Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2016 november 25 :: Publicisztika :: A jogainkat követeljük!
A jogainkat követeljük!

 

 

 

 

 

A jogainkat követeljük!

 

 

 

 

          Az 1918. december elsejei egyesülés a román nemzetnek és a romániai magyarságnak is egy győzelem volt – jelentette ki Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt elnöke vasárnap este a Realitatea televízióban.

 

 

 

 

Liviu Dragnea

 Fotó: bugetul.ro

 

 

 

 

 

          Nem hagyhatjuk szó nélkül a korrupció miatt jogerősen két év felfüggesztett börtönbűntetésre ítélt pártvezér e vélekedését, mert pontosan tükrözi, miként viszonyulnak hozzánk, és hogyan vélekednek rólunk a Román Kommunista Párt szellemi utódjának vezéregyéniségei. Újra rádöbbent, hogy semmibe veszik és lenézik az erdélyi magyarságot, hiszen szellemi fogyatékosok közösségének tartanak, akik még a saját helyzetük felmérésére és megítélésére sem képesek. Éppen ezért, nyomatékosítanunk kell ország - világ nyilvánossága előtt, hogy igenis, mi a nagy egyesülésük veszteseinek, valamint kárvallottainak érezzük, illetve tekintjük magunkat. A román állam fennhatósága alatt eltöltött kilencvenkilenc esztendőben nekünk ugyanis csak a bánat és a könny jutott.

 

 

 

 

A Székely Szabadság Napja, Sepsiszentgyörgy 2015. 03. 10

Fotó: Bedő Zoltán

 

 

 

 

 

 

          Vagy talán örülnünk kellene, hogy elkobozták vagyonunkat, és koldusbotra jutattak minket? Hogy megfosztottak intézményeinktől és felszámolták iskolarendszerünket? Hogy mesterségesen megváltoztatták városaink etnikai összetételét és most a falvainkat akarják kiüresíteni? Vagy azért legyünk hálásak és boldogak, hogy saját szülőföldünkön ellenségként kezelnek, és kockázati tényezőnek tekintenek? Hogy naponta üldöznek, megaláznak és anyanyelvünk elsorvasztásán fáradoznak? Hogy folyamatosan kiszipolyozzák Erdélyt és az itt megtermelt adólejek kizárólag a Kárpátokon túli régiókat gazdagítják?

 

 

 

 

A Székely Szabadság Napja, Sepsiszentgyörgy 2015. 03. 10.

Fotó: Bedő Zoltán

 

 

 

         

          És, ha már ez a köztörvényes bűnöző rákényszerített minket e rövid számvetésre, egyúttal hangosan és jól érthetően kijelentjük: elegünk van a megalázásból, és az elnyomásból! Nem tűrjük tovább, hogy másodrangú állampolgárként kezeljenek minket! És azt sem, hogy koholt vádak alapján meghurcolhassák az értünk tenni akaró vezetőket! Ugyanakkor követeljük, hogy maradéktalanul tartsák be a ránk vonatkozó 1918 –as gyulafehérvári ígéreteket, melyek értelmében saját ügyeink intézése kizárólag ránk tartozik!

                       

 

 

 

  Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

 

 

 

 

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]