Utolsó 10 cikk
Addig nem tűnhetünk el….Addig nem tűnhetünk el….

 

 

Most, hogy örökre eltávozott közülünk, elemi erővel törnek fel belőlem a Kányádi Sándorhoz fűződő személyes élményeim. Ezek egyike végérvényesen beleégette magát a tudatomba és kapaszkodót nyújtott életem nehéz pillanataiban, ezért közkincsé teszem.

Légy az első aki kommentálja
Tartson meg téged nekünk az Úr!Tartson meg téged nekünk az Úr!

 

 

          Vannak emberek, akik szikáron állják a történelem viharait, akár a sziklatörmelékkel megszórt székely földbe kapaszkodó fenyők és nem hajolnak meg a nagy időben.  

Légy az első aki kommentálja
A haza szolgálatábanA haza szolgálatában

     

 

          Éppen 150 évvel ezelőtt, 1868. június 18. látott napvilágot Kenderesen Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, egy olyan református család sarjaként, amely 1657 – ben nyerte el a nemességet Erdélyben.

Légy az első aki kommentálja
Voltunk, vagyunk és leszünk!Voltunk, vagyunk és leszünk!

 

 

          A Párizs melletti versailles-i kastély parkjában található Nagy – Trianon palotában, 1920. június 4 –én Magyarországot rákényszerítették egy olyan békeszerződésnek hazudott diktátum aláírására, melynek következtében elveszítette területének 71,5 (232.448 km2) és lakósságának 63, 5% - t (13 271 370 fő).

Légy az első aki kommentálja
Elismerték Székelyföld létezésétElismerték Székelyföld létezését

 

          A képviselőház után kedden 96 ellene és 9 mellette szóló szavazattal a román parlament szenátusa is elutasította Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozott ki és Kulcsár - Terza József háromszéki képviselő terjesztett be az elmúlt esztendőben.  

Légy az első aki kommentálja
A megmaradás életerő kérdéseA megmaradás életerő kérdése

           

 

          A múltba tekintve, de a jövőbe nézve, derűlátón, de nem elbizakodottan, kellő szerénységgel, de határozottan fogalmazta meg a valóság alapjára épített, azonban merészen felfelé ívelő terveit Orbán Viktor, a miniszterelnöki eskü letétele után. Úgy, ahogyan ez egy magyar kormányfőtől elvárható.

Légy az első aki kommentálja
A magyar érdek és igazság védelmébenA magyar érdek és igazság védelmében

 

          Magyarországot és annak demokratikusan megválasztott kormányát gyalázták az Európai Parlament április 26 – án lezajlott ülésén, aljas rágalmak és hazugságok tömkelegét zúdítva rájuk. Minderre pedig a LIBE Bizottság, anyaországunkról szóló jelentéstervezetének az ismertetése szolgáltatott alkalmat és nyújtott lehetőséget. 

Légy az első aki kommentálja
Nem hagyhatjuk szó nélkülNem hagyhatjuk szó nélkül

 

          Az elmúlt nyolc esztendő legnagyobb kormány ellenes tűntetése zajlott szombaton este Budapesten. Joguk van hozzá, hiszen egy működő demokrácia ezt lehetővé teszi. Sokat mondó azonban, hogy erre mindössze hat nappal a FIDESZ – KDMP pártszövetség elsöprő, győzelmét hozó parlamenti választások után került sor.

 

Légy az első aki kommentálja
Az intő ukrán példaAz intő ukrán példa

 

          A Magyarországon vasárnap lezajlott parlamenti választás eredményei csak szombaton fognak majd véglegessé válni, azonban a leadott szavazatok 98% - a megszámlálása után az már kiderült, hogy a FIDESZ – KDMP koalíció elsöprő győzelmet aratott.  

Légy az első aki kommentálja
Fontoljuk megFontoljuk meg

 

 

          Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. És ez a folyamat visszafordíthatatlannak tűnik, mert megroppantották az egykor hatalmas és befolyásos nemzetek gerincét.Európa nyugati fele egyre nagyobb léptekkel rohan a vesztébe. 

