Utolsó 10 cikk
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja
Nem adhatjuk felNem adhatjuk fel

 

          Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen nagypénteken bekövetkezett kereszthalálával Jézus megváltotta bűneitől az emberiséget. Vasárnapi feltámadása által pedig az elmúlás fölött is győzedelmeskedett és ezzel beteljesítette a próféciát.  

Légy az első aki kommentálja
Ördögi színjátékÖrdögi színjáték

 

          Felháborító ugyan, de nem meglepő a román taláros testület hétfői döntése, mely kimondja, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraalapításáról rendelkező törvény alkotmányellenes. 

Légy az első aki kommentálja
SzabadságharcainkSzabadságharcaink

 

       Az 1848 – 49 – es magyar forradalom és szabadságharc magasztos eszméinek, valamint dicső tetteinek emlékezete örökre beleégett a nemzet lelkébe, illetve tudatába. Onnan pedig sem utasítással, sem parancsszóval, de még fenyegetőzéssel sem lehet kitörülni, mert ez a mi szellemi örökségünk és az is marad.

Légy az első aki kommentálja
Tiltott megemlékezésTiltott megemlékezés

   

     Halálának (1998. 02. 17) évfordulóján, Sepsiszentgyörgyön immár negyedik alkalommal hajtottak fejet Wass Albert emberi nagysága előtt a vártemplom fala mellett tiszteletére ültetett fa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az idei megemlékezést azonban beárnyékolta a rendőrség, fenyegetésnek is beillő átirata, melyben a rendezvény megtartásának súlyos következményeire figyelmeztették az érintetteteket.

Légy az első aki kommentálja
Fenyegetés és jogsértésFenyegetés és jogsértés

 

      A 2002/31 – es sürgősségi kormányrendelet 5. cikkelye szerint Romániában 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönnel és bizonyos jogok megvonásával büntethető az emberiesség elleni népirtásért, illetve háborús bűncselekményekért elítélt személyek kultuszának nyilvánosság előtt történő népszerűsítése

Légy az első aki kommentálja
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja


2009 szeptember 03 :: Irodalom > Próza :: Hivatalnokok

 

 

 

Hivatalnokok: pro vagy kontra

 

 
Talán a Hobbes-féle szerződéselmélettel kellene kezdenem, ha elején akarom megragadni a dolgot, de akkor is felmerül a kérdés, hogy hol marad a görög avagy latin hagyomány, amely olyannyira meghatározta az európai civilizációt…

 

Szóval, a kérdések fölött eltekintve: hajdanán “a mindenki harca mindenki ellen” elvén működő képzeletbeli társadalom elvezette oda a korabeli gondolkodókat, hogy felfedezzék azt a tökéletes társadalmi rendszert, amely hatékonyan működik. Különböző elméletek születtek. Könyvtárak beszélnek erről és a történelemkönyvek. Megszülték a társadalmi szerződést, mely alapján az atyafiak megegyeztek: annak érdekében, hogy megszűnjenek az örökös háborúskodások és emberek közti viszályok, megszervezik életüket. Ez egy kis rizikóval járt, hisz addig nyugodtan megölhetted a szomszéd disznóját, illetve annak gazdáját, kutyabajod sem lett, csak ügyesnek kellett bizonyulnod, nehogy te is ugyanúgy járj: pórul. Tudósaink elővették hát a mérleget, és rakosgattak annak “közös” és “egyén”címkéjű serpenyőjébe. Sok dolog derült ki ebből. Egy csomó minden a “közös”a-be került, ami nem kis haragot okozhatott annak, aki annak idején erős volt, és nem félt megölni a szomszéd disznóját.

 

Törvények születtek és szabályok, amelyek oly szigorúak voltak (hallatlan!), hogy dutyiba zártak, ha útitársad zsebéből elemelted a pénzes zacskót, és rajtakaptak. Ezenkívül más érdekes dolgok is születtek: törvényhozó testületek, bíróságok, a királyt és udvarát, valamint a minisztereket kiszolgáló hivatalnokok, bér-behajtók, vagyonfelmérők. Megváltozott az élet minősége, megváltozott a bizonytalanság időszaka, és az emberek néha minden hátsó gondolat nélkül egymásra mosolyoghattak. Ha mindez eleinte csak elméletben létezett, a felvilágosodás korában kiterjedt a gyakorlatra is. Behálózta a társadalmat, rendszert képezett, sok esetben ott volt a polgár ablakánál és be-bekémlelt.

 

Mióta világ a világ és társadalmak léteznek, a vezető és vezetett fogalma is létezik. Ezen társadalmak, miután átestek a megszervezés procedúráján, olyanképpen épültek fel, hogy ne kezdhesse ki őket a rozsda. Az államvezetők idővel olyannyira eltávolodtak a néptől, hogy mindennapi szükségletté vált a hivatalnokok bevetése az állam és egyének közti ügyek intézésének céljából. Ez a réteg nőttön-nőtt, ahogy az egyének több és több feladatot ruháztak az államra, a feladatok bővültek, kiterjedtek. Ez történt Kelet-Közép-Európában is, ám minálunk közbejött valami…

 

“A szovjet-orosz birodalomhoz csatolt államok leszakadtak Európáról. Évtizedeken keresztül másfajta társadalomszervező elv valósult meg. A nyugatitól gyökeresen eltérő értékrend nem vált abszolút értékűvé, de átitatta a társadalmat. Egy nem éppen művelt párt elit erővel a maga szintjére vagy az alá szorította a műveltebb, informáltabb, kritikusabb társadalmi rétegeket.” (Potencsik Erika: Kelet-Európa sérülései. Szétszabdalt Európa)

 

A múlt rendszere olyannyira rányomta bélyegét az itteni társadalmakra, hogy mai napig nehezen tudunk kivetkőzni belőle. Vonatkozik ez az állami intézményekre is. Évek után is nagyon nehéz azt a gépezetet hatékonyan működővé tenni, amelyet sok-sok hivatalnok olajoz munkájával. Sok a fölösleg az irodákban, sok az előítélet a hivatalnokokkal szemben, nagy azon hivatalnokok száma, kiknek rossz a felfogása az igazi demokrácia megvalósulásának fényében…

 

Ezek a dolgok találkoznak néha egy-egy ponton a külső szemlélő agyában. A gépezet viszont tudomást sem vesz róla, gördül tovább, nehézkesen, ahogy tud az istenadta. A fogaskerekek lassan viszont kicserélődnek. Ez már biológia…

 

Tóth Szabolcs: Csigalépcső
 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]