Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2018 január 26 :: Publicisztika :: Szabadságot követelünk!
Szabadságot követelünk!

 

 

 

 

 

Szabadságot követelünk!

 

 

 

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

 

 

 

 

 

 

 

          Nincsen okunk örvendezni, hiszen Tudose nem kért bocsánatot a televízió nyilvánossága előtt tett fasiszta kijelentéséért, ráadásul le is tagadta azt. Nincsen okunk örvendezni, ugyanis a politikai hatalmat Romániában jelenleg gyakoroló Szociáldemokrata Párt, nem ítélte el az elhangzottakat és el sem határolódott tőlük. Mint ahogy a többi politikai alakulat, vagy az államfő sem. De még ennél is súlyosabb, hogy néhány elenyésző kivételtől eltekintve, a román társadalom is hallgatásba burkolózott. Nincs okunk örvendezni, mert a migránsok jogait fennen hangoztató Európai Unió vezetői sem foglaltak állást az ügyben, és úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Bezzeg, ha Magyarország miniszterelnöke nyilatkozott volna hasonlóan, már rég a fejét követelnék, és nem csak neki.

 

 

 

 

 

 

 

          Nincsen okunk örvendezni, azonban gazdagabbak lettünk egy fontos tapasztalattal, mert kiderült, hogy baj esetén csak saját magunkra számíthatunk. E szomorú felismerésnek viszont akár pozitív hozadéka is lehet, ha szembenézünk a valósággal és önámítás helyet a tényekhez igazítjuk cselekedeteinket és lépteink.

 

 

 

 

 

 

 

          Elsősorban a minket következetesen elnyomó bukaresti hatalomhoz lassan 22 éve tartó dörgölőzést kell azonnal beszűntetni. Ezzel ugyanis a magyar kérdés általuk hajtogatott megoldását bizonyítjuk a világnak, miközben a román alkotmány még a létezésünket sem ismeri el.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Be kell látni továbbá, hogy a szabadságot nem koldulják, hanem követelik. Éppen ezért erőteljesen a tudtára kell adni Bukarestnek, hogy a jelképeink használata, nem képezheti alku tárgyát és a fennmaradásunkat biztosító, autonómia sem. Ennek pedig legmegfelelőbb módja a tömeges utcára vonulás. Székely zászlókkal a kézben, hogy ne tagadhassák le a kilétünket.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]