Utolsó 10 cikk
Megbocsájtunk, de nem feledünkMegbocsájtunk, de nem feledünk

 

          A történelem folyamán nem csak messziről jött hordák fosztogatták és mészárolták le a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellenünk szövetkezett szomszéd népek is. És cselekedték ezt annak ellenére, hogy éppen a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté.

Légy az első aki kommentálja
A küzdelem folytatódikA küzdelem folytatódik

 

          A nyugati világ kormányai, beleértve a szabadság és demokrácia védelmezőjének magát világszerte kikiáltó Amerikai Egyesült Államokét is, 1956 őszén már a kibontakozásának pillanatában elárulták a magyar forradalmat.

Légy az első aki kommentálja
Gondolatok egy évfordulónGondolatok egy évfordulón

 

          A szabadságvágyat és igényt nem lehet feledtetni, pótolni, vagy elfojtani. Sem megbilincselni, gúzsba kötni és leláncolni. De száműzni, börtönbe zárni, illetve elpusztítani sem.

Légy az első aki kommentálja
Örök főhajtás jár nekikÖrök főhajtás jár nekik

 

          Elődeink alakjának és tetteinek a felidézése nem csak erkölcsi kötelesség, hanem hosszútávon a siker záloga is. Úgy egyénenként, mint nemzetként. Hiszen erényeikből és hibáikból egyaránt tanulni lehet, emberi tartásuk pedig minket is helytállásra kötelez.

Légy az első aki kommentálja
A demokrácia megcsúfolásaA demokrácia megcsúfolása

 

 

          Rendőri erőszakba torkolt Katalóniában a vasárnap megtartott népszavazás, mely a jelenleg Spanyolországhoz tartozó tartomány függetlenségéről, vagy ennek elutasításáról volt hívatott dönteni.

Légy az első aki kommentálja
A németeknek elegük lettA németeknek elegük lett

 

          Vereségnek is beillő győzelmet aratott Németországban az Angela Merkel által vezetett CDU/CSU, vagyis a Kereszténydemokrata Unió és Bajor Keresztény – szociális Unió által alkotott pártszövetség a vasárnapi választásokon.

Légy az első aki kommentálja
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja


2016 február 04 :: Publicisztika :: Aki megbocsájtott
Aki megbocsájtott

 

 

 

 

Aki megbocsájtott

 

 

 

          Szerda este futótűzként terjedt Székelyföldön a hír, hogy életének hetvenötödik évében elhunyt Cseresznyés Pál, a hírhedt Securitate által a 1990 márciusában Marosvásárhelyen megtervezett és kiviteleztetett magyarellenes pogrom egyik elítéltje. Kettős áldozat volt, hiszen nem elég, hogy az anyanyelvű oktatásért és jogokért kezükben gyertyával tüntetőket ért támadás során megsebesült, hanem egy önvédelemből elkövetett rúgás miatt, gyilkossági kísérletért még 10 év letöltendő fegyházbüntetést is mért rá az akkori román (i) gazságszolgáltatás.

 

 

 

 

 

 

 

 

          És tette ezt annak ellenére, hogy a szintén román nemzetiségű orvos, szakértői véleménye szerint, szaladás közben a vádlott semmi szín alatt sem tudott halált okozó rúgást elkövetni. Ráadásul kiderült, hogy a libánfalvi Mihăilă Cofariut nem is bántalmazhatta, hiszen ez utóbbi meg sem fordult azon a helyszínen, ahol a feltételezett erőszakos cselekmény történt.

 

 

 

 

 

 

 

          Bizonyítható ártatlansága ellenére azonban, Cseresznyésnek a kiszabott börtönévekből hatot Marosvásárhelyen és Jilavan le kellett töltenie. Az első két esztendőben pokoli szenvedéseket kellett elviseljen, elmondása szerint ugyanis az őrök ezekkel a szavakkal lökték a köztörvényes bűnözük közé: „Itt a románok gyilkosa, tegyetek vele amit akartok.” Aki elég erőss hozzá, eltudja képzelni, hogy utána mi következhetett. Így vált Cseresznyés Pál a hatalomba már 1990 márciusában visszaszivárgó szekusok áldatlan ténykedésének egyik, de sajnos nem egyetlen ártatlan áldozatává. Legalább utólag köszönjük hát meg neki, hogy mindvégig felemelt fejjel hordozta a vállaira helyezett keresztet.

 

 

 

 

 

 

 

          Az életét feldolgozó, Március Mártírja című kötet második kiadásában mottóként ez áll: „Mindenkinek megbocsátok, az igazságszolgáltatást pedig a Jó Istenre bízom, rendelkezzék mindazok felett, akik másnak rosszat tettek.” Cseresznyés Pál tehát hóhéraival, illetve önmagával ki és megbékülve távozott közülünk. Mi viszont, hátramaradott sors és nemzettársai addig nem nyugodhatunk, míg a múltbéli véres események kirobbantóit, s a megtorlások levezénylőit felelősségre nem vonják. Már csak azért sem, mert miattuk jelenleg is két székely fiatal sínylődik bukaresti fogságban, csak azért mert magyar.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]