Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2018 március 18 :: Publicisztika :: Szabadságharcaink
Szabadságharcaink

 

 

 

 

Szabadságharcaink

 

 

 

 

           Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad. Éppen ezért az elmúlt 170 esztendőben hiába raktak béklyót a lábunkra és jármot a nyakunkba idegen hatalmak, előbb – utóbb szétszakítottuk és leráztuk azokat. A mi hitvallásunk ugyanis az, hogy élni elnyomottan is lehet, de csak szabadon érdemes.

 

 

 

 

 

 

 

 

                      A székelység első pillanattól és egy emberként állt a Budapesten fellángolt forradalom, majd szabadságharc mellé, derekasan kivéve részét a küzdelemből. Olyannyira, hogy több alkalommal is térdre kényszerítette a túlerőben lévő császári és cári csapatokat. És hiába ütötték ki végül kezéből a kardot, mert a forradalom társadalmi vívmányai megmaradtak, néhány év múlva pedig a nemzet szabadságvágya is kiteljesedett. A nekünk szolga sorsot szánt és rajtunk élősködő idegen hatalom ugyanis kénytelen volt belátni és elfogadni az isteni igazságot, hogy egy nemzetet sem lehet az idők végezetéig rabságban tartani.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Mindezek ellenére, a Bukarestben a mai napig nem vonták le és nem fontolták meg a történelem fölöttébb szükséges tanulságait. Így történhetett meg, hogy nemzeti ünnepünk küszöbén háromszéki megbízottjuk ismételten az erdélyi magyarok és ezen belül a székelyek érzelmeibe, valamint önérzetébe gázolt. A város központját díszítő piros, fehér, zöld színű óriásszalagok eltávolítására szólította fel ugyanis Sepsiszentgyörgy polgármesterét, és mivel  ennek nem tett eleget, 5000 lejre megbírságolta.

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Azzal pedig, hogy mindezt az ország hivatalos jelképei használatát szabályzó törvényre hivatkozva tette, nem csak rosszindulatáról tett újabb tanúbizonyságot, hanem tájékozatlanságáról is. Hiszen ennek hetes cikkelye más államok hivatalos lobogójának a használatáról rendelkezik. Dr. Szekeres Attila – István, sepsiszentgyörgyi heraldikus, szakvéleménye szerint viszont a belvárosi oszlopokon nemzeti színű szalag van kifeszítve, nem zászló és nem lobogó.

 

 

 

 

 

 

 

 

                  A helytartó ráadásul azt is figyelmen kívül hagyta, hogy a 1157/2001-es kormányhatározat értelmében azon nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel, vagy egyesülettel, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is. Nem a város polgármestere sértette meg tehát Románia törvényeit és ezzel együtt az emberi méltóság írott és íratlan szabályait, hanem ő.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó
 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]