Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2016 október 23 :: Publicisztika :: Példájuk örök
Példájuk örök

 

 

 

 

 

Példájuk örök

 

 

 

 

          Éppen hatvan esztendeje annak, hogy a nemzetét eláruló és országát kiárusító kommunista hatalom Debrecenben, majd Budapesten ismét gyilkolni kezdett. És ezúttal is saját népe volt az áldozat csupán azért, mert nem volt hajlandó tovább tűrni az idegen megszállást és a zsarnokságot. Vérszomjas belügyis hóhérlegények lőtték a békés tömeget, melyet azonban Budapesten még így sem sikerült feloszlatni, sőt felfegyverkezett és visszavágott. Ezzel vette kezdetét a főváros fegyveres felkelése, mely a szovjet hadsereg beavatkozásának ellenére Magyarországon végül a pártállam összeomlásához és a megszálló csapatok kivonulásához, vagyis a forradalom győzelméhez vezetett.

 

 

 

 

 

 

 

          Erre a győzedelmes forradalomra és annak kezdetére tekintünk vissza minden év október 23 – án. Mert azoknak a dicsőséges napoknak a szellemi ragyogását nem halványíthatja el sem a Magyarországnak később nekirontó orosz tankok, sem a segítségükkel hatalomra került bábkormány bitófáinak árnyéka. Azt ugyanis a szabadságért, valamint nemzeti függetlenségért harcoló és érte életüket áldozó honfitársaink tettei csiszolták fényesre. Így váltak ők számunkra a hazaszeretet, bátorság és szabadságvágy örök példaképeivé. Emléküket pedig kitörülhetetlenül bele égette a lelkünkbe és tudatunkba a történelem.

 

 

 

 

 

 

 

          Az a történelem mely az idők során bebizonyította, hogy egy elődeire és rajtuk keresztül magára büszke nemzetet a fegyverek erejével sem lehet önfeladásra kényszeríteni. Éppen ezért most már a tudatunk kilúgozása és lelkünk megfertőzése által akarják értékeink elvesztését, önazonosságunk feladását és szabadságvágyunk kihunyását elérni. Megcsonkított anyaországunkban és a tőle elszakított területeken egyaránt. Így talán soha nem volt olyan nagy szükségünk a példaképeinkre, mint napjainkban. Hiszen a minket ismét leigázni akaró sötét erőket csak hitünk, emberi méltóságunk és nemzeti tartásunk megőrzésével tudjuk a céljaik elérésében megakadályozni. Ez viszont csak akkor sikerülhet, ha múltunkat és hőseinket nem engedjük elmerülni a feledés homályában.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]