Légy az első aki kommentálja


2009 szeptember 03 :: Irodalom > Próza :: Hivatalnokok

 

 

 

Hivatalnokok: pro vagy kontra

 

 
Talán a Hobbes-féle szerződéselmélettel kellene kezdenem, ha elején akarom megragadni a dolgot, de akkor is felmerül a kérdés, hogy hol marad a görög avagy latin hagyomány, amely olyannyira meghatározta az európai civilizációt…

 

Szóval, a kérdések fölött eltekintve: hajdanán “a mindenki harca mindenki ellen” elvén működő képzeletbeli társadalom elvezette oda a korabeli gondolkodókat, hogy felfedezzék azt a tökéletes társadalmi rendszert, amely hatékonyan működik. Különböző elméletek születtek. Könyvtárak beszélnek erről és a történelemkönyvek. Megszülték a társadalmi szerződést, mely alapján az atyafiak megegyeztek: annak érdekében, hogy megszűnjenek az örökös háborúskodások és emberek közti viszályok, megszervezik életüket. Ez egy kis rizikóval járt, hisz addig nyugodtan megölhetted a szomszéd disznóját, illetve annak gazdáját, kutyabajod sem lett, csak ügyesnek kellett bizonyulnod, nehogy te is ugyanúgy járj: pórul. Tudósaink elővették hát a mérleget, és rakosgattak annak “közös” és “egyén”címkéjű serpenyőjébe. Sok dolog derült ki ebből. Egy csomó minden a “közös”a-be került, ami nem kis haragot okozhatott annak, aki annak idején erős volt, és nem félt megölni a szomszéd disznóját.

 

Törvények születtek és szabályok, amelyek oly szigorúak voltak (hallatlan!), hogy dutyiba zártak, ha útitársad zsebéből elemelted a pénzes zacskót, és rajtakaptak. Ezenkívül más érdekes dolgok is születtek: törvényhozó testületek, bíróságok, a királyt és udvarát, valamint a minisztereket kiszolgáló hivatalnokok, bér-behajtók, vagyonfelmérők. Megváltozott az élet minősége, megváltozott a bizonytalanság időszaka, és az emberek néha minden hátsó gondolat nélkül egymásra mosolyoghattak. Ha mindez eleinte csak elméletben létezett, a felvilágosodás korában kiterjedt a gyakorlatra is. Behálózta a társadalmat, rendszert képezett, sok esetben ott volt a polgár ablakánál és be-bekémlelt.

 

Mióta világ a világ és társadalmak léteznek, a vezető és vezetett fogalma is létezik. Ezen társadalmak, miután átestek a megszervezés procedúráján, olyanképpen épültek fel, hogy ne kezdhesse ki őket a rozsda. Az államvezetők idővel olyannyira eltávolodtak a néptől, hogy mindennapi szükségletté vált a hivatalnokok bevetése az állam és egyének közti ügyek intézésének céljából. Ez a réteg nőttön-nőtt, ahogy az egyének több és több feladatot ruháztak az államra, a feladatok bővültek, kiterjedtek. Ez történt Kelet-Közép-Európában is, ám minálunk közbejött valami…

 

“A szovjet-orosz birodalomhoz csatolt államok leszakadtak Európáról. Évtizedeken keresztül másfajta társadalomszervező elv valósult meg. A nyugatitól gyökeresen eltérő értékrend nem vált abszolút értékűvé, de átitatta a társadalmat. Egy nem éppen művelt párt elit erővel a maga szintjére vagy az alá szorította a műveltebb, informáltabb, kritikusabb társadalmi rétegeket.” (Potencsik Erika: Kelet-Európa sérülései. Szétszabdalt Európa)

 

A múlt rendszere olyannyira rányomta bélyegét az itteni társadalmakra, hogy mai napig nehezen tudunk kivetkőzni belőle. Vonatkozik ez az állami intézményekre is. Évek után is nagyon nehéz azt a gépezetet hatékonyan működővé tenni, amelyet sok-sok hivatalnok olajoz munkájával. Sok a fölösleg az irodákban, sok az előítélet a hivatalnokokkal szemben, nagy azon hivatalnokok száma, kiknek rossz a felfogása az igazi demokrácia megvalósulásának fényében…

 

Ezek a dolgok találkoznak néha egy-egy ponton a külső szemlélő agyában. A gépezet viszont tudomást sem vesz róla, gördül tovább, nehézkesen, ahogy tud az istenadta. A fogaskerekek lassan viszont kicserélődnek. Ez már biológia…

 

Tóth Szabolcs: Csigalépcső
 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]