Utolsó 10 cikk
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja


2018 január 16 :: Publicisztika :: Példaképünk marad
Példaképünk marad

 

 

 

 

 

Példaképünk marad

 

 

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

 

 

 

 

 

 

 

          Wass Albert Válaszúton, családjának ősi birtokán látta meg a napvilágot. Az alapfokú iskola elvégzése után tanulmányait Magyarországon, Németországban és Franciaországban folytatta. A tanulás mellett pedig íróként és költőként alkotott, műveivel már diákkorában beírván nevét a magyar irodalom aranykönyvébe.

 

 

 

 

 

 

 

 

          1932-ben visszatér Erdélybe, hogy családja megmaradt birtokán átvegye a gazdaság vezetését, azonban az Isten más sorsot szánt neki. Előbb a román hadseregbe kap behívót, majd Észak-Erdély, Magyarországhoz történt visszacsatolása után (1940) besorozták a magyar honvédségbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Kezdetben alhadnagyként harcolt az ukrán fronton, majd Veress Lajos tábornok szárnysegédjeként a nyugati szövetségesekkel folytatott titkos tárgyalások egyik résztvevője. Magyarország német megszállása után (1944) a Gestapo letartóztatja, azonban néhány nap múlva szabadon engedi. Az orosz megszállás elől Németországba menekül, majd négy fiával kivándorol Amerikába, ahol 1998-ban bekövetkezett haláláig a nemzetét szolgálta. Íróként, közéleti személyiségként, egyetemi tanárként, különböző szervezetek tagjaként és vezetőjeként egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

          Tevékenysége szúrta az erdélyi magyarokat elnyomó bukaresti hatalom szemét, és nem csak a kommunista diktatúra és azt követő látszatdemokrácia, hanem a két világháború között is. A hódítók ugyanis így, vagy úgy, de mindig félreállították azokat az egyéniségeket, akik kiálltak szorongatott helyzetbe került és a megsemmisülés határára sodródott véreik védelmében. Ha pedig már eltávoztak ebből a világból, akkor rágalmakkal feketítették be az életútjukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Tudták ugyanis, hogy egy megcsonkított testű, idegen határok közé szorított, vagyonából kiforgatott, intézményeiből kilakoltatott, szülőföldjén üldözött népnek nem marad más kapaszkodója csak a múltja és annak kimagasló személyiségei. A történelmét nem ismerő közösség ugyanis idővel feladja a nyelvét, valamint a kultúráját és már nem alkot nemzetet. Így viszont már könnyen el lehet vele bánni.

 

 

 

 

 

 

 

          Éppen ezért a birtokait elkobzó, és őt száműzetésbe kényszerítő idegen hatalom soha nem bocsájtotta meg Wass Albertnek, hogy élete utolsó percéig népének tanítója, segítője és szószólója maradt. Annak ellenére sem, hogy az erdélyi románságnak is jótevője és kenyéradója volt. A lelki és szokásvilágukat pedig olyan mély összetettséggel és fájdalmas szépséggel senki sem ábrázolta azóta sem, mint ahogyan ő tette a Funtineli boszorkány című regényében.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Egy sebtében összeült kommunista vészbíróság koholt vádak alapján halálra ítélte (1946) és ettől fogva, még az emlékét is próbálják kiirtani a köztudatból. Ez azonban soha sem fog nekik sikerülni. Nem sikerülhet, mert tartásával, kiállásával, tetteivel és műveivel befészkelte magát nemzete szívébe, onnan pedig megfélemlítéssel nem lehet kilúgozni. Hiszen Ő már a mi hősünk, példaképünk, szellemi iránytűnk és az is marad az idők végezetéig.

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]