Utolsó 10 cikk
Tudatos rémhírkeltés?Tudatos rémhírkeltés?

 

          „Meg nem erősített hírek szerint, a mai napon megérkezett Sepsiszentgyörgyre a Románia által az EU követelésének megfelelően befogadott migránsok első ötvenfős csoportja, amelyet a városban telepített le a román hatalom."  

Légy az első aki kommentálja
Rágalmaz és félrevezetRágalmaz és félrevezet

 

          Háborús bűnök és népirtás nyilvános támogatása, illetve demagóg eszmék nyilvános hirdetése vádjával tett feljelentést a brassói táblabíróság mellett működő ügyészségen Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetője, Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke ellen

Légy az első aki kommentálja
A közös imádság felhajtó ereje.A közös imádság felhajtó ereje.

 

Amint a testnek, úgy a léleknek is szüksége van táplálékra, melynek alapját, mint kenyérben a kovász, az Ige képezi. Hiszen van-e, lehet-e, bárminek mélyebb szellemi és igazságtöltete, mint Isten kimondott, kinyilatkoztatott, vagy megtestesült szavának?

Légy az első aki kommentálja
Szabadságot követelünk!Szabadságot követelünk!

 

          Hétfő esti maratoni ülésén, a Szociáldemokrata Párt Országos végrehajtó Bizottsága megvonta a támogatást Mihai Tudose kormányfőtől, aki ezt követően bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemond. Mi, erdélyi magyarok akár örülhetnénk is a hír hallatán, hiszen megszabadultunk a székelyeket akasztással fenyegető miniszterelnöktől, de sajnos erre semmi okunk.

Légy az első aki kommentálja
Példaképünk marad Példaképünk marad

 

          Születésének 110. évfordulóján (1908. január 8.) Gróf Czegei Wass Albert erdélyi nagybirtokosra, katonatisztre, íróra, költőre, közéleti személyiségre és politikusra emlékezünk. Egy olyan egyéniségre, aki a vészterhelt 20. század legsötétebb időszakaiban is erkölcsi fáklyaként lobogva mutatta az irányt amerre haladnunk kellett és az utat, amelyen a fényre juthatunk.

Légy az első aki kommentálja
A kormányfőnek távozni kellA kormányfőnek távozni kell

 

 

          Amennyiben a székely zászlót kitűzik a helyi intézményekre, mellette fognak lógni a helyi felelősök is – fenyegette meg Mihai Tudose a székelyeket a Realitatea hírtelevízió egyenes adásában.

Légy az első aki kommentálja
Madéfalva üzeneteMadéfalva üzenete

 

          1764. január 7. vérrel íródott be a székelység történelmébe. E nap hajnalán, ugyanis Madéfalván több száz ártatlan személyt, köztük gyermekeket, asszonyokat és öregeket gyilkoltak halomra báró Siskovicz (mások szerint Siskovics vagy Siskowich) József altábornagy parancsára, Caratto osztrák császári ezredes katonái.

Légy az első aki kommentálja
Embert próbáló időkEmbert próbáló idők

 

          Óesztendő vége és az újnak kezdete a vissza, illetve magunkba tekintés, összegzés és számadás időszaka kell, hogy legyen. Csak így tudjuk ugyanis megállapítani, hogy földi létünk vándorútján most éppen hol járunk, és milyen irányba tartunk.

Légy az első aki kommentálja
Cinkos magyarellenességCinkos magyarellenesség

 

          Az ünneplés egy természetes emberi szükséglet, ezért egyénnek és közösségeknek egyaránt jogában áll, mint ahogy az erre okot adó esemény kiválasztása is. Ez utóbbi során viszont tekintettel kellene lenni mások érzékenységére is.

Légy az első aki kommentálja
Románia nem jogállamRománia nem jogállam

 

          November 15 – én Sepsiszentgyörgyön újra bebizonyosodott, hogy Románia nem jogállam, hiszen egy olyan ország, melyben csendőr bakanccsal tiporják el a magyar nemzeti közösség akaratát, nem nevezhető annak.

