Utolsó 10 cikk
A küzdelmet folytatni kellA küzdelmet folytatni kell

 

 

     Mellbevágóan kevesen voltunk július 12 –én a székely politikai foglyok, Beke István és Szőcs Zoltán ellen hozott igazságtalan ítélet miatt, Kézdivásárhelyre meghirdetett tiltakozó nagygyűlésen. 

Légy az első aki kommentálja
A követendő példaA követendő példa

 

 

     „Vedd el e nép múltját, és azt teszel velük, amit akarsz!"- válaszolta 1805-ben Francois Talleyrand Napóleonnak, amikor a francia uralkodó Bécs városához érkezve megkérdezte tőle, hogy mit tegyen a magyarokkal.  

Légy az első aki kommentálja
Üzent a hatalomÜzent a hatalom

 

     Románia Legfelsőbb Ítélő és Semmitőszéke öt év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi tagjait, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.  

Légy az első aki kommentálja
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

     Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja


2018 június 22 :: Publicisztika :: Addig nem tűnhetünk el….
Addig nem tűnhetünk el….

 

 

 

 

 

Addig nem tűnhetünk el….

 

 

 

 

          Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Hallgatásba burkolózva zötyögtünk egy rideg vonatfülkében Kolozsvár felé. Nagyenyedre érve azonban önként vállalt némaságunk is véget ért, mert iskolánk látványának a hatására felbuzogtak belőlünk az emlékeket. És ezekből bőven akadt, hiszen Pisti barátom nyolc, jómagam pedig öt évet töltöttem a Bethlen Gábor Kollégium falai között.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Egyetlen útitársunk, egy jóságos mosolyú, középkorú férfi, fel – felcsillanó szemekkel ugyan, de szótlanul követte szenvedélyes és olykor merész hullámokat csapó társalgásunkat. Ennek folyamán pedig az is kiderült, hogy a műszaki egyetem hallgatói vagyunk, lázadunk a kommunista diktatúra ellen és aggódunk népünk sorsa miatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Már látszottak Kolozsvár, abban az időben csak pislákoló fényeit, amikor bemutatkozott és mulasztását gondolkodásmódunk, világképünk, valamint érzelemvilágunk megismerésének a szándékával megindokolta. Így tudtuk meg, hogy személyében Kányádi Sándort tisztelhetjük, aki a rohamosan gyengülő Márton Áron püspöknél rótta le tiszteletét Gyulafehérváron. Amint ez utólag kiderült, az utolsó órában, mert a szentéletű férfiút másnap magához szólította az Úr.

 

 

 

 

 

 

 

 

          Miután a vonatról leszálltunk, hosszasan elbeszélgettünk a Székelyföld hűséges fiával. Reménykedő és bizakodó volt a jövőt illetően. Akkor és ott megfogalmazott véleménye szerint ugyanis addig nem tűnik, nem tűnhet el az erdélyi magyarság, amíg elkötelezett, hittel és nemzettudattal megáldott értelmiségi réteget tud kitermelni magából. Éppen ezért a lelkünkre kötötte, hogy soha ne térjünk le a számunkra kijelölt és általunk felismert útról. Hogy legyünk mindig nemzetünk megfontolt és bátor szószólói, valamint képviselői, de ugyanakkor védelmezői is, ha a helyzet ezt úgy követeli. Hogy az utánunk jövőknek is adjuk át a bennünk kavargó érzelmeket és gondolatokat. 1980, szeptember 28 – t írtak.

 

 

 

 

Bedő Zoltán: Székely Hírmondó

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]