Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2018 január 15 :: Publicisztika :: A kormányfőnek távozni kell
A kormányfőnek távozni kell


 

 

 

 

A kormányfőnek távozni kell

 

 

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában. Bármennyire is megdöbbentő és felháborító azonban, egy ilyen hadüzenettel is felérő kormányfői nyilatkozat, számunkra pozitív hozadéka is van. Lerántotta ugyanis a leplet a bukaresti hatalom velünk kapcsolatos szándékairól. Ez pedig Trianon óta az erdélyi magyar jelenlét felszámolása volt és maradt, társadalmi rendszerektől és politikai színezettől függetlenül.

 

 

 

 

 

 

 

          A történtek fényében ismételten megállapítható, hogy politikusaink már 28 esztendeje rossz úton járnak. A létünkre törő hódítókkal ugyanis nem szabad egyezkedni, mert ezzel lassú, de óhatatlanul bekövetkező öngyilkosságot követünk el. Újra bebizonyosodott, hogy a nekünk tett apró és bármikor visszavonható engedmények az éberségünk elaltatását és a küzdeni akarásunk lanyhulását szolgáló gesztusok voltak csupán. Céljuk pedig a megmaradásunkat biztosító jogok törvénybe iktatásának elodázása volt. Az idő múlásával folyamatosan fogyó és gyengülő magyarság számára ugyanis ez egyre elérhetetlenebbé válik.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Szükségünk volt tehát erre a kirívóan durva és aljas szándékokat tükröző nyilatkozatra, melynek sokkoló hatása remélhetőleg mindnyájunkat ráébreszt az kislépesek politikájának téves és veszélyes voltára. Tudatosítja bennünk, hogy a gyarmatosítók csak kényszer hatására fognak hozzánk másképp viszonyulni. Ennek pedig a parlamenti tiltakozástól az utcára vonuláson át a polgári engedetlenségig több, a jelenlegi alkotmány által is biztosított formája van, csak éppen élni kell vele.

 

 

 

 

 

 

 

          Első lépésként a minket fenyegető kormányfő lemondását és felelősségre vonását kell követelni, mert kijelentése a büntető törvénykönyv több, köztük a gyűlöletkeltésre, uszításra és népirtásra vonatkozó cikkelyébe ütközik. A 21. század Európájában egy ilyen súlyos kijelentés különben sem hangozhat el következmények nélkül, még Románia miniszterelnökének a szájából sem.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]