Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2016 február 04 :: Publicisztika :: Aki megbocsájtott
Aki megbocsájtott

 

 

 

 

Aki megbocsájtott

 

 

 

          Szerda este futótűzként terjedt Székelyföldön a hír, hogy életének hetvenötödik évében elhunyt Cseresznyés Pál, a hírhedt Securitate által a 1990 márciusában Marosvásárhelyen megtervezett és kiviteleztetett magyarellenes pogrom egyik elítéltje. Kettős áldozat volt, hiszen nem elég, hogy az anyanyelvű oktatásért és jogokért kezükben gyertyával tüntetőket ért támadás során megsebesült, hanem egy önvédelemből elkövetett rúgás miatt, gyilkossági kísérletért még 10 év letöltendő fegyházbüntetést is mért rá az akkori román (i) gazságszolgáltatás.

 

 

 

 

 

 

 

 

          És tette ezt annak ellenére, hogy a szintén román nemzetiségű orvos, szakértői véleménye szerint, szaladás közben a vádlott semmi szín alatt sem tudott halált okozó rúgást elkövetni. Ráadásul kiderült, hogy a libánfalvi Mihăilă Cofariut nem is bántalmazhatta, hiszen ez utóbbi meg sem fordult azon a helyszínen, ahol a feltételezett erőszakos cselekmény történt.

 

 

 

 

 

 

 

          Bizonyítható ártatlansága ellenére azonban, Cseresznyésnek a kiszabott börtönévekből hatot Marosvásárhelyen és Jilavan le kellett töltenie. Az első két esztendőben pokoli szenvedéseket kellett elviseljen, elmondása szerint ugyanis az őrök ezekkel a szavakkal lökték a köztörvényes bűnözük közé: „Itt a románok gyilkosa, tegyetek vele amit akartok.” Aki elég erőss hozzá, eltudja képzelni, hogy utána mi következhetett. Így vált Cseresznyés Pál a hatalomba már 1990 márciusában visszaszivárgó szekusok áldatlan ténykedésének egyik, de sajnos nem egyetlen ártatlan áldozatává. Legalább utólag köszönjük hát meg neki, hogy mindvégig felemelt fejjel hordozta a vállaira helyezett keresztet.

 

 

 

 

 

 

 

          Az életét feldolgozó, Március Mártírja című kötet második kiadásában mottóként ez áll: „Mindenkinek megbocsátok, az igazságszolgáltatást pedig a Jó Istenre bízom, rendelkezzék mindazok felett, akik másnak rosszat tettek.” Cseresznyés Pál tehát hóhéraival, illetve önmagával ki és megbékülve távozott közülünk. Mi viszont, hátramaradott sors és nemzettársai addig nem nyugodhatunk, míg a múltbéli véres események kirobbantóit, s a megtorlások levezénylőit felelősségre nem vonják. Már csak azért sem, mert miattuk jelenleg is két székely fiatal sínylődik bukaresti fogságban, csak azért mert magyar.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]