott küzdelemben életünket adni a szabadságért, mintsem gyáva féregként meghúzódva, megalázva és eltaposva pusztulni el!

 

 

 

 

 

 

 

          A küzdelem több ezer debreceni diák tüntetésével vette kezdetét, majd a Budapesti Műszaki Egyetem tanulóinak hasonló megmozdulásával folytatódott, akikhez a főváros lakóssága is csatlakozott. Így estére már kétszázezren gyűltek össze a Kossuth téren, emberhez méltó életkörülményeket és az országot megszálló szovjet hadsereg kivonulását követelve.

 

 

 

 

         

 

 

 

 

          Történelmi kortól és színezettől függetlenül azonban, a diktatúrák képtelenek engedményeket tenni, ezért a kommunista hatalom Debrecenben, később pedig Budapesten is a tömegbe lövetett. A szabadság szelétől meglegyintett sokaságot viszont már nem lehetett térdre kényszeríteni, s mivel a tűzparancs felbőszítette őket, ellentámadásba lendült és elfoglalta a Magyar Rádió épületét. Így robbant ki 1956. október 23 - n a magyar szabadságharc és forradalom.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]