Légy az első aki kommentálja


2009 szeptember 03 :: Irodalom > Próza :: Hivatalnokok

 

 

 

Hivatalnokok: pro vagy kontra

 

 
Talán a Hobbes-féle szerződéselmélettel kellene kezdenem, ha elején akarom megragadni a dolgot, de akkor is felmerül a kérdés, hogy hol marad a görög avagy latin hagyomány, amely olyannyira meghatározta az európai civilizációt…

 

Szóval, a kérdések fölött eltekintve: hajdanán “a mindenki harca mindenki ellen” elvén működő képzeletbeli társadalom elvezette oda a korabeli gondolkodókat, hogy felfedezzék azt a tökéletes társadalmi rendszert, amely hatékonyan működik. Különböző elméletek születtek. Könyvtárak beszélnek erről és a történelemkönyvek. Megszülték a társadalmi szerződést, mely alapján az atyafiak megegyeztek: annak érdekében, hogy megszűnjenek az örökös háborúskodások és emberek közti viszályok, megszervezik életüket. Ez egy kis rizikóval járt, hisz addig nyugodtan megölhetted a szomszéd disznóját, illetve annak gazdáját, kutyabajod sem lett, csak ügyesnek kellett bizonyulnod, nehogy te is ugyanúgy járj: pórul. Tudósaink elővették hát a mérleget, és rakosgattak annak “közös” és “egyén”címkéjű serpenyőjébe. Sok dolog derült ki ebből. Egy csomó minden a “közös”a-be került, ami nem kis haragot okozhatott annak, aki annak idején erős volt, és nem félt megölni a szomszéd disznóját.

 

Törvények születtek és szabályok, amelyek oly szigorúak voltak (hallatlan!), hogy dutyiba zártak, ha útitársad zsebéből elemelted a pénzes zacskót, és rajtakaptak. Ezenkívül más érdekes dolgok is születtek: törvényhozó testületek, bíróságok, a királyt és udvarát, valamint a minisztereket kiszolgáló hivatalnokok, bér-behajtók, vagyonfelmérők. Megváltozott az élet minősége, megváltozott a bizonytalanság időszaka, és az emberek néha minden hátsó gondolat nélkül egymásra mosolyoghattak. Ha mindez eleinte csak elméletben létezett, a felvilágosodás korában kiterjedt a gyakorlatra is. Behálózta a társadalmat, rendszert képezett, sok esetben ott volt a polgár ablakánál és be-bekémlelt.

 

Mióta világ a világ és társadalmak léteznek, a vezető és vezetett fogalma is létezik. Ezen társadalmak, miután átestek a megszervezés procedúráján, olyanképpen épültek fel, hogy ne kezdhesse ki őket a rozsda. Az államvezetők idővel olyannyira eltávolodtak a néptől, hogy mindennapi szükségletté vált a hivatalnokok bevetése az állam és egyének közti ügyek intézésének céljából. Ez a réteg nőttön-nőtt, ahogy az egyének több és több feladatot ruháztak az államra, a feladatok bővültek, kiterjedtek. Ez történt Kelet-Közép-Európában is, ám minálunk közbejött valami…

 

“A szovjet-orosz birodalomhoz csatolt államok leszakadtak Európáról. Évtizedeken keresztül másfajta társadalomszervező elv valósult meg. A nyugatitól gyökeresen eltérő értékrend nem vált abszolút értékűvé, de átitatta a társadalmat. Egy nem éppen művelt párt elit erővel a maga szintjére vagy az alá szorította a műveltebb, informáltabb, kritikusabb társadalmi rétegeket.” (Potencsik Erika: Kelet-Európa sérülései. Szétszabdalt Európa)

 

A múlt rendszere olyannyira rányomta bélyegét az itteni társadalmakra, hogy mai napig nehezen tudunk kivetkőzni belőle. Vonatkozik ez az állami intézményekre is. Évek után is nagyon nehéz azt a gépezetet hatékonyan működővé tenni, amelyet sok-sok hivatalnok olajoz munkájával. Sok a fölösleg az irodákban, sok az előítélet a hivatalnokokkal szemben, nagy azon hivatalnokok száma, kiknek rossz a felfogása az igazi demokrácia megvalósulásának fényében…

 

Ezek a dolgok találkoznak néha egy-egy ponton a külső szemlélő agyában. A gépezet viszont tudomást sem vesz róla, gördül tovább, nehézkesen, ahogy tud az istenadta. A fogaskerekek lassan viszont kicserélődnek. Ez már biológia…

 

Tóth Szabolcs: Csigalépcső
 

Kommentárok ( 0 )
Kommentáld
Lépj be a kontódba, hogy kommentáld ezt a cikket. ha még nincs kontód a kikelet.ro -n feliratkozhatsz itt
Login:

Elfelejtetted a jelszavad?


[ Vissza ]