Utolsó 10 cikk
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja


2018 január 16 :: Publicisztika :: Példaképünk marad
Példaképünk marad

 

 

 

 

 

Példaképünk marad

 

 

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

 

 

 

 

 

 

 

          Wass Albert Válaszúton, családjának ősi birtokán látta meg a napvilágot. Az alapfokú iskola elvégzése után tanulmányait Magyarországon, Németországban és Franciaországban folytatta. A tanulás mellett pedig íróként és költőként alkotott, műveivel már diákkorában beírván nevét a magyar irodalom aranykönyvébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

          1932-ben visszatér Erdélybe, hogy családja megmaradt birtokán átvegye a gazdaság vezetését, azonban az Isten más sorsot szánt neki. Előbb a román hadseregbe kap behívót, majd Észak-Erdély, Magyarországhoz történt visszacsatolása után (1940) besorozták a magyar honvédségbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Kezdetben alhadnagyként harcolt az ukrán fronton, majd Veress Lajos tábornok szárnysegédjeként a nyugati szövetségesekkel folytatott titkos tárgyalások egyik résztvevője. Magyarország német megszállása után (1944) a Gestapo letartóztatja, azonban néhány nap múlva szabadon engedi. Az orosz megszállás elől Németországba menekül, majd négy fiával kivándorol Amerikába, ahol 1998-ban bekövetkezett haláláig a nemzetét szolgálta. Íróként, közéleti személyiségként, egyetemi tanárként, különböző szervezetek tagjaként és vezetőjeként egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

          Tevékenysége szúrta az erdélyi magyarokat elnyomó bukaresti hatalom szemét, és nem csak a kommunista diktatúra és azt követő látszatdemokrácia, hanem a két világháború között is. A hódítók ugyanis így, vagy úgy, de mindig félreállították azokat az egyéniségeket, akik kiálltak szorongatott helyzetbe került és a megsemmisülés határára sodródott véreik védelmében. Ha pedig már eltávoztak ebből a világból, akkor rágalmakkal feketítették be az életútjukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Tudták ugyanis, hogy egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött népnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja és annak kimagasló személyiségei. A történelmét nem ismerő közösség ugyanis idővel feladja a nyelvét, valamint a kultúráját és már nem alkot nemzetet. Így viszont már könnyen el lehet vele bánni.

 

 

 

 

 

 

 

          Éppen ezért a birtokait elkobzó, és őt száműzetésbe kényszerítő idegen hatalom soha nem bocsájtotta meg Wass Albertnek, hogy élete utolsó percéig népének tanítója, segítője és szószólója maradt. Annak ellenére sem, hogy az erdélyi románságnak is jótevője és kenyéradója volt. A lelki és szokásvilágukat pedig olyan mély összetettséggel és fájdalmas szépséggel senki sem ábrázolta azóta sem, mint ahogyan ő tette a Funtineli boszorkány című regényében.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Egy sebtében összeült kommunista vészbíróság koholt vádak alapján halálra ítélte (1946) és ettől fogva, még az emlékét is próbálják kiirtani a köztudatból. Ez azonban soha sem fog nekik sikerülni. Nem sikerülhet, mert tartásával, kiállásával, tetteivel és műveivel befészkelte magát nemzete szívébe, onnan pedig megfélemlítéssel nem lehet kilúgozni. Hiszen Ő már a mi hősünk, példaképünk, szellemi iránytűnk és az is marad az idők végezetéig.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]