Utolsó 10 cikk
Esély a megmaradásraEsély a megmaradásra

 

          Évtizedek óta egy ránk nézve végzetes folyamat, ingatlanjaink kiárusításának a cselekvő részvevői és ebből kifolyólag bűnrészesei vagyunk. Hiszen földjeink, erdeink, és házaink idegen kézbe történő juttatásának a megakadályozása helyett, inkább eladjuk őseink vagyonát.

Légy az első aki kommentálja
Gyűlöletszítás a hatalomért Gyűlöletszítás a hatalomért

         

          Kihasználva a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban való jelenlétét, az egyre erősödő magyarellenes hisztériáról, annak hátteréről és céljairól, semlegesítésének lehetőségeiről, valamint a magyar – román kapcsolatok jövőjéről faggattuk dr. Valentin Stant, a Bukaresti Egyetem Történelem Karának professzorát.

Légy az első aki kommentálja
Mi nem ünnepelhetünkMi nem ünnepelhetünk

 

          Újabb magyarellenes hisztériát váltott ki a román médiában Kelemen Hunor RMDSZ elnöknek ama kijelentése, mely szerint a románságnak el kell fogadnia, hogy mi nem fogjuk tudni és nem is akarjuk ünnepelni 1918-at.

Légy az első aki kommentálja
Államfő SzékelyföldönÁllamfő Székelyföldön

 

          Klaus Iohannis román államfő július 18 –n Hargita és Kovászna megyébe látogat, jelentette be meglepetésszerűen Madalina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője.

Légy az első aki kommentálja
Örök bizonyosságÖrök bizonyosság

 

Isten az embert érző, gondolkodó, valamint tudattal és szabad akarattal rendelkező lénynek teremtette, ezzel megnyitván előtte a korlátlan fejlődés lehetőségét, de a csúfos bukásét is. És csak tiszteletet, szeretetet, valamint némi engedelmességet kért ezért cserébe.

Légy az első aki kommentálja
Múltunk ismerete a jövőnk zálogaMúltunk ismerete a jövőnk záloga

 

          1848. március 15. örökre beleégette magát a magyar nemzet lelkébe és tudatába, mert egy olyan dicsőséges korszaknak a kezdetét jelentette, melyre tudomásom szerint nem akad példa a történelemben.

Légy az első aki kommentálja
Székely SzabadságSzékely Szabadság

 

Immár 97 esztendeje, hogy a székely nemzet újból idegen uralom alá került. És ezúttal sem a saját hibájából, netán gyávaságából, hanem egy vérlázító békediktátum következtében, hiszen idegenek döntöttek rólunk - nélkülünk és akaratunk ellenére.

Légy az első aki kommentálja
Szekus módszerek és intézkedésekSzekus módszerek és intézkedések

 

          Az erdélyi magyar sajtóban az elmúlt héten futótűzként terjedt a hír, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium több diákjának a szüleit beidézte és tanúként hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.

Légy az első aki kommentálja
Az üldözöttre emlékeztekAz üldözöttre emlékeztek

 

          Halálának évfordulója alkalmából (1998. február 17) Sepsiszentgyörgyön ebben az esztendőben szombat délután hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt.

Légy az első aki kommentálja
A példaképünk volt és maradA példaképünk volt és marad

 

          Egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött nemzetnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja. Életereje pedig az önazonosságát meghatározó nyelvéből és a kultúrájából fakad.

Légy az első aki kommentálja


2016 október 23 :: Publicisztika :: Példájuk örök
Példájuk örök

 

 

 

 

 

Példájuk örök

 

 

 

 

          Éppen hatvan esztendeje annak, hogy a nemzetét eláruló és országát kiárusító kommunista hatalom Debrecenben, majd Budapesten ismét gyilkolni kezdett. És ezúttal is saját népe volt az áldozat csupán azért, mert nem volt hajlandó tovább tűrni az idegen megszállást és a zsarnokságot. Vérszomjas belügyis hóhérlegények lőtték a békés tömeget, melyet azonban Budapesten még így sem sikerült feloszlatni, sőt felfegyverkezett és visszavágott. Ezzel vette kezdetét a főváros fegyveres felkelése, mely a szovjet hadsereg beavatkozásának ellenére Magyarországon végül a pártállam összeomlásához és a megszálló csapatok kivonulásához, vagyis a forradalom győzelméhez vezetett.

 

 

 

 

 

 

 

          Erre a győzedelmes forradalomra és annak kezdetére tekintünk vissza minden év október 23 – án. Mert azoknak a dicsőséges napoknak a szellemi ragyogását nem halványíthatja el sem a Magyarországnak később nekirontó orosz tankok, sem a segítségükkel hatalomra került bábkormány bitófáinak árnyéka. Azt ugyanis a szabadságért, valamint nemzeti függetlenségért harcoló és érte életüket áldozó honfitársaink tettei csiszolták fényesre. Így váltak ők számunkra a hazaszeretet, bátorság és szabadságvágy örök példaképeivé. Emléküket pedig kitörülhetetlenül bele égette a lelkünkbe és tudatunkba a történelem.

 

 

 

 

 

 

 

          Az a történelem mely az idők során bebizonyította, hogy egy elődeire és rajtuk keresztül magára büszke nemzetet a fegyverek erejével sem lehet önfeladásra kényszeríteni. Éppen ezért most már a tudatunk kilúgozása és lelkünk megfertőzése által akarják értékeink elvesztését, önazonosságunk feladását és szabadságvágyunk kihunyását elérni. Megcsonkított anyaországunkban és a tőle elszakított területeken egyaránt. Így talán soha nem volt olyan nagy szükségünk a példaképeinkre, mint napjainkban. Hiszen a minket ismét leigázni akaró sötét erőket csak hitünk, emberi méltóságunk és nemzeti tartásunk megőrzésével tudjuk a céljaik elérésében megakadályozni. Ez viszont csak akkor sikerülhet, ha múltunkat és hőseinket nem engedjük elmerülni a feledés homályában.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]