Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2016 február 04 :: Publicisztika :: Aki megbocsájtott
Aki megbocsájtott

 

 

 

 

Aki megbocsájtott

 

 

 

          Szerda este futótűzként terjedt Székelyföldön a hír, hogy életének hetvenötödik évében elhunyt Cseresznyés Pál, a hírhedt Securitate által a 1990 márciusában Marosvásárhelyen megtervezett és kiviteleztetett magyarellenes pogrom egyik elítéltje. Kettős áldozat volt, hiszen nem elég, hogy az anyanyelvű oktatásért és jogokért kezükben gyertyával tüntetőket ért támadás során megsebesült, hanem egy önvédelemből elkövetett rúgás miatt, gyilkossági kísérletért még 10 év letöltendő fegyházbüntetést is mért rá az akkori román (i) gazságszolgáltatás.

 

 

 

 

 

 

 

 

          És tette ezt annak ellenére, hogy a szintén román nemzetiségű orvos, szakértői véleménye szerint, szaladás közben a vádlott semmi szín alatt sem tudott halált okozó rúgást elkövetni. Ráadásul kiderült, hogy a libánfalvi Mihăilă Cofariut nem is bántalmazhatta, hiszen ez utóbbi meg sem fordult azon a helyszínen, ahol a feltételezett erőszakos cselekmény történt.

 

 

 

 

 

 

 

          Bizonyítható ártatlansága ellenére azonban, Cseresznyésnek a kiszabott börtönévekből hatot Marosvásárhelyen és Jilavan le kellett töltenie. Az első két esztendőben pokoli szenvedéseket kellett elviseljen, elmondása szerint ugyanis az őrök ezekkel a szavakkal lökték a köztörvényes bűnözük közé: „Itt a románok gyilkosa, tegyetek vele amit akartok.” Aki elég erőss hozzá, eltudja képzelni, hogy utána mi következhetett. Így vált Cseresznyés Pál a hatalomba már 1990 márciusában visszaszivárgó szekusok áldatlan ténykedésének egyik, de sajnos nem egyetlen ártatlan áldozatává. Legalább utólag köszönjük hát meg neki, hogy mindvégig felemelt fejjel hordozta a vállaira helyezett keresztet.

 

 

 

 

 

 

 

          Az életét feldolgozó, Március Mártírja című kötet második kiadásában mottóként ez áll: „Mindenkinek megbocsátok, az igazságszolgáltatást pedig a Jó Istenre bízom, rendelkezzék mindazok felett, akik másnak rosszat tettek.” Cseresznyés Pál tehát hóhéraival, illetve önmagával ki és megbékülve távozott közülünk. Mi viszont, hátramaradott sors és nemzettársai addig nem nyugodhatunk, míg a múltbéli véres események kirobbantóit, s a megtorlások levezénylőit felelősségre nem vonják. Már csak azért sem, mert miattuk jelenleg is két székely fiatal sínylődik bukaresti fogságban, csak azért mert magyar.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]