Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2016 december 06 :: Publicisztika :: Visszautasítjuk a fenyegetést
Visszautasítjuk a fenyegetést

 

 

 

 

 

Visszautasítjuk a fenyegetést

 

 

 

 

          „Orbán Viktor kormányának e kalandorai nem értik meg, hogy az igazi Románia a Tiszáig tart. Őrizzen meg az Isten benneteket attól, hogy ez egyszer csak eszünkbe jusson, budapesti csahos kutyák.” Így reagált Traian Băsescu volt államfő Szijjártó Péter magyar külügyminiszternek a magyar diplomatákhoz és minisztériumi alkalmazottakhoz intézett azon felhívására, mely megtiltotta a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségeken való részvételüket.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Nyílt fenyegetés ez a javából, mégpedig egy jeles, de román részről agyon hallgatott évforduló küszöbén, ugyanis december 6 – án épp száz esztendeje annak, hogy Mackensen tábornok vezetésével a német és magyar csapatok bevonultak Bukarestbe. Mindez pedig az 1916. augusztus 27 bekövetkezett hadüzenet nélküli támadás következménye volt, melynek során Románia hátba támadta a vele szövetséges Magyar Királyságot.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Úgy látszik azonban, hogy az sorozatos árulások júdásdíjaként innen-onnan elcsent területekkel megnövelt ország volt és jelenlegi vezetői semmit sem tanultak a történtekből és ismét, illetve még mindig Magyarországra acsarkodnak. Ha nem így lenne ugyanis, el kellett volna, határolódjanak a Romániát tíz éven át kormányozó, de már levitézlett hajóskapitány ilyen és hasonló megnyilvánulásaitól. Már csak azért is, mert egy szövetségest illet hadüzenettel felérő kijelentésekkel, egy olyan történelmi pillanatban, amikor ez súlyos következményekkel járhat mindkét félre nézve. Jelenleg ugyanis folyamatos támadás éri Európát, ezért az összefogás idejét éljük és nem az ellenségeskedését.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ennek ellenére azonban nem hallgathatjuk el az igazságot, és az 1862 óta létező Románia nyugati határával kapcsolatban kénytelenek vagyunk emlékeztetni, hogy a trianoni diktátumig az a Kárpátok hágóinál véget. Onnan ugyanis az Árpád nagyfejedelem által 890 táján újraalapított magyar állam vette kezdetét, melynek fennhatósága alá tartoztak évszázadokon át a román vajdaságok is. Cserébe pedig a mindenkori magyar uralkodó, majd Mohács után az erdélyi fejedelem védelme alatt álltak, Bukaresten is nem egyszer vonultak végig székely hadak.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Szijjártó Péter december elsejével kapcsolatos intézkedéséről pedig úgy vélekedünk, hogy nem csak jogos, hanem üdvözlendő is, hiszen már rég véget kellett volna vetni a nemtelen és megalázó hajlongásnak.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]