Utolsó 10 cikk
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja


2018 január 29 :: Publicisztika :: A közös imádság felhajtó ereje.
A közös imádság felhajtó ereje.

 

 

 

 

 

 A közös imádság felhajtó ereje

 

 

 

 

          Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának? Mi, gyarló emberek a történelem folyamán mégis más-más módon próbáltuk megmagyarázni, azt, ami mindig is egyértelmű volt és értelmezni a nyilvánvalót. Ebbéli igyekezetünk pedig hatalomvágyból fakadt.

 

 

 

 

 

 

 

 

        Ez a magatartás vezetett a nagy világvallások kialakulásához, valamint a különböző felekezetek létrejöttéhez is, a kereszténységen belül. És ez volt, ami véres vallásháborúkba, valamint népirtássá fajuló hittérítésekbe torkollt. Ráadásul mindezt álnok módon, az Úr nevében tettük és ez nem maradhatott büntetlenül. Éppen ezért be kell látnunk, hogy megpróbáltatásokkal tűzdelt jelenünkben, tulajdonképpen a saját álnokságunk, és megátalkodottságunk áldozatai vagyunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Legfőbb ideje volt tehát, hogy a keresztények - keresztyének ne csak vallásfilozófiai vitákat folytassanak, hanem gyakorlati lépéseket is tegyenek az egység helyreállítása érdekében. Így csírázott ki, majd szökkent szárba és valósult meg az egyetemes imahét gondolata, mely Sepsiszentgyörgyön imatizeddé nőtte ki magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Ennek során a katolikus, református, evangélikus és unitárius hívek, illetve lelkészeik egymás templomába zarándokolnak, hogy együtt és egymásért imádkozhassanak. Mindezt pedig a kölcsönös tisztelet és elfogadás jegyében, az előítéletek eloszlatásának nemes szándékával teszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

           Az ökumenikus együttlét csodálatos szellemi élményben részesít estéről – estére, hiszen megtapasztalhatjuk, hogy milyen óriási felhajtó ereje van a közösen és hangos szóval elmondott imának. Hogy az megérinti még a legmegátalkodottabb Istentagadó lelkét is. Hogy biztos kapaszkodót nyújt a szabados, értékvesztett és vesztébe rohanó világban. Hogy elülteti bennünk a hit és reménység magvait.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Az immár hagyománnyá kovácsolódott szokásrend szerint az imatized január második felében, 19 –én, pénteken vette kezdetét és 28 – án, vasárnap ért véget.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hirmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]