Utolsó 10 cikk
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja


2018 február 24 :: Publicisztika :: Fenyegetés és jogsértés
Fenyegetés és jogsértés

 

 

 

 

 

Fenyegetés és jogsértés

 

 

 

 

          A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése, illetve fasiszta, legionárius, rasszista vagy xenofób doktrínák, ideológiák és gondolatok nyilvános terjesztése. A 6. cikkelye értelmében pedig 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel büntethető a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűnök nyilvánosság előtt bármilyen eszközzel történő tagadása, kétségbe vonása, az ilyen bűnökkel való azonosulás, azok igazolása vagy kisebbítése.

 

 

 

 

 

 

 

          Minderről pedig Kovászna Megye Rendőr Felügyelőségének a 121. 832 számmal szombaton, 2018. 02. 17 –én iktatott levele tájékoztat, amelyet annak parancsnoka, valamint bűnügyi osztályának vezetője írt alá.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Idáig rendben is lenne, hiszen a bűnmegelőzés is a rendőrség kötelezettségei közé tartozik. A levélből azonban az is kiderül, hogy megírását a Sepsiszentgyörgyön február 17 én esedékes Wass Albert megemlékezésről tájékoztató hirdetés váltotta ki. És mivel ezt mindkét háromszéki napilap, leközölte, az sem véletlen, hogy a rendőrségi küldemény a Háromszék és Székely Hírmondó elektronikus postaládájában landolt. Az utóbbiaknál ugyanakkor a szervezőkkel valószínűleg azonosítható feladó(k) kiléte után is érdeklődtek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          Az sem véletlen továbbá, hogy homályban marad, ki(k)nek is szánták a figyelmeztetést, hiszen ebben a formában az említett napilapok szerkesztőségének, valamint a főhajtás szervezőinek és résztvevőinek egyaránt szólhat. Ez utóbbi feltételezést erősíti, a szervek két civil ruhás küldöttének a megemlékezésen való jelenléte, és az esemény rögzítése.

 

 

 

 

 

 

 

 

             Mindezek tudatában egyértelművé vált, hogy a szóban forgó átirat a Wass Albert emléke előtti főhajtást és beszámolójának a sajtóban történő megjelenését volt hivatott megakadályozni. Így viszont a sajtó és szólásszabadságot, valamint gyülekezési jogot durván sértő fenyegetésként is értelmezhető, amire a kommunista diktatúra felszámolása óta nem volt példa!

 

 

 

 

 

 

 

 

          Éppen ezért határozottan tiltakozni kell, az ilyen és hasonló rendőrségi túlkapások ellen. Annál is inkább, hogy Wass Albert állítólagos bűntettei nem esnek az általuk említett sürgősségi jogszabály hatálya alá, amint azt 2013 – ban keltezet átiratában Crudu Irinel - Valeriu gyergyószentmiklósi ügyész megállapította.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]